ΕΟΕ: Ο Καπράλος παρέδωσε στην ΕΕ τις προτάσεις των αθλητών για το μέλλον του αθλητισμού

ΕΟΕ: Εκπρόσωποι αθλητών από τις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή είχαν παραγωγικές συζητήσεις με τον Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο για την «Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας», σήμερα (10/3) στις Βρυξέλλες…

Εκπρόσωποι αθλητών από τις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή είχαν παραγωγικές συζητήσεις με τον Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο για την «Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας», σήμερα (10/3) στις Βρυξέλλες…

Η εποικοδομητική συνάντηση έδωσε τη δυνατότητα στον πρόεδρο της Επιτροπής Αθλητών των EOΕ, Γκερντ Κάντερ, ο οποίος συμμετείχε εξ αποστάσεως, και στην πρόεδρο της Επιτροπής Αθλητών της ΔΟΕ, Εμα Τέρχο, να παρουσιάσουν τη συμμετοχή τους, εκ μέρους των Ευρωπαίων αθλητών, στην Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, με τη μορφή συστάσεων για τις προτεραιότητες του ευρωπαϊκού αθλητισμού τα επόμενα χρόνια. Παρών ήταν και ο πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και μέλος της ΔΟΕ, Σπύρος Καπράλος, ο γενικός γραμματέας των ΕΟΕ, Ραφαέλε Πανιότσι, το μέλος της Επιτροπής Αθλητών των ΕΟΕ, Βίκτορ Κνοχ, ο διευθυντής του Γραφείου ΕΕ των EOΕ, Φόλκερ Χέλμουντ, καθώς και ο διευθυντής του Τμήματος Αθλητών της ΔΟΕ, Καβέχ Μεχραμπί.

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια μεγάλη διαβούλευση με τους πολίτες που ανέπτυξε η ΕΕ, με σκοπό να αφουγκραστεί τις προσδοκίες και τις ιδέες των πολιτών της σχετικά με τις μελλοντικές προτεραιότητές της. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Κίνημα, και ειδικότερα οι αθλητές του, εκμεταλλευτήκαν την ευκαιρία για μια συνεργασία με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για την «Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας», Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε:

«Η συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι εξαιρετική. Σε αυτούς τους άνευ προηγουμένου δύσκολους καιρούς επιβεβαιώσαμε ότι, χέρι-χέρι, δεσμευόμαστε να προωθήσουμε κοινές Ολυμπιακές και Ευρωπαϊκές αξίες, συμπεριλαμβανομένης της ανεκτικότητας, της ισότητας, του σεβασμού και της αλληλεγγύης. Αυτά είναι βασικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Αθλητικού Μοντέλου μας. Η αξία των απόψεων των αθλητών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των αθλητικών οργανώσεων και ειδικότερα ο ρόλος της Επιτροπής Αθλητών των ΕΟΕ είναι τεράστια. Η διευκόλυνση της πρόσβασης των αθλητών στην εκπαίδευση και την κατάρτιση καθώς και η ενθάρρυνση της δημιουργίας προσβάσιμων προγραμμάτων διπλής σταδιοδρομίας είναι επίσης απαραίτητη».

Ο πρόεδρος της EOΕ και των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπώς, Σπύρος Καπράλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους αθλητές όλης της Ευρώπης, δηλώνοντας:

«Το τοπίο του αθλητισμού αλλάζει συνεχώς και πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε τους αθλητές μας και να ενεργούμε αποφασιστικά για να διασφαλίσουμε ότι ο αθλητισμός θα παραμείνει βασικός άξονας εντός της ΕΕ. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα όσον αφορά τις ίσες ευκαιρίες, την υγεία και την ευημερία, την εκπροσώπηση των αθλητών και πολλά άλλα. Παρόλα αυτά έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε, και μαζί με τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά, την επίτροπο Αθλητισμού της ΕΕ Μαρίγια Γκάμπριελ και τις ομάδες τους, θα προσφέρουμε ένα ευρωπαϊκό αθλητικό μέλλον και το Ευρωπαϊκό Αθλητικό Μοντέλο που θα υποστηρίζει τις επόμενες γενιές».

Ο πρόεδρος των ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ ενημέρωσε επίσης τον κ. Σχοινά για την ουσιαστική ανθρωπιστική προσπάθεια που καταβάλουν τα εμπλεκόμενα μέρη όλου του Ολυμπιακού κινήματος για να στηρίξουν την Ουκρανική Ολυμπιακή Κοινότητα σε αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς ως συνέπεια του πολέμου. «Μαζί με τη ΔΟΕ και χάρη στη συνεργασία πολλών Ευρωπαϊκών Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι οι Ουκρανοί αθλητές θα αγωνιστούν στο επερχόμενο Χειμερινό Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων στο Βουοκάτι με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες», δήλωσε ο Σπύρος Καπράλος.

Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους εκπροσώπους των αθλητών των ΕΟΕ και της ΔΟΕ αναπτύχθηκαν σε διαβούλευση με τις Επιτροπές Αθλητών από όλη την Ευρώπη. Μια έρευνα υλοποιήθηκε από την Επιτροπή Αθλητών των EOΕ, εστιάζοντας σε τέσσερα μείζονα θέματα:

  1. Ευρωπαϊκό Αθλητικό Μοντέλο
  2. Εκπροσώπηση αθλητών εντός αθλητικών οργανισμών
  3. Υποστήριξη προς τους αθλητές
  4. Χρηματοδότηση προς τον ευρωπαϊκό αθλητισμό.

Το αποτέλεσμα της έρευνας έδωσε τη δυνατότητα στην Επιτροπή Αθλητών των ΕΟΕ να παρουσιάσει σαφείς και ευρέως υποστηριζόμενες συστάσεις στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών των EOΕ, Γκερντ Κάντερ, δήλωσε:

«Τα τελευταία χρόνια ήταν γεμάτα προκλήσεις για πολλούς ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, αρχικά με τον COVID-19, τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ υπήρχαν και πολλές ακόμα προκλήσεις ενδιάμεσα. Αλλά σε τόσο δύσκολους καιρούς, ο αθλητισμός προσφέρει ελπίδα, φέρνει ενότητα και συμβάλλει σε ένα καλύτερο και φωτεινότερο μέλλον. Αυτό το συναίσθημα συμμερίστηκαν όλοι οι αθλητές με τους οποίους μίλησα και χάρη στην υποστήριξή τους, μπορέσαμε να παρουσιάσουμε σαφείς συστάσεις στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της ΔΟΕ, Εμα Τέρχο, πρόσθεσε:

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ακούμε τις σκέψεις των αθλητών από όλη την Ευρώπη και να έχουμε την ευκαιρία να μεταφέρουμε τα σχόλιά τους με τη μορφή συγκεκριμένων συστάσεων που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδιώξει να εντάξει στις μελλοντικές της πολιτικές. Ευχαριστούμε θερμά τον Γκερντ, την Επιτροπή Αθλητών των ΕΟΕ και τους φίλους μας στις EOΕ και φυσικά τον αντιπρόεδρο Σχοινά για τη συνεργασία σε ένα τόσο ποικίλο και σημαντικό στοιχείο της ευρωπαϊκής κοινωνίας».

Οι EOΕ και η ΔΟΕ θα οργανώσουν συναντήσεις με εκπροσώπους των Επιτροπών Αθλητών σε όλη την Ευρώπη ώστε να εμβαθύνουν τη συζήτηση σχετικά με τις συστάσεις που έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News