ΤΟΜΙ ΣΜΙΘ : «Ποτέ δεν μετάνιωσα για την υψωμένη γροθιά»
Με αφορμή το «Black History Month» o Αμερικανός, πρώην σπρίντερ, Τόμι Σμιθ, μίλησε στο «Sky Sports» για τον συμβολισμό της κίνησή του να υψώσει τη γροθιά του στο βάθρο στους Ολυμπιακούς του 1968, μια στιγμή που παραμένει ιστορική μέχρι και σήμερα .
Το 1968 ο Αμερικανός χρυσός Ολυμπιονίκης των 200 μ.,Τόμι Σμιθ, πάνω στο βάθρο υψώνει τη γροθιά του στον ουρανό του Μεξικό φορώντας μαύρο γάντι ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το ρατσισμό και την εξαθλίωση που υφίστανται οι Αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ. Το ίδιο πράττει και ο συμπατριώτης του Τζον Κάρλος.
Ο φωτογραφικός φακός απαθανατίζει αυτή την ιστορική στιγμή και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να εμπνέι κι άλλους αθλητές με σκοπό την διεκδίκηση των δικαίωμάτων τους.
Ο Τόμι Σμιθ 53 χρόνια μετά μίλησε για αυτήν την αντίδραση στο «Sky Sports» ως μέρος του «Black Histoty Month»,το συμβολισμό και τον αντίκτυπο που έχει στις μέρες μας.
«Ένιωσα μια αίσθηση υπερηφάνειας, ιερή θεϊκή, που με έβαλαν να υπηρετήσω έναν σκοπό», εκείνη η θεϊκή κίνηση να ζητήσει από τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι αυτή είναι μια κίνηση δικαιοσύνης, μια κίνηση ελευθερίας». δήλωσε ο Σμιθ ο οποίος πλέον είναι 77 χρονών.
Οι δύο Αμερικανοί αθλητές άνηκαν στην τότε χρυσή γενιά των σπίντερ με τον Σμιθ να κερδίζει το χρυσό στους Ολυμπιακούς του ’68 στα 200 μ. με χρόνο 19,83 δευτερόλεπτα, ρεκόρ που κράτησε για 11 χρόνια. Ο Αυστραλός Πίτερ Νόρμαν κατέκτησε το ασημένιο και ο Τζον Κάρλος το χάλκινο.
Η διαμαρτυρία αυτή που σχεδιάστηκε μόλις 30 λεπτά πριν βγουν στο βάθρο, είχε και το τίμημά της. Οι δύο αθλητές αποκλείστηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δέχτηκαν υβριστικά μηνύματα και απειλές για θάνατο καθώς επίσης δυσκολεύτηκαν να βρουν και δουλειά.
Όπως αποκαλύπτει ο Σμιθ, 53 χρόνια μετά αν και εξακολουθεί να δέχεται τέτοια μηνύματα, δεν μετάνιωσε καθόλου για αυτή του την πράξη.
«Φυσικά και πιστεύω ότι άξιζε τον κόπο», δήλωσε ο Σμιθ χωρίς κανένα λεπτό δισταγμού.
« Αυτός ήταν ο τρόπος στάσης μας για να τονίσουμε την ανάγκη και την αγάπη και το σεβασμό, την κατανόηση, τη συνομιλία των αθλητών που είχαν κάτι να πουν. Πιστεύω ότι τη συγκεκριμένη στιγμή όλοι οι αθλητές είχαν κάτι να πουν».
Πολλοί αθλητές αντλούν έμπνευση και δύναμη από αυτή την αντίδραση, η οποία εξακολουθεί να είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, καθώς οι διακρίσεις και βιαιότητες των έγχρωμων δεν έχουν πάψει να συμβαίνουν.
Ο Λιούις Χάμιλτον την περασμένη χρονιά ύψωσε τη γροθιά του μετά το τέλος του Grand Prix της Formula 1 στη Στύρια της Αυστρίας ενώ αρκετοί ποδοσφαιριστές γονατίζουν ως ένδειξη διαμαρτυρίας όπως ο Μάρκους Ράσφορντ ενώ το 2016 ο Κόλιν Κόπερνικ, αθλητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου, γονάτισε για τη φυλετική ανισότητα και αστυνομική βιαιότητα στις ΗΠΑ.
Πριν πέντε χρόνια ο Σμιθ και ο Κάρλος ήταν καλεμσένοι του τότε προέδρου της Αμερικής Μπάρκα Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο, οι οποίοι κέρδισαν το χειροκρότημα και το θαυμασμό όσων παρευρίσκονταν εκεί.
Ο Σμιθ έχει τιμηθεί με το βραβείο «Αθλητή του Αιώνα» από το Hall Of Fame το 1999.
Tommie Smith and John Carlos stood on the podium at the 1968 Olympics with a black glove fist raised in the air…
As part of #BlackHistoryMonth, we caught up with Smith who reflects on how sports stars are still protesting 53 years laterpic.twitter.com/KlzSHVmidO
— Sky Sports (@SkySports) October 13, 2021
Black History Month: Tommie Smith says he is seeing a ‘rebirth’ of iconic stand 53 years ago and explains its true meaning – Sky Sports https://t.co/mlZIxqm0c4 pic.twitter.com/OkCKFAGyY0
— Gary and Susan Eby (@WeEmpowerOthers) October 13, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται