Ντικ Φόσμπερι: Η επανάστασή του στο άλμα εις ύψος έγινε σε βιβλιοθήκη
Η επανάσταση του Ντικ Φόσμπερι στο άλμα εις ύψος έγινε σε βιβλιοθήκη. Κερδισμένος ο στίβος και το Φόσμπερι Φλοπ.
Η 6η Μαρτίου -σαν σήμερα- του 1947 ήταν μέρα χαράς για την οικογένεια Φόσμπερι. Ο Richard William Fosbury και η σύζυγός του Ida Muriel, στο Πόρτλαντ του Όρεγκον κρατούσαν στα χέρια τους τον νεογέννητο γιο τους.
Αυτό που δεν γνώριζε κανείς τους ήταν ότι ο μικρός Ντικ θα εξελισσόταν σε ιδιοφυΐα και μετά από χρόνια θα κουβαλούσε στις πλάτες του μια επανάσταση στον αθλητισμό. Ο γιος του οδηγού φορτηγού σε μονάδα υλοτομίας και της δασκάλας θα έγραφε ιστορία. Απέδειξε ότι το μυαλό υπερέχει του ταλέντου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Ο Ολυμπιονίκης που σκότωσε τον γιο του και πήδηξε από γέφυρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Η Βανέσα Μέι έπαιζε βιολί και… έστηνε αγώνες
Τα κατάφερε το 1968, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού. Ο Ντικ Φόσμπερι έκανε όλους να μιλούν γι’ αυτόν όταν αγωνίστηκε στο άλμα εις ύψος. Πέρασε πάνω από τον πήχυ με την πλάτη. Οι δημοσιογράφοι έγραφαν για έναν «τεμπέλη αθλητή», όμως σύντομα όλοι οι αθλητές αγωνίζονταν με το στιλ «Φόσμπερι Φλοπ». Και δεν ήταν τεμπέληδες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν σήμερα: Ο «κουραμπιές» Κωνσταντίνος Τσικλητήρας που προστάτευαν «αόρατες χείρες»
Το στιλ Στραντλ
Μέχρι τότε οι άλτες πηδούσαν είτε με το άλμα – ψαλίδι, είτε με το στιλ Στραντλ, κοιτώντας δηλαδή τον πήχυ. Ο Φόσμπερι προσπαθούσε να διακριθεί αλλά είχε κακές επιδόσεις. Ταυτόχρονα σπούδαζε στο τμήμα Φυσικής – Μηχανικής του πανεπιστημίου του Ορεγκον. Η επανάσταση στο άλμα εις ύψος δεν ήρθε στον στίβο αλλά μέσα σε γραφείο. Στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου είδε μια φωτογραφία του Φινλανδού άλτη Κάλεβι Κότκας. Μελέτησε τους νόμους της φυσικής, μελέτησε και τον τρόπο του Κότκας, τον βελτίωσε, εντόπισε την μετατόπιση της μάζας και βρήκε τον τρόπο να πηδήξει ψηλότερα. Προπονήθηκε υπό την επίβλεψη του Μπέρνι Βάγκνερ και το 1968 στους Ολυμπιακού Αγώνες του Μεξικού πήρε το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 2,24.
Αν και μόλις 21 ετών, είχε πετύχει αυτό που ήθελε. Παράτησε τους στίβος επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο και αποφοίτησε το 1972. Χτυπήθηκε από καρκίνο στη σπονδυλική στήλη. Τον νίκησε και ασχολήθηκε για κάποιο διάστημα με την πολιτική.
Πριν από λίγα χρόνια ρωτήθηκε γιατί σταμάτησε τον αθλητισμό. Απάντησε: «Προερχόμουν από μεσοαστική οικογένεια και ήταν ανάγκη να ξεκινήσω την καριέρα μου ως πολιτικός μηχανικός. Ωστόσο, κοιτάζοντας πίσω, αισθάνομαι ότι κατάφερα πολύ περισσότερα από όσα πίστευα ποτέ ότι θα έκανα. Δεν είχα ποτέ φιλοδοξίες να γίνω Ολυμπιονίκης όταν ήμουν παιδί. Στο πίσω μέρος του μυαλού μου, νιώθω ότι θα μπορούσα να είχα πηδήξει πιο ψηλά, αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένος με την καριέρα μου».
Από τον Φόσμπερι ζητήθηκε και η εκτίμησή του για το επίπεδο στο οποίο μπορεί να φτάσει το άλμα εις ύψος: «Το 1978 είχα προβλέψει ότι θα έβλεπα ένα άλμα στα 2,50 μέτρα. Όμως τα 2,45 μέτρα (το παγκόσμιο ρεκόρ) φαίνεται να είναι κάτι σαν ψυχικό και σωματικό όριο. Εξακολουθώ να ζω, οπότε ίσως δω το 2,50μ.».
Ο Νίκος Τομπάζης στη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου
2018: Ο κορυφαίος Έλληνας μηχανικός Νικόλας Τομπάζης αναλαμβάνει τεχνικός σύμβουλος μονοθεσίων στη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου.
2017: Πεθαίνει στη Βοστώνη ο παλαίμαχος διεθνής μπασκετμπολίστας και προπονητής Θανάσης Χριστοφόρου μετά από ολιγόμηνη «μάχη» με την επάρατη νόσο.
2012: Το Play Store της Google ανοίγει τις διαδικτυακές του “πύλες”.
2005: Ο Άρης Γρηγοριάδης, ο κολυμβητής με το μεγαλύτερο μήκος χεριάς στον κόσμο με δύο μέτρα και 30 εκατοστά, σπάει στο ΟΑΚΑ στο χειμερινό πρωτάθλημα Ανοικτής κατηγορίας, το φράγμα των 50” στα 100 μέτρα ελεύθερο με επίδοση 49.51 καταρρίπτοντας το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ (50.15) από τις 17/8/2004.
2005: Κρεμιέται στο SBC Center, δίπλα στις τέσσερις φανέλες των Τζέιμς Σάιλας (13), Τζόνι Μουρ (00), Τζορτζ “Άισμαν” Γκέρβιν (44) και Ντέιβιντ Ρόμπινσον (50), η φανέλα με το νούμερο 32 του Sean Elliott των San Antonio Spurs, του πρώτου παίκτη του ΝΒΑ που αγωνίστηκε έχοντας κάνει μεταμόσχευση οργάνου (νεφρού).
2000: Κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Χειμερινού Πρωταθλήματος ο 22χρονος κολυμβητής του Ολυμπιακού Ανδρέας Ζέππος καταρρίπτει με 1:04.54 το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ πρόσθιο που κρατούσε ο Νίκος Φωκιανός με 1:04.88 από το 1988.
1999: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Dennis Violet, μέλος των θρυλικών μπέμπηδων του Matt Busby.
Η υπόθεση Κιάππε
1990: Η ”Ελευθεροτυπία” αποκαλύπτει την υπόθεση Κιάππε που συγκλονίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Κωνσταντίνος Κιάππε, υπάλληλος της ΕΠΟ με ειδικότητα επί των διεθνών σχέσεων, αποκαλύπτει την “υποτιθέμενη” έγγραφη καταγγελία του διαιτητή Κώστα Δημητριάδη στη FIFA σε σχέση με κυκλώματα που ρυθμίζουν αποτελέσματα στο ελληνικό πρωτάθλημα Στις 14 Μαϊου η υπόθεση θα κλείσει οριστικά με τις ελληνικές αρχές μα στέλνουν επιστολή στη FIFA διαβεβαιώνοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προσυνεννοημένα παιχνίδια.
1988: Η Julie Krone γίνεται η πιο πολυνίκης γυναίκα τζόκεϊ (1.205 κούρσες), ιππεύοντας την ”Squawter” στο Aqueduct Race Track.
1985: Ο Mike Tyson κερδίζει με νοκ άουτ τον Hector Mercedes στον 1ο γύρο στον πρώτο του επαγγελματικό αγώνα στο Albany της Νέας Υόρκης.
1982: Ρεκόρ πόντων από 2 ομάδες σε έναν αγώνα του NBA σημειώνεται όταν οι San Antonio κερδίζουν τους Milwaukee 171-166 σε 3 παρατάσεις.
1902: Ιδρύεται η Ρεάλ Μαδρίτης, με την ονομασία “Madrid Foot Ball Club.
1893: Ιδρύεται ο Κερκυραϊκός ΓΣ, από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΕΓΑΣ, ο οποίος εκτός από στίβο, μπάσκετ, βόλεϊ, πυγμαχία και τένις αναπτύσσει το κρίκετ και αποτελεί την βάση της Εθνικής ομάδας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'