Παναθηναϊκός: Ποια πόρνη μπάλα; Αυτή είναι η αλήθεια για την ιστορική ατάκα του Όσιμ

Η είδηση του θανάτου του Ίβιτσα Όσιμ, προκάλεσε θλίψη στον ποδοσφαιρικό κόσμο, αλλά και στη χώρα μας, όπου βρέθηκε για δύο σεζόν στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. Μία τεράστια προσωπικότητα, με αιχμηρό λόγο, που μεταξύ άλλων έμεινε στη μνήμη όλων για την χαρακτηριστική του ατάκα «Η μπάλα είναι πόρνη». 

Ο Βόσνιος άλλοτε τεχνικός του «τριφυλλιού» είπε αυτή τη φράση που σίγουρα πολλοί προπονητές είχαν σκεφτεί πριν από εκείνον, αλλά ποτέ κανείς δεν τόλμησε να την ξεστομίσει δημόσια. Ήταν μετά από έναν αγώνα ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ηρακλή για το ελληνικό πρωτάθλημα. Από αυτούς, που είθισται να λέμε ότι δεν ενδείκνυνται για καρδιακούς. Ήταν ένα απόγευμα του Σεπτεμβρίου του 1993 στο «Καυτανζόγλειο». Mάλιστα, τότε στον Ηρακλή αγωνιζόταν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Το ματς έμοιαζε ξεγραμμένο για τους «πράσινους» αφού στο 76ο λεπτό το σκορ ήταν 2-0 υπέρ των Θεσσαλονικιών. Τότε, το «τριφύλλι» έκανε τη μεγάλη αντεπίθεση, φτάνοντας τελικά στην ανατροπή και τη νίκη με 3-2.  Στο 77′ ο Κώστας Φραντζέσκος μείωσε 2-1, στο 83′ ο Δημήτρης Σαραβάκος ισοφάρισε σε 2-2 και στο 90′ ο Κώστας Μαυρίδης πέτυχε το τρίτο γκολ. 

Αμέσως μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο Βόσνιος προπονητής μίλησε στα Μέσα της εποχής. Παρά τη σπουδαία νίκη της ομάδας του, παραδέχτηκε, σύμφωνα με τη μετάφραση του διερμηνέα του Δημήτρη Παναγιωτάκη, που ήταν πάντα στο πλευρό του Όσιμ. «Η μπάλα είναι πόρνη». Ωστόσο δεν ήταν ακριβώς αυτά τα λόγια του. Η ευγένεια και οι τρόποι του κύριου Παναγιωτάκη δεν επέτρεψαν να αποδώσει ακριβώς τα λεγόμενά του. «Θα ήθελα να τονίσω ότι η φράση που εγώ χρησιμοποίησα ήταν «η μπάλα είναι πουτ..να ολκής» αλλά ο Δημήτρης Παναγιωτάκης το μετέφρασε ως «η μπάλα είναι πόρνη», γιατί όπως μου εξήγησε το θεώρησε λίγο τραβηγμένο.  Εγώ πάντως επιμένω ότι μόνο μια «πουτ…να ολκής» μπορεί να κάνει τέτοια τερτίπια», εξήγησε ο ίδιος μετά από χρόνια. 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News