Γκολφ: Η γέννηση του γκολφ από την Σκωτία... μέχρι την Κίνα!
Ο Μηνάς Σορώτος ταξιδεύει στα βάθη των αιώνων και αναζητεί τα μυστικά της γέννησης του γκολφ σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Μηνάς Σορώτος ταξιδεύει στα βάθη των αιώνων και αναζητεί τα μυστικά της γέννησης του γκολφ σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το άθλημα αυτό, με τα μπαστούνια και τα μπαλάκια, σπάει τα νεύρα αλλά και διασκεδάζει, όπως και να το πάρει κανείς, τους προγόνους μας στην ιστορία από πολύ παλιά.
Ο μύθος λέει ότι μετά τα όργια στην αρχαία Ρώμη -κι αφού βαρυστομάχιαζαν με τα εντόσθια αρκούδας με σάλτσα μέλι που τους τάιζε ο φιλόδοξος μάστερ σεφ Γάιους Κουνουπίδιους -και στο διάλειμμα από πισώπλατα μαχαιρώματα στη σύγκλητο- μαζευόταν η παλιοπαρέα, ο Αύγουστος Μπαστούνιους, ο Οκτάβιος Μπαλάκιους κι ο Τιβέριος Τρύπιους κι έπαιζαν ένα παιχνίδι που χτυπούσαν ένα μπαλάκι γεμιστό με φτερά χήνας με ένα μπαστούνι σε κάτι μικρές τρύπες.
Παγκάνικα το έλεγαν τότε λέει και αφού έτσι κι αλλιώς την είχαν τότε όλη την Ευρώπη για πάρτη τους το μάθανε και στους υπόλοιπους, κάπου όμως με κάτι βάρβαρους από εδώ, κάτι Οστρογότθους από εκεί δεν ήταν ώρα για τέτοια και το ξεχάσανε. Εδώ ακόμα κι ένα όργιο της προκοπής είχαν χρόνια να κάνουν. Από τότε που οι Γότθοι έκαναν τον Γάιους Κουνουπίδιους σουβλάκι. Οπότε το κόψανε το άθλημα.
Το γκολφ στην Κίνα, η συνήθεια που έγινε λατρεία τον 13ο αιώνα
Πάμε λίγο φαστ φόργουορντ τώρα ανατολικά. Κίνα, 13ος αιώνας, δυναστεία Μινγκ, σούπερ καταχνιά και υγρασία, αλλά να που κάτι αλκυονίδες μέρες με τον ήλιο να βαράει, κάτι παλικάρια με μάτια σχιστά ο Μπαστούν-Λι και ο Μπαλ-Λι το παίζανε το τσουι-γαν το καλό, που κυριολεκτικά σημαίνει «χτυπώ μια μικρή μπάλα» και κατέληξε τελικά η συνήθεια που έγινε λατρεία. Σιγά-σιγά κάτι Μάρκο Πόλο και κάτι τέτοιοι έμποροι καραβανάδες, μαζί με το μετάξι και τα μπαχάρια και κάτι σουβενίρ (ελατωματικά ήταν, αλλά τα δίνανε φτηνά), φέρανε και το παιχνίδι στην Ευρώπη και μέσω Ολλανδίας, που έκανε μια πρώτη γνωριμία με την ήπειρο μας, πήγε και στη σύγχρονη (σχετικά, μην τα παίρνεις όλα τοις μετρητοίς) γενέτειρά του, τη Σκωτία, αφού οι Ολλανδοί προτιμούσαν να κρατήσουν άλλες εισαγωγές απ’ την Κίνα βεβαίως-βεβαίως.
«Εδώ, μάλιστα» είπε το γκολφ. «Σκωτία, λιβάδεια, προβατάκια, πράσινο, νεράκι γάργαρο, ωραίοι κάτοικοι με κόκκινα μαλλιά και λίγα δοντάκια, φρέσκο ψάρι και τέρατα στις λίμνες, εδώ θα αράξω να κάνωκαριέρα, που με φάγανε οι δρόμοι. Εχωκάνειτο Ρώμη-Πεκίνο και τούμπαλιν, Σαλαμίνα-Πέραμα. Εδώ είμαστε». Εκατσε και στέριωσε.
Ολοι οι καλοί μας φίλοι, οι Σκωτσέζοι, πού καιρός για οδοντίατρο, εκεί κολλήσανε με το γκολφ, βάρα και ξαναβάρα το μπαλάκι.
Απαγορεύεται το γκολφ λόγω… τοξοβολίας!
Πρώτη αναφορά μάλιστα στις γραφές λέει το 1457 ο Τζέιμς ο Β’ τού τράβηξε και μία απαγόρευση να μην παίζουν λέει διότι τους αποσπά απ’ την τοξοβολία. Απ’ την αστοχία τους έχουμε να φάμε κρέας 52 μέρες, λες και είμαστε στο survivor, ελέφαντα στα τρία μέτρα δεν χτυπάγανε τα ταλέντα μας, όποτε όχι γκολφ, πάμε για κανένα κυνήγι να φάμε και καμιά πρωτεΐνη. Αλλά τα χρόνια πέρασαν κι ο Β’ μάς άφησε κι αυτός χρόνους με τη σειρά του. Πάμε στο 1502, όπου ο Τζέιμς ο Δ’ (αιωνία του η μνήμη και χίλια ευχαριστώ εκ μέρους όλων των γκόλφερ) το επέτρεψε ξανά. Μάλιστα έγινε φανατικός γκόλφερ τόσο πολύ που είχαν να το λένε στο χωριό! Πέντε κεφάλια άνοιγε κάθε φορά με το στραβό χτύπημά του, αλλά τι να του πούνε; Βασιλιάς είναι, ό,τι θέλει κάνει. Το καθιέρωσε. Πάει και τελείωσε!
Το ονοματάκι γκολφ προέρχεται απ’ την αρχαία ολλανδική λέξη κολφ, που σημαίνει μπαστούνι και κατέληξε να αποκαλείται γκολφ απ’ τον 16ο αιώνα ήδη. Ε, ναι, δεν σκίζει από πρωτοτυπία το όνομα.
Το παλαιότερο γήπεδο του κόσμου απ’ το 1574 είναι στο Saint Andrews, το περίφημο old course (παλιό γήπεδο δηλαδή), κάτι σαν προσκύνημα για όλους τους γκόλφερ, που κάνουμε τάμα στα γόνατα κάποια στιγμή να παίξουμε εκεί. Το γήπεδο αυτό απ’ το 1764 έχει την οριστική μορφή που έχει σήμερα με 18 τρύπες. Καθιέρωσε τον αριθμό αυτό ως στάνταρ που διαθέτει ένα ολοκληρωμένο γήπεδο έως και σήμερα για τη διεξαγωγή αγώνων.
Από τότε και μέχριτώρα πάνω από 40.000 γήπεδα γκολφ δημιουργήθηκαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ενσωματωμένα στο περιβάλλον, με φύση και πράσινο. Σύνολο 209 χώρες απ’ τις 249 του κόσμου αυτού έχουν γήπεδα γκολφ.
Περίπου 67 εκατομμύρια άνθρωποι παίζουν σήμερα γκολφ σε κάθε γωνιά του πλανήτη, καθιστώντας το άθλημα ένα απ’ τα δημοφιλέστερα παγκοσμίως. Εμαστε εδώ για να προσθέσουμε καινούργιους Ελληνες ενθουσιώδεις παίκτες!
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΓΚΟΛΦ: Τα… βρίσκουμε μπαστούνια στο sportday.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται