Ο Φιούρι «καθάρισε» την κατηγορία του

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών έχει μεγαλώσει την απόσταση από τους δελφίνους της ζώνης και έχει «καθαρίσει» την κατηγορία του

Με το πρώτο καμπανάκι στην υπεράσπιση του παγκόσμιου τίτλου βαρέων βαρών, για την WBC, ο Τάισον Φιούρι σήκωσε τα χέρια για να προστατευθεί. Ο Ντιόντεϊ Γουάιλντερ άφησε γρήγορα να φύγει ένα αριστερό χουκ από μακριά, μπαίνοντας με το ίδιο πνεύμα που μπήκε ο Τόμι Χερνς στον περίφημο «Πόλεμο» με τον Μάρβιν Χάγκλερ στις 15 Απριλίου του 1985. Εκείνος ο αγώνας, που έγινε στο «Ceasar’s Palace», λίγο μακρύτερα από το «MGM Grand» στο Λας Βέγκας, όπου το πρωί της Κυριακής διεξήχθη η αναμέτρηση για τα βαρέα βάρη, κράτησε λιγότερο από την τρίτη αντάμωση του Φιούρι με τον Γουάιλντερ. Όμως, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Τόσο ο «Marvellous» όσο και ο «Gypsy King» έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους.

Η τριλογία ολοκληρώθηκε με ένα νοκ άουτ, 1’53’’ για τη λήξη του 11ου γύρου, σε έναν αγώνα που πιθανώς θα είναι ο κορυφαίος από τους τρεις. Ο Γουάιλντερ δύσκολα θα ζητήσει άλλη από την αντιβίωση που ήπιε τους 11 γύρους που άντεξε απέναντι στον καλύτερο πυγμάχο στον κόσμο, πριν πέσει φαρδύπλατος στο ρινγκ, γνωρίζοντας ότι δεν είχε οποιαδήποτε τύχη να βρει αυτό για το οποίο είναι πλέον αναγνωρίσιμος: το ένα δεξί χουκ που, ως τώρα, έστελνε όλους τους πυγμάχους στο έδαφος, στο οποίο και αναπαύονταν πολύ μετά το 10, που έλεγε και έδειχνε με τα δάχτυλά του ο διαιτητής της αναμέτρησης.

Ο Φιούρι, που μπήκε στο ρινγκ σαν Σπαρτιάτης, είναι άλλη περίπτωση. Καταρχάς, σηκώνεται.

 

Το «Κανέλο» και ο γρίφος

Η μία τακτική και οι αλλαγές

Δεν είναι παράξενο, για εκείνους που γνωρίζουν από πυγμαχία, πως σχεδόν ό,τι κάνει ένας πυγμάχος έρχεται από παλιά. Το σχέδιο του Γουάιλντερ ήταν να κρατήσει σε απόσταση τον Φιούρι, ο οποίος στο 12ο γύρο της πρώτης μονομαχίας, εκείνης που σηκώθηκε από μια ασύλληπτα δυνατή γροθιά, ανακάλυψε ότι αν πήγαινε κατά πάνω του «Bronze Bomber», θα μπορούσε να του δημιουργήσει ανήκεστα προβλήματα. Οι δύο πυγμάχοι παλεύουν κατά κανόνα στη μέση του ρινγκ και ο Γουάιλντερ δεν είναι από εκείνους που κινείται γύρω από τον αντίπαλό του, σε αντίθεση με τον Άγγλο, ο οποίος το έχει στο οπλοστάσιό του. Όσοι τον έχουν δει σε προπόνηση, έχουν μείνει άναυδοι από την ευελιξία του σε αντιστοιχία με τα κιλά του και το γενικό φιζίκ, που όντως παραπέμπει σε ταβερνιάρη. Άλλωστε, είναι σαν… οπίσθια ό,τι εξέχει στο πισινό μέρος των πλευρών του, ένα θέαμα αντιαισθητικό, αλλά κυρίως απατηλό: είναι πιο γρήγορος από πυγμάχους που έχουν 5 και 6% λίπος.

Ο γεννημένος στην Τασκαλούζα της Αλαμπάμα πυγμάχος δεν είχε μόνο ως στόχο να κρατήσει μακριά τον Φιούρι, που με τα λεγόμενα «sticky hands», δηλαδή τα χέρια που εμποδίζουν την κίνηση του αντιπάλου σε μια εσωτερική διένεξη -μέγιστος του είδους ο θρυλικός Ρομπέρτο Ντουράν- δεν θα μπορούσε να βρει οποιονδήποτε χώρο για να εξαπολύσει μια επίθεση, αλλά είχε υιοθετήσει και την τακτική που ο αδικοχαμένος Μεξικανός Σαλβαδόρ Σάντσες φαίνεται πως εφήυρε, ο Μάνι Πακιάο την είχε στο δικό του ρεπερτόριο και ο Κανέλο Άλβαρες την έχει βελτιώσει: ένα ευθύ τζαμπ στους κοιλιακούς, προκειμένου να δημιουργήσει μια πρόσκαιρη ανάμνηση στον αντίπαλό του και να βρει τον τρόπο, την ώρα που εκείνος τοποθετεί τα χέρια του στο στομάχι για να προστατευτεί, να του αμολήσει το κεραυνοβόλο δεξιό χουκ, με το οποίο τόση δόξα έχει γνωρίσει και που, ο λόγος το λέει, προηγείται ως φήμη των ικανοτήτων του. Ο Φιούρι, βέβαια, δεν είναι γατόπουλο: ελάχιστες στιγμές σε έναν αγώνα που η δράση του ήταν εκστατική έδειξε κουρασμένος και στην ερώτηση αν ο Γουάιλντερ αναγκάστηκε να την παρατήσει ή δεν ήθελε να την ακολουθήσει, πιθανότατα η απάντηση βρίσκεται στο πρώτο σκέλος.

 

«Καθάρισε» την κατηγορία

Μεγάλωσε την απόσταση από τους υπόλοιπους

Ο «Bronze Bomber», πάντως, τον έριξε δύο φορές κάτω στον τέταρτο γύρο, ακριβώς τη στιγμή που φαινόταν ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά γι’αυτόν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν φαίνεται πως υπάρχει στον πλανήτη γροθιά που μπορεί να ρίξει τον Φιούρι κάτω για πάνω από 10 δευτερόλεπτα. Αυτός ο γύρος, μαζί με τον πρώτο, ήταν ό,τι πήρε ο Αμερικανός από την αναμέτρηση. Ο Άγγλος πέτυχε ένα νοκ ντάουν στον τρίτο, όταν ο συνδυασμός χτυπημάτων συνοδεύτηκε από ένα «πονηρό» δεξιό άπερκατ, σχεδόν το ίδιο που άνοιξε το δρόμο για το νοκ ντάουν στον 11ο γύρο, που ουσιαστικά τον έστειλε στον καμβά, ενώ στο δέκατο ήρθε το κορυφαίο στην αναμέτρηση: η αποφυγή ενός αριστερού τζαμπ του Γουάιλντερ και η κόντρα επίθεση με το δεξί χουκ και τον αντίπαλό του εκτός θέσης. Έφαγε το χτύπημα χωρίς να βλέπει εκείνον που του το έριξε. Αυτό είναι που οι πυγμάχοι όλου του κόσμου, είτε επαγγελματίες είτε ερασιτέχνες είτε αρχάριο, αποκαλούν «sweet science».

Ότι ο Γουάιλντερ άντεξε 11 γύρους σε μια αναμέτρηση που από τον τρίτο γύρο είχε χάσει τα γόνατά του, που γύριζε σαν χαμένος στο σκαμνί του μετά τη λήξη κάθε τρίλεπτου, που οι γροθιές του έπεφταν σε ένα κεφάλι που σχεδόν δεν κινούνταν και που είχε ηττηθεί κατά κράτος τακτικά, είναι σπουδαίο κατόρθωμα. Είχε κάνει θανάσιμη προετοιμασία, ήταν έτοιμος, αλλά στα 35 σου πολλές φορές το σώμα δεν ακολουθεί το μυαλό. Ο Φιούρι είναι λίγο λιγότερο από τρία χρόνια μικρότερος, αλλά είναι ο καλύτερος πυγμάχος στον κόσμο αυτήν τη στιγμή. Ουσιαστικά, και ύστερα από αυτήν τη νίκη, η βαρέων βαρών είναι η δική του κατηγορια. Δεν φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να τον ανταγωνιστεί και να αντέξει 12 γύρους, άσε να επιδιώξει κάποια νίκη στα σημεία.  

 

Ενοποίηση της ζώνης

Ο θρίαμβός του θα έρθει σε δύο αναμετρήσεις

Η νίκη, βέβαια, που αφορά πιο πολύ τις ομοσπονδίες παραμένει εκείνη της 25ης Σεπτεμβρίου, όταν ο Ολεξάντρ Ούσικ έκανε τον Άντονι Τζόσουα να μοιάζει χαζούλης. Μέχρι τότε, οι Άγγλοι, προεξάρχοντος του, αχώνευτου για τον Φιούρι, μάνατζερ του «χαρισματικού παιδιού», Έντι Χερν, παρακαλούσαν την WBC να κάνει τα στραβά μάτια ώστε να γίνει η mega fight και να κριθεί ο ενοποιημένος τίτλος στη βαρέων βαρών ανάμεσα στους δύο Βρετανούς.

Ο γεννημένος στο Μάντσεστερ «Γύφτος» δεν έκανε κάτι άλλο, το πρωί της Κυριακής, 10 Οκτωβρίου, από το να νικήσει το νούμερο 3 της ομοσπονδίας του. Το 2 είναι ο επίσης Βρετανός Ντίλιαν Γουάιτ, ο οποίος ετοιμαζόταν να φτάσει σε συμβιβασμό με τον Χερν ώστε να τσεπώσει φραγκάκια, διότι για να αντιμετωπίσει ο Φιούρι το νούμερο ένα των άλλων ομοσπονδιών, οι οποίες έχουν με τη σειρά τους ενοποιήσει τη ζώνη, θα έπρεπε να νικήσει το νούμερο 2 της δικής του, κάτι που δεν έχει γίνει. Ο Γουάιτ με τη χαρά θα μείνει, διότι τώρα που ο Ούσικ διέσυρε τον Τζόσουα μέσα στο «Tottenham Stadium», δεν θα υπάρχει περισπασμός ώστε να πρέπει να αποφευχθεί. Οπότε, αν ο Φιούρι θέλει να ενοποιήσει τις ζώνες, θα πρέπει να τον αντιμετωπίσει, κυρίως διότι ο Τζόσουα δεν είναι πια ο παγκόσμιος πρωταθλητής στις δικές του κατηγορίες, άρα δεν θα τον έβρισκε απέναντί του ούτως ή άλλως.

Βέβαια, αρκεί ο 31χρονος από το Γουότφορντ να ζητήσει ριμάτς από τον Ούσικ και θα μένει πάλι μία αναμέτρηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Φιούρι, αν ο τελευταίος κάνει το λογικό και νικήσει τον Γουάιτ. Το θέμα, όμως, δεν είναι αν γίνεται να διεξαχθεί ο αγώνας, αλλά αν ο Τζόσουα θέλει να σταθεί απέναντι στον τύπο από το Μάντσεστερ. Διότι αυτά που έκανε ο Φιούρι στον Γουάιλντερ δεν θα είναι τίποτα, ειδικά από τη στιγμή που ακούει πόσο καλός και χρυσός είναι ο Τζόσουα. Ο τελευταίος απέφευγε ακόμα και τον «Bronze Bomber», ξόρκιζε την προοπτική του mano a mano τους, αφού φοβόταν την ταπείνωση.

Κι άντε, ο Τζόσουα θέλει να αντιμετωπίσει τον Φιούρι. Τον Ούσικ μπορεί να τον νικήσει ή τα πράγματα θα εξελιχθούν χειρότερα στη ρεβάνς; Ο «Gypsy King», πάντως, τον προσκάλεσε να του κάνει μαθήματα για τον τρόπο που θα φτάσει στη νίκη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News