Μίλτος Τεντόγλου: Μαζεύει τίτλους, απειλεί ακόμα το παγκόσμιο ρεκόρ!

Θα μας τρελάνει όλους ο αέρινος Μίλτος Τεντόγλου! Με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο Βελιγράδι, έφτασε ένα βήμα πριν από τη συμπλήρωση του παζλ των διαθέσιμων τίτλων για έναν αθλητή στίβου, κι ας είναι – από χθες – μόλις 24 ετών. 

Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι έχει ξεκινήσει από μικρός να μαζεύει χρυσά μετάλλια και ο επόμενος στόχος είναι να προσθέσει και την τελευταία πινελιά στον καμβά με τους τίτλους που δημιουργεί. Αυτός δεν είναι άλλος από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου με τον οποίον μπορεί να… ξεμπερδέψει αυτό το καλοκαίρι, τον Ιούλιο στο Γιουτζίν του Όρεγκον.

Οι τίτλοι του Τεντόγλου:

Ολυμπιακοί Αγώνες (2021)

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού (2022)

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2018)

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού (2019, 2021)

Ευρωπαϊκό Κ23 (2019)

Ευρωπαϊκό Κ20 (2017)

Ο Τεντόγλου θα μπορούσε να είχε ακόμα μεγαλύτερη συγκομιδή, αν ο κορωνοϊός δεν είχε αναβάλει πολλές μεγάλες διοργανώσεις την τελευταία διετία. Ουσιαστικό ο μοναδικός τίτλος που δεν θα κατακτήσει ποτέ είναι αυτός του παγκόσμιου πρωταθλητή εφήβων, αφού ξεπέρασε το ηλικιακό όριο. Στο Παγκόσμιο Κ20 του 2016 είχε καταταγεί δεύτερος με 7.91 πίσω από τον Κουβανό Μάικελ Μασό, χάνοντας για εννέα εκατοστά 

Σε Παγκόσμιο ανοιχτού μετείχε μέχρι τώρα δύο φορές: το 2017 σε ηλικία 19 ετών όταν κατατάχθηκε 19ος και το 2019 όταν μπήκε στον τελικό με την έβδομη επίδοση, αλλά κατέλαβε την 10η θέση μένοντας μακριά από τον καλό του εαυτό.

Πόσο μακριά είναι το παγκόσμιο ρεκόρ για τον Τεντόγλου;

Με τον παγκόσμιο τίτλο να είναι θέμα χρόνου να γίνει κι αυτός δικός του γεννάται ένα άλλο, πολύ μεγάλο ερώτημα. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο Μίλτος Τεντόγλου; Μπορεί να πλησιάσει και – γιατί όχι – να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ. 

Η βελτίωση του 8.95 του Μάικ Πάουελ από το μακρινό 1991 και μόνο ως σκέψη φαντάζει εξωπραγματική. Είναι πολύ δύσκολο, δεν είναι όμως αδύνατο! Και δεν το λέμε με τη λογική του, «όταν θέλει ο άνθρωπος όλα τα μπορεί» Εξηγούμαστε:

Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει ατομικό ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο 8.60 με ευνοϊκό άνεμο 0.7 μ./δευτ.. Στο Βελιγράδι σημείωσε χθες 8.55 με μηδενικό άνεμο! Το άλμα του στα 8.55 είχε περιθώριο 7,5 εκατοστά, δηλαδή ήταν καθαρό 8.62,5. Στο δε 8.51 πάτησε 8,1 εκ. πίσω δηλαδή θα μπορούσε να μετρηθεί 8.59,1.

Όσοι ασχολούνται με τον κλασικό αθλητισμό γνωρίζουν ότι στα οριζόντια άλματα (μήκος, τριπλούν), η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητών, με ποσοστό άνω του 90% έχουν καλύτερες επιδόσεις στον ανοιχτό στίβο. Μόνο ο απίθανος Γερμανός Σεμπάστιαν Μπάγερ με το (αμφισβητούμενο από πολλούς…) 8.71 στον κλειστό και 8.49 στον ανοιχτό, αποτελεί εξαίρεση.

Αν ένας αθλητής φτάσει να πετύχει 8.60 με 8.63 σε κλειστό χωρίς καμία βοήθεια από τον άνεμο, χωρίς τη θερμότητα του ήλιου που «ξεκλειδώνει» καλύτερα τις αρθρώσεις και χωρίς να έχει τη βοήθεια μιας πολύ γρήγορης πίστας, που μπορεί να τον βοηθήσει να τρέξει ακόμα πιο γρήγορα τη φορά σου, τότε γιατί να μην καταφέρει αν βρει τις ιδανικές συνθήκες να πετύχει πάνω από 8.80 ή ακόμα και 8.90;

Πόσο βοηθά ο ανοιχτός στίβος τον αθλητή;

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να προσθέσουν πολύτιμα εκατοστά σε μια επίδοση. Το 8.60 με ένα ιδανικό ευνοϊκό άνεμο γύρω στο 1,8 με 2,0 μ./δευτ. μπορεί να προσδώσει ακόμα και 10-15 πόντους σε ένα άλμα σε σχέση με την πλήρη άπνοια.

Στο μήκος η ταχύτητα είναι χονδρικά το 50% του άλματος, αν ξέρεις να την αξιοποιήσεις. Ο Τεντόγλου έχει τη δυνατότητα να μπαίνει γρήγορα στη βαλβίδα και να μετατρέπει με ιδανική γωνία απογείωσης την οριζόντια ταχύτητα σε κάθετη, επομένως σε μια πολύ γρήγορη πίστα μπορεί να κερδίσει χοντρικά 5-10 εκατοστά ακόμα.

Αν δε πετύχει και ιδανικές ατμοσφαιρικές συνθήκες, χωρίς υγρασία με θερμοκρασία που δεν αφυδατώνει και δεν εξαντλεί, τότε οι μύες του και οι αρθρώσεις του μπορούν να αποδώσει ακόμα καλύτερα, να βρει χοντρικά άλλα 5-10 εκατοστά.

Όλα αυτά, βέβαια, είναι απλές εκτιμήσεις και μπορούν να συμβούν μόνο σε σούπερ ιδανικές συνθήκες και εφόσον όλη η περίοδος της προετοιμασίας του αθλητή κυλήσει ομαλά. Υπάρχουν πολλοί μικροί παράγοντες, αλλά και κάποιοι απρόβλεπτοι που μπορούν να τραβήξουν μια προσπάθεια προς τα πάνω ή προς τα κάτω, όπως η ψυχολογία ή η παρουσία στον ίδιο αγώνα ενός εξίσου δυνατού αθλητή, όπως είναι ο Κουβανός Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία. 

Μέχρι το καλοκαίρι, ο Μίλτος Τεντόγλου θα «φορτώσει» κι άλλη προπόνηση στο κορμί του, θα εμφανιστεί – λογικά πάντα – ακόμα πιο δυνατός. Το παγκόσμιο ρεκόρ δεν είναι αυτοσκοπός, μοιάζει με όνειρο, αλλά ποιος είπε ότι τα όνειρα απαγορεύονται;

Δύο παγκόσμια ρεκόρ στο μήκος σε 54 χρόνια! Πότε θα έρθει το τρίτο;

Το άλμα εις μήκος είναι ένα αγώνισμα που ίσως φαντάζει απλό (τρέχεις γρήγορα και πηδάς μπροστά…), αλλά είναι πάρα πολύ σύνθετο και τεχνικό, με πολλές μικρές λεπτομέρειες να συνθέτουν το άλμα.

Εδώ και 54 χρόνια το παγκόσμιο ρεκόρ έχει καταρριφθεί μόλις δύο φορές, το 1968 με το 8.90 του Μπομ Μπίμον που βρήκε τις ιδανικές συνθήκες που σας περιγράψαμε πιο πάνω και το 1991 με το 8.95 του Μάικ Πάουελ σε εκείνη την απίστευτη τιτανομαχία με τον Καρλ Λιούις.

Ίσως το ριμέικ εκείνης της τιτανομαχίας με τους Μίλτο Τεντόγλου και Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία βγάλει ένα νέο ρεκόρ, που θα προσθέσει το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία του κλασικού αθλητιμού.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News