Ο Στέλιος Κυριακίδης νικητής στο Μαραθώνιο της Βοστόνης - Όλα ξεκίνησαν μπροστά στον... Χίτλερ
Σαν σήμερα το 1946 ο Στέλιος Κυριακίδης, ένας «χτικιάρης» δρομέας από την εμφυλιοκρατούμενη Ελλάδα σημείωνε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού: Κέρδιζε τον 50ο Μαραθώνιο της Βοστόνης.
Το κατόρθωμα αυτό του «σύγχρονου Φειδιππίδη» συγκλόνισε όλον τον κόσμο, μα περισσότερο τους Αμερικανούς που το έζησαν από κοντά. Τόσο πολύ που το 2006 του έστησαν άγαλμα στον τόπο του θριάμβου του.
Έχουν γραφτεί χιλιάδες λέξεις για την εμφάνιση του Κυριακίδη το 1946 στη Βοστόνη. Λίγοι ωστόσο γνωρίζουν ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που έτρεχε στον περίφημο μαραθώνιο. Ούτε ότι τον προσκάλεσε ο άνθρωπος που έμελλε στην κούρσα να δει την πλάτη του!
Όλα ξεκίνησαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Η συμμετοχή του στον Μαραθώνιο του 1936 ήταν αυτή που όχι μόνο του έσωσε τη ζωή αλλά του επέτρεψε μετά τον Πόλεμο να κατακτήσει τον κόσμο.
Στο Βερολίνο ο 26χρονος τότε Κυριακίδης γνώρισε κι έγινε φίλος με τον Τζόν Κέλι. Ο Κέλι, που είχε κερδίσει τον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1935, τερμάτισε 18ος στους Ολυμπιακούς, ενώ ο Κυριακίδης 11ος. Πριν χωρίσουν οι δρόμοι τους, ο Κέλι κάλεσε τον Έλληνα να τρέξει στη Βοστώνη.
Οι… φουσκάλες και η υπόσχεση
Το 1938, ο Κυριακίδης ταξίδεψε με το πλοίο στην Αμερική για να τρέξει στον Μαραθώνιο εκείνης της χρονιάς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press, ο Κυριακίδης «διατήρησε τη φόρμα του κάνοντας μεγάλες καθημερινές βόλτες στο πλοίο».
Τα προγνωστικά έδιναν στον Κυριακίδη πολλές πιθανότητες νίκης αλλά στην κούρσα ατύχησε καθώς εμφάνισε φουσκάλες στα πόδια του και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στα μισά της διαδρομής. Η απογοήτευσή του ήταν μεγάλη. Αλλά και το πείσμα του μεγαλύτερο.
Φεύγοντας δήλωσε στον αθλητικογράφο της Globe, Τζέρι Νέισον. «Κάποια μέρα, θα επιστρέψω, και ίσως τότε να κερδίσω τον Μαραθώνιό σας». H μέρα αυτή άργησε να έρθει γιατί στο μεταξύ ξέσπασε ο πόλεμος.
Οι Αμερικανοί ωστόσο τον περιμένανε. Τον Απρίλιο του 1939, με ρεπορτάζ της η Globe ενημέρωσε τους αναγνώστες της ότι ο Κυριακίδης δεν θα μπορούσε να τρέξει στον μαραθώνιο εκείνης της χρονιάς επειδή είχε κληθεί στον ελληνικό στρατό.
Η σύλληψη στην Κατοχή
Λίγο μετά την έναρξη της γερμανικής κατοχής ο Κυριακίδης παντρεύτηκε. Ο ίδιος δήλωσε πως το γαμήλιο δώρο του ήταν μισή κουραμάνα.
Το 1943 στο Χαλάνδρι, συνελήφθη μαζί με 49 άλλους από τους Γερμανούς που επιζητούσαν αντίποινα για τον φόνο ενός στρατιώτη τους. Όμως ένας Γερμανός αξιωματικός τον αναγνώρισε από την κάρτα διαπίστευσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 στο Βερολίνο, και τον άφησε ελεύθερο.
Κάποτε ο πόλεμος στον κόσμο τέλειωσε – όχι όμως και στην Ελλάδα όπου είχε εξελιχθεί σε εμφύλιο. Ο Κυριακίδης που δεν ξέχασε την υπόσχεση που είχε δώσει έψαχνε τρόπο για να τρέξει ξανά στο Μαραθώνιο της Βοστώνης. Τα κατάφερε με τη βοήθεια των Ελληνοαμερικανών που ανέλαβαν την έκδοση της βίζας.
Πούλησε την ηλεκτρική κουζίνα
Και πάλι όμως έπρεπε να βρει λεφτά για τα ναύλα του. Το ταξίδι με το πλοίο θα έπαιρνε μέρες, μπορεί μάλιστα και να μην προλάβαινε τον αγώνα. Το αεροπορικό πάλι ήταν απλησίαστο οικονομικά. Τελικά πούλησε την ηλεκτρική κουζίνα και το ραδιόφωνο, εξασφάλισε και από τη δουλειά του στη Δ.Ε.Η. επιταγή 1.000 δολαρίων και έβγαλε εισιτήριο. Μπήκε για πρώτη φορά στη ζωή του σε αεροπλάνο και στις 4 Απριλίου πέταξε για την Αμερική.
Όταν έφτασε στη Βοστόνη, ο ρεπόρτερ που του είχε αποσπάσει την υπόσχεση το 1938, σοκαρίστηκε από την εμφάνιση του. Καλά καλά δεν τον αναγνώρισε. «Η ιστορία όλων αυτών των ζοφερών χρόνων είναι χαραγμένη στα ζαρωμένα από την ταλαιπωρία χαρακτηριστικά του» έγραψε.
Οι γιατροί πίστευαν πως θα πέθαινε από εξάντληση κατά την διαδρομή. Εντέλει οι αντιρρήσεις τους ξεπεράστηκαν από την αθλητική ομοσπονδία αλλά την ημέρα του αγώνα εξέφρασαν καινούργιες ενστάσεις τους, σχετικά με την υγεία του Κυριακίδη. Έτσι υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση, ότι ήταν ενήμερος για τους κινδύνους, αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη.
Η εκκίνηση του Μαραθωνίου της Βοστώνης δόθηκε στις 12:00, στις 20 Απριλίου 1946. Τα υπόλοιπα είναι γνωστή ιστορία…
Δείτε βίντεο από τη νίκη του Κυριακίδη στη Βοστώνη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Φουρνιέ: «Λατρεύω την κάθε μέρα στον Ολυμπιακό»
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα