Paret Vs Griffith: Ο θάνατος σε ζωντανή μετάδοση που απείλησε με κατάργηση το μποξ
H επαγγελματική πυγμαχία λίγο έλλειψε να καταργηθεί μετά από ένα θανατηφόρο αγώνα που έγινε πριν από 60 χρόνια στο «Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν» της Νέας Υόρκης και μεταδόθηκε ζωντανά από το ABC
Το Σάββατο 24 Μαρτίου 1962 μπήκαν στο ρινγκ για να διεκδικήσουν τον τίτλο της κατηγορίας μεσαίων βαρών ο Κουβανός Bernardo “Benny the Kid” Paret και ο Emile Griffith, Αμερικανός από τις Παρθένους Νήσους.
Ο Paret ξεκίνησε καλά τον αγώνα και στον έκτο γύρο παραλίγο να βγάλει νοκ άουτ τον Griffith που σώθηκε από το κουδούνι. Μετά από αυτό ο προπονητής του Griffith φέρεται να είπε στον πυγμάχο του: «Θέλω να συνεχίσεις να χτυπάς μέχρι να σε κρατήσει ο Paret ή να σε σταματήσει ο διαιτητής».
Ο αγώνας συνεχίστηκε κι έφτασε στον 12ο γύρο τον οποίο ο Don Dunphy, που περιέγραφε τον αγώνα για το ABC, ομολόγησε ότι «είναι πιθανώς ο πιο ήπιος γύρος ολόκληρου του αγώνα». Και ξαφνικά πήρε μια δραματική τροπή.
29 συνεχόμενες γροθιές!
Ο Griffith στρίμωξε τον Paret σε μια γωνία. Ζαλισμένος από τα δυνατά χτυπήματα στο κεφάλι, ο Paret σταμάτησε να ανταποδίδει και κρεμάστηκε στα σχοινιά. O Griffith τον κράτησε από τον ώμο με το ένα χέρι και με το άλλο του κατάφερε συνεχόμενα άπερκατ στο κεφάλι.
Το κοινό παρακολουθούσε, το μισό γοητευμένο, το μισό σοκαρισμένο. Ο συγγραφέας και φίλος της πυγμαχίας, Norman Mailer είπε ότι ήταν ό,τι πιο δύσκολο είχε δει ποτέ. Αδύναμος να αντιδράσει ο Paret δέχθηκε έναν καταιγισμό από γροθιές. Ο διαιτητής Ruby Goldstein δίστασε να επέμβει. Το έκανε αφού ο Paret είχε δεχθεί 29 συνεχόμενα χτυπήματα!
Ο Paret κατέρρευσε στο καναβάτσο. Στην αρχή νόμισαν από εξάντληση! Όταν διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί διέγνωσαν εγγεφαλική αιμοραγία και τον χειρούργησαν. Αλλά εξ αρχής του έδιναν μια πιθανότητα στις 10.000 να ζήσει.
Ο Paret δεν συνήλθε ποτέ από το κώμα και πέθανε δέκα ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο Roosevelt του, μπροστά στα μάτια της γυναίκας του που κυοφορούσε το παιδί τους. Στον αγώνα με τον Griffith δεν έχασε μόνο τον τίτλο του αλλά και τη ζωή του.
Μποξ: «Ποταπή τέχνη»
Το τραγικό συμβάν έκανε να σηκωθούν ξανά οι φωνές που ζητούσαν την κατάργηση της επαγγελματικής πυγμαχίας. Η εφημερίδα Daily Mirror της Νέας Υόρκης χαρακτήρισε το μποξ «ψευδοσπόρ το οποίο από μακρού έπαυσε να δικαιολογεί την ύπαρξίν του».
Στην αγγλική Βουλη η τέως υπουργός, ιατρός στο επάγγελμα, λαίδη Edith Summerskill, (19 Απριλίου 1901 – 4 Φεβρουαρίου 1980) που είχε αναλάβει σταυροφορία υπέρ της κατάργησης του μποξ και είχε γράψει το βιβλίο «Ποταπή τέχνη» ζήτησε να θεωρουνται οι διοργανωτές αγώνων πυγμαχίας υπεύθυνοι ανθρωποκτονίας στη περίπτωση μοιραίου αποτελέσματος.
Αλλά και η καθολική Εκκλησία ένωσε τη φωνή της κατά της πυγμαχίας. Ο «Ρωμαίος Παρατηρητής», επίσημο όργανο του Βατικανού, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ανήθικο Σπορ» όπου μεταξύ άλλων έγραφε ότι η πυγμαχία δεν ήταν δυνατό να απαλλαγεί από τις κατηγορίες που της προσάπτουν.
Οι αρχές πυγμαχίας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης δέχθηκαν πυρά επειδή έδωσαν άδεια στον Paret να αγωνιστεί μόλις αρκετούς μήνες μετά τον αγώνα με τον Fullmer. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Nelson Rockefeller δημιούργησε μια επιτροπή για να ερευνήσει το περιστατικό και τις προοπτικές του αθλήματος.
Τα βασανιστικά ερωτήματα
Φυσικά η είδηση του θανάτου του Paret έκανε τον γύρο του κόσμου. Στην Κίνα δεν δημοσιεύτηκε αλλά μια εφημερίδα δημοσίευσε γελοιογραφία με ένα στάδιο κατάμεστο από κόσμο ο οποίος επευφημεί έναν πυγμάχο νικητή την ώρα που αντίπαλος του κείτεται νεκρος κι ένας παράγοντας εμφανίζεται να λέει: «Τι κρίμα εισπράξαμε μόνο 40.000 δολλάρια»!
Ερωτήματα για τον θάνατο του Paret προέκυψαν πολλά. Άλλα απαντήθηκαν, άλλα όχι. Γιατί ο Griffith τον χτύπησε μέχρι θανάτου; Λέγεται ότι είχε εξοργιστεί από μια χειρονομία του Paret κατά τη διάρκεια της ζύγισης. Ο Paret τον άγγιξε στους γλουτούς και του ψιθύρισε στο αυτί “maricón, maricón”, που στην ισπανική αργκό σημαίνει «αδερφή». O Griffith είχε εργαστεί σε ένα εργοστάσιο γυναικείων καπέλων και κυκλοφορούσαν φήμες ότι ήταν gay.
Γιατί ο έμπειρος διαιτητής Ruby Goldstein δεν σταμάτησε τον αγώνα νωρίτερα; Γράφτηκαν πολλές εκδοχές πάνω σε αυτό θέμα. Έχει υποστηριχθεί ότι ο Goldstein δίστασε λόγω της φήμης που είχε ο Paret ότι προσποιόταν τον τραυματισμένο. Ή ότι φοβήθηκε μη ξεσηκωθούν οι οπαδοί του Paret. Η μήπως επειδή τον κατηγορούσαν ως «μαλακό» διαιτητή. Το σίγουρο είναι ότι ο αγώνας αυτός σήμανε το τέλος της καριέρας του, καθώς δεν μπόρεσε να βρει δουλειά μετά από αυτό.
Ο Griffith, όταν έμαθε τον θάνατο του Paret, συγκλονίστηκε και δήλωνε ότι σκεφτόταν να σταματήσει την πυγμαχία. Συνέχισε όμως αν και πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν ήταν ποτέ ο ίδιος μετά το θάνατο του Paret. Από τον αγώνα του Paret μέχρι την αποχώρησή του το 1977, ο Griffith αγωνίστηκε σε 80 αγώνες αλλά σημείωσε μόνο δώδεκα νοκ άουτ. Αργότερα παραδέχτηκε ότι ήταν πιο ευγενικός με τους αντιπάλους του επειδή φοβόταν να σκοτώσει κάποιον άλλο στο ρινγκ.
Όσο για τις φήμες ότι ήταν gay ο ίδιος πολλά χρόνια αργότερα παραδέχθηκε στο Sports Illustrated: «Μου αρέσουν και οι άντρες και οι γυναίκες. Αλλά δεν μου αρέσει αυτή η λέξη: ομοφυλόφιλος»
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1992 ξυλοκοπήθηκε άγρια και παραλίγο να σκοτωθεί σε έναν δρόμο της Νέας Υόρκης φεύγονταν από ένα gay bar. Έμεινε στο νοσοκομείο για τέσσερις μήνες. Πέθανε στις 23 Ιουλίου 2013, σε μια μονάδα φροντίδας στο Χέμπστεντ της Νέας Υόρκης, πάσχοντας από πυγμαχική άνοια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα