Η αλλαγή θέσης στο ποδόσφαιρο (όπως αυτή που επιχειρεί ο Πέδρο Μαρτίνς με τον… ακραίο μπακ Μάριο Βρουσάι) είναι κάτι που βλέπουμε συχνά. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει περιστασιακά, σε κάποιες άλλες η αλλαγή έρχεται για να… μείνει.
Χθες, το sportday.gr… σκάλισε ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όπου παίκτες εκτόξευσαν την καριέρα τους, αλλάζοντας θέση. Σήμερα, μένουμε σε εγχώρια… ύδατα, αλιεύοντας κάποιες από τις (ομολογουμένως) δεκάδες αντίστοιχες περιπτώσεις που έχουν εμφανιστεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μια λίστα που θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολλαπλάσιο αριθμό, καθώς είναι πολλοί εκείνοι οι παίκτες που… δικαιώθηκαν, αλλάζοντας θέση. Από τον Κώστα Μαυρίδη, που έκανε καριέρα από το 1982 έως το 1995 στον Παναθηναϊκό, ενώ είχε ξεκινήσει ως επιθετικός στον Αθηναϊκό. Τους Βασίλη Μπορμπόκη και Χάρη Κοπιτσή, τους οποίους ο Ντούσαν Μπάγεβιτς μετέτρεψε από εξτρέμ σε μπακ. Τον Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος -επί των ημερών Ερνέστο Βαλβέρδε- έγινε ανασταλτικός μέσος από δεξί μπακ. Τον Γιάννη Μουσούρη, τον Γιώργο Σκαρτάδο, τον Άγγελο Μπασινά και πολλούς – πολλούς ακόμη. Ας δούμε, όμως, δέκα ξεχωριστές και (άρα) χαρακτηριστικές περιπτώσεις!
10. Κάρλος Ζέκα
Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας τον Κάρλος Ζέκα ως έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του σε όποια θέση του ζητηθεί. Κι έτσι είναι. Η θέση στην οποία, όμως, τον έχουμε όλοι στο μυαλό μας είναι αυτή του κεντρικού μέσου. Κι όμως, το 2011, όταν ήρθε δηλαδή στην Ελλάδα, για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, ήταν κυρίως δεξί χαφ! Εκεί τον χρησιμοποίησαν και οι «πράσινοι» μέχρι που τη σεζόν 2012 – 2013 ο Ζεσουάλδο Φερέιρα τον καθιέρωσε στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Η συνέχεια γνωστή…
9. Γιώργος Τζαβέλλας
Ο Γιώργος Τζαβέλλας έκανε για χρόνια καριέρα ως αριστερός μπακ. Ως τέτοιος έγινε γνωστός στον Πανιώνιο, ως ακραίος αμυντικός αγωνίστηκε στο εξωτερικό σε Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Μονακό, ως τέτοιος επέστρεψε το 2013 στην Ελλάδα, για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Εκεί, συνάντησε τον Χουμπ Στέφενς, ο οποίος είχε την ιδέα να τον δοκιμάσει στο κέντρο της άμυνας. Ιδέα που ήρθε κι έμεινε, αφού μέχρι και σήμερα αυτή είναι η θέση στην οοία αγωνίζεται ο διεθνής Έλληνας άσος.
8. Στέλιος Κίτσιου
Μιας που μιλάμε για ΠΑΟΚ, αξίζει μια αναφορά στην περίπτωση του Στέλιου Κίτσιου. Ο 28χρονος ποδοσφαιριστής της Ανγκαραγκουτζού προωθήθηκε το 2012 από την ομάδα νέων του ΠΑΟΚ στην πρώτη ως αμυντικό χαφ. Ωστόσο, ο Γιώργος Γεωργιάδης τον μετέτρεψε σε δεξί μπακ, θέση στην οποία κατέγραψε 150+ συμμετοχές με τη φανέλα του Δικέφαλου του Βορρά.
7. Αντρέ Βιεϊρίνια
Ο Πορτογάλος πήγε στον ΠΑΟΚ το 2008 ως δεξί εξτρέμ. Το 2012 μετακόμισε στη Βόλφσμπουργκ, από την οποία επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη το 2017, αλλά ως δεξί μπακ. Αυτή τη στιγμή, όμως, έχει παίξει περισσότερα παιχνίδια στην καριέρα του ως… αριστερό μπακ, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη θέση! Από τις πραγματικά σπάνιες περιπτώσεις!
6. Σταύρος Λαμπριάκος
Από τις σπάνιες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, που έκαναν καριέρα σε μια συγκεκριμένη θέση, αλλά από κάποια στιγμή και μετά πέρασαν σε… κόντρα ρόλο! Ο Σταύρος Λαμπριάκος αγωνίστηκε ως επιθετικός για χρόνια. Όμως, κάτι το ύψος του (1,92 μ.), κάτι τα γενικότερα χαρακτηριστικά του, οδήγησαν τους προπονητές να τον χρησιμοποιούν από κάποια στιγμή και μετά σαν κεντρικό αμυντικό! Κι έτσι, για αρκετά χρόνια αγωνιζόταν είτε στη μία είτε στην άλλη θέση!
5. Κυριάκος Καραταΐδης
Ο Κυριάκος Καραταΐδης ξεκίνησε την καριέρα του ως αριστερό μπακ στην Καστοριά. Το 1988 πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό, τη φανέλα του οποίου φόρεσε για 13 χρόνια, αγωνιζόμενος ως κεντρικός αμυντικός. Για την ακρίβεια, ήταν ο ηγέτης της «ερυθρόλευκης» άμυνας όχι μόνο στα χρόνια που οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν μακριά από τους τίτλους, αλλά και στη συνέχεια, κατακτώντας μαζί τους πέντε πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα.
4. Παντελής Νικολάου
Ο Λάκης Νικολάου ξεκίνησε την καριέρα του ως επιθετικός. Το 1975, ωστόσο, ο σπουδαίος Τσέχος προπονητής, Φράντισεκ Φάντροκ, αποφάσισε να τον δοκιμάσει στο κέντρο της «κιτρινόμαυρης» άμυνας και δικαιώθηκε. Ο Νικολάου αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους στόπερ της εποχής τους και ως μέλος της περιόδου, Λουκά Μπάρλου, κατέκτησε 2 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο Ελλάδας και φυσικά συμμετείχε στην πορεία της Ένωσης μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, τη σεζόν 1976 – 1977.
3. Τάκης Καραγκιοζόπουλος
Ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος ξεκίνησε την καριέρα του στη Βέροια ως επιθετικός. Το 1983, ωστόσο, μετά από δύο χρόνια παρουσίας στην Ένωση, μετατοπίστηκε στο κέντρο της άμυνας, καθ’ υπόδειξη του αείμνηστου Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, έπειτα από τον τραυματισμό του Πέτρου Ραβούση. Ο Καραγκιοζόπουλος συνέθεσε ένα εξαιρετικό αμυντικό δίδυμο με τον Στέλιο Μανωλά και φυσικά ο ίδιος έμεινε για πάντα στην ιστορία της ΑΕΚ, χάρη στο γκολ που πέτυχε απέναντι στον Ολυμπιακό, το 1989, δίνοντας το πρωτάθλημα στην Ένωση.
2. Νίκος Σαργκάνης
Δεν είναι αστικός μύθος, αλλά πραγματικότητα. Ένας από τους καλύτερους Έλληνες τερματοφύλακες όλων των εποχών, ξεκίνησε την καριέρα του ως… επιθετικός. Μέχρι που ο αείμνηστος, Χρήστος Ρίμπας, αποφάσισε να τον χρησιμοποιήσει ως τερματοφύλακα στον Ηλυσιακό! Η συνέχεια, λίγο – πολύ, γνωστή: πέντε πρωταθλήματα και πέντε Κύπελλα Ελλάδας συνέθεσαν το παζλ μιας τεράστιας ποδοσφαιρικής διαδρομής.
1. Γρηγόρης Γεωργάτος
Στις μέρες μας, δεν μοιάζει καθόλου παράξενο πια ένας εξτρέμ να γίνεται μπακ. Αυτό, άλλωστε, προσπαθεί να κάνει αυτόν τον καιρό στον Ολυμπιακό ο Πέδρο Μαρτίνς με τον Βρουσάι. Ωστόσο, στη δεκαετία του ’90 αυτό ήταν κάτι που εφάρμοσε κατά κόρον ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Έχοντας κάνει, λοιπόν, στην ΑΕΚ τους Μπορμπόκη και Κοπιτσή από εξτρέμ, ακραίους οπισθοφύλακες, αποφάσισε να κάνει το ίδιο και με τον Γεωργάτο στον Ολυμπιακό. Το αποτέλεσμα ήταν το ελληνικό ποδόσφαιρο να γνωρίσει ένα από τα καλύτερα αριστερά μπακ όλων των εποχών. Και δεν είναι καθόλου υπερβολή αυτό, αφού ακόμη και σήμερα τον μνημονεύουν συχνά – πυκνά, όχι μόνο οι Έλληνες φίλαθλοι, αλλά και οι Ιταλοί, αφού με τη φανέλα της Ίντερ έκανε… πράγματα και θαύματα!