Εθνική πόλο Ανδρών: Δεν παραδόθηκε, αλλά έχασε από τη συμμορία του Σικελού

Η Ελλάδα άντεξε το ξύλο από τους Ιταλούς, αλλά της στοίχισε η εξωγενής αστάθεια και ηττήθηκε 11-10 από την ομάδα του Σάντρο Καμπάνια στον ημιτελικό του τουρνουά πόλο Ανδρών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου στη Βουδαπέστη.

Ουδέν μη αναμενόμενο υπήρχε στον ημιτελικό με την Ιταλία. Η Εθνική ήξερε τι θα αντιμετώπιζε. Υπάρχουν φορές που ο Σάντρο Καμπάνια δεν έχει κοουτσάρει μία ομάδα όπως την θέλει. Όμως, όταν είναι εκείνη που θέλει, ο Σικελός δεν παρατάσσει ομάδα στο νερό, αλλά συμμορία, όπως το απόγευμα της Παρασκευής, 1 Ιουλίου 2022, στην πισίνα «Άλφρεντ Χάγιος» της Βουδαπέστης. Ου μην και… εγκληματική οργάνωση.

Οι «σετεμπέλο» έμοιαζαν να ελέγχουν το ρυθμό του παιχνιδιού, παρ’ όλα αυτά ό,τι διημείφθη στη φάση που Έλληνες και Ιταλοί έπαιξαν τέσσερις εναντίον τεσσάρων, ήταν και συμβολικό. Καταρχάς ο Στέλιος Αργυρόπουλος δεν κάνει οτιδήποτε που να δικαιολογεί την αποβολή του, σε σχέση με την επίθεση που δέχθηκε από τον Μαρτσιάλι. Όμως οι Ιταλοί αντιλαμβάνονταν ότι η Εθνική αργά ή γρήγορα θα έβρισκε διαδρόμους και σταδιακά θα περνούσε την μπάλα πιο εύκολα στο φουνταριστό και θα είχε την ευχέρεια με τους περιφερειακούς της να σουτάρει χωρίς μπλοκ. Η τεχνητή ένταση που δημιουργήθηκε, ως στόχο είχε τον αποπροσανατολισμό.

Η Εθνική παραδοσιακά έχει κακά ποσοστά στον παίκτη παραπάνω στους ημιτελικούς, εκτός του περυσινού με την Ουγγαρία στο Τόκιο, τον οποίο νίκησε. Γι’ αυτό, κιόλας, ήταν πάρα πολύ σημαντικές οι δύο τελευταίες επιτυχημένες προσπάθειες και ειδικά εκείνη του Δημήτρη Νικολαΐδη, που μείωσε τη διαφορά στο ένα γκολ. Η Εθνική έδειξε ότι δεν ήταν παραδομένη σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο, έψαξε τον τρόπο να διασπάσει το συμπαγές της ιταλικής άμυνας και να την μπερδέψει, βγάζοντάς την από μία επιτυχημένη πεπατημένη.

Οι Ιταλοί έμειναν πιστοί στα μπλοκ και το… ξύλο. Η Εθνική περίμενε αυτόν τον ανταρτοπόλεμο, ανταπέδωσε, αλλά οι διαιτητές, που με τα σφυρίγματά τους δημιουργούσαν απεριόριστο εκνευρισμό, δεν γινόταν να τα σφυρίζουν όλα. Γενικώς, όμως, υπήρξε μια αστάθεια σε ό,τι δινόταν και μια άγαρμπη τάση για να επιβληθούν, κάτι που γινόταν σαφές και για το οποίο οι διεθνείς δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν ψύχραιμια. Ουδεμία εκ των δύο ομάδων θα πήγαιναν με το σεις και με το σας σε αυτόν τον ημιτελικό και η Ελλάδα θα έπαιρνε επίσης ό,τι της δινόταν με μεγάλη ευχαρίστηση: τρία από τα έξι γκολ της στα τρία πρώτα οκτάλεπτα, τα δύο στο πρώτο και εκείνο που έκανε το σκορ 6-6, από τον Ντίνο Γενηδουνιά, είναι προϊόν κόντρας. Σιγά σιγά, υπερτέρησε, όμως, ο ιταλικός ρεαλισμός. Αν υπήρχαν στο πόλο expected chances, θα φαινόταν πως όλα τα σουτ που κάνει η Εθνική έχουν χαμηλό προσδοκώμενο ευστοχίας, σε αντίθεση με την Ιταλία, που έβρισκε πολύ λογικά σουτ: τόσο αυτό του Φραντσέσκο ντι Φούλβιο στον παίκτη παραπάνω όσο και εκείνο του Νίκολας Πρεσιούτι, που μετέτρεψαν το 6-6 σε 8-6, ήταν επιθέσεις σχεδόν χωρίς μπλοκ. Ο πρώτος σούταρε όντως μόνος του έπειτα από πολύ ωραίο γύρισμα, ο δεύτερος πέρασε το μπλοκ του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ο οποίος γύρισε το χέρι του τελευταία στιγμή, προκειμένου να στείλει την μπάλα κάπου που δεν θα μπορούσε να αντιδράσει ο Παναγιώτης Τζωρτζάτος.

Το πολύ ενθαρρυντικό, κεκτημένο από τη χρόνια εργασία και την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων, είναι πως όταν η Ιταλία προηγήθηκε 9-6, το παιχνίδι δεν είχε τελειώσει. Η γρήγορη μείωση του σκορ σε 9-8 και έπειτα το σουτ του Γενηδουνιά για το 10-9 ανέδειξαν τη θέληση της Ελλάδας να μείνει στο ματς και να διεκδικήσει τα πέναλτι έστω και στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Το γκολ που ουσιαστικά χάρισε τη νίκη στους Ιταλούς ήρθε ύστερα από βγαλμένο παραπάνω, με την ασυνεννοησία στην αριστερή πλευρά της άμυνας, που έδωσαν όλο το χρόνο στον Ντι Φούλβιο να κάνει ένα αμαρκάριστο σουτ. Πραγματικά, όμως, μειώνοντας το σκορ με τον Βλαχόπουλο, 11-10, πίεσε για ακόμα ένα σουτ και θα μπορούσε να έχει γίνει, αν υπήρξε πιάσιμο στη γρήγορη πάσα.

Για την Εθνική, ο πρώτος τελικός Παγκόσμιου Πρωταθλήματος παραπέμφθηκε στις καλένδες, αλλά ο μικρός τελικός την Κυριακή θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διεκδικήσει το χάλκινο μετάλλιο, το τρίτο της στη διοργάνωση.

Τα οκτάλεπτα: 4-2, 2-3, 1-1, 4-4

Ιταλία (Σάντρο Καμπάνια): Ντε Λούνγκο, Ντι Φούλβιο 2, Νταμόντε, Γκράτα, Φοντέλι, Κανέλα 1, Μαρτσιάλι, Ετσενίκε, Πρεσούτι 2, Μπρούνι, Ντι Σόμα 2, Ντόλτσε 3, Νικόσια.

Ελλάδα (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 2, Σκουμπάκης, Καλογερόπουλος 2, Φουντούλης 1, Παπαναστασίου, Δερβίσης, Αργυρόπουλος, Γούβης, Κάκαρης 1, Νικολαΐδης 1, Βλαχόπουλος 3, Τζωρτζάτος.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News