Παγκόσμιο Στίβου: Ποιοι είναι ο Λάιλς και η Τζάκσον που απείλησαν τα ρεκόρ του Μπολτ και της Γκρίφιθ-Τζόινερ στα 200 μέτρα

Τα χρονόμετρα… τρελάθηκαν στο Γιουτζίν στους δύο τελικούς των 200 μέτρων. Ο μεν Νόα Λάιλς κατέρριψε το στοιχειωμένο 19.32, ρεκόρ ΗΠΑ, του Μάικλ Τζόνσον, με επίδοση 19.31 και έγινε ο τρίτος ταχύτερος στην απόσταση μετά το 19.19 και το 19.26 των Τζαμαϊκανών Γιουσέιν Μπολτ και Γιόχαν Μπλέικ αντίστοιχα.

Η δε Σερίκα Τζάκσον έφτασε τόσο κοντά όσο καμία άλλη στο περίφημο 21.34 της Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ τερματίζοντας σε 21.45 για να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στις γυναίκες οι ρόλοι αντιστρέφονται, αφού μια Τζαμαϊκανή πολιορκεί στενά το ρεκόρ μιας Αμερικανίδας.

Ποιοι είναι, όμως, αυτοί οι δύο σπρίντερ που απειλούν να καταρρίψουν επιδόσεις οι οποίες μέχρι πριν από λίγο καιρό έμοιαζαν απλησίαστες;

Νόα Λάιλς: Ασθματικός και ευάλωτος ψυχολογικά

Ο Νόα Λάιλς γεννήθηκε το 1997 στη Φλόριντα, ένα χρόνο μετά το 19.32 που χάρισε στον Μάικλ Τζόνσον το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην Ατλάντα και ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Δύο χρόνια νωρίτερα ο πατέρας του Κέβιν είχε κερδίσει μαζί με τον Τζόνσον το χρυσό των 4Χ400 μ. στο Παγκόσμο Πρωτάθλημα του Γκέτεμποργκ, τρέχοντας, όμως, μόνο στα προκριματικά. Επομένως τα γονίδια υπάρχουν στο σώμα του. 

Ο Νόα ήταν από μικρός ασθματικός και επιρρεπής στην κατάθλιψη. Γι’ αυτό με παρότρυνση της μητέρας του Κέισα Κέιν και την συμπαράσταση του αδερφού του, επίσης σπρίντερ, Τζόζεφ, συμμετέχει σε συνεδρίες ψυχοθεραπείας από παιδί. Ακόμα και σήμερα μιλά καθημερινά με αθλητικό ψυχολόγο και θεωρεί τη συμβολή του σημαντική στις επιτυχίες του.

Άλλωστε, ήταν η απουσία του ψυχοθεραπευτή του, λόγω σοβαρής ασθένειας, που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι του στέρησε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Τόκιο. Βλέπετε, ο Λάιλς ταξίδεψε στην Ιαπωνία ως ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2019 και έχοντας αποτινάξει από πάνω την αποτυχία στα τράιαλς των ΗΠΑ το 2016, όταν τερμάτισε τέταρτος και έχασε για μια θέση του Αγώνες στο Ρίο.

«Έπρεπε να με καλούσες καθημερινά στο τηλέφωνο», του είπε κατόπιν εορτής ο ψυχολόγος του, όταν ο Λάιλς «πάγωσε» βλέποντας ότι στον τελικό θα εκκινούσε από τη δεύτερη εσωτερική διαδρομή. Στο Τόκιο ο Αμερικανός, κουβαλώντας και τα προβλήματα στην προετοιμασία του λόγω κορωνοϊού και υπερκόπωσης, τερμάτισε τρίτος. 

«Αν κάποτε σταματήσω να ευχαριστιέμαι αυτό που κάνω θα σταματήσω», έχει πει σε ανύποπτη στιγμή, ο Λάιλς, που στο Τόκιο πριν από τον τελικό των 100 μέτρων στα περσινά τράιαλς δεν δίστασε να υψώσει την καλυμένη με μαύρο γάντι αριστερή γροθιά του, όπως ο Τόμι Σμιθ και ο Τζον Κάρλος το 1968 στο Μεξικό. Ήταν η δική του πινελιά στο κίνημα του Black Lives Matter.

Μετά τον τελικό των 200 μέτρων στο Γιουτζίν, χτύπησε τέσσερις φορές τη γροθιά του στον ελαστικό τάπητα, έσκισε το πάνω μέρος της εμφάνισής του, αγκάλιασε τα μέλη της οικογένειάς του και χαιρέτησε δεκάδες θεατές που τον αποθέωναν για τη νίκη του, μεταξύ των οποίων και τον Μάικλ Τζόνσον τον οποίο συνάντησε από κοντά για πρώτη φορά.

«Αυτό το 19.32 είχε στοιχειώσει τους σπρίντερ από το 1996. Δεν ήθελα να μοιραστώ το ρεκόρ, νομίζω ούτε ο Μάικλ Τζόνσον θα το επιθυμούσε». Παρακαλούσε ο επίσημος χρόνος του να είναι 19.31. Κι έτσι έγινε…

Ο Λάιλς έμοιαζε σαν να ευχαριστήθηκε πολύ τη νίκη του. Τρανό σημάδι ότι θα συνεχίσουμε να τον βλέπουμε στους στίβους. Και ποιος ξέρει, ίσως στον επόμενο μεγάλο αγώνα είναι ο Γιουσέιν Μπολτ αυτός που θα τον συγχαρεί, επειδή θα έχει καταρρίψει το ρεκόρ του. 

Σερίκα Τζάκσον: Την απογείωσε η παρότρυνση του προπονητή της να αφήσει τα 400 μέτρα

Μέχρι το 2021 η Σερίκα Τζάκσον ήταν μια εξαιρετική αθλήτρια των 400 μέτρων, αλλά όχι η κουρφαία. Στη συλλογή της είχε δύο ολυμπιακά μετάλλια και πέντε παγκόσμια, αλλά κανένα ατομικό χρυσό.

Ο διάσημος προπονητής της Στίβεν Φράνσις την έπεισε να κατέβει στα 100 μ. και στα 200 μ. και η 28χρονη σήμερα από την Αγία Άννα της Τζαμάικας μεταμορφώθηκε σε μια απίστευτη σπρίντερ που πριν από λίγες ώρες στο Γιουτζίν έτρεξε το δεύτερο ταχύτερο 200άρι όλων των εποχών, πίσω μόνο από το 21.34 της περίφημης Φλο-Τζο.

Στο σχολείο αρχικά κανείς δεν την θεωρούσε γρήγορη. Άργησε να πάρει… μπρος. Τα σπριντ ποτέ δεν της άρεσαν γι’ αυτό και επικεντρώθηκε, με παραίνεση του τότε προπονητή της, στα 400 μέτρα.

Όταν έκανε τη μεταστροφή στα σπριντ, κατέβηκε γρήγορα τα 11 δευτερόλεπτα στα 100 μέτρα και τα 22 στα 200. Έγινε έτσι η δέκατη στην ιστορία με χρόνους κάτω από τα 11, τα 22 και τα 50 δευτερόλεπτα στα 400 μέτρα.

Στο Τόκιο, όπως και ο Λάιλς πέρασε δύσκολες στιγμές. Στον προκριματικό των 200 μ. χαλάρωσε στα τελευταία μέτρα για να μην καταπονηθεί επιπλέον εν όψει της συνέχειας και έχασε την πρόκριση για τέσσερα χιλιοστά!

«Δεν έχω το βίντεο της κούρσας. Δεν θέλω να τυπωθεί αυτή η εικόνα στο μυαλό μου. Απλά ήταν να συμβεί», θα πει η ίδια αργότερα, υπογραμμίζοντας εμμέσως πλην σαφώς πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία στον τρόπο σκέψης της. 

Από το Τόκιο η Τζάκσον έφυγε με τρία μετάλλια. Χρυσό στα 4Χ100 και χάλκινα στα 100 μ. και στα 4Χ400 μ.. Ωστόσο το 200άρι φαινόταν ότι ήταν αυτό που της ταίριαζε. Τον Ιούνιο έτρεξε την απόσταση στο Κίνγκστον σε 21.55 με άπνοια και στο Γιουτζίν σε 21.45 με 0.6 μ./δευτ.. Η Γκρίφιθ-Τζόινερ είχε πετύχει το 21.34 με άνεμο θετικό 1.3.

«Αυτή η μία μέρα ξεκούρασης που μας δόθηκε μετά τον ημιτελικό ήταν πολύ σημαντική. Η ομάδα αποκατάστασης έκανε πολύ καλή δουλειά, γιατί αυτός ο τελικός ήταν η έκτη κούρσα μου στο Γιουτζίν (τερμάτισε 2η στα 100 μ.).» 

Η Τζάκσον κατέκτησε αυτό που επιθυμούσε. Επόμενος στόχος το παγκόσμιο ρεκόρ. Δύσκολο, αλλά, πλέον, όχι ακατόρθωτο.

Photos: Getty Images

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News