ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ 10-13: Ασημένιο μετάλλιο για την εθνική πόλο, ήττα στον τελικό από τη Σερβία

Η Σερβία του τεράστιου Φίλιπ Φιλίποβιτς αποδείχτηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο σε τελικό – θρίλερ, αλλά η ιστορία έγραψε με χρυσά γράμματα ένα μυθικό επίτευγμα για το ελληνικό πόλο

Ήταν μια πορεία ονειρεμένη, ένας ξέφρενος καλπασμός προς την αθλητική αθανασία! Ναι, το θέλαμε το χρυσό! Το ήθελαν και το άξιζαν περισσότερο από τον καθένα ο Θοδωρής Βλάχος και τα παιδιά του, που συγκλόνισαν μια ολόκληρη χώρα με τα επιτεύγματά τους στο Τόκιο. Ωστόσο, σε ένα ιδιότυπο… ριμέικ του έπους της εθνικής μπάσκετ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ του 2006 στη Σαϊτάμα, άλλος ένας τελικός επί ιαπωνικού εδάφους (ή επί… ιαπωνικού ύδατος για να είμαστε πιο ακριβείς) δεν γράφτηκε με το… χρυσό μελάνι που θα θέλαμε!

Αυτή τη φορά βέβαια, οι Έλληνες διεθνείς, όχι μόνο δεν παραδόθηκαν αμαχητί (όπως είχε συμβεί το 2006), αλλά αντίθετα κοίταξαν στα μάτια την κορυφαία ομάδα του κόσμου. Απλά, ο θρυλικός Φίλιπ Φιλίποβιτς και τα υπόλοιπα μέλη της dream team των Σέρβων, αποδείχτηκαν αξεπέραστο εμπόδιο για το «γαλάζιο υποβρύχιο», και με αλλεπάλληλους… τορπιλισμούς (εκμεταλλευόμενοι και την κακή λειτουργία της ελληνικής άμυνας για πρώτη φορά στο τουρνουά σε κρίσιμα σημεία του τελικού και κυρίως στο ξεκίνημά του) έφτασαν στο τελικό 13-10 και διατηρήθηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου των Ολυμπιακών Αγώνων, επαναλαμβάνοντας το επίτευγμα του Ρίο.

Ωστόσο, ακόμη και ο κορυφαίος πολίστας του πλανήτη, υποκλίθηκε στον προπονητή και στους συμπαίκτες με τους οποίους θα συνεργάζεται καθημερινά σε λίγες εβδομάδες (φορώντας το σκουφάκι του Ολυμπιακού). Υποκλίθηκε σε μια παρέα που και στον τελικό έδωσε και την ψυχή της, συγκλόνισε, συγκίνησε, έστω κι αν στο φινάλε έμεινε μια ανάσα από το… απόλυτο έπος της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου, μετά από μια αναμέτρηση που έσπασαν καρδιές!  

Η ΑΜΥΝΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ

Η άμυνα δεν είχε σήμερα τη συνήθη αποτελεσματικότητα κι αυτό μέτρησε πολύ για την τελική έκβαση του ματς. Σε κανένα παιχνίδι μέχρι τον τελικό δεν είχε δεχτεί η εθνική μας διψήφιο αριθμό τερμάτων, όμως στον τελικό είχε ήδη δεχτεί έξι στην πρώτη περίοδο. Βεβαίως εδώ παίζει ρόλο και η δυναμική του αντιπάλου και οι Σέρβοι είχαν πραγματικά εξαιρετικές μονάδες και ποικιλία στην επίθεση.

Σταδιακά οι διεθνείς μας έσφιξαν την άμυνα και κατάφεραν να ισοφαρίσουν δύο φορές, όμως στο καθοριστικό τελευταίο 8λεπτο δέχτηκαν κρίσιμα γκολ και από την περιφέρεια και στον λιγότερο, χάνοντας και τις δικές τους λύσεις στην επίθεση. Στα πρώτα λεπτά του ματς και το τελευταίο κομμάτι υστέρησε η ομάδα, ίσως να μη διαχειρίστηκε καλά τις καταστάσεις, αλλά τα έδωσε όλα, κυνήγησε με πάθος το χρυσό μετάλλιο και μόνο περηφάνια και χειροκρότημα αξίζει με την καταπληκτική πορεία της.

Η εθνική μας είχε ιδανική αρχή με σουτ του Σκουμπάκη σε ανοργάνωτη άμυνα στον παίκτη παραπάνω. Η Σερβία όμως, έκανε γρήγορα το 1-1 επίσης στον παραπάνω περνώντας την μπάλα στον αμαρκάριστο Πγιέτλοβιτς και προηγήθηκε με εξαιρετικό αριστερό σουτ του σπουδαίου Φιλίπποβιτς.

Η τακτική απέδωσε σε αριθμητικό πλεονέκτημα των Ελλήνων για να ισοφαρίσει ο Κολόμβος σε 2-2, ωστόσο με τον ίδιο τρόπο οι Σέρβοι βρήκαν χώρο για νέο γκολ από τον Γιόκσιτς (3-2). Ανάλογη συνθήκη δεν την εκμεταλλεύτηκαν στη συνέχεια οι αθλητές του Θοδωρή Βλάχου, αντίθετα οι αντίπαλοι έκαναν το 4-2 με πέναλτι του Φιλίποβιτς στο 3.47 πριν το τέλος του οκταλέπτου και βρήκαν και 5ο γκολ με ωραία κίνηση του Πγιέτλοβιτς, ο οποίος ξέφυγε από τα μαρκαρίσματα. Ο Βλαχόπουλος μείωσε σε 5-3 στον παραπάνω, αλλά δυστυχώς οι Σέρβοι βρέθηκαν ξανά στο +3 με σουτ του Γιόκσιτς από τα πλάγια (6-3).

Στη δεύτερη περίοδο η Ελλάδα έψαχνε γρήγορη αντίδραση στο βαρύ σκορ και κατάφερε να βρει γρήγορα γκολ στον παραπάνω με τον Φουντούλη. Ούτε αυτό το χάρηκε πολύ όμως, γιατί στο 7.15 πριν το τέλος του οκταλέπτου δέχτηκε νέο τέρμα από την περιφέρεια με σουτ του αριστερόχειρα Μάντιτς.  

ΜΕ ΞΕΣΠΑΣΜΑ Η ΙΣΟΦΑΡΙΣΗ ΑΠΟ 4-7 

Ένα πολύ δύσκολο γκολ από τον Βλαχόπουλο τόνωσε πάλι την ψυχολογία και αφού ακολούθησαν πιεστικές άμυνες, ήρθαν δύο ακόμα τέρματα που έφεραν το ματς στα ίσια! Από τον Γκιουβέτση στον παραπάνω 4.43 πριν λήξει η περίοδος και από τον Παπαναστασίου στο 4:05. Η βελτίωση της αμυντικής λειτουργίας και τα συνεχόμενα γκολ είχαν περάσει άγχος στους Σέρβους, ο Ζερδεβάς είχε και μία επέμβαση ψυχολογίας, αλλά 4 δευτερόλεπτα πριν το τέλος οι αντίπαλοι έφτασαν απρόσμενα στο 8-7 με μακρινό σουτ του Πρλαΐνοβιτς.

Ευκαιρίες για την Ελλάδα στην κόντρα και στον παραπάνω πέρασαν αναξιοποίητες και η Σερβία έφτασε στο 9-7 στον παραπάνω με τον Μάντιτς στο 5.32. Η απάντηση ήρθε άμεσα όταν η μπάλα πέρασε στα δύο μέτρα στον Μουρίκη, που σκόραρε με υπέροχη κίνηση για το 9-8. Εξαιρετική άμυνα στον λιγότερο και καλή δουλειά στα μπλοκ κράτησαν το σκορ και στο 3.32 ήρθε νέα ισοφάριση, αυτή τη φορά με τρομερό σουτ του Φουντούλη (9-9)! Αργότερα μπορούσε να έρθει και το προβάδισμα, αλλά ο Φιλίποβιτς βρήκε ωραία στα δύο μέτρα τον Πρλαΐνοβιτς, που πέτυχε το 10-9 στο 1.11.

Με αποβολή του Ραντζέλοβιτς, ο οποίος βγήκε από το ματς με τρεις ποινές, άρχισε το καθοριστικό τελευταίο οκτάλεπτο και ο Σκουμπάκης σκόραρε από κοντά.

ΔΕΝ ΤΗΣ ΒΓΗΚΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΜΑΤΣ

Δυστυχώς στα τελευταία λεπτά δεν βγήκε τίποτα στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Ο Πρλαΐνοβιτς σκόραρε με πέναλτι για το 11-10 και ο Στ. Μίτροβιτς στον παραπάνω για το +2 (12-10) σε κρίσιμο χρονικά σημείο (4.50). Το πλεονέκτημα ήταν ξεκάθαρο πια για τους Σέρβους, που στο 4.08 σημείωσαν νέο τέρμα στον παραπάνω με τον Μάντιτς. Εκεί φυσιολογικά φάνηκε ότι δεν μπορούσε και ψυχολογικά ν’ αντιδράσει η εθνική μας ομάδα. Δεν πέτυχε άλλο γκολ, έχασε τον τελικό, αλλά φυσικά είναι «χρυσή» στις καρδιές όλων των Ελλήνων φιλάθλων, ήταν μία πανάξια φιναλίστ, συγκλόνισε με τις εμφανίσεις και τα αποτελέσματά της στο Τόκιο κι έγραψε την πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία του αθλήματος και του αθλητισμού της πατρίδας μας γενικότερα σε ομαδικό επίπεδο.     

Τα οκτάλεπτα 3-6, 4-2, 2-2 και 1-3.

ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς, Σκουμπάκης 2, Καπότσης, Φουντούλης 2, Παπαναστασίου 1, Δερβίσης, Αργυρόπουλος, Μουρίκης, Κολόμβος 1, Γκιουβέτσης 1, Βλαχόπουλος 2

ΣΕΡΒΙΑ (Ντέγιαν Σάβιτς): Μάντιτς 3, Ντέντοβιτς, Ραντέλοβιτς, Λάζιτς, Πγιέτλοβιτς 2, Ράσοβιτς , Άλεκσιτς, Γιάκσιτς 3, Φιλίποβιτς 2, Πρλαΐνοβιτς 3, Μίτροβιτς Σ., Μίτροβιτς Μπ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News