ΛΟΡΕΛ ΧΑΜΠΑΡΝΤ: Η ιστορία της πρώτης τρανς αθλήτριας στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μέχρι τα 35 της χρόνια αγωνιζόταν σε ανδρικούς αγώνες άρσης βαρών

Τη δική της ιστορία στα αθλητικά χρονικά αναμένεται να γράψει η Λόρελ Χάμπαρντ, ως η πρώτη τρανς που θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της η Ολυμπιακή Επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας, γνωστοποίησε πως η 43χρονη αρσιβαρίστρια θα αγωνιστεί στο Τόκιο, εκπροσωπώντας την πατρίδα της στην κατηγορία +87 κιλών στην άρση βαρών. Ταυτόχρονα, η Χάμπαρντ θα γίνει η γηραιότερη αθλήτρια της άρσης βαρών, ενώ είναι ένα εκ των μεγάλων φαβορί για ένα μετάλλιο.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Guardian (@guardian)

Για να κατακτήσει αυτό το δικαίωμα χρειάστηκε και μεγάλη δόση τύχης… Λόγω της πανδημικής κρίσης, οι αγώνες πρόκρισης ακυρώθηκαν και έτσι μπήκε στο κόλπο και η παγκόσμια κατάταξη. Ωστόσο, η εν λόγω απόφαση έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των αθλητών και των επαγγελματιών υγείας, καθώς ισχυρίζονται πως το να αγωνίζεται στην γυναικεία κατηγορία θα προκαλέσει ανισότητες σε σχέση με τις άλλες αθλήτριες.

Για παράδειγμα, η Βελγίδα αρσιβαρίστρια Άνα Βανμπελίνγκεν είχε δηλώσει ότι θεωρεί αδικία να επιτραπεί στην Χάμπαρντ να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς του Τόκιο στην γυναικεία κατηγορία, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως «κακόγουστο αστείο». «Οποιοσδήποτε έχει προπονηθεί στην άρση βαρών σε υψηλό επίπεδο το ξέρει πολύ καλά μέσα του: αυτή η κατάσταση είναι άδικη προς το άθλημα και προς τις αθλήτριες. Ευκαιρίες ζωής – όπως μετάλλια και προκρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες – χάνονται και πλέον αισθανόμαστε ανήμπορες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η Χάμπαρντ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την επιλογή της αλλά και για την υποστήριξη που έχει δεχτεί από πολλούς συμπατριώτες της. «Όταν έσπασα το χέρι μου στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας πριν από τρία χρόνια, μου είχαν πει ότι η καριέρα μου στον αθλητισμό έφτασε πιθανώς στο τέλος της. Όμως η στήριξη, η ενθάρρυνση και η στοργή σας με βοήθησαν να ξεπεράσω αυτήν την σκοτεινή περίοδο. Οι τελευταίοι 18 μήνες έδειξαν σε όλους μας ότι μια δεμένη κοινότητα είναι ισχυρή και ότι πρέπει να εργαζόμαστε όλοι προς έναν κοινό σκοπό. Η “μάνα” (τιμή) της ασημένιας φτέρης προέρχεται από όλους εσάς και θα την φορέσω με περηφάνια».

«Εχω την αίσθηση όμως ότι τουλάχιστον οι άνθρωποι με υπολογίζουν σε αυτούς τους αγώνες και μοιάζει ως την ιδανική στιγμή να βάλω τα αθλητικά μου παπούτσια και να ανέβω στην πλατφόρμα» πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί, πως με απάφαση της ΔΟΕ από το 2015 διαθέτει το δικαίωμα της συμμετοχής ως transgender αθλήτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την προϋπόθεση ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης της είναι κάτω από 10 νανογραμμομόρια ανά λίτρο για τουλάχιστον έναν χρόνο πριν από τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού.

Το 2018 μάλιστα, η Ομοσπονδία Άρσης Βαρών της Αυστραλίας επιδίωξε να εμποδίσει τη Χάμπαρντ στο να πάρει μέρος στους αγώνες της Κοινοπολιτείας, με τους διοργανωτές να εγκρίνουν εν τέλει τη συμμετοχή της.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @news_world_2021

«Να μαθαίνεις να αγαπάς όλους για τη μοναδικότητά τους»

Γεννημένη το 1978 ως Γκάβιν είναι κόρη του πρώην δημάρχου του Όκλαντ (από το 2004 έως το 2007) και ιδρυτή της Χάμπαρντ Foods. Μέχρι και το 2013 όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου, συμμετείχε σε αγώνες άρσης βαρών ανδρών, κατακτώντας μετάλλια και διακρίσεις. Συγκεκριμένα, χρονιά ορόσημο στην αθλητική της καριέρα αποτελεί το το 1998, όταν και σημείωσε ρεκόρ στη Νέα Ζηλανδία σηκώνοντας συνολικά 300 κιλά. Ενώ, το 2012 διορίστηκε στη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή για την Ολυμπιακή άρση βαρών της χώρας.

Κόντρα στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις η Χάμπαρντ υπογράμμισε τους αγώνες για διεκδίκηση ισότητας που έχει καταβάλλει στη διάρκεια της ζωής της, στέλνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης στην «ετερότητα και διαφορετικότητα».

«Αν κάποιος πιστεύει ότι ένα άτομο θα ήταν πρόθυμο να αλλάξει το φύλο μόνο για να κερδίσει στον αθλητισμό, σαφώς δεν καταλαβαίνουν τους αγώνες αυτού του ατόμου και είναι πολύ γρήγοροι για να κάνουν μικρές σκέψεις και φανατικές κρίσεις. Η μοναδικότητά μας μάς κάνει ξεχωριστούς. Να είσαι ξεχωριστός, αλλά πάνω απ’ όλα μαθαίνεις να αγαπάς όλους για τη μοναδικότητά τους. Μην μισείς γιατί φοβάσαι τη μοναδικότητα κάποιου. Ειρήνη και αγάπη σε όλους».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News