ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Η... κακοποιημένη Κομανέτσι δραπετεύει από τον Τσαουσέσκου

Η πρώτη αθλήτρια της ενόργανης που βραβεύτηκε με το τέλειο 10, η Νάντια Κομανέτσι και πώς ένας οικοδόμος την βοήθησε να αποδράσει. Το καθεστώς και η κακοποίηση από τον υιό Τσαουσέσκου.

Στις 27 Νοεμβρίου 1989, η Ρουμάνα αθλήτρια της γυμναστικής Nadia Comaneci φτάνει στη Νέα Υόρκη μετά την διαφυγή της από την πατρίδα της

Η πρώτη αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής που βραβεύτηκε με το τέλειο 10, μία από τις κορυφαίες αθλήτριες στο άθλημα, καθώς και μία από τις κορυφαίες αθλήτριες σε όλα τα αθλήματα γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1961 στο Ονέστι της Ρουμανίας. Η μητέρα της, όταν ήταν έγκυος σε αυτήν, έβλεπε μια ταινία που η κύρια πρωταγωνίστρια ονομαζόταν Νάντια, γι’ αυτό αποφάσισε να δώσει στην κόρη της αυτό το όνομα. Έχει έναν μικρότερο αδερφό, τον Άντριαν.

Άρχισε την ενασχόληση με τη γυμναστική στα 6 της χρόνια. Στα 7 της, η Κομανέτσι μπήκε στη σχολή γυμναστικής του Μπέλα Κάρολι, που ιδρύθηκε στο Ονέστι. Ο Κάρολι προπόνησε στο μέλλον πολλούς προεξέχοντες Αμερικανούς αθλητές. Στο πρώτο της Εθνικό πρωτάθλημα, το 1969, τερμάτισε στην 13η θέση. Την επόμενη χρονιά, όμως, τερμάτισε πρώτη, γεγονός που την καθιστούσε ως τη νεαρότερη αθλήτρια που κέρδισε το Εθνικό πρωτάθλημα της χώρας της. Η πρώτη της διεθνής επιτυχία ήρθε στα 13 της χρόνια, όπου και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο σε όλα τα αθλήματα εκτός από τις ασκήσεις εδάφους, όπου κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο, στο ΠανευρωπαΪκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Σκίεν της Νορβηγίας.

Στα 14 της, συμμετείχε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 του Μόντρεαλ, όπου και έγινε μία από τις σημαντικότερες αθλήτριες των αγώνων. Στις παράλληλες μπάρες σημείωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία όλων των εποχών στο άθλημα, δηλαδή το τέλειο 10.

 

Στην Ολυμπιάδα αυτή κέρδισε άλλα δύο χρυσά μετάλλια, ενώ, μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κέρδισε και τον τίτλο του Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας της Ρουμανίας. Η Κομανέτσι ήταν η νεαρότερη που κέρδισε το βραβείο αυτό κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Νικολάε Τσαουσέσκου. Στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1980 στην Μόσχα κέρδισε δύο χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια. Η Κομανέτσι ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την ενόργανη γυμναστική το 1981.

Η κακοποίηση από τον υιό Τσαουσέσκου

Ακολούθησαν δύσκολα χρόνια για τη Νάντια καθώς το ζεύγος Τσαουσέσκου πίστευε ότι ήθελε να φύγει από τη Ρουμανία. Της απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα. Οι Ρουμάνοι μιλούσαν για τη σχέση της με τον γιο του Τσαουσέσκου. Βέβαια κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει για το γεγονός ότι ο υιός Τσαουσέσκου, απλά την κακοποιούσε συστηματικά.

Το 1981 ο προπονητής της Μπέλα Κάρολι, ενώ μετείχε σε περιοδεία μιας ομάδας γυμναστικής στις ΗΠΑ, διέφυγε και ζήτησε πολιτικό άσυλο μαζί με τη σύζυγό του.

Το καθεστώς φοβήθηκε ότι η Κομανέτσι θα έκανε το ίδιο. 

Το 1989, ο οικοδόμος, Κονσταντίν Πανέτ, την βοήθησε να το σκάσει αρχικά στην Ουγγαρία, στη συνέχεια στην Αυστρία και τελικά στις ΗΠΑ. Για αρκετά χρόνια συζούσε με τον -παντρεμένο και πατέρα τεσσάρων παιδιών- Πανέτ. Έπινε πολύ, ντυνόταν προκλητικά και το αμερικανικό Life έγραφε για την «Πτώση ενός Αγγέλου». Τελικά συνάντησε τον Αμερικανό ολυμπιονίκη Μπαρτ Κόνερ και το 1996 παντρεύτηκαν στο Βουκουρέστι. Πλέον ζουν στην Οκλαχόμα, έχουν έναν γιο, το γυμναστήριο Perfect 10.

2015: Ολοκληρώνεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών με Αναπηρίες στο Έγκερ της Ουγγαρίας που ξεκίνησε στις 24/11. Χρυσά μετάλλια κατέκτησαν, ο κάτοχος δύο μεταλλίων σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, Παύλος Μάμαλος, καθώς και ο Δημήτρης Μπακοχρήστος (54κ.). Ο Μάμαλος σήκωσε 225 κιλά στην πρώτη προσπάθεια και 235 στην δεύτερη, ενώ είχε δύο άκυρες στα 242.5 κιλά, όταν δηλαδή προσπάθησε να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ της κατηγορίας του. Ο Μπακοχρήστος, σήκωσε 176 κιλά στη δεύτερη προσπάθεια, ενώ στην τρίτη προσπάθησε να καταρρίψει το δικό του ευρωπαϊκό ρεκόρ που κατέχει από φέτος στο Αλμάτι (181κ.), όμως δεν μπόρεσε να σηκώσει τα 182 κιλά. Το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Πασχάλης Κουλούμογλου στα 59 κιλά με επίδοση 164 κιλά, που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ, ενώ τα χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν οι Κώστας Δήμου στα +107 κιλά (216κ.), Νίκος Γκουντάνης στα 72 κιλά (187κ.) και Αναστάσιος Μπάος στα 97 κιλά (186κ., νέο πανελλήνιο ρεκόρ).

To «Τζουζέπε Σιάκα» στον Σπανούλη

2013: Ο 31χρονος αρχηγός του Ολυμπιακού και MVP της Euroleague, Βασίλης Σπανούλης, βραβεύεται με το διεθνές βραβείο «Τζουζέπε Σιάκα», για το ταλέντο του, τις αθλητικές του επιδόσεις, το ήθος του αλλά και για τη συνολική του προσφορά στον αθλητισμό. Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα της Euroleague, Ολυμπιακός – Galatasaray στο ΣΕΦ, το βραβείο του δίνει ο διεθνώς διακεκριμένος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής και η Γενική Γραμματέας των Βραβείων Βίκυ Μπαφατάκη, παρουσία του προέδρου Bruno Lima και του Fabrizio Marsili.

Η “Χρυσή Μπάλα” στον Ροναλντίνιο

2005: Το γαλλικό περιοδικό «France Football» που εφέτος συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής απονείμει το βραφείο της “Χρυσής Μπάλας” στον Βραζιλιάνο σταρ της Μπαρτσελόνα Ροναλντίνιο. Ο Ροναλντίνιο είναι ο τρίτος Βραζιλιάνος που κερδίζει τη συγκεκριμένη διάκριση, ακολουθώντας τα «χνάρια» των Ρονάλντο (1997, 2002) και Ριβάλντο (1999). Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 52 αθλητικοί συντάκτες-ανταποκριτές του France Football από χώρες-μέλη της UEFA. Ο 25χρονος Ροναλντίνιο πήρε τις περισσότερες ψήφους (225), αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Φρανκ Λάμπαρντ (148) της Τσέλσι και στην τρίτη τον ηγέτη της Λίβερπουλ, Στίβεν Τζέραρντ (142) και παίρνοντας τα σκήπτρα από τον Αντρέι Σεβτσένκο

1999: Ο Jose Luis Chilavert γίνεται ο μοναδικός τερματοφύλακας στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που σημειώνει χατ-τρικ. Στην Α’ Κατηγορία της Αργεντινής στον αγώνα Βελές Σάρσφιλντ-Φεροκαρίλ Έστε πετυχαίνει 3 γκολ με πέναλτι. Στο ενεργητικό του έχει 46 γκολ (35 με πέναλτι και τα υπόλοιπα με φάουλ) 4 με την Εθνική Παραγουάης, 41 με την Βελές και 1 με την Σαραγόσα

1999: Ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών που ξεκίνησε στις 21 του ιδίου μήνα στο ΣΕΦ. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση με 580 βαθμούς και 19 μετάλλια (4 χρυσά, 10 αργυρά και 5 χάλκινα). Δεύτερη έρχεται η ομάδα της Βουλγαρίας με 462 βαθμούς (3 χρυσά και 6 χάλκινα) και τρίτη η Κίνα με 435 βαθμούς (3 χρυσά)

1992: Η Βραζιλία κερδίζει τις ΗΠΑ με 4-1 στον τελικό του 2ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σάλας (5×5) που διεξάγεται στο Χονγκ-Κονγκ

1965: Ο Γιάννης Ιωαννίδης κάνει ντεμπούτο ως παίκτης της εθνικής ομάδας σε φιλικό αγώνα με την Ρουμανία στο Βουκουρέστι (77-95)

1964: Ο Tommy Ross της Ross County, σκοράρει τρεις φορές σε 90 δευτερόλεπτα εναντίον της Nairn County καταγράφοντας το συντομότερο χατ τρικ στην ιοστορία του ποδοσφαίρου. Το ρεκόρ του δεν θα καταγραφεί μέχρι τον Απρίλιο του 2004, με το επίσημο ρεκόρ να ανήκει μέχρι τότε στον Jimmy O’Connor της Shelbourne ο οποίος σκόραρε χατ τρικ σε 134” εναντίον της Bohemians στις 19/11/1967.

O Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης κόντρα στην Ελλάδα

1948: Η Εθνική Ελλάδος χάνει στην Κωνσταντινούπολη από την Τουρκία με 2-1. Με την τούρκικη ομάδα αγωνίζεται ο ελληνικής καταγωγής Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης και με την ελληνική κάνει ντεμπούτο, αντικαθιστώντας στο 46’ τον Μιχάλη Δελαβίνια, ο τερματοφύλακας Νίκος Πεντζαρόπουλος, που με την Εθνική θα παίξει σε 11 αγώνες και αργότερα θα μεταγραφεί στην Ίντερ. Ο αγώνας είναι ρεβάνς του ματς που δόθηκε στην Αθήνα στις 23/4 του ιδίου χρόνου όπου η Τουρκία είχε κερδίσει με 3-1. Οι δύο αυτοί αγώνες είναι οι πρώτοι μεταπολεμικοί αγώνες ποδοσφαίρου της Εθνικής.

1939: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο James Naismith, εμπνευστής του μπάσκετ, τρία χρόνια μετά αναγνώριση του αθλήματος σαν επίσημο ολυμπιακό άθλημα. Ο Naismith διετέλεσε πρώτος προπονητής του Κάνσας δημιουργώντας και το αρνητικό ρεκόρ 55-60 σε εννέα σεζόν

1937: Ο 33χρονος Ernst Henne κάνει παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτατας στο έδαφος με 297.5 χλμ/ώρα με μία μηχανή BMW 500κ.κ.. Το ρεκόρ είναι το τελευταίο από μία σειρά 76 παγκοσμίων ρεκόρ ταχύτητας στο έδαφος και θα κρατήσει για 14 χρόνια.

1912: Οκτώ χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα της 21/12/1904 οι εκπρόσωποι 10 κρατών: (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία) επανιδρύουν στο Λονδίνο την Παγκόσμια Ομοσπονδία των Σωματείων των Μοτοσυκλετιστών (FICM) και έπειτα FIM

1906: Δίδεται το πρώτο κροατικό ποδοσφαιρικό λάκτισμα στην πλατεία του Ζάγκρεμπ ανάμεσα σε δύο τοπικές ομάδες. Η Κροατική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου θα ιδρυθεί το 1912 ενώ το 1922 θα αναγνωριστεί επισήμως από την FIFA

1520: Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Ferdinand Magellan φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό περνώντας το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News