Σαν σήμερα, στις 10 Μαΐου 1969, γεννήθηκε ο Ντένις Μπέργκαμπ, ένας από τους τελευταίους αρτίστες ποδοσφαιριστές που το γκολ του εναντίον της Νιούκαστλ το 2002, αποθέωσε το ίδιο το θύμα του, ο Νίκος Νταμπίζας.
Το βράδυ της 15ης Μαΐου 1969 ο ηλεκτρολόγος και ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής Βιμ Μπέργκαμπ παρακολουθούσε τον αγαπημένο του ποδοσφαιριστή, Ντένις Λόου να αποχωρεί λυπημένος από το ‘Ολντ Τράφορντ μετά τον αποκλεισμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τη Μίλαν (0-2, 1-0) στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Το γεγονός ότι είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 9 γκολ μικρή παρηγοριά αποτελούσε τόσο για τον μικρόσωμο Σκωτσέζο επιθετικό όσο και για τον μεγάλο φαν του.
Το «όχι» του ληξιαρχείου στο όνομα Ντένις
Ο Βιμ, πριν από πέντε μέρες, είχε γίνει πατέρας. Τη χαρά από τη γέννηση του τέταρτου γιου του μετρίασε ο αποκλεισμός της Γουνάιτεντ. Ωστόσο είχε πάρει ήδη την απόφασή του. Θα ονόμαζε το παιδί «Ντένις». Όμως στο ληξιαρχείο που πήγε να το δηλώσει προέκυψε ένα πρόβλημα. Ντένις, όνομα στα ολλανδικά δεν υπήρχε. Ο Βιμ το παζάρεψε με τον ληξίαρχο και τελικά βρέθηκε η λύση. Για να είναι νομότυποι θα πρόσθεταν ένα ακόμη «νι». Δεν φαντάζονταν ότι το αγόρι που καταχώρησαν στο αρχείο με το πλήρες όνομα Dennis Nicolaas Maria Bergkamp, θα γινόταν κάποτε διάσημος ποδοσφαιριστής.
Ο Ντένις έμαθε τα μυστικά του ποδοσφαίρου στη σχολή του Άγιαξ και μετά άνοιξε τα φτερά του. Έπαιξε στην Ίντερ και στην Άρσεναλ και φόρεσε 79 φορές τη φανέλα της εθνικής Ολλανδίας με την οποία έγινε πρώτος σκόρερ όλων εποχών με 39 γκολ, πριν καταρρίψουν το ρεκόρ του οι Κλάιφερτ, Χούντελαρ και Φαν Πέρσι. Γνώρισε την παγκόσμια αναγνώριση. Δυο φορές τερμάτισε τρίτος στα βραβεία της FIFA για τον καλύτερο παίκτη της χρονιάς. Μπήκε και στο Hall of Fame της Premier League, ο πρώτος και μοναδικός Ολλανδός που είχε αυτή την τιμή.
Το λάθος που δημιούργησε το ιστορικό γκολ
Tο γκολ που πέτυχε με την Άρσεναλ εναντίον της Νιουκάστλ το 2002, ψηφίστηκε ως το καλύτερο γκολ όλων των εποχών στην Premier League. Και είναι αυτό ένα από τα δυο πράγματα που έρχονται στο μυαλών των Ελλήνων στο άκουσμα του ονόματος Μπέργκαμπ λόγω της «ατυχούς» συμμετοχής του Νίκου Νταμπίζα στη φάση.
Το καταπληκτικό είναι ότι το ιστορικό αυτό γκολ μπήκε «κατά λάθος». Το αποκάλυψε ο ίδιος ο Μπέργκαμπ στην αυτοβιογραφία του. «Ήθελα την πάσα από τον Πίρες στα πόδια μου, αλλά η μπάλα ήρθε πίσω μου. Δεν ήταν αυτό που περίμενα, οπότε σκέφτηκα: Χρειάζομαι μια άλλη ιδέα εδώ».
Υπό το στενό μαρκάρισμα του Νίκου Νταμπίζα, οι επιλογές του φαίνονταν περιορισμένες. Όμως, όπως πολύ συχνά συνέβαινε στην καριέρα του, βρήκε σε κλάσματα του δευτερολέπτου τη λύση. Λίγο πριν έρθει σε επαφή με την μπάλα, πήρε την απόφασή του. Θα την στριφογύριζε γύρω από τον αμυντικό και θα έτρεχε από την άλλη πλευρά για να τη συναντήσει. Τα υπόλοιπα είναι… Ιστορία.
Ο υπερήφανος Νταμπίζας
Το γκολ που τον σημάδεψε διόλου δεν το περιφρονεί ο Νταμπίζας. Απεναντίας. Σε δηλώσεις που έκανε το 2020 στο στο Four Four είπε ότι «νιώθω περήφανος που υπήρξα μέρος της ιστορίας του ποδοσφαίρου»! Και ομολόγησε ότι χρειάστηκε να το παρακολουθήσει αργότερα στην τηλεόραση για να καταλάβει τι είχε κάνει στην πραγματικότητα ο Ολλανδός!
Ο Νταμπίζας είχε άλλη μια ευκαιρία να εμποδίσει τον Μπέργκαμπ να σκοράρει. «Όταν κατάλαβα ότι γύριζε γύρω μου, προσπάθησα να τον ρίξω, αλλά δεν έπεσε» τόνισε σχεδόν ανακουφισμένος: «Κάποιοι είπαν ότι ήμουν το αρνητικό κομμάτι αυτής της φάσης, αλλά για μένα ήταν το εντελώς αντίθετο. Ήμουν τόσο περήφανος που ήμουν παρών, που ήμουν μέρος ενός μέρους της ποδοσφαιρικής ιστορίας» δήλωσε.
Το δεύτερο πράγμα για το οποίο είναι περισσότερο γνωστός ο Μπέργκαμπ στην Ελλάδα είναι η φοβία του για τα αεροπορικά ταξίδια. Εξ ου και το όχι και πολύ τιμητικό παρατσούκλι, «Μη Ιπτάμενος Ολλανδός».
Ο φόβος για τα αεροπλάνα
Παλαιότερα πίστευαν ότι ο φόβος αυτός προήλθε από δυο τραυματικές εμπειρίες που είχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 στις ΗΠΑ. Την πρώτη όταν ο κινητήρας του αεροπλάνου σταμάτησε κατά τη διάρκεια μιας πτήσης και τη δεύτερη όταν έγινε φάρσα για βόμβα πριν την επιβίβαση.
Και πριν από αυτά ωστόσο συνέβη ένα άλλο περιστατικό το 1989, όταν ο Μπέργκαμπ ήταν μόλις 20 ετών. Στο αεροπορικό δυστύχημα της Surinam Airways στο Παραμαρίμπο έχασαν τη ζωή τους μεταξύ άλλων οι συμπαίκτες του στον Άγιαξ, Λόιντ Ντόεσμπουργκ, Βίργκαλ Τζοέμανχαν.
Ωστόσο στην αυτοβιογραφία του που κυκλοφόρησε το 2013, Μπέργκαμπ αποκάλυψε ότι η φοβία του προκλήθηκε στην πρώτη του σεζόν στην Ίντερ, όταν η αποστολή ταξίδευε τακτικά με μικρά αεροπλάνα.
«Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν είχαμε ένα εκτός έδρας παιχνίδι με τη Φιορεντίνα. Είδα εκείνο το αεροπλάνα με τις προπέλες του να στέκεται στην πίστα και με έλουσε κρύος ιδρώτας. Και σίγουρα ήταν άλλη μια καταστροφική πτήση» έγραψε στην αυτοβιογραφία του.
Ο Μπέργκαμπ αποφάσισε ότι δεν θα πετάξει ποτέ ξανά μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994. Η Ολλανδική Ομοσπονδία και η Άρσεναλ έδειξαν κατανόηση. Έχασε έτσι εκτός έδρας αγώνες σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κάποιες φορές ταξίδευε με αυτοκίνητο ή τρένο, αλλά το ταξίδι τότε ήταν μακρύ και κουραστικό, οπότε δεν είχε κανένα όφελος για τις ομάδες του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΣΤΕΛ ΜΠΕΡΓΚΑΜΠ: Αυτή είναι η καλλονή κόρη του θρυλικού Ντένις
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα