ΕΟΕ: Δαπανήσαμε για την Καραχάλιου 46.000 ευρώ μέσα σε 1,5 χρόνο

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή απάντησε στις αιχμές της πρωταθλήτριας της ιστιοπλοΐας Βασιλείας Καραχάλιου για μικρή οικονομική συνδρομή αναφέροντας λεπτομερώς τα χρήματα, που ξόδεψε για να στηρίξει την προετοιμασία της.

Στην χτεσινή γραπτή της τοποθέτηση αναφορικά με την απόφασή της να αγωνίζεται με διαφορετική σημαία από την ελληνική, στα πανιά της, η Βασιλεία Καραχάλιου είχε ρίξει τα μεγαλύτερα βέλη στην πολιτεία και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Σήμερα η πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε από την ΕΟΕ. Η πρωταθλήτρια της κατηγορίας Λέιζερ Ράντιαλ άφησε να εννοηθεί ότι ήταν μικρή η οικονομική συνδρομή της ΕΟΕ στην ολυμπιακή προετοιμασία της και υποστήριξε ότι κέρδη από το Καλλιμάρμαρο καταλήγουν σε δεξιώσεις αντί στους αθλητές και η Ολυμπιακή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομερώς τα χρήματα, που ξόδεψε για την Καραχάλιου. Σημείωσε ότι μέσα σε 1,5 χρόνο δαπάνησε για την 25άχρονη πρωταθλήτρια 46.000 ευρώ

Η ΕΟΕ τονίζει επίσης ότι η ιστιοπλόος είχε στήριξη σε διάφορα θέματα, πέρα από το οικονομικό, αλλά εκείνη «έδειξε πολλές φορές ανάρμοστη στάση με αποκορύφωμα την άρνηση της να ψηφίσει κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, για την εκλογή των συναθλητών της στην Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής».

Εξάλλου, το ρεπορτάζ της επόμενης ημέρας από τη δήλωση της 9ης στο Τόκιο πρωταθλήτριάς μας αναφέρει ότι η ελληνική ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία δεν σκοπεύει να προβεί σε ανακοίνωση-απάντηση, παρότι ούτε εκείνη ξέφυγε από τις αιχμές. Κύκλοι της ΕΙΟ πάντως, διέψευσαν κατηγορηματικά ότι το 2017 της ζήτησαν ν’ αλλάξει εθνικότητα και σημειώνουν ότι το μόνο που τόνισαν τότε ήταν ότι θα πρέπει να φορά τα ρούχα με το εθνόσημο και όχι εκείνα των χορηγών της, όπου δεν υπήρχε η ελληνική σημαία…    

Αναμένεται τέλος να φανεί ποια στάση θα κρατήσει η πολιτεία στην κατηγορία της Καραχάλιου ότι ουσιαστικά χρησιμοποιεί τους πρωταθλητές για πολιτικές σκοπιμότητες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΟΕ: «Με αφορμή τη δημόσια τοποθέτηση της αθλήτριας Βασιλείας Καραχάλιου, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα ήθελε να υπενθυμίσει, ότι βασική προτεραιότητα της είναι η στήριξη, με κάθε τρόπο και μέσω των αθλητών και αθλητριών, στην προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Από το 2017 μέχρι το 2021 και τους Αγώνες του Τόκιο η ΕΟΕ ενίσχυσε τις Αθλητικές Ομοσπονδίες αλλά και μεμονωμένους αθλητές για Ολυμπιακή Προετοιμασία, με το συνολικό ποσό των 4.879.529 ευρώ, παρότι η επιχορήγηση της από το κράτος για Ολυμπιακή Προετοιμασία ήταν 265.000 ευρώ για την τετραετία.
Όλα αυτά τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από χορηγούς αλλά και από την εκμετάλλευση των πόρων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, όπως είναι το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Επιπλέον, η ΕΟΕ μέσω του Προγράμματος «Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο δρόμο για το Τόκιο», είχε εξασφαλίσει για 130 αθλητές, εκτός από οικονομική ενίσχυση, πλήθος άλλων υπηρεσιών (ιατρικές εξετάσεις, νοσηλεία, παροχές σε γυμναστήριο, ακτοπλοϊκά ταξίδια, πανεπιστημιακές υποτροφίες κ.α.) εντελώς δωρεάν για όλα τα μέλη της Προολυμπιακής Ομάδας. Η Βασιλεία Καραχάλιου μάλιστα εκτός από εκτενή χρήση των συγκεκριμένων υπηρεσιών, καθώς ήταν ωφελούμενη του Προγράμματος «Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο δρόμο για το Τόκιο», «υιοθετήθηκε» από ιδιώτη χορηγό.
Αυτό που δεν αναφέρεται στη δημόσια τοποθέτηση της αθλήτριας Βασιλείας Καραχάλιου, είναι ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έδωσε στην πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας το 2020 και το 2021 περισσότερα από 20.000 ευρώ, για κάλυψη δαπανών προετοιμασίας, για συμμετοχή σε αγώνες και για αγορά νέου σκάφους που χρησιμοποιήθηκε στους Ο.Α. του Τόκιο, καθώς και άλλα 10.000 ευρώ – πέρα από κάθε διαδικασία – για την κάλυψη εξόδων ενοικίασης σπιτιού στην Enosima της Ιαπωνίας, μετά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Η Βασιλεία Καραχάλιου εισέπραξε και το πριμ των 10.000 ευρώ που έδωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε κάθε αθλητή που προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Παράλληλα η ΕΟΕ κάλυψε το κόστος για το υπέρβαρο του δικού της εξοπλισμού για το ταξίδι προς το Τόκιο, ένα ποσό που ξεπερνούσε τα 6.000 ευρώ, αλλά και για την επιστροφή, το κόστος για το υπέρβαρο ολόκληρης της ιστιοπλοϊκής ομάδας.
Δηλαδή η ΕΟΕ δαπάνησε για τη Βασιλεία Καραχάλιου, μόνο μέσα σε 1,5 χρόνο, συνολικά 46.000 ευρώ!
Επίσης η ίδια η πρωταθλήτρια γνωρίζει πολύ καλά τη στήριξη που είχε σε διάφορα θέματα, – πέρα από το οικονομικό – καθ’ ολόκληρο το διάστημα της Προολυμπιακής προετοιμασίας, έχοντας μάλιστα πολλές φορές συναντηθεί προσωπικά με τον Πρόεδρο Σπύρο Καπράλο.
Παρόλα αυτά η κα Καραχάλιου έδειξε πολλές φορές ανάρμοστη στάση απέναντι στην ΕΟΕ, με αποκορύφωμα την άρνηση της να ψηφίσει κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, για την εκλογή των συναθλητών της στην Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Στόχος της ΕΟΕ δεν είναι η αντιπαράθεση με τους αθλητές και σε καμία περίπτωση η επίλυση των όποιων προβλημάτων δημοσίως. Ωστόσο θα πρέπει η κοινή γνώμη να γνωρίζει όλη την αλήθεια έτσι ώστε να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις για το έργο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που είναι ιδιαίτερα απαιτητικό».

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News