ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: Ασθένεια στα μάτια οδηγεί στην αποχώρηση «χρυσό» Ολυμπιονίκη

Ο 32χρονος νικητής του διπλού μικτού στην επιτραπέζια αντισφαίριση στο Τόκιο τόνισε ότι δεν έχει πάρει την τελική του απόφαση, αλλά η πρόθεσή του είναι να σταματήσει άμεσα γιατί ταλαιπωρείται από ανεπαρκή όραση.

Στο Ολυμπιακό τουρνουά του Τόκιο χρίστηκε «χρυσός» Ολυμπιονίκης στο διπλό μικτό. Μέσα στη χώρα του, για να της χαρίσει έτσι και το πρώτο χρυσό μετάλλιο στον θεσμό στη μεγάλη ιστορία της στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Λίγες ημέρες μετά κατέκτησε και την 3η θέση στο ομαδικό ανδρών. Ο Τζουν Μιζουτάνι, εμβληματικός αθλητής για την Ιαπωνία στο άθλημα, έφτασε τα 4 μετάλλια στην κορυφαία διοργάνωση, μα φαίνεται ότι δεν το χαίρεται όσο θα ήθελε… Λίγα 24ώρα μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων ανακοίνωσε ότι σκοπεύει ν’ αποχωρήσει από τη δράση εξαιτίας προβλήματος στα μάτια! Τόνισε ότι δεν έχει πάρει την τελική του απόφαση, αλλά οδηγείται εκεί διότι ταλαιπωρείται από ανεπαρκή όραση, η οποία δεν του επιτρέπει να συνεχίσει κανονικά στα αγωνιστικά τραπέζια!

Κατέκτησε 10η φορά το πρωτάθλημα Ιαπωνίας χωρίς να έχει την καλύτερη όραση!

Είναι περίπου τρία χρόνια τώρα, που άρχισε το πρόβλημα για τον χαρισματικό αριστερόχειρα πινγκπονίστα. Αφότου κατέκτησε τον 10ο τίτλο του στο απλό ανδρών στο εθνικό πρωτάθλημα Ιαπωνίας (!) αποκάλυψε ότι ήδη αισθανόταν άρρωστος και δεν μπορούσε να διακρίνει καλά την μπάλα σε κάθε φάση. Προκάλεσε ανατριχίλα και ανησυχία στους συμπατριώτες του φίλους του αθλήματος όταν σημείωσε ότι πρώτευσε στο συγκεκριμένο All-Japan Championship με ένα ποσοστό εγγυημένης επαφής μπάλας και όρασης μόνο 30%! Από κει και πέρα, το να πετυχαίνει τη μία νίκη μετά την άλλη και να φτάσει στον αγωνιστικό στόχο, ήταν θέμα της πολύ καλής επαφής στα χτυπήματα, που μπορούσε να βγάλει κανονικά… Ήδη έναν χρόνο πριν είχε δυσκολίες στην όραση και κάποια στιγμή ένιωσε και ενοχλήσεις στα μάτια. Οι εξετάσεις έδειξαν πάθηση (η ακριβής διάγνωση δεν έχει ανακοινωθεί από τα ιαπωνικά Μέσα) και την άνοιξη του 2019, στο διεθνές όπεν της Ιαπωνίας είχε εμφανιστεί πρώτη φορά φορώντας ειδικά γυαλιά.

Ο κόσμος του αθλήματος είχε την εντύπωση ότι έτσι μπορούσε να συνεχίσει κανονικά τη διεθνή καριέρα, όμως ο ίδιος αποκαλύπτει ότι το πρόβλημα είναι αθεράπευτο. Σύμφωνα με το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ είναι βέβαιο ότι αποχωρεί από τη δράση.

«Είμαι χαρούμενος. Ήρθα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο για το αποκορύφωμα της καριέρας μου και κατάφερα το καλύτερο αποτέλεσμα με δύο μετάλλια», τόνισε ο λατρεμένος από τους Ιάπωνες, Μιζουτάνι και εξήγησε τη στενάχωρη κατάσταση, στην οποία είχε ήδη περιέλθει: «Δυστυχώς όμως, νομίζω ότι τώρα θα αφήσω την επιτραπέζια αντισφαίριση εντελώς. Παρότι δεν έχω πάρει την οριστική απόφαση η πρόθεσή μου είναι ν’ αποχωρήσω από την επαγγελματική καριέρα εξαιτίας ενοχλήσεων στα μάτια. Ειλικρινά αν τα μάτια μου μπορούσαν να θεραπευτούν απόλυτα, δεν έχει σημασία αν είσαι 40 ή 50 ετών. Πάντα θες να παίζεις πινγκ πονγκ κι αυτό θα ήθελα κι εγώ. Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση είναι τέτοια, που δεν υπάρχει θεραπεία. Δεν συμφιλιώνομαι με αυτό, όμως όλο αυτό το διάστημα ζω μία περιπέτεια».

Το ΝΗΚ εκτιμά επίσης ότι προάγγελος της απόφασης του Μιζουτάνι να σταματήσει γενικά το άθλημα σε επίπεδο πρωταθλητισμού είναι το γεγονός ότι είχε ενημερώσει πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων την ιαπωνική ομοσπονδία ότι στο Τόκιο θα έγραφε το φινάλε του με την εθνική ομάδα. Κι αυτή η κίνηση φυσικά σχετιζόταν αποκλειστικά με τα οφθαλμικά προβλήματα, τα οποία τον ταλαιπωρούν για κάποια χρόνια. Ήδη κι άλλα ΜΜΕ στην Ιαπωνία και την Κίνα παρουσιάζουν ως τελική την απόφαση του Μιζουτάνι ν’ αποσυρθεί γιατί υπάρχει τεράστιο αντίκτυπο στο παιχνίδι του από την ανεπαρκή όραση… Τον αποχαιρετούν μάλιστα με διάφορα βιντεάκια.

Μεγάλο κεφάλαιο για το πινγκ πονγκ της Ιαπωνίας

Ο Τζουν Μιζουτάνι αποτελεί κορυφαία φυσιογνωμία της σύγχρονης εποχής του ιαπωνικού πινγκ πονγκ και δεν περίμενε το Ολυμπιακό τουρνουά στο Τόκιο για να πάρει αυτή τη θέση. Γεννήθηκε στη Σιζουόκα στις 9 Ιουνίου 1989 και στα 17 του χρόνια έγινε ο νεότερος αθλητής στην ιστορία, που αναδείχτηκε πρωταθλητής Ιαπωνίας στο απλό ανδρών. Στη συνέχεια έγινε επίσης ο πρώτος, με πέντε συνεχείς εθνικούς τίτλους στο αγώνισμα. Παρά την κυριαρχία της Κίνας κατάφερε να πρωταγωνιστήσει σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο έκανε φανταστική εμφάνιση, μάλιστα στο ομαδικό οδήγησε την Ιαπωνία στον πρώτο της τελικό στον θεσμό και στην ήττα με 3-1 από την Κίνα πέτυχε και νίκη κόντρα στον Σου Σιν! Επιπλέον, πανηγύρισε το μετάλλιο στο απλό όταν στον «μικρό» τελικό νίκησε με 4-1 σετ τον Λευκορώσο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ (παρεμπιπτόντως, πριν από τους Αγώνες στο Τόκιο ανακοίνωσε και ο βετεράνος Λευκορώσος την αποχώρησή του από τη διεθνή καριέρα…).

Σε ομαδικό και διπλό ο Μιζουτάνι έχει συνολικά 12 ασημένια και χάλκινα μετάλλια από Παγκόσμια και Ασιατικά πρωταθλήματα. Δύο φορές αναδείχτηκε νικητής στο απλό του Μεγάλου τελικού των World Tour (πρώην ονομασία των επαγγελματικών τουρνουά της παγκόσμιας ομοσπονδίας), συνολικά 7 τίτλους είχε στο ίδιο αγώνισμα σε World Tour, ενώ στο ατομικό Ασιατικό Κύπελλο κατέκτησε τρία χάλκινα μετάλλια.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην πατρίδα του ήταν οι 4οι στην καριέρα του Μιζουτάνι. Το ιστορικό χρυσό μετάλλιο με τη Μίμα Ίτο στο διπλό μικτό (και μάλιστα σπάζοντας το σερί της Κίνας σε όλα τα αγωνίσματα) εκπλήρωσε ένα μεγάλο του όνειρο. Ακόμη πιο ιδιαίτερη η στιγμή για τη νεαρή Ίτο, που αγωνίστηκε μαζί με το ίνδαλμα των παιδικών της χρόνων…

Ο Μιζουτάνι κατέκτησε αργότερα και το χάλκινο στο ομαδικό με συμπαίκτες τον Τομοκάζου Χαριμότο και τον Κόκι Νίουα. Με τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια ισοφάρισε την επίδοση του Κορεάτη Γιου Ναμ Κίου (1 χρυσό στο απλό το 1988 και 3 χάλκινα στο διπλό το 1988, το 1992 και το 1996) και οι δυο τους είναι, μετά φυσικά από τους Κινέζους, οι Ασιάτες αθλητές με τα περισσότερα μετάλλια στον θεσμό. Η Ολυμπιακή παρουσία του συνδέεται και με τα ελληνικά χρώματα. Το 2008 στο Πεκίνο είχε αποκλείσει με 4-1 σετ τον Καλλίνικο Κρεάνγκα και το 2016 στο Ρίο είχε επικρατήσει με το ίδιο σκορ του Παναγιώτη Γκιώνη σε πολύ θεαματικές και δυνατές αναμετρήσεις.

Είναι άθλος για τον εκρηκτικό και πολύ αγαπητό Ιάπωνα η διάκριση στο Τόκιο, ειδικά λόγω του θέματος με τα μάτια. Φαίνεται πως ήθελε και ο ίδιος να κλείσει την καριέρα του με αυτόν τον μαγικό τρόπο και μέσα σε οικείο έδαφος…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News