ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Ο απολογισμός της ελληνικής ομάδας στο Τόκιο
Η Ελλάδα κατέκτησε 11 μετάλλια, τα λιγότερα των τελευταίων διοργανώσεων, αλλά πανηγύρισε και αυτή τη φορά ένα τουλάχιστον χρυσό και γενικά κυνήγησε το καλύτερο με ήθος και αγωνιστικότητα.
Η συγκλονιστική κούρσα του Θανάση Γκαβέλα με οδηγό τον Σωτήρη Γκαραγκάνη στα 100μ. της κλάσης Τ11 αποτέλεσαν την καλύτερη αγωνιστική στιγμή της ελληνική Παραολυμπιακής ομάδας στο Τόκιο. Ο απολογισμός στον στίβο μπορεί να μην ήταν ο προσδοκώμενος, αλλά εκεί ήρθε τελικά το χρυσό μετάλλιο ώστε να συνεχιστεί η παράδοση, που θέλει τα ελληνικά χρώματα να κατακτούν τουλάχιστον ένα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες εδώ και 25 χρόνια (από το 1996 στην Ατλάντα). Οι αθλητές με αναπηρίες κατέκτησαν συνολικά 11 μετάλλια στην ιαπωνική πρωτεύουσα και γενικά χάρισαν ποικίλες συγκινήσεις και σε αυτή τη διοργάνωση με τις αγωνιστικές τους δυνατότητες, το πείσμα και το ήθος τους.
Τον ίδιο αριθμό μεταλλίων είχαν και πριν από 21 χρόνια, το 2000 στο Σίδνεϊ. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, πριν από 5 χρόνια, είχαν πάρει 13 μετάλλια, στο Λονδίνο την αμέσως προηγούμενη φορά 12, ενώ στο Πεκίνο το 2008 είχαν καταγράψει το ρεκόρ, που ισχύει έως σήμερα, με 24. Σαφώς μπορούσαν να πάνε καλύτερα, αλλά μην ξεχνάμε ότι στην περίοδο της καραντίνας οι ευκαιρίες για αγώνες μειώθηκαν σημαντικά και γενικά η προετοιμασία δεν ήταν η καλύτερη δυνατή.
Τα γαλανόλευκα χρώματα κατέκτησαν τέσσερα μετάλλια στον στίβο, τρία στην κολύμβηση, δύο στο μπότσια, ένα στην ξιφασκία σε αμαξίδιο κι έναν στην άρση βαρών σε πάγκο. Επιπλέον, είχαν πολλά πλασαρίσματα στις πρώτες 6άδες που σαφώς εντάσσονται στις επιτυχίες της Παραολυμπιακής μας ομάδας.
Να δούμε τις σημαντικότερες στιγμές, όπως καταγράφηκαν σε κάθε άθλημα, από αυτά που είχαν τουλάχιστον ένα μετάλλιο:
O στίβος έκλεισε χρονικά την ελληνική παρουσία. Για πρώτη φορά μετά το 1996, η Ελλάδα έμεινε χαμηλά σε αριθμό μεταλλίων (4), πάντως επηρέασαν και κάποιες λεπτομέρειες, όπως οι άσχημες καιρικές συνθήκες στο Τόκιο και οι τροποποιήσεις σε κατηγορίες. Κορυφαία ήταν η διάκριση από τον Θανάση Γκαβέλα και τον Σωτήρη Γκαραγκάνη (guide) στα 100μ. Τ11. Δύο φορές παγκόσμιο ρεκόρ, μία εκ των οποίων στον τελικό, με τους δύο αθλητές να μην σταματάνε να κλαίνε και να αγκαλιάζονται τόσο μετά το φινάλε του αγώνα, όσο και κατά τη διάρκεια της απονομής και την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.
Ο Θανάσης Προδρόμου έγραψε ένα θαυμάσιο φινάλε. Όχι μόνο γιατί πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο μήκος Τ20 με 7.04μ. βελτιώνοντας και το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά και γιατί χάρισε μία υπέροχη στιγμή FairPlay. Βοήθησε τον Μαλαισιανό αντίπαλό του Latif Romly, στην άσχημη πτώση που είχε στο σκάμα μετά την 5η προσπάθειά του και δέχτηκε τα εγκωμιαστικά σχόλια όλων.
Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης, ο ένας εκ των δύο σημαιοφόρων της Ελλάδας στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020», κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην κορίνα F32. Επανέλαβε τον θρίαμβο του Ρίο, όπου κι εκεί είχε πάρει την 2η θέση. Είχε βολή στα 38.68μ.
Μαζί με τη βροχή που έπεφτε καθ` όλη τη διάρκεια του αγώνα, έπεφταν και οι… ενστάσεις στον τελικό της σφαιροβολίας F20. Ένας τελικός που σημαδεύτηκε από τον «αποβολή» τριών αθλητών, όχι όμως στην αρχή, αλλά μετά την ολοκλήρωση του αγωνίσματος, η οποία είχε ως αποτέλεσμα ο Στράτος Νικολαΐδης να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο. Είχε ρίξει στα 15.93μ.
Επίσης, την 4η θέση κατέκτησαν ο Στέλιος Μαλακόπουλος στο μήκος (T64), ο Μανώλης Στεφανουδάκης στο ακόντιο (F54), ο Λεόντιος Στεφανίδης στη σφαίρα (F20) και ο Κωνσταντίνος Τζούνης στη δισκοβολία (F56). Πέμπτη θέση είχαν ο Σεζόν Φερνάντες στη σφαίρα (F53), ο Γιάννης Σεβδικαλής στα 400μ. (Τ62) και 6η ο Μιχάλης Σείτης στα 200μ. (Τ64), η Στέλλα Σμαραγδή στο μήκος (Τ47), η Ζωή Μαντούδη στη φαίρα (F20), ο Θανάσης Κωνσταντινίδης στη σφαίρα (F32) και ο Κωνσταντίνος Καμάρας στο μήκος (Τ37).
Η ελληνική κολύμβηση γεύτηκε τρία χάλκινα μετάλλια στους 16ους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης, για δεύτερη φορά στην καριέρα του, αλλά και για δεύτερη σερί διοργάνωση (χρυσό μετάλλιο στο Ρίο), βρέθηκε στο πόντιουμ των νικητών. Κατέκτησε την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ. ελεύθερο S8, στην πρεμιέρα της διοργάνωσης.
Τα παρθενικά τους μετάλλια σε Παραολυμπιακούς Αγώνες πήραν η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου (3η στα 50μ. ύπτιο S4) και ο Αντώνης Τσαπατάκης (3ος στα 100μ. πρόσθιο SB4). Ο τελευταίος είδε την καλή του μοίρα στην τρίτη προσπάθεια στον θεσμό μετά την 4η θέση, που είχε κατακτήσει στις διοργανώσεις του 2012 και του 2016.
Υψηλές θέσεις εμφάνισαν ακόμα ο τοπ Έλληνας Παραολυμπιονίκης Χαράλαμπος Ταϊγανίδης στα 100μ. ύπτιο S12, ο Δημήτρης Καρυπίδης στα 100μ. ύπτιο S2 (αμφότεροι κατέλαβαν την 4η θέση), ο Αριστείδης Μακροδημήτρης 100μ. ύπτιο S1 και ο Δημήτρης Καρυπίδης στα 50μ. ύπτιο S1 (5οι).
Το ελληνικό μπότσια έφερε νέα μετάλλια στο Τόκιο επιβεβαιώνοντας την σταθερή πορεία που έχει σε επίπεδο Παραολυμπιακών Αγώνων. Αυτή τη φορά ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο μετάλλιο. Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης ήταν 2ος στο μικτό ατομικό BC3 με Sport assistant την Κατερίνα Πατρώνη. Ο ίδιος αθλητής μαζί με τους Άννα Ντέντα (s.a. Χριστίνα Ντέντα) και Αναστασία Πυργιώτη (s.a. Ιωάννης Πυργιώτης), κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στα μικτά ζευγάρια της ίδιας κατηγορίας.
Με τα δύο μετάλλια που πήρε ο Πολυχρονίδης στο Τόκιο , έφτασε τα έξι στο σύνολο (1 χρυσό, 3 ασημένια, 2 χάλκινα) και πλέον βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας των Ελλήνων πολυμεταλλιούχων, πίσω από τον Χαράλαμπο Ταϊγανίδη, που εμφανίζει 10.
Το χρυσό στο ατομικό, χάθηκε στο tie break του τελικού με τον Τσέχο Πέσκα και εξακολουθεί να παραμένει… απωθημένο για τον Έλληνα πρωταθλητή, όπως είχε τονίσει και στις δηλώσεις που έκανε πριν τη διοργάνωση.
Στα ζευγάρια BC3, Πολυχρονίδης και Ντέντα (η Πυργιώτη ήταν αναπληρωματική), είχαν μια ήττα στον όμιλο (κατέλαβαν την 1η θέση με απολογισμό 3-1) και μια στα ημιτελικά, κατακτώντας έτσι την 3η θέση μετά τη νίκη επί του Χονγκ Κονγκ στον «μικρό» τελικό.
Το πρώτο χρονικά ελληνικό μετάλλιο στην ιαπωνική πρωτεύουσα είχε πρωταγωνίστρια την ξιφασκία με αμαξίδιο. Ο Πάνος Τριανταφύλλου, μετά το ασημένιο στο Ρίο το 2016 κατέκτησε το χάλκινο στο Τόκιο, πάντα στο αγώνισμα της σπάθης Β.
Αυτό ήταν το 2ο μετάλλιο για τα ελληνικά σπαθιά στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων και το δεύτερο προσωπικό του Έλληνα οπλομάχου, ο οποίος στον δρόμο για το βάθρο των νικητών σημείωσε συνολικά έξι νίκες σε εννέα αγώνες.
Τέλος, ένα χάλκινο μετάλλιο πρόσθεσε στον ελληνικό απολογισμό η άρση βαρών σε πάγκο. Όπως στο Ρίο έτσι και στην ιαπωνική πρωτεύουσα, ο Δημήτρης Μπακοχρήστος βρέθηκε στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου των νικητών στα-54 κιλά. Έκανε εξαιρετικό αγώνα κι έχασε λόγω σωματικού βάρους το ασημένιο μετάλλιο.
Στα υπερβαρέα (+107κ.), ο Κώστας Δήμου, παρότι σήκωσε κανονικά τα κιλά στην 2η και την 3η προσπάθεια, άκουσε από τους κριτές, το απευκταίο NO LIFT για να μείνει έτσι στην 5η θέση.
PHOTO CREDITS: Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή/Νίκος Καρανικόλας
Πηγές: Ε.Α.ΟΜ.-Α.ΜΕ.Α.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα