ΑΕΚ: Ο Ματίας Αλμέιδα έχει... μάστερ στο να «σώνει» μεγάλες ομάδες

Σε κάθε στάση της καριέρας του Ματίας Αλμέιδα, οι ομάδες που ανέλαβε βελτιώθηκαν. Η πλειονότητα κατέκτησε και τίτλους. Εξειδικεύεται στο να αναλαμβάνει μεγάλες ομάδες που βρίσκονται σε παρακμή και να τους δίνει νέα πνοή.

Ο Ματίας Αλμέιδα ανήκει στη νέα γενιά των Αργεντινών προπονητών που έχουν επηρεαστεί βαθιά από τον Μαρσέλο Μπιέλσα. Ωστόσο, δεν είναι αυτό που του «έφτιαξε» όνομα στους πάγκους, αλλά οι αγωνιστικές επιτυχίες και ο χαρακτήρας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΕΚ: Η λίστα των τεσσάρων και ο άγνωστος Χ

Στα δύσκολα της Ρίβερ Πλέιτ και της Γουαδαλαχάρα

Ο Ματίας Αλμέιδα ήταν σύμβολο της Ρίβερ Πλέιτ ως παίκτης, αλλά έγινε ακόμη περισσότερο ως προπονητής. Ανέλαβε την ομάδα όταν εκείνη έπεσε στην κατηγορία. Την οδήγησε και πάλι στα σαλόνια του ποδοσφαίρου της Αργεντινής. Δεν συνέχισε, όμως, για πολύ. Έπειτα από μια μέτρια πορεία στο πρώτο σκέλος της επόμενης σεζόν, ο πρόεδρος Ντανιέλ Πασαρέλα του έδειξε την πόρτα της εξόδου.

Οι διαφορές με τη διοίκηση, ούτως ή άλλως, ήταν μεγάλες. Στη χώρα, όμως, θεωρούν πως άλλαξε την κουλτούρα του κλαμπ και άνοιξε τον δρόμο ώστε ο Μαρσέλο Γκαγιάρδο να εφαρμόσει με μεγαλύτερη ευκολία τις ριζοσπαστικές – για το ποδόσφαιρο της χώρας – ιδέες του και να γίνει ο πιο πετυχημένος κόουτς στην ιστορία των «μιγιονάριος».

Ο 48χρονος κόουτς από το 2013 ως το 2015 εργάστηκε στην Μπάνφιλντ. Κι αυτή τη ανέβασε από τη δεύτερη κατηγορία, επίσης πρωταθλήτρια. Η ομάδα του σ’ αυτά τα δύο χρόνια έπαιξε πολύ ωραίο επιθετικό ποδόσφαιρο. Σε γενικές γραμμές πέτυχε τους στόχους που του έθεσε η διοίκηση.

Το καλοκαίρι του 2015 έρχεται η πρόταση από το Μεξικό και τη Γουδαλαχάρα. Άλλος «γίγαντας» που είχε χάσει την πυξίδα του. Στα τρία χρόνια που ακολούθησαν, η Τσίβας έπαιξε επτά τελικούς, κατέκτησε πέντε τίτλους μεταξύ αυτών το πρωτάθλημα και το CONCACAF Champions League κι όλα αυτά παίζοντας καταπληκτικό ποδόσφαιρο. Έφυγε, πάντως, γιατί είχε διαφορές με τη διοίκηση.

Έπειτα, ακολούθησε η εμπειρία στο MLS με τους Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς. Κι εκείνη αναζητούσε να αναβιώσει παλιές δόξες (δύο πρωταθλήματα 2001, 2003). Παρόλο που ο Αλμέιδα έδειχνε να «χτίζει» σταδιακά ο «γάμος» δεν ήταν πετυχημένος. Πάντως, είναι περιζήτητος. Πέραν της ΑΕΚ, το όνομά του «παίζει» ξανά στο Μεξικό αυτές τις μέρες (Γουαδαλαχάρα, Κρουζ Αζούλ) για κάποια εθνική ομάδα (Χιλή) και ποιος ξέρει αν εμφανιστεί κάποια πρόταση από την Αργεντινή.

Η φιλοσοφία του και ο κώδικας των σαμουράι

Οι ομάδες του Ματίας Αλμέιδα έχουν τη «σφραγίδα» του. Υπάρχουν χαρακτηριστικά που τις κάνουν ξεχωριστές. Η προτεραιότητά του, όπως έχει πει ο ίδιος, είναι να ενισχύει τους ποδοσφαιριστές που έχει στη διάθεσή του.

Η λαμπρή καριέρα του ως παίκτης βοηθάει να καταλάβει την ψυχοσύνθεσή τους. Όσα ζουν, τα έχει ζήσει, όσα τους προβληματίζουν, τον προβλημάτισαν και εκείνον. Ξέρει πως να περνάει το μήνυμά του. Ωστόσο, αυτό συνέβη καλύτερα στη χώρα του και στο Μεξικό, σε ισπανόφωνες χώρες.

«Αυτό που προσπαθώ είναι ο ποδοσφαιριστής να νιώθει χαρά γι’ αυτό που κάνει. Να είναι ήρεμος, να ξέρει ότι μπορεί να γίνουν λάθη. Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί μια οικογένεια εντός του αθλήματος», λέει. Για να συμβεί αυτό βοηθάει και το Bushido, ο κώδικας των σαμουράι, στον οποίο πιστεύει πολύ.

Όσον αφορά στη φιλοσοφία του, οι διατάξεις δεν είναι δεσμευτικές. Στη διάρκεια της καριέρας του οι ομάδες του έπαιξαν με 4-3-3, 4-1-4-1, 4-2-2-2 ή και διάφορες παραλλαγές με τρεις στην άμυνα που πολλές φορές έμοιαζαν με το WM λόγω man to man σε όλο το γήπεδο.

Στις προπονήσεις δουλεύει πολύ τις κινήσεις ώστε να υπάρχει πάντοτε καταστάσεις όπου η ομάδα του έχει έναν έξτρα παίκτη: 4v3 ή 3v2 και γι’ αυτό έχουν μεγάλη σημασία στον τρόπο παιχνιδιού του οι εξτρέμ. Παράλληλα, αυτός και το τεχνικό του τιμ προετοιμάζουν ένα ειδικό βίντεο για κάθε παίκτη και του το δίνουν να το μελετήσει ώστε να καταλάβει τί θέλουν από εκείνον σε κάθε ματς.

Πέραν της όποιας ομοιότητας μπορεί να έχει στο… μάτι ο τρόπος παιχνιδιού των ομάδων του μ’ εκείνων του Μαρσέλο Μπιέλσα, η δουλειά και η προσέγγιση του Αλμέιδα έχει συγκριθεί πολλές φορές μ’ εκείνη του Χόρχε Σαμπαόλι, νυν προπονητή της Μαρσέιγ, όσο δούλευε στη Χιλή, τόσο στην Ουνιβερσιδάδ δε Τσίλε, αλλά και στην εθνική ομάδα της χώρας.

Όσο για το προπονητικό τιμ, από το 2015 έχει ως βοηθό του τον Ομάρ Σαρίφ που έκανε όνομα ως παίκτης κυρίως με τη Ροσάριο Σεντράλ. Προπονητής τερματοφυλάκων συνήθως είναι ο Κάρλος Ρόα – ίσως τον θυμάστε από την καριέρα του στη Μαγιόρκα και την εθνική Αργεντινής. Γυμναστής είναι ο Γκουΐντο Μπονίνι, γιος του συγχωρεμένου Χοσέ Μαρία Μπονίνι, πρωτοπόρου στον τομέα για τα δεδομένα της Αργεντινής και συνεργάτη επί χρόνια του Μαρσέλο Μπιέλσα.

Για τον Ματίας Αλμέιδα «το ποδόσφαιρο σήμερα, αύριο και πάντα θα είναι αυτό που έπαιζα όταν ήμουν πέντε ετών. Αυτό που σου φέρνει χαμόγελο στα χείλη. Γι’ αυτό και το σημαντικό είναι οι παίκτες να έρχονται σε επαφή με την μπάλα, να υπάρχει διάλογος μαζί της. Οι παίκτες διασκεδάζουν περισσότερο έτσι από το να είναι όλοι κλεισμένοι στην άμυνά τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΕΚ: Τα τρελά χρήματα που ζητά για τον Αθανασιάδη

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News