ΣΠΟΡ: Ρύθμιση στον νέο αθλητικό νόμο φέρνει αναστάτωση στον χώρο των προπονητών

Ενώ σε πολλά αθλήματα υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην απόκτηση πτυχίου Α’ κατηγορίας, οι προπονητές Β` επιπέδου δεν θα μπορούν από την επόμενη σεζόν να είναι ομοσπονδιακοί, ενώ εκείνοι Γ’ επιπέδου θα είναι πρώτοι προπονητές μόνο σε αναπτυξιακά μη μοριοδοτούμενα πρωταθλήματα.

Ρύθμιση στον τελευταίο αθλητικό νόμο έχει δημιουργήσει αναστάτωση στον χώρο των προπονητών, κυρίως στα ερασιτεχνικά αθλήματα. Ο νόμος του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη προβλέπει σημαντικές αλλαγές στην απασχόληση των κατόχων άδειας άσκησης επαγγέλματος προπονητή ανάλογα με το επίπεδο του πτυχίου, που έχουν.

Το πιο χαρακτηριστικό σημείο στο άρθρο 31 Α είναι ότι από την περίοδο 2022-2023 θα μπορούν μόνο προπονητές Α’ κατηγορίας να εργάζονται στις εθνικές ομάδες, ενώ προκύπτει μία υποβάθμιση για εκείνους, που είναι Β’ ή -ακόμα χειρότερα- Γ’ επιπέδου. Οι προπονητές Β’ δεν θα μπορούν από την επόμενη σεζόν να είναι ομοσπονδιακοί, ενώ εκείνοι Γ’ επιπέδου θα έχουν τη δυνατότητα να είναι πρώτοι προπονητές μόνο σε αναπτυξιακά μη μοριοδοτούμενα πρωταθλήματα! Μπορούν να είναι και βοηθοί στους προπονητές του επόμενου επιπέδου… Στην τελευταία περίπτωση για παράδειγμα, ένα σωματείο με συμμετοχή σε εθνικές κατηγορίες και Πανελλήνια πρωταθλήματα δεν θα μπορεί από του χρόνου να έχει προπονητή με χαρτί Γ’ κατηγορίας (που είναι και η πιο συνηθισμένη στις σχολές που γίνονται…).  

Σε μία σειρά από αθλήματα όμως, είναι πολύ δύσκολο ν’ αποκτηθεί άμεσα πτυχίο Α’ κατηγορίας. Πρώτα και κύρια διότι σχολές προπονητών ΓΓΑ στο κορυφαίο επίπεδο γίνονται …σπάνια (για να το πούμε γλυκά…) κι από κει και πέρα στα ΤΕΦΑΑ έχουν καταργηθεί κάποιες ειδικότητες (για παράδειγμα γνωρίζουμε για την άρση βαρών και την επιτραπέζια αντισφαίριση), που είναι απαραίτητες για ν’ αποκτηθεί το πτυχίο Α’ κατηγορίας, ενώ δεν είναι απλό να σπουδάσει κάποιος στο εξωτερικό για να πάρει το επαγγελματικό ισοδύναμο.

Το σοβαρό αυτό θέμα δε, «αγγίζει» ακόμα περισσότερο τους προπονητές αθλητών με αναπηρίες, που έχουν και οι ίδιοι κινητικά προβλήματα. Διότι η νομοθεσία δεν τους επιτρέπει να σπουδάσουν στα Πανεπιστήμια Φυσικής Αγωγής και την ίδια ώρα οι σχολές προπονητών Α΄ κατηγορίας είναι κάτι που έχει …ξεχαστεί σε πολλά αθλήματα. Δεν είναι τυχαίο που μία πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε από προπονητή Α.Με.Α. Ο Πολυχρόνης Πολίτσης, πρώην διεθνής αθλητής επιτραπέζιας αντισφαίρισης με κινητική αναπηρία και μετέπειτα προπονητής στην Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες στο ίδιο άθλημα, γνωστοποίησε την απόφασή του ν’ αποχωρήσει από τον χώρο όσο παραμένει η επίμαχη διάταξη. Μέσω δικηγόρου απέστειλε επιστολή στον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη με κοινοποίηση στο γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την αθλητική ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και κάνει λόγο ακόμα και για «ρατσισμό» όταν «προπονητές ΑμεΑ, που έχουν τα σχετικά ουσιαστικά προσόντα, στερούνται του δικαιώματος να επιλεγούν ως ομοσπονδιακοί προπονητές».

Συμπερασματικά, μιλάμε για μία συνθήκη, που ακόμα κι αν δεν φαίνεται απαράδεκτη, είναι ανέφικτο να βρει πεδίο εξέλιξης με τα αντικειμενικά προβλήματα, που αναφέραμε. Δεν γίνεται να θες ν’ αναβαθμίσεις τον ρόλο των προπονητών και παράλληλα να εφαρμόζεις μέτρα, που ως έναν βαθμό τους θίγουν ως επαγγελματίες. Οι άνθρωποι του χώρου πάντως, εκτιμούν ότι η πολιτεία θα επανεξετάσει το θέμα. Η νομοτεχνική διαβούλευση δεν έχει ολοκληρωθεί και θεωρούν ότι υπάρχει η προοπτική να γίνει τροποποίηση.

Τι αναφέρει η ρύθμιση για τους προπονητές στον νόμο:

«Άρθρο 31Α

 Επίπεδα προπονητών –

 Εξουσιοδοτική διάταξη

  1. Οι προπονητές διακρίνονται σε Α`, Β` και Γ` επιπέδου από το ανώτερο προς το κατώτερο, αναλόγως της εκπαίδευσης και των προσόντων τους, ως εξής:

 Α. Προπονητές αθλήματος Α` επιπέδου. Στο επίπεδο αυτό εντάσσονται:

 α) οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των Σχολών ή Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α. ή Τ.Ε.Φ.Α.Α.) ή οι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχολής της αλλοδαπής που έχει αναγνωρισθεί ως ισότιμο και αντίστοιχο ή ως επαγγελματικό ισοδύναμο από το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. με κύρια ή πρώτη ειδικότητα στο συγκεκριμένο άθλημα,

 β) οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των Σ.Ε.Φ.Α.Α. ή Τ.Ε.Φ.Α.Α., ή οι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχολής της αλλοδαπής που έχει αναγνωρισθεί ως ισότιμο και αντίστοιχο ή ως επαγγελματικό ισοδύναμο από το Α.Τ.Ε.Ε.Ν., ανεξαρτήτως ειδικότητας και με επαγγελματική εμπειρία τριών (3) τουλάχιστον ετών ως προπονητές Β` επιπέδου του συγκεκριμένου αθλήματος, η οποία αποδεικνύεται από αντίγραφο της σύμβασης εργασίας, αναρτημένης στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» ή θεωρημένης από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) ή αναρτημένης στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα φορολογίας (TAXIS),

 γ) οι κάτοχοι διπλώματος περιοδικής σχολής προπονητών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) Α` επιπέδου του αθλήματος ή αντίστοιχου επιπέδου διπλώματος της Εθνικής Σχολής Προπονητών της Γ.Γ.Α.,

 δ) πρώην αθλητές που έχουν κατακτήσει 1η έως 8η νίκη σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ή 1η έως 6η νίκη σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ή 1η έως 4η νίκη σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών ή γυναικών, με αποδεικτικό επιτυχούς παρακολούθησης σχολής προπονητών Α` επιπέδου.

 «Β. Προπονητές αθλήματος Β` επιπέδου. Στο επίπεδο αυτό εντάσσονται:

 α) οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των Σ.Ε.Φ.Α.Α. ή Τ.Ε.Φ.Α.Α., ή οι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχολής της αλλοδαπής, που έχει αναγνωρισθεί ως ισότιμο και αντίστοιχο ή ως επαγγελματικό ισοδύναμο από το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. ανεξαρτήτως ειδικότητας, εφόσον έχουν διδαχθεί επιτυχώς το άθλημα ως μάθημα με βάση το πιστοποιητικό σπουδών,

 β) οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των Σ.Ε.Φ.Α.Α. ή Τ.Ε.Φ.Α.Α. ή οι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχολής της αλλοδαπής, που έχει αναγνωρισθεί ως ισότιμο και αντίστοιχο ή ως επαγγελματικό ισοδύναμο από το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. ανεξαρτήτως ειδικότητας και με επαγγελματική εμπειρία τριών (3) τουλάχιστον ετών ως προπονητές Γ` επιπέδου του συγκεκριμένου αθλήματος, η οποία αποδεικνύεται από αντίγραφο της σχετικής σύμβασης εργασίας αναρτημένης στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» ή θεωρημένης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή αναρτημένης στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα φορολογίας (TAXIS),

 γ) οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των Σ.Ε.Φ.Α.Α. ή Τ.Ε.Φ.Α.Α. ή οι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχολής της αλλοδαπής, που έχει αναγνωρισθεί ως ισότιμο και αντίστοιχο ή ως επαγγελματικά ισοδύναμο από το A.T.E.E.N. ανεξαρτήτως ειδικότητας, εφόσον έχει συμπληρώσει επτά (7) τουλάχιστον αγωνιστικές περιόδους στην κορυφαία κατηγορία του αντίστοιχου αθλήματος ως αθλητής. Η βεβαίωση της αθλητικής δραστηριότητας δίδεται από την αντίστοιχη ομοσπονδία,

 δ) οι κάτοχοι διπλώματος Σχολής Προπονητών Β` επιπέδου του συγκεκριμένου αθλήματος των περιοδικών σχολών προπονητών της Γ.Γ.Α. ή αντίστοιχου επιπέδου διπλώματος της Εθνικής Σχολής Προπονητών της Γ.Γ.Α..».

*  Η υποπερ. α` της περ. Β` τροποποιήθηκε και η περ. διαμορφώθηκε ως άνω

        με το άρθρο 63 Ν.4818/2021,ΦΕΚ Α 124/18.7.2021.

 Γ. Προπονητές αθλήματος Γ` επιπέδου. Στο επίπεδο αυτό εντάσσονται:

 α) οι κάτοχοι διπλώματος Σχολής Προπονητών Γ` επιπέδου του συγκεκριμένου αθλήματος των περιοδικών σχολών προπονητών της Γ.Γ.Α. ή αντίστοιχου επιπέδου διπλώματος της Εθνικής Σχολής Προπονητών της Γ.Γ.Α.,

 β) οι κάτοχοι πιστοποιημένου διπλώματος Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), ή αντίστοιχης αναγνωρισμένης σχολής της αλλοδαπής του επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων του άρθρου 47 του ν. 4763/2020 (Α` 254) με κατεύθυνση την προπονητική και ειδίκευση στο άθλημα, η οποία προκύπτει από το Δίπλωμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του άρθρου 42 του ν. 4763/2020 ή ισότιμο τίτλο της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 4186/2013 (Α` 193), που εκδίδεται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) ή, εφόσον δεν αναγράφεται στο δίπλωμα, από τη Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) ή Βεβαίωση Φοίτησης, που εκδίδονται από το Ι.Ε.Κ. αποφοίτησης.

  1. Οι κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος προπονητή απασχολούνται αναλόγως του επιπέδου τους ως εξής:

 α) Οι κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος προπονητή Α` επιπέδου σε οποιαδήποτε Ανώνυμη Αθλητική Εταιρεία (Α.Α.Ε.), Τμήμα Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.), ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο ή ακαδημία, καθώς και στην Εθνική Ομάδα ως ομοσπονδιακοί προπονητές σε όλες τις κατηγορίες και αγωνίσματα. Επίσης μπορούν να απασχολούνται όπου και οι προπονητές Β` και Γ` επιπέδου.

 β) Οι κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος προπονητή Β` επιπέδου απασχολούνται σε οποιοδήποτε ερασιτεχνικό σωματείο ή ακαδημία, καθώς και ως βοηθοί προπονητή στους προπονητές Α` επιπέδου. Επίσης μπορούν να απασχολούνται όπου και οι προπονητές Γ’ επιπέδου.

 γ) Οι κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος προπονητή Γ` επιπέδου απασχολούνται ως βοηθοί προπονητή στις περιπτώσεις που ως πρώτοι προπονητές μπορούν να απασχοληθούν οι προπονητές Β` επιπέδου, καθώς και ως πρώτοι προπονητές σε σωματεία ή ακαδημίες στις κατηγορίες που συμμετέχουν σε αναπτυξιακά μη μοριοδοτούμενα πρωταθλήματα όλων των αγωνισμάτων.

* ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατά την παρ.5  άρθρου 140 του παρόντος νόμου, η οποία

       προστέθηκε  με το άρθρο 55 Ν.4809/2021,ΦΕΚ Α` 102:

” 5. Η ισχύς της παρ. 4 του άρθρου 31, ως προς την υποχρέωση απασχόλησης προπονητή, και της παρ. 2 του άρθρου 31Α, ως προς την απασχόληση προπονητή αναλόγως του επιπέδου άδειας άσκησης επαγγέλματος, αρχίζει από την αγωνιστική περίοδο 2022-2023.”

  1. Ειδικά για το άθλημα του ποδοσφαίρου, τα επαγγελματικά δικαιώματα των προπονητών αναλόγως του επιπέδου τους καθορίζονται από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.), σύμφωνα με τη Σύμβαση Προπονητικής UEFA – Ε.Π.Ο., καθώς και σύμφωνα με τον Κανονισμό Προπονητών Ποδοσφαίρου.
  2. Οι απόφοιτοι αναγνωρισμένων σχολών προπονητών της αλλοδαπής εντάσσονται στην κατηγορία που αποφασίζει η Επιτροπή Ισοτιμιών της παρ. 3 του άρθρου 31.
  3. Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος».

* Το άρθρο 31Α προστέθηκε με το άρθρο 37 Ν.4809/2021, ΦΕΚ Α` 102/19.06.2021».

«Αντισυνταγματικό και ρατσιστικό να στερούμαστε το δικαίωμα να επιλεγούμε ως ομοσπονδιακοί προπονητές»

Στον επίλογο θ’ αναφέρουμε και σημεία της επιστολής του τεχνικού υπεύθυνου Γ’ κατηγορίας Α.Με.Α. Πολυχρόνη Πολίτση διότι απηχούν γενικά το πρόβλημα για τους κινητικά ανάπηρους προπονητές. «Με την ισχύουσα αθλητική νομοθεσία και ιδιαίτερα με το άρθρο  37 Ν. 4809/2021 μου στερείτε το δικαίωμα να είμαι ομοσπονδιακός προπονητής, αφού δεν μπορώ να φοιτήσω σε Σχολή ΣΕΦΑΑ ή ΤΕΦΑΑ καθότι ΑμεΑ. Από την άλλη η νομοθεσία ουσιαστικά στερεί, όχι μόνο σε εμένα  αλλά και σε όλους τους αθλητές ΑμεΑ ( ακόμα και πρωταθλητές που δεν έχουν τις διακρίσεις του άρθρου 31 α παράγραφο 1Α  περιπτ. δ ‘  του  Ν.  2725/99 όπως διαμορφώθηκε από το άρθρο  37  του Ν. 4809/21) το δικαίωμα να είναι ομοσπονδιακοί προπονητές, αφού πρώτα δεν μας έδωσε το δικαίωμα να φοιτήσουμε στα ΤΕΦΑΑ ώστε να έχουμε τις προϋποθέσεις του προπονητή Α επιπέδου και να αναλάβουμε θέσεις ομοσπονδιακών προπονητών, ενώ παράλληλα το κράτος (ΓΓΑ) δεν έχει δημιουργήσει καμία σχολή προπονητών πέραν αυτής της  Γ ‘ κατηγορίας τα τελευταία 20 χρόνια. Υποβιβάζομαι σε βοηθός, ενώ ουσιαστικά με τρόπο απάνθρωπο, αντισυνταγματικό και ρατσιστικό οι προπονητές Α.Με.Α., μεταξύ των οποίων και εγώ, που έχουν τα σχετικά ουσιαστικά προσόντα, στερούνται του δικαιώματος επιλογής τους ως ομοσπονδιακών προπονητών αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε ΣΕΦΑΑ ή ΤΕΦΑΑ σε αντίθεση με τους αρτιμελείς», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή διαμαρτυρίας, ο 45χρονος προπονητής και συμπληρώνει: «Μάλιστα για το συγκεκριμένο άθλημα την επιτραπέζια αντισφαίριση δεν προβλέπεται ειδικότητα στα ΤΕΦΑΑ, που είναι επίσης προϋπόθεση της άδειας επαγγέλματος προπονητή Α επιπέδου. Με αυτά τα δεδομένα και ενόψει νέων αλλαγών στην αθλητική νομοθεσία, που έχετε εξαγγείλει, θα θεωρούσα σημαντική αποκατάσταση της ισονομίας, αλλά και αναγνώριση  της προσφοράς των προπονητών ΑμεΑ, που εντάσσονται στην ίδια κατηγορία με εμένα, τη συμπερίληψη σχετικής διάταξης, ώστε να μπορούν να γίνουν ομοσπονδιακοί προπονητές αθλητών ΑμεΑ και πρώην αθλητές ΑμεΑ, που διαθέτουν αναγνωρισμένη άδεια άσκησης επαγγέλματος προπονητή ΓΓΑ οποιουδήποτε επιπέδου στο συγκεκριμένο άθλημα». 

Ως αθλητής επιτραπέζιας αντισφαίρισης Α.Με.Α. ο Πολίτσης αναδείχτηκε 10 φορές πρωταθλητής Ελλάδος, είχε τη 13η θέση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, τη 16η στο Ευρωπαϊκό του 2007 και 14 μετάλλια σε διεθνή τουρνουά έως το 2011, που σταμάτησε την αθλητική του καριέρα. Στη συνέχεια άρχισε την προπονητική διαδρομή, έγινε και ομοσπονδιακός και συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στην κατάκτηση 2ης θέσης στην Ευρώπη στην κλάση 6 και την παραολυμπιακή πρόκριση του Μάριου Χατζηκυριάκου και την 9η θέση. Μετά το Τόκιο ολοκληρώθηκε το συμβόλαιό του με την Ε.Α.ΟΜ.-Α.ΜΕ.Α..   

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News