Πόλεμος στην Ουκρανία: Η εισβολή στην Τσεχοσλοβακία, οι κυρώσεις της UEFA, o Ολυμπιακός και το φινάλε έκπληξη τη σεζόν 1968-69

H εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία προκάλεσε μεταξύ άλλων και την αντίδραση των αθλητικών φορέων. Η UEFA και η FIFA έλαβαν μέτρα και επέβαλαν κυρώσεις σε αθλητές και ομοσπονδίες. 

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται από την ανάποδη. Πριν από 54 χρόνια, στις 21 Αυγούστου 1968, το Σύμφωνο της Βαρσοβίας έστειλε στρατεύματα στην Τσεχοσλοβακία για να καταστειλει τη λεγόμενη «Άνοιξη της Πράγας».

Η εισβολη καταδικάστηκε από τις χώρες του δυτικοευρωπαϊκού μπλοκ και προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Το ποδόσφαιρο δεν έμεινε έξω από αυτές. 

Μετά από πρόταση της Βελγικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, η UEFA αποφάσισε να επαναλάβει την κλήρωση στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και στο Κύπελλο Κυπελλούχων ώστε να βρεθούν αντιμέτωπες οι ομάδες του ανατολικού μπλοκ.

Η κλήρωση του Ολυμπιακού με την Ντιναμό Μόσχας

Ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της ΕΣΣΔ χαρακτήρισε τις ενέργειες της UEFA παράνομες και προκλητικές. Η νέα κλήρωση μόνο ευνοϊκή δεν ήταν για τις σοβιετικές ομάδες αφού βρέθηκαν απέναντι σε ισχυρότερους αντιπάλους. 

Μια από αυτές, η Ντιναμό Μόσχας που είχε αρχικά κληρωθεί με τον Ολυμπιακό κληρώθηκε να παίξει με την πολωνική Γκόρνικ. Δεν κατέβηκε όμως στον αγώνα, ούτε και η αντίπαλός της. Το ίδιο έκαναν και οι Ουνιόν Βερολίνου, Σπαρτάκ Σόφιας.

Ο Ολυμπιακός στο μεταξύ κληρώθηκε με την ισλανδική ΚΡ Ρέικιαβικ την οποία απέκλεισε με δυο νίκες (2-0, 2-0). Οι Ισλανδοί δέχθηκαν να δώσουν τον εντός έδρας αγώνα τους στο… «Καραϊσκάκης». 

Ο Ολυμπιακός επέλεξε ως έδρα το «Καυτανζόγλειο» για τον επαναληπτικό δύο ημέρες αργότερα, σε μία απόπειρα προσέγγισης του κοινού της Βόρειας Ελλάδας, έπειτα από τη διετία αντιδικιών με τον ΠΑΟΚ για την απόκτηση του Γιώργου Κούδα.

Στον δεύτερο γύρο ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 4-0 από την Ντανφέρμλιν Αθλέτικ στη Σκωτία και παρά το γεγονός ότι στη ρεβάνς προηγήθηκε 3-0 στο 30′, δεν κατάφερε να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα. 

Η Ντανφέρμλιν Αθλέτικ προχώρησε κι έφτασε ως τα ημιτελικά όπου αποκλείστηκε από τη μετέπειτα νικήτρια. 

Το παράδοξο της υπόθεσης ήταν ότι το τρόπαιο κατέκτησε μια ομάδα του ανατολικού μπλοκ, η Σλόβαν Μπρατισλάβας η οποία στον τελικό που έγινε στη Βασιλεία νίκησε 3-2 την Μπαρτσελόνα. 

Δείτε στιγμιότυπα από το Ολυμπιακός – Ντανφέρμλιν Αθλέτικ 3-0

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News