Λευτέρης Πετρούνιας: Γιατί κερδίζει συνέχεια «Ο Άρχοντας των Κρίκων»;

ΑΠΕ-EPA

Αναλύουμε τους ορατούς και… αόρατους λόγους που διατηρούν τον Λευτέρη Πετρούνια στην κορυφή για περισσότερο από μια δεκαετία και τον βοηθούν να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας έχει επικρατήσει στο αγώνισμα των κρίκων σε  όλους τους μεγάλους και μικρούς αγώνες. Είναι για τον κόσμο της γυμναστικής ο σύγχρονος (καθ’ ότι στο παρελθόν κι άλλοι γυμναστές έφεραν αυτόν τον άτυπο τίτλο) «Ο Άρχοντας των Κρίκων». Πέρα από κάθε αμφιβολία…

Ίσως θα αναρωτιέστε, πώς καταφέρνει εδώ και τόσα χρόνια και τρεις μήνες πριν πατήσει τα 32, να παραμένει σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Σας δίνουμε τις απαντήσεις:

Οι αρετές του Πετρούνια

Οι παράγοντες και οι συνιστώσες που έχουν φέρει και διατηρούν τον Λευτέρη τόσα χρόνια τόσο ψηλά είναι πολλοί. Ο βασικότερος, ωστόσο, σε ένα ποσοστό άνω του 50% είναι το ταλέντο του. Κι άλλοι έχουν τα μπράτσα και τη σωματοδομή του Έλληνα γυμναστή, αλλά όχι την ικανότητά του να ισορροπεί στο όργανο και να εκτελεί το πρόγραμμά του τόσο κοντά στην τελειότητα.

Έπειτα μεγάλο ρόλο παίζει η εμπειρία του σε συνδυασμό με τη φύση του οργάνου, των κρίκων. Πρόκειται για ένα αγώνισμα χωρίς πετάγματα, χωρίς περιστροφές, άρα λιγότερο ρίσκο στην εκτέλεση. Ο Πετρούνιας εκτελούσε το ίδιο πρόγραμμα από το 2014. Τώρα το άλλαξε στον νέο ολυμπιακό κύκλο. Έξις δευτέρα φύσις.

Το πείσμα του και η επιμονή να μην λυγίζει στις δυσκολίες, και η άσβεστη δίψα του για την κορυφή. Ποτέ δεν επαναπαύτηκε στις επιτυχίες του, αλλά θέτει συνεχώς νέους στόχους, βρίσκει πάντα ένα κίνητρο. Φέτος ήταν το 6ο, μετά θα είναι το 7ο, η πρόκριση στο Παρίσι, το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι άνθρωποι δίπλα του

Η αγαστή συνεργασία που έχει με τον προπονητή του Δημήτρη Ράφτη. Εδώ κι 11 χρόνια δουλεύουν μαζί, γνωρίζουν ο ένας τα χούγια του άλλου, ξέρουν ως πού τους… παίρνει και πότε να κάνουν πίσω, ώστε να διατηρείται η ισορροπία και να προχωρούν μαζί, χωρίς φουρτούνες και τρικυμίες.

Η σύζυγός του, Βασιλική Μιλλούση. Πρωταθλήτρια και η ίδια με συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Από το 2018, που αποσύρθηκε από την ενόργανη, στέκεται στο πλευρό του Λευτέρη, γνωρίζει τι απαιτήσεις έχει η ζωή ενός τόσο μεγάλου πρωταθλητή, φροντίζει για όλα και βέβαια του χάρισε δύο υπέροχες κορούλες, που έδωσαν νέα έμπνευση στον καλλιτέχνη των κρίκων.

Η ομοσπονδία της γυμναστικής (ΕΓΟ), με όσα μέσα διαθέτει και οι αρκετοί χορηγοί που τον έχουν αγκαλιάσει και φροντίζουν ώστε να κυλούν όλα ομαλά στην προετοιμασία του, αλλά και στην αποθεραπεία του έπειτα από τα (αρκετά) χειρουργεία. Από τα σπορ πλην ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ο Πετρούνιας είναι ο Νο 1 αθλητής σε προσέλκυση χορηγών, εξαργυρώνοντας τις επιτυχίες του και την αναγνωρισιμότητά του.

Ο Νίκος Προβιάς, ο backdoor man. Ο Ρεθυμνιώτης, επικεφαλής των ανθρώπων που βαθμολογούν στο αγώνισμα των κρίκων σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, με την επιβλητική παρουσία του εξασφαλίζει τις απαραίτητες συνθήκες ώστε ο Πετρούνιας, όχι να ευνοείται, αλλά να αποσπά τη βαθμολογία που αρμόζει στις εκτελέσεις του.

Το όνομά του και οι επιλογές του

Η ενόργανη γυμναστική σέβεται τα παιδιά της και τις μεγάλες προσωπικότητες του αθλήματος, κάτι που συμβαίνει πάνω-κάτω σε όλα τα σπορ, όπου οι κριτές παίζουν σημαντικό ρόλο. Πιο εύκολα παίρνει το σφύριγμα ο Μέσι και ο Λεμπρόν. Πιο εύκολα θα πάρει το κατιτίς παραπάνω στην ενόργανη ο μεγάλος πρωταθλητής, όταν το πρόγραμμά του είναι παραπλήσιο με ενός νεότερου, χωρίς αυτό να είναι, βέβαια, θέσφατο.

Έπειτα ρόλο σε αυτά τα χρόνια κυριαρχίας παίζει και η τακτική. Ο Λευτέρης όταν είναι καλά, σπάνια χάνει. Όταν είναι τραυματίας, φυσικά δεν αγωνίζεται. Όταν νιώθει ανέτοιμος, ερχόμενος από τραυματισμό, επιλέγει να προσπεράσει έναν αγώνα. Δεν είναι παράλογο. Και ο μεγάλος εμποδιστής των 80s Εντ Μόουζες, το ίδιο έπραττε και έχτισε ένα σερί με πάνω από 100 αήττητους αγώνες.

Η ενασχόλησή του σχεδόν αποκλειστικά με το αγώνισμα των κρίκων. Στην ενόργανη γυμναστική μπορείς να επιλέξεις να κυνηγάς το σύνθετο ατομικό, τη διάκριση σε δύο, τρία ή και τέσσερα όργανα ή να επκεντρωθείς σε ένα. Ο Πετρούνιας διάλεξε την τελευταία επιλογή, όπως παλαιότερα ο Ταμπάκος. ο Τσολακίδης και από ένα σημείο και μετά και ο Μάρας.

Η ψυχή του

Αφήσαμε τελευταίο τον καταλυτικό παράγοντα που οδηγεί τον Λευτέρη Πετρούνια στην κορυφή, κι αυτός είναι η ψυχή του. Ένας όρος αδιανόητος για τους περισσότερους λαούς, αλλά τόσο οικείος στη χώρα μας. Όταν ανεβαίνει στο πόντιουμ για να αγωνιστεί «το λέει η καρδιά του», δεν λυγίζει (κυριολεκτικά και μεταφορικά) στην πίεση, καθαρίζει το νου του από αρνητικές σκέψεις και στο τέλος πάντα κουβαλά την Ελλάδα στους ταλαιπωρημένους, αλλά τόσο δυνατούς ώμους του.

Γιατί ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι ο σύγχρονος Άτλαντας της Ελλάδας!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News