ΑΛΙ ΖΑΝΤΑ: Η ποδηλάτισσα από το Αφγανιστάν στην ομάδα προσφύγων του Τόκιο
Η 24χρονη αθλήτρια, Μασομά Αλί Ζαντά, κατάφερε να ξφύγει από τη μανία των Ταλιμπάν και τώρα κυνηγάει το όνειρο ενός μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Οι ιστορίες ζωής που συνοδεύουν τους 29 αθλητές που θα αγωνιστούν «χωρίς επίσημη πατρίδα» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι βγαλμένες από σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Ωστόσο η ίδια η πραγματικότητα ξεπερνάει πολλές φορές ακόμη και τους πιο ευφάνταστους δημιουργούς. Όπως ακριβώς στην περίπτωση της Αφγανής ποδηλάτισσας, Μασομά Αλί Ζαντά, μιας γεννημένης αγωνίστριας.
Ο δρόμος για το κυνήγι του ονείρου της στο Τόκιο μόνο στρωμένος από ροδοπέταλα δεν ήταν… Αντιθέτως, γεμάτος νάρκες, πόνο, μισαλλοδοξία και αμφισβήτηση. Η οικογένειά της μετακόμισε όταν η, τώρα, 24χρονη αθλήτρια ήταν σε πολύ μικρή ηλικία, από το Ιράν στο Αφγανιστάν.
Εκεί στην κοινότητα της Hazara, ήρθαν αντιμέτωποι με το ζόφο του πολέμου με τους Ταλιμπάν, καθώς και τις πιέσεις και τον εξαναγκασμό του θεοκρατικού καθεστώτος, για αποκατάσταση της ανύπαντρης Μασομά. Ακόμη κι όταν λόγω της μεγάλης της αγάπη στο ποδήλατο εντάχθηκε στην εθνική ομάδα στην Καμπούλ, αυτή της η ενασχόληση θεωρήθηκε απαγορευτική για τις γυναίκες, με αποτέλεσμα να γίνεται στόχος της μανίας των φανατισμένων, οι οποίοι τη χλεύαζαν και την λιθοβολούσαν με μεγάλες πέτρες κάθε φορά που την αντίκριζαν.
«Το πρώτο έτος που άρχισα να ποδηλατώ, κάποιος μέσα σε ένα αυτοκίνητο με χτύπησε από πίσω με το χέρι. Οι άνθρωποι συνηθίζονταν να προσβάλλουν τις γυναίκες που κάνουν ποδήλατο εκεί. Έπειτα από αυτό, είδα σχεδόν όλα τα κορίτσια που έκαναν ποδήλατο να έχουν παρόμοιες εμπειρίες», εξομολογείται η ίδια.
Στα 20 της χρόνια η βίαιη απέλαση από το Αφγανιστάν στη Γαλλία, άνοιξε στη νεαρή ποδηλάτισσα το δρόμο για να εκπληρώσει το μεγαλύτερό της όραμα και να καταστεί συνάμα ορόσημο και πηγή έμπνευσης για όλες τις γυναίκες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.
«Η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν είναι μόνο για μένα, είναι για όλες τις γυναίκες στο Αφγανιστάν και όλες τις γυναίκες σε χώρες σαν το Αφγανιστάν που δεν επιτρέπεται να κάνουν ποδήλατο», πρόσθεσε.
Το ταλέντο και η σκληρή προπόνηση ήταν το διαβατήριο για να κερδίσει μια τις 56 υποτροφίες που χορήγησε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή σε 56 αθλητές-πρόσφυγες και να συμμετάσχει έτσι στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.
Συγκεκριμένα, η Μασομά θα πάρει μέρος στην ποδηλασία δρόμου στο αγώνισμα της ατομικής χρονομέτρησης στα 22,1 χλμ. μαζί με 25 άλλους αθλητές στις 28 Ιουλίου, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται