Το πέναλτι στο ποδόσφαιρο: Το λάθος του Ισάκ, η κόπια του Κρόιφ και οι πιο απίθανες εκτελέσεις

Ποδόσφαιρο: Τα απίθανα σε φαντασία χτυπήματα πέναλτι που έμειναν στην ιστορία με αφορμή το ακυρωθέν πέναλτι του Ισάκ.

Ο ικανότατος επιθετικός της Ρεάλ Σοσιεδάδ Αλεξάντερ Ισάκ πέτυχε το ακατόρθωτο πρόσφατα στο παιχνίδι των Βάσκων με την Έλτσε: να σκοράρει από την άσπρη βούλα και αντί να μετρήσει το γκολ για την ομάδα του να δοθεί ελεύθερο χτύπημα υπέρ της Έλτσε!

Τι συνέβη; Ο Σουηδός φορ στάθηκε απέναντι από τον Έντγκαρ Μπαδία, αλλά για κλάσματα δευτερολέπτου σταμάτησε πριν εκτελέσει το πέναλτι. Η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα, αλλά ο διαιτητής Γκιγιέρμο Κουάδρα ακύρωσε το γκολ, έδειξε κίτρινη κάρτα στον Ισάκ και έδωσε την μπάλα στους γηπεδούχους. 

Ο κανονισμός ορίζει ότι ο παίκτης που εκτελεί το πέναλτι μπορεί να προσποιηθεί, όχι όμως αφού έχει ολοκληρώσει τη φορά του. Αυτό θεωρείται αντιαθλητική συμπεριφορά και ο παίκτης τιμωρείται με κίτρινη κάρτα.

Ο Μέσι δεν ήταν… Ισάκ

Ο Λιονέλ Μέσι ήταν ο πρώτος που σταμάτησε τη φορά του σε παιχνίδι με τη Μίλαν, ξεγέλασε τον τερματοφύλακα και σκόραρε, το 2011 για το Champions League. Και τότε η προσποίηση ήταν αντίθετη με τους κανονισμούς, ο ρέφερι Βόλφγκανγκ Σταρκ του έδειξε την κίτρινη κάρτα, αλλά τους έδωσε το δικαίωμα να εκτελέσει ξανά το πέναλτι και ο Μέσι σκόραρε και πάλι.

Μύθος ότι ο Κρόιφ επινόησε την πάσα 

Οι εκτελέσεις πέναλτι μας έχουν αφήσει πολλές ωραίες ιστορίες από το παρελθόν. Η πιο εντυπωσιακή επινόηση ήταν αυτή του αείμνηστου Γιόχαν Κρόιφ σε αγώνα του Άγιαξ το 1982. Ο πανέξυπνος Ολλανδός έκανε πάσα στο Δανό Γέσπερ Όλσεν, αυτός ξανά στον Κρόιφ και πέτυχαν ένα πολύ εύκολο γκολ. 

Κι όμως το πιο γνωστό Νο 14 στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου δεν ήταν ο εμπνευστής της πάσας στο πέναλτι και υπάρχει και απόδειξη γι’ αυτό. O Βέλγος Ρικ Κόπενς σε ματς της εθνικής Βελγίου με την Ισλανδία στις 5 Ιουνίου 1957, προχώρησε σε αυτή την εκτέλεση για να προσδώσει λίγο παραπάνω θέαμα σε ένα ματς που ήταν ήδη 6-1 (και τελικά έληξε 8-3…) και δεν είχε τίποτα να χάσει δεν έβγαινε η κομπίνα. 

Επομένως ο εμπνευστής είναι ο Κόπενς σωστά; Όχι! Υπάρχει μια ακόμα πιο δυσεύρετη ιστορία. Περίπου έναν μήνα νωρίτερα, ο Ντάνι Μπλαντσφλάουερ πάσαρε στον Τζίμι ΜακΙλρόι για το 3-0 της Βόρειας Ιρλανδίας σε βάρος της Πορτογαλίας σε ματς για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Επόμενος η πατέντα ανήκει – μέχρι αποδείξεως του εναντίου – στους Βορειοιλανδούς. 

 Ο Πανένκα και ο Ρεϊνόσο

Πέναλτι-τομή ήταν κι αυτό του Τσεχοσλοβάκου Άντονιν Πανένκα στον τελικό του Euro 1976. Πρόκειται για το χτύπημα που «κρεμάει» τον αντίπαλο τερματοφύλακα (τότε τον Γερμανό Ζεπ Μάιερ) ο οποίος βλέπει πεσμένος την μπάλα να καταλήγει αργά και βασανιστικά στα δίχτυα του. Έκτοτε, η τεχνική φέρει το όνομά του.

Το 1991 ο Αργεντινός Ρεϊνόσο της Μπόκα σούταρε με το πόδι που φαινόταν ότι θα το χρησιμοποιούσε για να στηριχθεί ξεξελώντας καθυστερώντας την αντίδραση του τερματοφύλακα.

Τακουνάκι και γιαπωνέζικο τρικ

To 2011 o Ταΐμπ Αγουάνα σκόραρε με τακουνάκι από τη λευκή βούλα σε ένα φιλικό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το Λίβανο με την ομάδα του να προηγείται με 5-2.. Αν και δεν παραβίασε κάποιο κανόνα, χρεώθηκε με κίτρινη κάρτα και επιπλήχθηκε από τον προπονητή του. 

Μια ωραία ομαδική κομπίνα έκαναν την ίδια χρονιά οι Γιαπωνέζοι Χισάτο και Μακίνο της Χιροσίμα. Ο πρώτος τους έκανε όλους να πιστέψουν ότι αυτός θα εκτελέσει το πέναλτι και ήρθε ο συμπαίκτης του με φορά να σκοράρει εύκολα από την άσπρη βούλα. 

 Δεν πιάνουν όλες οι κομπίνες

Το 2005, ο Τιερί Ανρί είχε μια ιδέα-παραλλαγή της εκτέλεσης με πάσα. Ο συμπαίκτης του θα άγγιζε απλά την μπάλα και ο Ανρί θα ερχόταν από πίσω για να σκοράρει. Ο Πιρές, όμως, μπερδεύτηκε και η προσπάθεια κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία. Στο επόμενο γκολ που πέτυχε ο Ανρί κορόιδεψε τον φίλο και συμπαίκτη του μιμούμενος την προσπάθειά του να προστατεύσει την μπάλα.

 

Από εκεί και πέρα πολλοί έχουν προσπαθήσει να καινοτομήσουν, αλλά οι επινοήσεις τους περιορίζονται στη φορά τους.

Η ανθρώπινη φαντασία δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί, αλλά η FIFA να μας κόβει τη χαρά θέτοντας νέους περιορισμούς στις εκτελέσεις, όπως συνέβη με τον δύσμοιρο Ισάκ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News