Αλέξανδρος Νικολαϊδης: Ποια είναι η σπάνια μορφή καρκίνου που τον λύγισε!

Eurokinissi

Το καρκίνωμα NUT, ένας επιθετικός τύπος καρκίνου που γνωρίζουμε εδώ και μόλις επτά χρόνια είναι αυτός που νίκησε τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη.

«Με έναν τόσο σπάνιο τύπο καρκίνου, το καρκίνωμα nut, που αυτή τη στιγμή εννέα στους δέκα γιατρούς που το διαβάζουν, το ακούν για πρώτη φορά και θα σπεύσουν να το ψάξουν….». Με ένα τόσο σπάνιο εχθρό τα έβαλε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης. Νικήθηκε από αυτό τον καρκίνο.

Πέθανε στα 43 του χρόνια από κάιτ που ακόμα και γιατροί αγνοούν και όσοι γνωρίζουν δεν έχουν βρει την προέλευσή του και φυσικά την ίασή του. Μιλάμε για έναν εξαιρετικά επεμβατικό και επιθετικό κακοήθη όγκο. Ααναγνωρίστηκε από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας κι επίσημα πριν από μόλις 7 χρόνια, το 2015.

Το καρκίνωμα NUT είναι ένας σπάνιος εξαιρετικά επεμβατικός κακοήθης όγκος με άγνωστη προέλευση. Εμφανίζεται στα όργανα μέσης γραμμής των παιδιών και των νέων. Το καρκίνωμα NUT ονομάζεται επίσης καρκίνος μέσης γραμμής.

Οι γιατροί Kees και Kubonishi ανέφεραν για πρώτη φορά αυτόν τον σπάνιο τύπο καρκίνου το 1991. Το 2015, ο καρκίνος NUT συμπεριλήφθηκε επίσημα στην τέταρτη έκδοση του WHO για όγκους πνεύμονα, υπεζωκότα, θύμου και καρδιάς. Το πλήρες όνομα είναι “καρκίνος μεσαίας γραμμής με πυρηνική πρωτεΐνη της αναδιάταξης γονιδίων όρχεων (NUT)”, επίσης γνωστή ως “καρκίνος με μετατόπιση t (15, 19) (q13, p13.1)”.

Οι σωματικές κυτταρογενετικές μεταβολές αποτελούν τη βάση του καρκίνου της μέσης γραμμής. Έχει επιβεβαιωθεί ότι το γονίδιο NUT (NUTM1) που βρίσκεται στο χρωμόσωμα 15q14 μετακινείται 100% με άλλα γονίδια στον καρκίνο του NUT. Περίπου τα 2/3 των περιπτώσεων είναι μεταθέσεις t (15, 19) (q13, p13.1), οι οποίες συντήκουν το εξόνιο γονιδίου BRD4 στο 19q13.1 με το exon γονιδίου NUT στο 15q14 για να σχηματίσουν το γονίδιο σύντηξης BRD4-NUT.

Τα κύτταρα καρκινώματος έχουν μικρή πρόσφυση. Το μέγεθος του λεμφοκυττάρου είναι περίπου 2-3 φορές μεγαλύτερο, ο πυρήνας είναι σχετικά υψηλός και το μέγεθος του πυρήνα είναι σχετικά ομοιόμορφο, αλλά ο καρυότυπος είναι ακανόνιστος και η άτυπη είναι προφανής. Η χρωματίνη είναι λεπτή ή κοκκώδης, φυσαλιδώδης, με προφανείς πυρήνες και κοινά μιτωτικά ή αποπτωτικά σώματα.

Τα κύτταρα καρκινώματος συχνά διαφοροποιούνται σε πλακώδες επιθήλιο σε διαφορετικούς βαθμούς. Το χαρακτηριστικό φαινόμενο είναι η «ξαφνική διαφοροποίηση του πλακώδους επιθηλίου». Δηλαδή, τα ανώριμα και κακώς διαφοροποιημένα κύτταρα ξαφνικά υπερισχύουν σε καλά διαφοροποιημένες φωλιές ώριμων πλακωδών επιθηλιακών κυττάρων χωρίς βαθμιαία διαφοροποίηση του επιθηλίου του πλακούντα.

Τα κερατοειδή μπορεί να σχηματίζονται στο κέντρο, μερικές φορές με δομές παρόμοιες με τα θυλακά σωματίδια. Σχεδόν το 100% των περιπτώσεων καρκινώματος NUT εξέφρασαν ΝUT νουκλεοπρωτεΐνη (≥ 50% των κυττάρων του καρκινώματος εξέφρασαν NUT nucleoprotein) και η εξειδίκευση και η ευαισθησία τους ήταν περισσότερο από 90% (μερικοί όγκοι μικροβιακών κυττάρων εκφράζουν επίσης NUT σε μικρή ποσότητα).

Επιπλέον, η διάχυτη ή εστιακή έκφραση των CKpan, Ρ40 και Ρ63 στο καρκίνωμα NUT είχε επίσης υψηλό ποσοστό έκφρασης. CK7 και CK20 θα μπορούσαν να εκφράζονται σε διαφορετικούς βαθμούς. το αντιγόνο μεμβράνης επιθηλιακών κυττάρων (EMA) και το καρκινοεμβρυονικό αντιγόνο (CEA) ήταν συχνά τοπικά θετικά. Τα TTF-1, CgA, Syn, CD34 και CD56 εκφράστηκαν περιστασιακά σε κύτταρα όγκου.

Η ανίχνευση FISH μπορεί να αναγνωρίσει μετατόπιση γονιδίου NUT ή γονίδιο σύντηξης BRD-NUT. Ο συνδυασμός ανοσοϊστοχημείας και ανίχνευσης FISH μπορεί να κάνει την ευαισθησία και την εξειδίκευση της διάγνωσης του καρκίνου μέσης γραμμής να φτάσει το 100%».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News