Beatles - Στο κορυφαίο ροκ άλμπουμ εκτός ο Χριστός, ο Γκάντι, ο Χίτλερ, εντός τρεις αθλητές
Σαν σήμερα: Beatles – Στο κορυφαίο ροκ άλμπουμ αντί του Χριστού, του Γκάντι, του Χίτλερ μπήκαν τρεις αθλητές. 1 Ιουνίου. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band
Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Το όγδοο studio άλμπουμ των Beatles. Για πολλούς το κορυφαίο άλμπουμ της ροκ μουσικής. Το δημιούργημα των Beatles που κυκλοφόρησε την 1η Ιουνίου -σαν σήμερα- το 1967, ήταν σίγουρα ένα από τα πιο σπουδαία στην ιστορία της μουσικής.
Πούλησε περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα. Ανέβηκε στην κορυφή των τσαρτ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ήταν πρώτο για 27 εβδομάδες στη Μεγάλη Βρετανία και 15 εβδομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν επίσης στην κορυφή της λίστας με τα «500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών» του περιοδικού «Rolling Stone».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Ο ομοφυλόφιλος ποδοσφαιριστής Τζάστιν Φάσανου κρεμασμένος σε γκαράζ
Ξεχωριστή διάκριση το βραβείο «Grammy» του 1968 στην κατηγορία του άλμπουμ της χρονιάς, του καλύτερου εξωφύλλου, της καλύτερης ηχογράφησης και των καλύτερων φωνητικών. Ένα εξώφυλλο, το οποίο έχει τη δική του ιστορία. Με πολλές προσωπικότητες σε αυτό μαζί με τα τέσσερα μέλη των Beatles. Μια ιστορία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τόσο όσον αφορά αυτούς που ήταν στο εξώφυλλο όσο και αυτούς που για διαφορετικούς λόγους δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτό. Όσον αφορά το αθλητικό χρώμα, το δίνουν τρεις μορφές της εποχής, ένας πυγμάχος, ένας κολυμβητής και ένας ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ.
Κολάζ σε χαρτόνι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Έλληνας πρωταθλητής… Αγγλίας, Γερμανίας, πράκτορας, νεκρός από… ταξί
Μιλάμε για εποχή πολύ μακριά από την σημερινή. Με την ψηφιακή τεχνολογίας ενδεχομένως να επρόκειτο για κάτι απλό. Όμως το αποτέλεσμα προέκυψε με τον -μετέπειτα Sir- Peter Thomas Blake και τη μέλλουσα σύζυγό του Jann Haworth, να πιάνουν το ψαλιδάκι, να κόβουν φωτογραφίες και μακέτες και να τις κολλούν σε χαρτόνι. Κάπως έτσι ο Μπλέικ έγινε διάσημος για τα κολάζ του και το 2002 ανακηρύχθηκε ιππότης στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για τις υπηρεσίες του στην τέχνη.
Η αρχική ιδέα ήταν να γίνει ένα εξώφυλλο με τα μέλη των Beatles και τον Καρλ Μαρξ, τον Φρεντ Αστέρ και τον Ντίλαν Τόμας. Ο Μπλέικ πρότεινε να μπουν κι άλλοι διάσημοι δίνοντας την εντύπωση ότι μεγάλες προσωπικότητες παρακολουθούν συναυλία των Beatles. Η ιδέα άρεσε σε όλους και κάπως έτσι γράφτηκε ιστορία. Η δημιουργία του εξωφύλλου κόστισε 2.867,25 λίρες, ποσό εξωφρενικό για τα δεδομένα της εποχής. Τα «τέσσερα σκαθάρια» φόρεσαν στολές θηριοδαμαστών σε τσίρκο, ο Τζορτζ Χάρισον και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, φόρεσαν και τα παράσημα που τους είχε δώσει η Βασίλισσα όταν τους ανακήρυξε ιππότες! Ο Τζον Λένον φέρει μετάλλια που πήρε από τη μητέρα του πρώτου ντράμερ των Beatles, του Pete Best.
Ο Ιησούς, ο Γκάντι και ο Χίτλερ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Φρέντι Χιρς – Εβραίος, ομοφυλόφιλος, ήρωας του Άουσβιτς – Μια καλά κρυμμένη ιστορία
Τουλάχιστον έξι ακόμα πρόσωπα επρόκειτο να μπουν στο εξώφυλλο αλλά τελικά έμειναν εκτός. Ο Ιησούς, ο Γκάντι και ο Χίτλερ, αποφασίστηκε τελευταία στιγμή να μην συμπεριληφθούν.
Ο Λένον είχε ζητήσει τον Ιησού Χριστό, αλλά η φωτογραφία του δεν τοποθετήθηκε ποτέ καθώς ήταν πρόσφατη η δήλωσή του: «Οι Beatles είναι μεγαλύτεροι από τον Ιησού». Ο Γκάντι αφαιρέθηκε, επειδή σύμφωνα με τον McCartney, «ο επικεφαλής του EMI, Sir Joe Lockwood, είπε ότι στην Ινδία δεν θα επέτρεπαν την εκτύπωση του δίσκου».
Όσον αφορά τον Χίtλερ, ο Μπλέικ είχε πει στην εφημερίδα Independent το 2007. «Αν κοιτάξετε το φωτογραφίες πριν γίνει το κολάζ, θα δείτε την εικόνα του Χίτλερ στο στούντιο». Σύμφωνα με τον Μπλέικ, ο Φίρερ ήταν στην πραγματικότητα στο τελικό εξώφυλλο αλλά κρυβόταν από τους ίδιους τους Beatles. «Ο Χίτλερ ήταν στην πραγματικότητα καλυμμένος πίσω από το συγκρότημα», είπε ο Μπλέικ. «Είναι εκεί – απλά δεν μπορείς να τον δεις».
Πού πήγε ο Αϊνστάιν
Επίσης ο Αϊνστάιν που αν και τοποθετήθηκε, κρυβόταν πίσω από τον Λένον και τελικά αφαιρέθηκε η εικόνα του. Την τελευταία στιγμή έμεινε εκτός η Ρουθ Ελίζαμπεθ «Μπέτι» Ντέιβις, η Αμερικανίδα ηθοποιός που θεωρείται «ιερό τέρας» του αμερικάνικου κινηματογράφου. Απλά φαινόταν ελάχιστα και έμεινε εκτός. Ο Αμερικανός ηθοποιός, Leo Gorcey ήταν αρχικά στο εξώφυλλο, όμως ο ατζέντης του ζήτησε αμοιβή 400 δολαρίων.
Τελικά, χρησιμοποιήθηκαν 57 φωτογραφίες και 12 κέρινα ομοιώματα για την δημιουργία του εξωφύλλου. Ανάμεσα στον Bob Dylan, τον Marlon Brando, τον Tony Curtis, τη Marilyn Monroe, τον Χοντρό και τον Λιγνό (Stan Laurel, Oliver Hardy) και πολλούς άλλους υπάρχουν και τρεις άνθρωποι του αθλητισμού. Είναι τα κέρινα ομοιώματα του πυγμάχου Sonny Liston, του κολυμβητή Johnny Weissmuller και του ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ Albert Stubbins.
Τι έγινε με τον Έλβις Πρίσλεϊ
Κάποτε ο Paul McCartney ρωτήθηκε γιατί δεν συμπεριλήφθηκε η φωτογραφία του Elvis Presley. «Ο Elvis είναι ο πιο σημαντικός απ’ όλους, δεν είναι απλά ένας Pop τραγουδιστής, είναι ο Elvis the King», είχε απαντήσει.
Σημειώστε στο ιστορικό εξώφυλλο μια κούκλα με τη μπλούζα των Rolling Stones, η οποία συμβολίζει την αντίθεση των Beatles σε όσους υποστήριζαν ότι υπήρχε κόντρα μεταξύ των δύο συγκροτημάτων.
Ακολουθεί η λίστα όσων είναι στο εξώφυλλο του δίσκου:
Mε πληροφορίες από rockmachine.gr, feelnumb.com, history.com και wikipedia.
Χάρης Λυμπερόπουλος, μορφή της αθλητικής δημοσιογραφίας
2020: Πεθαίνει σε ηλικία 98 ετών ο αθλητικογράφος Χάρης Λυμπερόπουλος, από τις μεγαλύτερες μορφές της αθλητικής δημοσιογραφίας. Γεννήθηκε το 1922 στην Αθήνα και σπούδασε δημοσιογραφία στην Νέα Υόρκη. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΣΑΤ ενώ διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας “Απογευματινή” και των Αθλητικών της ΕΡΤ.
2019: Η Λίβερπουλ κερδίζει την Τότεναμ με 2-0 στην Μαδρίτη και κατακτά το Champions League 2018-2019 για έκτη φορά στην ιστορία της. Τα γκολ της αναμέτρησης πέτυχαν οι Σαλάχ (2’ με πέναλτυ) και Οριγκί (87’).
Πεθαίνει ο Κώστας Πολυχρονίου
2018: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 82 ετών στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο Κώστας Πολυχρονίου. Στην ηλικία των 17 ετών κάνει την πρώτη του εμφάνιση με την ομάδα του Ολυμπιακού ενώ εγκατέλειψε την ενεργό δράση το 1968, αγωνιζόμενος αποκλειστικά για τον Ολυμπιακό. Συμπλήρωσε 305 συμμετοχές και 37 τέρματα σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και α’ κατηγορία, 55/17 για το κύπελλο, 47/18 στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Πειραιώς και 16/2 σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πήρε 6 πρωταθλήματα Ελλάδος (1956, 1957, 1958, 1959, 1966, 1967), 8 Κύπελλα (1957, 1958, 1959, 1960, 1961, 1963, 1965, 1968), 5 Πρωταθλήματα ΕΠΣ Πειραιώς (1955, 1956, 1957, 1958, 1959) και 1 Βαλκανικό Κύπελλο (1963). Στην Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε για μία δεκαετία, έχοντας συνολικά 27 συμμετοχές. Το ντεμπούτο του έκανε στις 5 του Μάη το 1957, στον εντός έδρα αγώνα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας (0-0), για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1958. Στις 4/6/1961 ήταν ο προσωπικός αντίπαλος του Πελέ στον φιλικό αγώνα του Ολυμπιακού με την Σάντος. Αφού σταμάτησε το ποδόσφαιρο, ακολούθησε καριέρα προπονητή, με άξια αναφοράς την παρουσία του στον πάγκο του Ολυμπιακού (1993-94), ΑΕΛ, της Ρόδου, της Δόξας Δράμας, του Απόλλωνα Σμύρνης, του Λεβαδειακού, του Ιωνικού και του Πανηλειακού καθώς και στην Εθνική Ελλάδας (1994-98), όταν διαδέχθηκε τον Αλκέτα Παναγούλια, αμέσως μετά το Μουντιάλ του ’94.
2014: Η Νίκη Βόλου κατακτά τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Football League 2013-2014 και ανεβαίνει στην Superleague για πρώτη φορά στην ιστορία της.
2013: Στις 18:30 και πριν την έναρξη του αγώνα της Εθνικής Ανδρών για τα μπαράζ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κόντρα στο Βέλγιο, ο Δήμος Ορεστιάδας διοργανώνεται τελετή για τη μετονομασία του Κλειστού Γυμναστηρίου Ορεστιάδας, σε Κλειστό Γυμναστήριο «Νίκος Σαμαράς», στη μνήμη του άσου του ελληνικού βόλεϊ.
Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς… αποχαιρετά
2009: Ο Σέρβος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς σε συνέντευξη Τύπου, αποχαιρετά επισήμως την ενεργό δράση σε ηλικία 36 ετών. Με τον Ολυμπιακό αγωνίστηκε τα τελευταία 13 χρόνια, είχε 341 εμφανίσεις και σημείωσε 127 γκολ.
2001: Η Εθνική Ελλάδος βόλεϊ νικά για πρώτη φορά στην ιστορία της τη Ρωσία εκτός έδρας (1-3) στα πλαίσια του World League.
1997: Ολοκληρώνονται οι αγώνες του 10ου FINA CUP (Παγκοσμίου Κυπέλλου Πόλο) στην Αθήνα. Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στον κόσμο αφού χάνει στον τελικό από τις ΗΠΑ με 5-8.
1992: Ο Βόσνιος προπονητής Ίβιτσα Όσιμ υπογράφει με τον Παναθηναϊκό. Θα μείνει στην τεχνική ηγεσία του τριφιλιού μέχρι τις 16/3/1994.
Ο «Jigger» Γιάννης Βαρδινογιάννης στην 6η θέση
1988: Ο «Jigger» Γιάννης Βαρδινογιάννης και ο συνοδηγός του Κώστας Στεφανής, οδηγώντας μία LANCIA Delta Intergrale τερματίζουν στην 6η θέση του 35ου Ράλλυ Ακρόπολις, πρώτοι από όλα τα ελληνικά πληρώματα. Είναι η καλύτερη επίδοση του διδύμου που θα πρωταγωνιστήσει την περίοδο αυτή για μία εξαετία (1987-1992).
1973: Η Επιτροπή Φιλάθλου Ιδιότητος διαγράφει τον Θέμη Ρήγα και αποκλείει για ένα χρόνο τον Πέτρο Λεβεντάκο με αιτιολογία ότι χρηματίστηκαν για να έχουν καλύτερη (!) απόδοση στον αγώνα της ομάδας τους Παναχαϊκής εναντίον του ΠΑΟΚ (5-3), προφανώς από εκείνους, που ήθελαν ήττα των Θεσσαλονικέων.
1972: Ο Dusan Bajevic σημειώνει πέντε γκολ με την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας στο 10-0 επί της Βενεζουέλας. Έχει φορέσει 42 φορές την φανέλα της Γιουγκοσλαβίας και είναι ο τρίτος σκόρερ στο γιουγκοσλαβικό πρωτάθλημα μετά τους Stradic και Pancev.
1958: Ο Ferenc Puskas μεταγράφεται στην Ρεάλ Μαδρίτης σε ηλικία 31 ετών, έναντι 10000 λιρών. Ο ”καλπάζων ταγματάρχης” θα αγωνίζεται με τους μαδριλένους μέχρι τις 30/6/1967, όταν θα αποχαιρετήσει την ενεργό δράση. Αν και στη δύση της καριέρας του, θα σκοράρει 35 γκολ σε 39 ευρωπαϊκούς αγώνες μέχρι το 1966.
1939: Ο Lou Nova κερδίζει στον 11ο γύρο τον Max Baer στο Yankee Stadium της Νέας Υόρκης στον πρώτο αγώνα μποξ που μεταδίδεται τηλεοπτικά.
1938: Προστατευτικά κράνη φοριούνται για πρώτη φορά στο μπέιζμπολ στον αγώνα Springfield Greys-House of David στη Νέα Υόρκη.
Ο Παναθηναϊκός 8-2 τον Ολυμπιακό
1930: Οι οπαδοί του Ολυμπιακού πριν από τον αγώνα της ομάδας τους με τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα 1929-30, ανεβάζουν από τον Πειραιά στο γήπεδο της Αλεξάνδρας ένα φέρετρο, με σκοπό να κηδέψουνε τον ΠΑΟ μετά τη λήξη του αγώνα. Ο αγώνας όμως λήγει με συντριπτική νίκη του ΠΑΟ με 8-2, το φέρετρο διαλύεται και τα κομάτια του χρησιμεύουν για τα επεισόδια που ακολουθούν. Ο ΠΑΟ θα ανακηρυχθεί πρωταθλητής Ελλάδος αφού θα νικήσει και στη ρεβάνς με 2-1, αλλά θα κάνει 20 χρόνια να ξαναδεί τίτλο.
1885: Για πρώτη φορά χρησιμοποιείται διπλό μηχανικό ρολόι (15 κινήσεις ανά ώρα) σε αγώνες σκακιού στο Λονδίνο.
1862: Για πρώτη φορά χρησιμοποιείται κλεψύδρα σαν ρολόι (2 ώρες / 20 κινήσεις) σε αγώνες σκακιού στο Λονδίνο.
1845: Ταχυδρομικό περιστέρι ολοκληρώνει ένα ταξίδι 11.000 χιλιομέτρων από τη Ναμίμπια στο Λονδίνο σε 55 μέρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Φουρνιέ: «Λατρεύω την κάθε μέρα στον Ολυμπιακό»
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα