Τάισον Φιούρι: Η επόμενη πρόκληση είναι γάντια του ΜΜΑ και Οκτάγωνο

Ο Τάισον Φιούρι έκανε παρέλαση στον τελικό βαρέων βαρών της πυγμαχίας το βράδυ του Σαββάτου στο Γουέμπλεϊ και θα αποχωρήσει, εκτός αν του δοθεί μια σημαντική πρόκληση ή αντιμετωπίσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή βαρέων βαρών στη UFC, Φράνσις Ενγκάνου, όπως προανήγγειλε ενώπιον του ESPN. 

Η ατάκα που είπε ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στην Ίνγκριντ Μπέργκμαν στην «Καζαμπλάνκα» δεν είναι ακριβώς διαφωτιστική στην ελληνική μετάφραση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον ήρωα της ιστορίας μας. «Θα έχουμε για πάντα το Παρίσι» είπε το 1942 ο «Μπόγκι», οπότε ο Τάισον Φιούρι δεν θα καταλάβαινε πολλά, ακόμα και να γνώριζε ελληνικά. Το δυσεπίλυτο ζήτημα έχει για αιχμή το γένος. Στα αγγλικά θα ήταν πολύ διαφορετικό: «We will always have Paris». Τότε δεν θα καταλάβαινε ότι ο λόγος γίνεται για την πόλη, αλλά για τη σύζυγό του. Η Πάρις, άλλωστε, του… έπρηξε τα ήδη φθαρμένα από τις καταχρήσεις της διετίας που ήταν εκτός ρινγκ συκώτια για να σταματήσει το μποξ.

Το έκανε με ονειρώδη τρόπο. Μέσα στο γεμάτο «Γουέμπλεϊ», απέναντι σε έναν Βρετανό πρωταθλητή, το νούμερο δύο στην WBC, ήτοι τον Ντίλιαν Γουάιτ. Επιπλέον, το έκανε με νοκ άουτ στον έκτο γύρο, ένα θανατηφόρο άπερκατ που έστειλε τον Γουάιτ σε έναν κόσμο που για λίγο οι αισθήσεις περιττεύουν. Και μετά δήλωσε ότι πρέπει να τηρήσει το λόγο του, να κάνει το χατίρι στη γυναίκα του και να φύγει, έχοντας 32 νίκες και μία ισοπαλία σαν νίκη, εκείνη με τον Ντιόντεϊ Γουάιλντερ μετά την τιμωρία του για τη χρήση κοκαΐνης.

Το ΤΒΕ (The Best Ever), με το οποίο αυτοανακηρύχθηκε ο Φιούρι, ήταν αυτονόητο. Ουδείς, στην πραγματικότητα, τον άγγιξε. Κάποιοι, όπως ο Άντονι Τζόσουα, δεν τόλμησαν καν να τον πλησιάσουν. Ο Φιούρι υπήρξε η αυτού εκλαμπρότης στα ρινγκ όλου του κόσμου, είτε έριχνε νοκ ντάουν με ένα δεξί τζαμπ τους φιλόδοξους αντιπάλους του είτε έπαιρνε το μικρόφωνο για να τραγουδήσει στο τέλος.

Η… σκούπα του Φιούρι και ο Φράνσις Ενγκάνου

Η Πάρις δεν είπε, πάντως, ψέματα, ασχέτως αν ουδείς ξέρει αν αυτή είναι η στάση της: «Δεν έχει να αποδείξει κάτι, αν υπήρχε κάτι δεν θα του έλεγα να σταματήσει». «Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει, εκτός αν ο ίδιος θέλει», συνέχισε.

Δεν αποκλείεται αυτός ο τελευταίος αγώνας, που άρχισε με τον Φιούρι να συναντιέται με τον Γουάιτ πρόσωπο με πρόσωπο και να προσποιείται ότι θα τον… γαργαλήσει, να είναι ένα κατασκεύασμα, προκειμένου να βιαστούν ο Ουκρανός Ολεξάντρ Ούσικ και ο Βρετανός Άντονι Τζόσουα να δώσουν το δικό τους rematch. Ο Ούσικ είχε βάλει τις προπονήσεις για τον Τζόσουα στον «πάγο», αφού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φόρεσε τα στρατιωτικά του, όπως και ο Βασίλ Λοματσένκο, για να τονώσει το αίσθημα των συμπατριωτών του και, αν χρειαστεί, να πολεμήσει, όμως η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα του Ουκρανού παγκόσμιου πρωταθλητή σε όλες τις άλλες κατηγορίες πλην της WBC και του πρώην έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα: 23 Ιουλίου στη Σαουδική Αραβία.

Ο Φιούρι, πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι το μέλλον του μπορεί να είναι στο… Οκτάγωνο. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο ESPN, φώναξε δίπλα του τον Καμερουνέζο Φράνσις Ενγκάνου, παγκόσμιο πρωταθλητή για το UFC και ουσιαστικά είπε ότι οι δυο τους έχουν μιλήσει για μια μάχη που θα προσιδιάζει εκείνης του Φλόιντ Μέιγουεδερ με τον Κόνορ ΜακΓκρέγκορ, αλλά «δεν είμαστε ελαφριοί. Είναι ο πιο δυνατός άντρας του κόσμου στα βαρέα βάρη και είμαι ο πιο δυνατός άντρας του κόσμου στα βαρέα βάρη», είπε ο Φιούρι, με τον 35χρονο Καμερουνέζο από το Μπατίε, που έχει σε 20 αναμετρήσεις 17 νίκες με 12 νοκ άουτ και τρεις ήττες, να δηλώνει ότι «θέλω τρεις μήνες για να γυρίσω».

Ο «βασιλιάς των γύφτων», πάντως, έριξε άδεια για να πιάσει γεμάτα. Ο Ενγκάνου, που έχει το παγκόσμιο ρεκόρ για την πιο δυνατή γροθιά, «αποκάλυψε» ότι, εφόσον ο αγώνας γίνει, οι δύο αντίπαλοι θα φορούν τα γάντια των μαχητών του UFC, ενώ δεν απάντησε αρνητικά για το αν ο αγώνας θα γίνει στο Οκτάγωνο. Το πιθανότερο, πάντως, θα ήταν να μην επιτρέπονται χτυπήματα κάτω από τη μέση. Ο Φιούρι μπορεί να έχει την αίσθηση ότι εμπορικά θα ήταν εντυπωσιακό να μπει σε αυτόν τον ντορβά, αλλά από τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα και μετά πολύ λίγοι στον κόσμο των πολεμικών τεχνών ασχολήθηκαν με την προοπτική αυτού του αγώνα: περισσότερο έστρεψαν το βλέμμα τους στο Ούσικ-Τζόσουα, μάλλον περιμένοντας τη νίκη του πρώτου, ώστε να δοθεί ο τελικός των τελικών, η αναμέτρηση η οποία θα κρίνει τον παγκόσμιο πρωταθλητή όλων των κατηγοριών στα βαρέα βάρη.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News