Παναγιώτης Καραΐσκος: Από τα σκληρά ναρκωτικά, ως τη νίκη στον 40ό Μαραθώνιο της Αθήνας...

Ο Παναγιώτης Καραΐσκος ήταν ο πρώτος Έλληνας που τερμάτισε στον 40ό μαραθώνιο της Αθήνας, γράφοντας ακόμη μια σελίδα στο παραμύθι της ζωής του. Ξεκίνησε από το κατηχητικό, συνέχισε με ενδοφλέβια ηρωίνη και έφτασε να ονειρεύεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Ο Παναγιώτης Καραΐσκος έχει μόλις μπει στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Χιλιάδες θεατές τον αποθεώνουν. Είναι ο νικητής του 40ού μαραθωνίου της Αθήνας. Ο ίδιος παραμένει στον τερματισμό και ανοίγει την αγκαλιά του. Περιμένει να υποδεχθεί τον δεύτερο Έλληνα της κατάταξης, τον περσινό νικητή Χαράλαμπο Πιτσώλη. Οι δυο τους αγκαλιάζονται συγκινημένοι και περιμένουν και τον τρίτο των Ελλήνων, Γιώργο Μίνο, για να τον κλείσουν στην αγκαλιά τους.

Στα 35 του χρόνια, ο Παναγιώτης Καραΐσκος πετυχαίνει κάτι που για τους περισσότερους μοιάζει άθλος. Ο ίδιος όμως, έχει πετύχει τον μεγαλύτερο άθλο στον στίβο της ζωής. Εκεί όπου έφτασε στο πιο χαμηλό σημείο που θα μπορούσε κανείς να φτάσει, όταν βυθίστηκε στην «παραμύθα» των σκληρών ναρκωτικών. Βρήκε όμως τη δύναμη να επιστρέψει στη ζωή. Να πάρει το μεγαλύτερο μετάλλιο όταν ξέκοψε από τα ναρκωτικά και με όπλο του αυτή τη δύναμη να στεφθεί νικητής στον μαραθώνιο για πρώτη φορά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SEGAS (@segas.gr)

Γεννημένος το 1988, ο Παναγιώτης Καραΐσκος είχε ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και το τζούντο… Πήγαινε στο κατηχητικό. Στα 16 του χρόνια ωστόσο, έχοντας μπλέξει με κακές παρέες, ξεκίνησε τη χρήση. Αρχικά χασίς, αλλά γρήγορα πέρασε στο ecstasy και την κοκαΐνη, για να καταλήξει στην ενδοφλέβια ηρωίνη. Στα 18 του χρόνια, η αστυνομία κάνει «ντου» στο σπίτι του στην Πετρούπολη, ψάχνοντας για ναρκωτικά. Συλλαμβάνεται και εν όψει του δικαστηρίου, αποφασίσει να πάει φαντάρος για να δείξει μεταμέλεια και να ξεφύγει από τις κακές παρέες. Στον Έβρο όπου υπηρετούσε ξεκίνησε την ηρωίνη. Απολύθηκε από φαντάρος σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή που ήταν όταν κατετάγη.

Πέρασε πέντε χρόνια που έμοιαζαν εφιάλτης, μέχρι να πάρει την απόφαση, με την αμέριστη στήριξη της οικογένειάς του, να μπει σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Οι πρώτοι μήνες ήταν μαρτύριο. Έκανε συνεχώς εμετούς και πονούσε όλο το σώμα του. Περίπου 6 μήνες μετά, άρχισε να βλέπει τις πρώτες ηλιαχτίδες. Κατάφερε να πιάσει δουλειά σε call center και ξεκίνησε να φοιτά σε δημόσιο ΙΕΚ με ειδικότητα νοσηλευτική χειρουργείου. Ξεκίνησε την πρακτική του στο Αττικό Νοσοκομείο, όπου πήγαινε με το ποδήλατο, καθώς δεν είχε χρήματα για να αγοράσει αυτοκίνητο. Άρχισε να γυμνάζεται και να παίζει ποδόσφαιρο ξανά.

Το 2012 βρέθηκε με την παρέα του στις κερκίδες του Καλλιμάρμαρου ως θεατής του μαραθωνίου. Τότε σκέφτηκε για πρώτη φορά ότι θα του άρεσε να ζήσει αυτή την εμπειρία και το 2013 αγωνίστηκε για πρώτη φορά. Πονούσε παντού, αλλά ο πόνος δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο στη ζωή του. Τερμάτισε και έκλαιγε σαν μικρό παιδί. Εκείνη τη στιγμή ένιωσε ότι είχε αποκτήσει έναν νέο στόχο ζωής.

Το 2014 έβγαλε το πρώτο του αθλητικό δελτίο στον Πανελλήνιο και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς αγωνίστηκε για δεύτερη φορά στον μαραθώνιο της Αθήνας τερματίζοντας σε 2 ώρες και 47 λεπτά… Με μόλις επτά μήνες προπόνησης.

Τα δύσκολα όμως δεν είχαν τελειώσει για τον Παναγιώτη Καραΐσκο. Είχε μπροστά του ακόμη ένα δικαστήριο για την υπόθεση της Πετρούπολης. Το 2015, στο Πενταμελές Κακουργιοδικείο του Αρείου Πάγου κρινόταν η ίδια του η ζωή. Εκείνος μίλησε με ειλικρίνεια. Είπε την αλήθεια του, άνοιξε την ψυχή του και όταν τελείωσε η απολογία του οι δικαστές είχαν δακρύσει… Έδωσε υπόσχεση στους δικαστές, αλλά κυρίως στον ίδιο του τον εαυτό ότι ο εφιάλτης των ναρκωτικών δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια κακή ανάμνηση.

Χθες ήταν η ένατη φορά που αγωνίστηκε σε μαραθώνιο. Ήταν η πρώτη του νίκη με χρόνο 2:22.37.

Ονειρεύεται να συμμετάσχει κάποια στιγμή σε Ολυμπιακούς Αγώνες και όταν δεν ασχολείται με τον αθλητισμό που είναι πλέον το μεγάλο του πάθος, συμμετέχει σε προγράμματα υποστήριξης τοξικομανών και ψυχολογικής υποστήριξης κρατουμένων από υποθέσεις ναρκωτικών. Σπουδάζει προπονητική, έχοντας πάρει υποτροφία από το Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών και προπονεί ομάδα 40 ατόμων στο Πάρκο Τρίτσης.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News