ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ: «Δεν θα βοηθήσουμε την Καραχάλιου ν’ αλλάξει υπηκοότητα»

Μετά από την ανακοίνωση της ΕΟΕ έκανε προσωπική δήλωση και ο πρόεδρός της Σπύρος Καπράλος και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος και η Επιτροπή δεν πρόκειται να βοηθήσουν την ιστοοπλόο ν’ αλλάξει υπηκοότητα γιατί θέλουν να συνεχίσει τις επιτυχίες με τα ελληνικά χρώματα.

Εξέλιξη από την πλευρά της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και πάλι στο σοβαρό θέμα, που ανέκυψε χτες με τη Βασιλεία Καραχάλιου να δηλώνει ότι είναι σε διαδικασία αλλαγής εθνικών χρωμάτων στα πανιά της ρίχνοντας βέλη παράλληλα σε πολιτεία, ΕΟΕ και Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.

Λίγες ώρες αφότου η ΕΟΕ ανακοίνωσε ότι δαπάνησε 46.000 ευρώ σε 1,5 χρόνο για την πρωταθλήτρια των Λέιζερ Ράντιαλ έκανε προσωπική δήλωση σε εφημερίδα και ο πρόεδρος της Επιτροπής Σπύρος Καπράλος. Έδειξε διάθεση να εξομαλύνει την κατάσταση μάλιστα και να αποτρέψει την Καραχάλιου να επιζητήσει την αλλαγή αθλητικής υπηκοότητας. «Σας τονίζω ότι δεν πρόκειται να τη βοηθήσουμε να αλλάξει υπηκοότητα γιατί θέλουμε να την καμαρώνουμε στις επιτυχίες της με την ελληνική σημαία και το εθνόσημο», είπε χαρακτηριστικά και ουσιαστικά καλεί την αθλήτρια να το ξανασκεφτεί…   

«Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος δήλωσε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ για την ανάρτηση της Βασιλείας Καραχάλιου τα εξής:
«Η Βασιλεία Καραχάλιου είναι η κορυφαία ιστιοπλόος μας, απλά μια μεγάλη αθλήτρια πρέπει να δείχνει το μεγαλείο της και εκτός αγωνιστικών χώρων.
Προσωπικά σας δηλώνω μάλιστα ότι δεν πρόκειται να τη βοηθήσουμε να αλλάξει υπηκοότητα γιατί θέλουμε να την καμαρώνουμε στις επιτυχίες της με την ελληνική σημαία και το εθνόσημο», ανέφερε συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΕΟΕ.

Τι προβλέπει η διαδικασία για την αλλαγή σημαίας στα πανιά  

Έχει σημασία στο μεταξύ, να σημειώσουμε τι προβλέπεται στη διαδικασία, που θέλει ν’ ακολουθήσει η Καραχάλιου για να πάψει ν’ αγωνίζεται με τα ελληνικά χρώματα. Κατ’ αρχάς επειδή πρόκειται για αθλήτρια Ολυμπιακών Αγώνων πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους η Ολυμπιακή Επιτροπή και η ελληνική ομοσπονδία.   

Ο κάθε ενδιαφερόμενος αθλητής κάνει αρχικά αίτηση στην εθνική ομοσπονδία της χώρας, την οποία θέλει να εκπροσωπήσει (σ.σ. η Καραχάλιου δεν αποκάλυψε χτες και σήμερα όλη τη μέρα δεν έχει κάνει νεότερη δήλωση…). Αν η χώρα κάνει δεκτή την αίτηση (διότι το δικό της δίκαιο μπορεί να το επιτρέπει μόνο για δικούς της υπήκοους), τότε πρέπει ν’ ακολουθήσει η σύμφωνη γνώμη της ομοσπονδίας και της Ολυμπιακής Επιτροπής της πατρίδας του αθλητή. Αυτό προβλέπει η ΔΟΕ γενικά για τα αθλήματα και όχι μόνο για την ιστιοπλοΐα. Εφόσον ανάψουν και αυτοί το «πράσινο» φως τότε το θέμα προχωράει και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί ο αθλητής ν’ αγωνιστεί για άλλη χώρα κι ας μην είναι υπήκοός της.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News