ΤΟΚΙΟ 2020: Αριθμοί και πρόσωπα για το μπάντμιντον, που αρχίζει αύριο

Ο Ιάπωνας Κέντο Μομότα, που έχασε μόλις ένα σετ στην πορεία του μέχρι την κατάκτηση των παγκόσμιων τίτλων το 2018 και το 2019, θέλει να χαρίσει στη χώρα του και το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο μονό.

Ο Ιάπωνας Κέντο Μομότα είναι σήμερα παγκόσμιος πρωταθλητής στο μπάντμιντον. Στη χώρα του ελπίζει να κατακτήσει την πρωτιά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο μονό ανδρών ακολουθώντας μία ιδιότυπη παράδοση! Οι τρεις τελευταίοι Ολυμπιακοί τίτλοι στο μονό των ανδρών έχουν κερδηθεί από τους αθλητές, που εκείνη τη στιγμή είχαν στην κατοχή τους και τον παγκόσμιο τίτλο. Στο Musashino Forest Sport Plaza αρχίζει αύριο, τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας, το τουρνουά του μπάντμιντον και υπάρχουν αριθμοί και πρόσωπα, που έχουν το ενδιαφέρον τους.

Ο Μομότα έχασε μόλις ένα σετ στους 12 αγώνες, που έδωσε στον δρόμο για τους παγκόσμιους τίτλους ανδρών του 2018 και του 2019 και ήταν εναντίον του Δανού Άντερς Άντονσεν στον γύρο των «16» πριν από τρία χρόνια. Ο Ασιάτης πρωταθλητής στοχεύει να γίνει ο πρώτος παίκτης του νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, που κερδίζει χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, μετά από τον Κινέζο Λιν Νταν στη διοργάνωση του Λονδίνου 2012.

Το 2016 τον Ολυμπιακό τίτλο στο απλό ανδρών είχε κατακτήσει το νούμερο 2 του κόσμου Κινέζος Τσεν Λονγκ, ο οποίος νίκησε τότε στον τελικό τον κορυφαίο ranked Λι Τσονγκ Βέι από τη Μαλαισία (21-18, 21-18). Ο 26χρονος αθλητής μπορεί επίσης να γίνει ο δεύτερος παίκτης μπάντμιντον, που παίρνει την πρωτιά στο απλό μέσα στη χώρα του μετά τον Λιν στο Πεκίνο.

Ένα άλλο πρόσωπο των αγώνων είναι ο Τσεν Λονγκ. Ο Κινέζος έχει την ευκαιρία να γίνει ο δεύτερος παίκτης μπάντμιντον, που υπερασπίζεται επιτυχώς τον τίτλο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είχε κυριαρχήσει στο Ρίο και θέλει να βαδίσει στα χνάρια του συμπατριώτη του Λιν, που ήταν νικητής το 2008 και το 2012.

Η Κίνα κέρδισε τέσσερα από τα πέντε τελευταία χρυσά μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων στο απλό ανδρών. Το 2004 στην Αθήνα, ο Τάουφικ Χινταγιάτ από την Ινδονησία είναι ο πιο πρόσφατος μη Κινέζος παίκτης μπάντμιντον, που κατέκτησε τον τίτλο σε αυτό το αγώνισμα.

Ο Τσεν με ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο θα μπορούσε να ισοφαρίσει σε αριθμό τα τρία μετάλλια του Λι (ασημένια) κι αυτό είναι το ρεκόρ σε Ολυμπιακούς Αγώνες όσον αφορά στο απλό ανδρών.

Υπάρχουν κι άλλοι διεκδικητές, που προσφέρουν ενδιαφέροντα στατιστικά:  

  • Οι Δανοί Άντερς Άντονσεν και Βίκτορ Άξελσεν ελπίζουν να κινηθούν στα βήματα του συμπατριώτη τους, νικητή του Ολυμπιακού τουρνουά του 1996, Έρικ Χόουερ Λάρσεν. Με αυτόν τον τρόπο θα έρθει ξανά χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο αγώνισμα από έναν μη Ασιάτη αθλητή.
  • Ο Άξελσεν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα ανδρικά σινγκλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες Ρίο 2016 και τώρα μπορεί να γίνει ο πρώτος πολυ-μετάλλιο εκτός της Ασίας σε αυτό το γεγονός.
  • Ο Άντονσεν αποκλείστηκε από τον μετέπειτα παγκόσμιο πρωταθλητή Μομότα MOMOTA στο ανδρικό σινγκλ τόσο στο 2018 (τελευταίο 16) όσο και στο 2019 (τελικό) παγκόσμιο πρωτάθλημα.
  • Ο Άντονι Σινισούκα Γκίντινγκ θα ήθελε πολύ να γίνει ο τρίτος παίκτης μπάντμιντον από την Ινδονησία, που θα πανηγυρίσει τον τίτλο στο απλό ανδρών σε Ολυμπιακό τουρνουά. Προηγήθηκαν ο Άλαν Μπούντι Κούσουμα το 1992 το 1992 και ο Χινταγιάτ το 2004.
  • Ο Τσου Τιεν Τσεν από την Ταϊπέι ελπίζει να γίνει ο πρώτος ολυμπιονίκης της Κινεζικής Ταϊπέι στο μπάντμιντον. Το 2016 ο 31χρονος αθλητής είχε τερματίσει στην 5η θέση του μονού ανδρών. Ο Τσου μπορεί επίσης, να γίνει ο δεύτερος παίκτης μπάντμιντον ηλικίας από 30 ετών και άνω, που κερδίζει Ολυμπιακό τίτλο ανδρών, μετά τον Χόουερ Λάρσεν το 1996.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News