Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Το μήνυμα από έξι κορυφαίες εκπροσώπους του υγρού στίβου

Μέσα από το γραφείο Τύπου της ΚΟΕ οι Αλεξία Καμμένου, Κέλλυ Αραούζου, Άννα Ντουντουνάκη, Αλεξάνδρα Ασημάκη, Δανάη Καριώρη και Σοφία Κτενά, στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την 8η Μαρτίου και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Αφιερωμένη στη γυναίκα είναι κάθε χρόνο η 8η Μαρτίου και στο σήμερα ίσως είναι μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη να αναδειχτεί παντού η ευαισθητοποίηση για την προάσπιση και την προστασία των γυναικών.

Το δικό τους μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας έστειλαν μέσω του γραφείου Τύπου της ΚΟΕ έξι κορυφαίες εκπρόσωποι του υγρού στίβου. Η Αλεξία Καμμένου, η Κέλλυ Αραούζου, η Άννα Ντουντουνάκη, η Αλεξάνδρα Ασημάκη, η Δανάη Καριώρη και η Σοφία Κτενά μίλησαν για την ημέρα μνήμης και τον συμβολισμό της και μεταξύ άλλων ανέφεραν:

Αλεξία Καμμένου (Ομοσπονδιακή Προπονήτρια της Εθνικής ομάδας πόλο Γυναικών): «Γιορτάζουμε κάθε μέρα . Είμαστε δυνατές, ανεξάρτητες, άξιες, είμαστε η αρχή της ζωής …απέναντι σε κάθε μορφή κακοποίησης ορθώνουμε το ανάστημα μας και απαιτούμε τον απόλυτο σεβασμό».

Κέλλυ Αραούζου (Μέλος του ΔΣ της ΚΟΕ, εκπρόσωπος των αθλητών): «Ικανή, πολύπλευρη και δυνατή. Σε μια συνεχή αναζήτηση της ταυτότητάς της, η γυναίκα είναι η πηγή της ζωής, της δημιουργίας και η συμβολή της στην κοινωνική ζωή είναι τεράστια. Στις μέρες μας, αγωνίζεται και διεκδικεί τη θέση που της αξίζει, αν και σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη παραμένει πολύ υποτιμημένη. Βγαίνει μπροστά, και βρίσκει πλέον το κουράγιο να μιλήσει, να μοιραστεί και να σπάσει ο φόβος που τη συνόδευε επί χρόνια, αφού πολλές γυναίκες έχουν υποστεί κακοποιητικές συμπεριφορές σε χώρους εργασίας (και όχι μόνο). Είναι μάνα, σύντροφος, νοικοκυρά, φίλη, σύζυγος, ερωμένη. Ολες έχουν να τα βγάλουν πέρα με πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, και στο τέλος τα καταφέρνουν. Η γυναίκα σήμερα είναι ένας σύγχρονος υπερήρωας».

«Σταδιακά η κατάσταση βελτιώνεται και στον αθλητισμό»

Άννα Ντουντουνάκη (Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην Κολύμβηση): «Στις 8 Μαρτίου, γιορτάζουμε σε όλο το κόσμο τα επιτεύγματα των γυναικών και αναγνωρίζονται οι προκλήσεις, οι δυσκολίες, οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουμε σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Η ισότητα των φύλων είναι μια αναγκαία συνθήκη για ένα δικαιότερο κόσμο, και είναι κυρίως θέμα παιδείας. Η γυναίκα μπορεί να πετύχει τους στόχους της σε όλους τους τομείς.  Αρκεί να πιστέψει στον εαυτό της, στις δυνατότητες της , να νιώσει δυνατή και ασφαλής και να αγωνιστεί σκληρά.

Πάντως, είμαι αισιόδοξη. Σταδιακά η κατάσταση βελτιώνεται και στον αθλητισμό, και στην οικογένεια, και στην εκπαίδευση και στη κοινωνία και στη πολιτική, αλλά χρειάζονται ακόμα πολλά βήματα».

Αλεξάνδρα Ασημάκη (Διεθνής πολίστρια): «Η ημέρα της γυναίκας σήμερα, μια ημέρα που ουσιαστικά είναι κάθε μέρα αφού καθημερινά πρέπει να τιμούμε και να σεβόμαστε τις γυναίκες. Όλα άλλωστε ξεκινούν από εμάς τις γυναίκες, και αναφέρομαι στο θαύμα της ζωής, τα παιδιά μας που φέρνουμε στον κόσμο και τα μεγαλώνουμε. Γυναίκες και  μητέρες με  παιδιά είναι και τα μεγάλα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία αφού αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους , τους συντρόφους τους, τη ζωή τους και να γίνουν πρόσφυγες για το μέλλον των παιδιών τους. Οι γυναίκες αποδεικνύουν ακόμα μια φορά τη δύναμη τους .

Πρέπει να πιστέψουμε σ’ αυτή μας τη δύναμη εμείς οι γυναίκες και να ορθώσουμε τοίχο απέναντι στην κακοποίηση που δέχονται οι γυναίκες κι άλλο, μέχρι που να μην υπάρχει άλλη γυναίκα θύμα.

Όσον αφορά τον δικό μας χώρο του αθλητισμού εύχομαι η ίση μεταχείριση μεταξύ αντρών και γυναικών να γίνει επιτέλους από όραμα και κίνημα, πράξη!».

«Μπορούμε να τα καταφέρουμε παντού με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση»

Δανάη Καριώρη (Μέλος της Εθνικής ομάδας Καλλιτεχνικής Κολύμβησης): «Η σημερινή μέρα είναι μια καλή ευκαιρία να αναλογιστούμε τη θέση της γυναίκας μέσα στη κοινωνία ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο σαν αυτή που διανύουμε. Προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικό οι γυναίκες να ασχολούνται με τον αθλητισμό και ειδικά με τον πρωταθλητισμό, σε όλα τα αθλήματα ώστε να γινόμαστε το ζωντανό παράδειγμα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε σε όλους τους τομείς με δυναμισμό, αυτοπεποίθηση και θάρρος μπροστά στις δυσκολίες. Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλες τις γυναίκες, μικρές και μεγάλες, να πραγματοποιήσουν όλα τους τα όνειρα.

Από το 1857 έως σήμερα έχουν αλλάξει πάρα πολλά και οι γυναίκες έχουν πετύχει πολλά. Είναι εργαζόμενες, μητέρες, σύζυγοι, διαπρέπουν στις επιστήμες, είναι αθλήτριες και πρωταθλήτριες, κυβερνούν χώρες και φθάνουν στα ύψιστα αξιώματα της πολιτικής, σε μια αέναη πάλη με τη ζωή και την ισορροπία ανάμεσα σε όλους αυτούς τους ρόλους. Ειδικά στον αθλητισμό, η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών έχει συμβάλει τα μέγιστα στη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, παρότι και σε αυτό το χώρο, όπως και συνολικά, οι προκλήσεις παραμένουν ακόμη μεγάλεςί».

Σοφία Κτενά (Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Τεχνικής Κολύμβησης): «Στις 8 Μαρτίου του 1857 οι εργάτριες μιας κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη κατήλθαν σε απεργία ζητώντας βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Η απεργία διαλύθηκε βίαια από την αστυνομία, αλλά το γυναικείο εργατικό κίνημα και ο αγώνας για τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία μόλις είχε γεννηθεί και σε ανάμνηση αυτής ημέρας η 8η Μαρτίου εορτάζεται κάθε χρόνο ως η Ημέρα της Γυναίκας.

Υπάρχουν ακόμη χώρες που δεν σέβονται πλήρως και δεν αναγνωρίζουν τον ισότιμο ρόλο της γυναίκας και για αυτό ο αγώνας για την πλήρη ισότητα και τον απόλυτο σεβασμό της γυναίκας σε όλο τον κόσμο πρέπει να συνεχιστεί.

Η θέση της γυναίκας πάντως, σήμερα είναι πιο ισχυρή και αναβαθμισμένη από ποτέ. Το άρωμα της, άλλωστε, είναι απαραίτητο για την κοινωνία και την ίδια τη ζωή!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News