ΣΤΙΒΟΣ: Πάρτσμεντ και Πισάρδο τη... μίνι έκπληξη, ο Κράουζερ το repeat, τα θαλάσσωσαν οι Αμερικανοί στα 4Χ100

Χάνσλι Πάρτσμεντ και Πέδρο Πικάρδο πήραν τα χρυσά μετάλλια σε 110μ. εμπόδια και τριπλούν ανδρών, κάνοντας μια μίνι έκπληξη, ο Ράιαν Κράουζερ «έσπασε» τρεις φορές το δικό του Ολυμπιακό Ρεκόρ, ολοκληρώνοντας το repeat ενώ οι Αμερικανοί στα 4Χ100 τα… θαλάσσωσαν.

Ο Χάνσλι Πάρτσμεντ από την Τζαμάικα θριάμβευσε στον τελικό των 110μ. εμποδίων ανδρών, τερματίζοντας πρώτος με 13.04, έπειτα από μία συγκλονιστική μάχη με τον Αμερικανό Γκραντ Χόλογουεϊ (13.09) που κρίθηκε στα τελευταία 20 μέτρα. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο επίσης Τζαμαϊκανός Λέβι με 13.10.

Ο 23χρονος Χόλογουεϊ με την καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο (12.81, ένα δέκατο του δευτερολέπτου πάνω απ’ το Παγκόσμιο Ρεκόρ) ήταν το μεγάλο φαβορί, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική κατάσταση του στις προκριματικές σειρές. Στον τελικό όμως, ο Πάρτσμεντ (χάλκινος Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο) ήταν αποφασισμένος για να κάνει μία πολύ μεγάλη κούρσα και να αφήσει το «σημάδι» του. Έπειτα από μία «μουδιασμένη» εκκίνηση (πέρασε τρίτος το πρώτο εμπόδιο), ο Τζαμαϊκανός άρχισε να κερδίζει έδαφος και μετά το τελευταίο εμπόδιο άφησε πίσω του τον Χόλογουεϊ, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με την καλύτερη εφετινή επίδοσή του.

Στο τριπλούν ανδρών, ο Πορτογάλος Πέδρο Πικάρδο κατέκτησε το χρυσο μετάλλιο με καλύτερο άλμα στα 17.98μ. στην τρίτη προσπάθειά του, κάνοντας παράλληλα και νέο Εθνικό Ρεκόρ. Το αργυρό μετάλλιο θα φορέσει στο στήθος του ο Κινέζος Γιαμίνγκ Ζου, που πήδηξε στα 17.57μ. (ατομικό ρεκόρ) στην πέμπτη προσπάθειά του, ενώ χάλκινος Ολυμπιονίκης αναδείχθηκε ο Χιούζ Φαμπρίς Ζανγκό από την Μπουρκίνα Φάσο με άλμα στα 17.47, ο οποίος κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της χώρας σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκτός μεταλλίων έμεινε ο Αμερικανός Γουίλ Κλέι, αργυρός Ολυμπιονίκης σε Λονδίνο (2012) και Ρίο (2016).

Στη σφαιροβολία ανδρών ο Αμερικανός Ράιαν Κράουζερ έκανε το… repeat, καθώς μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, θριάμβευσε και στο Τόκιο, κατακτώντας το δεύτερο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας του, αφού πρώτα… διέλυσε τρεις φορές το δικό του Ολυμπιακό Ρεκόρ, με τελευταία βολή στα 23.30μ. Το αργυρό μετάλλιο, κατέκτησε ο συμπατριώτης του Τζο Κόβακς (22.65μ., καλύτερη φετινή επίδοση), ενώ χάλκινος Ολυμπιονίκης, αναδείχθηκε ο Νεοζηλανδός, Τόμας Γουόλς (22.47μ.).

Ο Κράουζερ δεν είχε… αντίπαλο στον τελικό της σφαιροβολίας ανδρών. Από την πρώτη κιόλας βολή του πήγε στο 22.83, «γκρεμίζοντας» για πρώτη φορά το Ολυμπιακό Ρεκόρ που είχε σημειώσει στις 18 Αυγούστου 2016 στο Ρίο (22.52).

Στη δεύτερη βολή του ο 28χρονος πρωταθλητής από το Πόρτλαντ βελτίωσε κι άλλο το Ολυμπιακό Ρεκόρ με 22.93, την ώρα που ο δεύτερος του τελικού Τζο Κόβακς ήταν πολύ πίσω (22.65 στην τέταρτη βολή). Το… καλύτερο, ωστόσο, ο Κράουζερ το κρατούσε για το τέλος, καθώς έκανε τρίτο διαδοχικό Ολυμπιακό Ρεκόρ με 23.30, μόλις 7 εκατοστά κάτω από το δικό του Παγκόσμιο Ρεκόρ, που σημείωσε στις 18 Ιουνίου στους αγώνες του Όρεγκον και κατέκτησε με πανηγυρικό τρόπο το δεύτερο χρυσό μετάλλιό του.

Τέλος, η μεγαλύτερη έκπληξη σημειώθηκε σε έναν προκριματικό και συγκεκριμένα στη σκυταλοδρομία 4Χ100μ. ανδρών. Οι Αμερικανοί, αγωνιζόμενοι στη δεύτερη σειρά, τερμάτισαν στην έκτη θέση μένοντας εκτός τελικού, προκαλώντας μάλιστα και το ξέσπασμα του Καρλ Λιούις: «Η ομάδα των ΗΠΑ, έκανε τα πάντα λάθος στην σκυταλοδρομία των ανδρών. Οι αλλαγές ήταν λάθος, οι αθλητές έτρεχαν με λάθος… πόδια και ήταν σαφές ότι δεν υπήρχε ηγεσία. Είναι εντελώς απαράδεκτο για μια ομάδα των ΗΠΑ να φαίνεται χειρότερη από ερασιτέχνες».

Στους δύο προκριματικούς κυριάρχησε η τετράδα των Τζαμαϊκανών (Μίνζιε, Φορτέ, Μπλέικ, Σεβίλ) με 37.82, ενώ η οκτάδα του τελικού είναι η εξής: 

1.Τζαμάικα       37.82
2.Κίνα           37.92
3.Καναδάς        37.92
4.Ιταλία         37.95
5.Μ. Βρετανία    38.02
6.Γερμανία       38.06
7.Γκάνα          38.08
8.Ιαπωνία        38.16

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News