WIMBLEDON: Το φαβορί, ο βασιλιάς, οι ανερχόμενοι και το «μαύρο άλογο»
Η Sportday ανοίγει τον «φάκελο Wimbledon» που κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα (26/06) ρίχνοντας μια ματιά σε Στέφανο Τσιτσιπά, Μαρία Σάκκαρη αλλά και οποιονδήποτε αναμένεται να απασχολήσει τη διοργάνωση
Η διάσημη σχεδιάστρια μόδας Κοκό Σανέλ τόνιζε πως «το λευκό τα έχει όλα. Η ομορφιά του είναι απόλυτη. Είναι η τέλεια αρμονία». Ο κόσμος του τένις υπακούει τη συμβουλή κάθε Ιούλη, με εξαίρεση τον περσινό και…φοράει τα λευκά του. Το Wimbledon τηρεί την παράδοση και ανοίγει τις πύλες του μετά την περσινή χαμένη χρονιά ελέω κορονοϊού.
Η φετινή διοργάνωση είναι ιδιαίτερη αφού έχει τρανταχτές απουσίες, όπως του Ράφα Ναδάλ και του Ντόμινικ Τιμ, τον Ρότζερ Φέντερερ να πατάει το χορτάρι όπως όλα δείχνουν για τελευταία φορά στην καριέρα του, αλλά και τον Νόβακ Τζόκοβιτς να ψάχνει τον 20ό τίτλο ισοφάρισης των δύο αντίζηλών του στην κούρσα του «GOAT».
Παρόλα αυτά φέτος οι Τζόκοβιτς και Φέντερερ δεν μπαίνουν με τόση φόρα, ως φαβορί, για διαφορετικούς λόγους, δίνοντας χώρο σε «big server» και λοιπούς μνηστήρες να διεκδικήσουν διάκριση.
Ο Σέρβος είναι κάτοχος και φαβορί
Αναμφίβολα ο Νόβακ Τζόκοβιτς μπαίνει στη διοργάνωση ως το μεγαλύτερο ερωτηματικό της. Αυτό διότι είναι ο τενίστας που αν φτάσει στο πικ της απόδοσής του, είναι και το μεγάλο φαβορί. Όμως και ο ίδιος γνωρίζει πως έχει να ξεπεράσει σκοπέλους οι οποίοι αφορούν κυρίως τον ίδιο του τον εαυτό.
O Σέρβος μοιάζει αλύγιστος πνευματικά και σωματικά στο κορτ, για αυτό και τον απαοκαλούν ρομπότ άλλωστε. Όμως φέτος το συμπιεσμένο πρόγραμμα έφερε το Wimbledon αρκετά κοντά στο Roland Garros, το οποίο ο Νόλε κατέκτησε κερδίζοντας τον Στέφανο Τσιτσιπά στον τελικό.
Παρόλα αυτά γνωρίζει πως η μετάβαση στο γρασίδι από το χώμα έχει ιδιαιτερότητες, πολλώ δε μάλλον όταν έχει να αγωνιστεί εκεί από το 2019, μιας και η περσινή σεζόν στο χόρτο ακυρώθηκε ένεκα της πανδημίας. Για αυτόν τον λόγο προτίμησε να μην πάει χωρίς παιχνίδια στα πόδια του, αλλά να πετύχει και τη μικρότερη επιβάρυνση στο σώμα του. Συμμετέχει μόνο στο διπλό του τουρνουά της Μαγιόρκα, όπου έφτασε και μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης.
Έτσι δίνει το περιθώριο προσαρμογής στο παιχνίδι του και ενδεχομένως μιας ιδανικής προετοιμασίας κυρίως για το βολέ και τις τοποθετήσεις του πάνω στο φιλέ, κάτι που στα διπλά γίνεται κατά κόρον. Η ικανότητά του άλλωστε να απειλήσει τα αντίπαλα σερβίς είναι δεδομένη, αφού μιλάμε για τον κορυφαίο «returner» στο τουρ. Αν το συνδυάσει με την απαραίτητη ορμή πίσω από τα δικά του σερβίς, όλες οι απορίες θα στραφούν στο κατά πόσο θα αντιμετωπίσει θέμα κούρασης.
Η αλήθεια είναι πως θα αντιμετωπίσει και τους πρώτους γύρους με…προπονητικό χαρακτήρα. Έχει, ενδεχομένως, ένα καλό τεστ με τον Νταβίντοβιτς Φοκίνα στον 3ο γύρο, αλλά από τη δική του ρακέτα θα κριθεί αν θα βρεθεί στον προημιτελικό. Εκεί όπου με βάση τα «seed» θα αντιμετωπίσει τον Ρούμπλεφ και αν όλα πάνε κατ’ ευχήν θα βρει τον Τσιτσιπά στην 4αδα.
Τελευταία φορά που έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από το Λονδίνο, ήταν ο προημιτελικός του 2017, όταν και αποχώρησε στο ξεκίνημα του 2ου σετ της αναμέτρησης με τον Τόμας Μπέρντιχ.
Το πιθανό μονοπάτι του Τζόκοβιτς
1R Ντρέιπερ
2R Άντερσον/Μπάριος
3R Νταβίντοβιτς Φοκίνα
4R Μονφίς/Γκαρίν
QF Ρούμπλεφ
SF Τσιτσιπάς
F Φέντερερ/Μεντβέντεφ/Ζβέρεφ
Θέλει να παίξει ως νο2 ο Μεντβέντεφ
Το ντεμπούτο του στο Λονδρέζικο σλαμ έγινε το 2017, αλλά δεν έχει καταφέρει να φτάσει πιο βαθιά από τον 3ο γύρο στη διοργάνωση. Έχοντας παίξει ήδη έναν τελικό σε US Open και Αυστραλία, το Wimbledon είναι ξεκάθαρα, μαζί με το Ρολάντ Γκαρός, το σλαμ με τις λιγότερες δυνατότητες για διάκριση για αυτόν.
Ο ίδιος τόνισε πως είχε μόλις τρεις μέρες για να προπονηθεί πριν το Χάλε, αλλά πλέον αρχίσει να βρίσκει τον τρόπο για να προσαρμοστεί στην επιφάνεια.
Κέρδισε τους Κάσπερ Ρούουντ, τον Καρένιο Μπούστα και τον Σαμ Κέρεϊ στην πορεία για το πρώτο του τρόπαιο στο γρασίδι της Μαγιόρκα. Μέχρι αυτήν την εβδομάδα είχε αγωνιστεί μόλις δύο φορές σε ημιτελικά χορτάρινου τουρνουα, στο Eastbourne (2017) και το Queen’s (2019).
Δεν είναι η αγαπημένη του επιφάνεια, αλλά μπορεί να εκμεταλλευτεί κενά στο παιχνίδι του αντιπάλου, όπως έκανε και με τον Νορβηγό. Το πρώτο σετ ήταν αρκετά κλειστό, αλλά μόλις το επίπεδο του Ρούουντ στο σερβίς έπεσε, ο Ρώσος δεν του επέτρεψε να κάνει ούτε ένα χολντ.
Στον πρώτο γύρο θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τον δήμιό του στο Χάλε, Γιαν Λέναρντ Στρουφ, ίσως στο μεγαλύτερο «ντέρμπι» του 1ου γύρου του τουρνουά.
Η επιθετικότητα στις επιστροφές και η απειλή που είναι ικανός να δημιουργήσει, ίσως αποτελέσουν κλειδιά για να μακροημερεύσει στο τουρνουά. Όσο αποκτά αυτοπεποίθηση γίνεται και πιο κυνικός και όσο πιο μακριά τον συναντήσεις στο τουρνουά γίνεται όλο και δυσκολότερο να τον κερδίσεις.
Ζήτημα η προσαρμογή για τον Τσιτσιπά
Ο φιναλίστ του τελευταίου σλαμ στο Παρίσι, Στέφανος Τσιτσιπάς θα κληθεί να κάνει μια υπέρβαση για να μείνει σταθερός στις επιτυχίες. Η χρονιά του είναι εξαιρετική έως τώρα και για αυτόν τον λόγο συγκαταλεγόταν μέσα στα φαβορί του Roland Garros. Έκανε το καθήκον του να επιβεβαιώσει τα προγνωστικά, αλλά το Wimbledon είναι μια άλλη ιστορία.
Η απόσυρσή του από το Χάλε, εξαιτίας της κούρασης και του χαμού της γιαγιάς του, θα του κοστίσει στον βαθμό ετοιμότητας. Η κλήρωση μάλιστα δεν είναι και ιδιαίτερα ευνοϊκή, αφού από πολύ νωρίς έχει να αντιμετωπίσει έμπειρους και σημαντικούς αντιπάλους. Αν με τον Τιαφό έχει το προβάδισμα, πιθανά συναπαντήματα με τους Ποσπισίλ και Χατσάνοφ είναι εξόχως επικίνδυνα στις πρώτες μέρες του Wimbledon. Για τον λόγο αυτό, το φετινό Wimbledon θα είναι για τον Έλληνα τενίστα θα είναι μια διαδρομή που χρειάζεται να περπατήσει χωρίς βιασύνη, βήμα βήμα, ώστε να καταφέρει να μείνει όρθιος την πρώτη εβδομάδα και να επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη συνέχεια.
Στο γρασίδι, στη σεζόν με τη μικρότερη διάρκεια στο τένις δηλαδή, ο Τσιτσιπάς έχει και το χαμηλότερο ποσοστό νικών, αφού έχει αγωνιστεί μόλις σε 15 παιχνίδια, κερδίζοντας τα 8 από αυτά.
Μετράει 3 συμμετοχές στο λονδρέζικο σλαμ, με ρεκόρ 3-3. Το 2017 και το 2019 αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο, ενώ η καλύτερή του πορεία ήταν το 2018 όταν και αποκλείστηκε με 3-0, χάνοντας δύο σετ στο τάιμπρεικ, από τον Τζον Ίσνερ.
Το μονοπάτι του Τσιτσιπά
R1 Τιαφό
R2 Ποσπισίλ
R3 Χατσάνοφ
R4 Ντε Μινόρ
QF Μπαουτίστα Αγκουτ
SF Τζόκοβιτς
F Μεντβέντεφ/Ζβέρεφ/Φέντερερ
Ο βασιλιάς επιστρέφει, ίσως για έναν τελευταίο χορό
Αν κάποιος ξέρει τον δρόμο καλύτερα από τον καθένα, αυτός είναι ο Ελβετός. Έχει πανηγυρίσει συνολικά 8 φορές στο γρασίδι, με τελευταία ανάμνηση βέβαια τον πικρό χαμένο τελικό του 2019, όταν και έχασε διπλό «championship point» στο σερβίς του, για να ηττηθεί εν τέλει στα 5 σετ από τον Νόβακ Τζόκοβιτς.
Ο Ρότζερ έχει παίξει μόλις 8 παιχνίδια μέσα στο 2021. Μάλιστα η ήττα στο Χάλε απέναντι στον Φελίξ Οζέρ Αλιασίμ ήταν ένα πισωγύρισμα, μετά την καλή εικόνα στο Roland Garros.
Με τον Καναδό έμοιαζε να αδειάζει από ενέργεια όσο μεγάλωνε το παιχνίδι σε διάρκεια. Κάτι που ενδεχομένως μπει τροχοπέδη στα σχέδιά του για μια καλή πορεία στο Λονδίνο, αφού σε διάστημα δύο εβδομάδων θα κληθεί να παίξει απαιτητικά «best of 5» παιχνίδια.
Στο ξεκίνημα θα αντιμετωπίσει τον Γάλλο Μαναρινό που λατρεύει να παίζει στο χόρτο, ενώ αν προκριθεί ακολουθούν οι Γκασκέ και Σονέγκο σε απαιτητικούς πρώτους 3 γύρους.
Θα χρειαστεί στο μέγιστο βαθμό το σερβίς βολέ του, για να μικρύνει σε διάρκεια τα παιχνίδια των πρώτων γύρων, αλλά και να μακρύνει την παραμονή του στη διοργάνωση, η οποία πολύ πιθανόν να είναι και η τελευταία του. Όλα είναι θέμα ρυθμού για τον Φέντερερ. Στη μέρα του μπορεί να απειλήσει οποιονδήποτε, αλλά 7 νίκες σε δύο εβδομάδες; Δύσκολο ακόμα και για αυτόν, οδεύοντας στα 40.
Η συνέπεια του Αλεξάντερ Ζβέρεφ
Ο Γερμανός είναι ένας από τους βελτιωμένους τενίστες τον τελευταίο χρόνο, ακόμα και αν δεν έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των φαν του τένις.
Μετά τη διακοπή για την πανδημία τα αποτελέσματά του σε σλαμ τα διέπει μια θαυμαστή σταθερότητα. Κερδίζει με συνέπεια τα παιχνίδια στα οποία μπαίνει με τον μανδύα του φαβορί, άλλες φορές εύκολα, άλλες πιο δύσκολα.
Ηττήθηκε στον τελικό του US Open από τον Τιμ, ενώ είχε προηγηθεί με 2-0 σετ, στον προημιτελικό του Αυστραλιανού από τον Τζόκοβιτς, μια ήττα που σίγουρα δεν είναι εκτός προγράμματος και στον ημιτελικό του Γαλλικού Όπεν μετά το 5σετο με τον Στέφανο Τσιτσιπά.
Ανήκει και αυτός στην κατηγορία των τενιστών που μπορούν να κυριαρχήσουν με το σερβίς τους. Δεν έχει την ίδια ικανότητα να το συνδυάσει άμεσα με κίνηση στο φιλέ. Τα ανεβάσματά του αρκετές φορές μοιάζουν περισσότερο με στόχο παρά με πλεονέκτημα.
Αν πάντως σταθεί στη βασική γραμμή και ξεκινήσει να βομβαρδίζει με τα φλατ χτυπήματά του, θα αποτελέσει δυσκολοκατάβλητο αντίπαλο για οποιονδήποτε.
Το dark horse από την Ιταλία
Μόλις ένα σετ έχασε στην κούρσα του τίτλου που κατέκτησε στο Queen’s ο Ματέο Μπερετίνι. Μάλιστα το σερβίς του στον τελικό δεν απειλήθηκε καθόλου, ενώ σε ολόκληρο το τουρνουά «έσπασε» μόλις δύο φορές.
Ο Ιταλός έγινε ο πρώτος που κατακτά το τουρνουά στο ντεμπούτο του μετά τον Μπόρις Μπέκερ το 1985. Στο χόρτο το παιχνίδι του γεννά στιγμές που γίνεται μη αντιμετωπίσιμο. Όπως για παράδειγμα απέναντι στον Κάμερον Νόρι, με τον οποίον στον τελικό σέρβιρε 19 άσους.
Μάλιστα, σε χορτάρινη επιφάνεια είναι 2ος σε ποσοστό κερδισμένων γκέιμ πίσω από το 1ο του σερβίς, έχοντας 83.15%
Αν ο Ιταλός καταφέρει να ορίσει το τέμπο με το βαρύ του σερβίς και θέσει σε λειτουργία το φλατ φόρχαντ του θα είναι ένα από τα «dark horses» της διοργάνωσης. Ο Μπερετίνι είναι 4ος στην κούρσα με άσους τη φετινή σεζόν, μετρώντας 313 σε 32 παιχνίδια.
Αν καταφέρουν και επικρατήσουν των αντιπάλων τους οι Μπερετίνι και Ζβέρεφ θα συναντηθούν στην προημιτελική φάση του τουρνουά, σε ένα παιχνίδι που κυκλώνεται ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και κρίσιμα για την έκβαση του Wimbledon.
Να εκμεταλλευτεί τη φόρα του Roland Garros
Περνώντας στο γυναικείο ταμπλό, που μας ενδιαφέρει εξίσου. Η Μαρία Σάκκαρη προέρχεται και αυτή από τη σπουδαιότερη επιτυχία της καριέρας της. Ο ημιτελικός του Ρολάν Γκαρός ήρθε ως επιστέγασμα της σκληρής δουλειάς και της διαφοροποίησης στο παιχνίδι της από το 2019. Όπως έχει παραδεχτεί τόσο αυτή, όσο και το επιτελείο της, η δουλειά που έχει κάνει τα τελευταία δύο χρόνια την έχει μεταμορφώσει στις πιο επιθετικές παίχτριες του τουρ. Προσέθεσε βάρος και χιλιόμετρα για να εκμεταλλευτεί το φλατ σερβίς της, ενώ πλέον κυριαρχεί με το φόρχαντ.
Άλλωστε η διαφοροποίηση αποτυπώνεται και στα νούμερα. Η Σάκκαρη ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν στο νο6 των άσων του γυναικείου τουρ, ενώ τη φετινή σεζόν βρίσκεται, προς το παρόν, στο νο8 έχοντας σερβίρει 132. Το γρασίδι πάντοτε βοηθά παίχτες που θα βασιστούν στο σερβίς τους, κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο, μαζί και με την ψυχολογία που της έδωσε ο ημιτελικος στο Παρίσι, αφού το μονοπάτι της μόνο εύκολο δε χαρακτηρίζεται.
Ως νο15 του ταμπλο στο Wimbledon, κληρώθηκε στο ταμπλό της Αρίνα Σαμπαλένκα, την οποία συναντά σε περίπτωση που βρεθούν και οι δύο στη φάση των 16. Η Λευκορωσίδα δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις στο χόρτο, αφού δυσκολεύτηκε αρκετά στο τουρνουά του Eastbourne, αποκλειόμενη από την Καμίλα Γκιόργκι στα προημιτελικά.
Το μονοπάτι της Μαρίας Σάκκαρη έως τα ημιτελικά
1R Ρους
2R Ρότζερς/Στόσουρ
3R Ριμπακίνα
4R Σαμπαλένκα
QF Σφιόντεκ/Μουγκουρούθα/Ζαμπέρ
SF Πλίσκοβα/Κβίτοβα
Η Δευτέρα λοιπόν δεν αργεί πολύ, το πρώτο σερβίς έρχεται, οπότε «quiet please, play».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'