Ολυμπιακός: Οι συμπτώσεις μίας (συν μίας) Ευρωλίγκας και ο... Άγιος Γεώργιος Πρίντεζης!

Ολυμπιακός: Οι συμπτώσεις μίας (συν μίας) Ευρωλίγκας και ο… Άγιος Γεώργιος Πρίντεζης! Οι απίστευτες ομοιότητες το 2022 με το 2015!

Ο Ολυμπιακός είναι επί ποδός πολέμου για τον τελικό της Ευρωλίγκας πόλο Γυναικών την Κυριακή, 3 Απριλίου (17:00). Οι συμπτώσεις σε σχέση με την προηγούμενη φορά είναι πολλές: η ίδια σειρά στους ημιτελικούς, η ίδια αντιπαλος, η ίδια… νίκη στην  Ευρωλίγκα του μπάσκετ, επί της Μπαρτσελόνα.

Από την προηγούμενη φορά που το Final 4 της Ευρωλίγκας πόλο Γυναικών έγινε στον Πειραιά, ο κόσμος έχει αλλάξει. Μια πανδημία, μία εισβολή και μερικές δόσεις από κοινωνική σήψη μετά, ο Ολυμπιακός φιλοξένησε ξανά Final 4, το πρώτο που γίνεται Σαββατοκύριακο.

Η Ευρωλίγκα του Ολυμπιακού το 2015 και το φετινό… καρμπόν! 

Απλώς, μερικές καταστάσεις δεν αλλάζουν. Όπως το 2015, ο τελικός είναι Ολυμπιακός-Σαμπαντέλ. Όπως το 2015, οι «ερυθρόλευκες» έπαιξαν πρώτες τη σειρά και η ισπανική ομάδα δεύτερη. Η Ούιπεστ ήταν επίσης παρούσα, με τη μικρή διαφορά ότι είχε ηττηθεί από το συγκρότημα του Νάνι Γκούιου και όχι από εκείνο του Χάρη Παυλίδη, το οποίο, με τη Ρομπέρτα Μπιανκόνι στα… σίδερα, έριξε στο καναβάτσο την Κίνεφ Κίρισι, 10-8, για να πάρει εκδίκηση για τον προ πενταετίας αποκλεισμό της στην Κέρκυρα.

 

Η Κίνεφ, πάντως, θα βρισκόταν στον Πειραιά και θα έπαιζε με τον Ολυμπιακό αν δεν συνέβαινε η εισβολή στην Ουκρανία, που οδήγησε τις ομοσπονδίες των αθλημάτων να κάνουν επάργκο στις ρωσικές ομάδες.

Η ιδιαιτερότητα σε αυτήν τη σύνδεση, όμως, δεν είναι ακριβώς αυτά που συνέβησαν στο Final 4 τότε με ό,τι διαμείβεται τώρα, αλλά αυτό που έγινε μία μέρα πριν. Διότι σε εκείνη την περίπτωση, στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός νίκησε την Μπαρτσελόνα για την Ευρωλίγκα στο μπάσκετ! Ακριβώς όπως και τώρα, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επικρατήσει των Καταλανών και, μάλιστα, το σκορ ήταν σχεδόν ίδιο. Τότε, το παιχνίδι είχε λήξει 71-68. Τώρα, 73-66.

Ο… Άγιος Γεώργιος του Ολυμπιακού, η Μπάρτσα και το… γούρι

Βεβαίως, η σημασία τους ήταν εντελώς διαφορετική. Σε εκείνη την περίπτωση, της 23ης Απριλίου, ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στο Final 4 που έγινε στη Μαδρίτη. Τώρα, απλώς ενίσχυσε τις πιθανοτητές του για να βρεθεί, όταν τελειώσει η κανονική περίοδος, στην πρώτη δυάδα της βαθμολογίας, ώστε να έχει πιο «συμβατικό» αντίπαλο στο δρόμο για το Final 4 που θα γίνει στο Βελιγράδι. Η κατάσταση, επιπλέον, ήταν πολύ διαφορετική στον τρόπο που επιτεύχθηκε εκείνη η νίκη. Επρόκειτο για ένα σουτ του «χρυσοδάχτυλου» Γιώργου Πρίντεζη, τρία χρόνια μετά το φλόουτερ που χάρισε στον Ολυμπιακό την πιο σημαντική νίκη στην Ιστορία του, πιθανότατα σε όλα τα σπορ, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη. Ήρθε όταν, μετά την επαναφορά του Βαγγέλη Μάντζαρη στον Βασίλη Σπανούλη, ο πρώτος έγινε ξανά αποδέκτης έπειτα από μία από τις πλέον ριψοκίνδυνες πάσες στο μπάσκετ, τη σκαστή πάσα, και, με την Μπαρτσελόνα να κάνει νταμπλ τιμ στο ύψος των ελεύθερων βολών, ο πόιντ γκαρντ του Ολυμπιακού βρήκε τον Πρίντεζη, που πρόλαβε το ρολόι, στις 45 μοίρες.

 

Ο εμβληματικός πάουερ φόργουορντ της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου πρόλαβε το ρολόι και έστειλε τον Ολυμπιακό στη Μαδρίτη. Την ίδια μέρα, ο προπονητής της ομάδας πόλο Γυναικών, Χάρης Παυλίδης, βρήκε στο σουτ του Πρίντεζη το επιπλέον κίνητρο, που θα οδηγούσε τις πολίστριές του στη γη της επαγγελίας. Η ομάδα του νίκησε τη Σαμπαντέλ 10-9, με το γκολ της Φιλιώς Μανωλιουδάκη στον παίκτη παραπάνω, και κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών της Ιστορίας της. Το δε συγκρότημα του Σφαιρόπουλου, με το «άγριο» ξύπνημα του Σπανούλη στα τελευταία λεπτά του ημιτελικού με την ΤΣΣΚΑ, έστειλε τον Αντρέι Κιριλένκο στη σύνταξη. Μπορεί να έχασε εν τέλει το τρόπαιο από το κρεσέντο του Τζέισι Κάρολ, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμα και το να φτάσεις στο τέλος του δρόμου είναι έμπλεο νοσταλγίας. Εφτά χρόνια μετά, πόρρω απέχει να θεωρείται δεδομένο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News