Καμίλα Βαλίεβα: Το κλάμα, η τριπλή ουσία και γιατί δεν έγινε απονομή

Η Ρωσίδα Καμίλα Βαλίεβα κυριάρχησε στον πάγο στο Πεκίνο, τη στιγμή που προσπαθούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της, καθώς ολοκλήρωνε το πρόγραμμα της στο καλλιτεχνικό πατινάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που την εκτόξευσε στην κορυφή της βαθμολογίας του ατομικού.

Η 15χρονη αποτίναξε το… στίγμα με την υπόθεση ντόπινγκ που την ακολουθεί στους Αγώνες του Πεκίνου, αφήνοντας άφωνους τους θεατές που επευφημούσαν στις εξέδρες.

Για δύο λεπτά και 40 δευτερόλεπτα, εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν κάθε της κίνηση στον Ολυμπιακό πάγο.

Το πρόγραμμα που είχε θαμπώσει τους φιλάθλους λίγες μέρες νωρίτερα στον ομαδικό διαγωνισμό, ξεκίνησε σχεδόν τέλεια. Αναμενόταν να εκτελέσει τρία τριπλούν άλματα, αλλά σκόνταψε στο εναρκτήριο τριπλό άξελ.

Η έφηβη σχεδόν ολοκλήρωσε τον συνδυασμό τριπλού λουτζ-τριπλού δακτύλου, αλλά η χάρη της και η ακριβής κίνηση των ποδιών της κέρδισαν βαθμολογία 82,16 – πολύ κάτω από την επίδοση του παγκόσμιου ρεκόρ 90,45 από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του περασμένου μήνα.

Τα αποτελέσματα θεωρούνται «προκαταρκτικά»

 

Τα αποτελέσματα της Ρωσίδας αθλήτριας θεωρούνται «προκαταρκτικά», επεσήμανε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) μέσω του εκπροσώπου της, Μαρκ Άνταμς.

«Θα υπάρχει ένας αστερίσκος για τα αποτελέσματα την Παρασκευή, γιατί θα είναι προκαταρκτικά, προφανώς, εν αναμονή περαιτέρω έρευνας» ξεκαθάρισε ο Άνταμς.

Η ΔΟΕ είχε ανακοινώσει πριν από τον αγώνα πως αν πάρει μετάλλιο η Βαλίεβα στο ατομικό, δεν θα πραγματοποιήσει απονομή μεταλλίων μέχρι το τέλος της διοργάνωσης.

Η τριπλή ουσία

Στο μεταξύ, η Καμίλα Βαλίεβα, είχε τρία φάρμακα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων στο δείγμα που έδωσε τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως ανέφεραν οι New York Times.

Εκτός από τη θετική δοκιμή για το απαγορευμένο φάρμακο τριμεταζιδίνη (για τη στηθάγχη), το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι το εργαστήριο της Στοκχόλμης, που ανέλυσε δείγμα της Βαλίεβα, βρήκε επίσης στοιχεία από δύο άλλα φάρμακα καρδιάς που δεν είναι στην λίστα των απαγορευμένων ουσιών: hypoxen και L-Carnitine.

Οι New York Times επικαλέστηκαν έγγραφα που κατατέθηκαν στην πρόσφατη ακρόαση της Βαλίεβα και επιβεβαιώθηκαν από άνθρωπο που συμμετείχε σε αυτή.

«Πρόκειται για μια τριπλή ουσία – δύο από τις οποίες επιτρέπονται και μια που δεν επιτρέπεται», δήλωσε στην έκθεση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών, Τράβις Τάιγκαρτ.

Ο Τάιγκαρντ πρόσθεσε ότι τα οφέλη ενός τέτοιου συνδυασμού «φαίνεται ότι στοχεύουν στην αύξηση της αντοχής, στη μείωση της κόπωσης και στην προώθηση της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στη χρήση οξυγόνου».

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News