WIMBLEDON: Απόλυτος Τζόκοβιτς, κέρδισε τον Μπερετίνι και πήρε τον 20ο γκραν σλαμ τίτλο

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι ξανά ο νικητής του Wimbledon, επικράτησε του Μπερετίνι 3-1 (6-7, 6-4, 6-4, 6-3). Τρίτος σερί τίτλος στο Λονδρέζικο σλαμ και 20ος συνολικά για τον Σέρβο.

Ο Μπιλ Γκέιτς υποστηρίζει πως «η ρομποτική και άλλοι συνδυασμοί θα κάνουν τον κόσμο φανταστικό σε σχέση με σημερα». Ακόμα και τώρα όμως, ζουν ανάμεσά μας κάποιοι που ξεπερνάνε τα ανθρώπινα, που σε αναγκάζουν να τους δώσεις τον χαρακτηρισμό του ρομπότ.

Ένας τέτοιος είναι ο Νόβακ Τζόκοβιτς, που επικράτησε με ανατροπή του Ματέο Μπερετίνι, 3-1 σετ (6-7, 6-4, 6-4, 6-4) κατακτώντας τον 6ο του Wimbledon τίτλο -3ο συνεχόμενο- και τον 20ο γκραν σλαμ συνολικά, πιάνοντας τους Φέντερερ και Ναδάλ στην κορυφή.

Μάλιστα ο Νόλε κυνηγάει το απόλυτο «Golden Slam», αφού έχει ήδη κατακτήσει Αυσταλιανό και Roland Garros, και έχει μπροστά του την Ολυμπιάδα του Τόκιο και το Αμερικανικό Όπεν.

Με την αύρα της Ιταλίας…

Το πρώτο σετ χωρίστηκε σε δύο τμήματα. Το πρώτο με τον Μπερετίνι να αδυνατεί να βάλει πρώτο σερβίς. Έφτασε σε βαρομετρικά χαμηλά, βάζοντας σχεδόν 40% από τα πρώτα του σερβίς στο κορτ.

Αυτό, προφανώς, είχε επιπτώσεις στο σκορ. Ο Τζόκοβιτς το αντιλήφθηκε και με την ικανότητά του να επιστρέφει, όρισε το τέμπο από τη βασική γραμμή, ανέβασε στο φιλέ τον Ιταλό και τον εξέθεσε, για να φτάσει να προηγείται με 5-2 γκέιμς.

Το ποσοστό των περασμένων πρώτων του Ματέο έφτασε στο 56%, οι πόντοι στο φιλέ τους 12/18 (από 2/6 στο ξεκίνημα). Το φόρχαντ μετατράπηκε σε όπλο, ενώ ο Τζόκοβιτς είχε βιαστικές και λανθασμένες επιλογές, ειδικά στην άμυνα με το σλάις.

Από το 5-2 ο Τζόκοβιτς πήρε ένα γκέιμ και στο τάιμπρεικ ήταν -προς έκπληξη όλων- πάλι αυτός που λύγισε πρώτος.

Robot mode…on

Μηδέν! Αυτά ήταν τα αβίαστα λάθη του Τζόκοβιτς (τελείωσε με 4 το σετ), μπαίνοντας στα τρία πρώτα γκέιμ του δευτέρου σετ. Έκανε ισάριθμα μπρέικ και δε γινόταν να μην ισοφαρίσει, όσο και να ανέβαζε την απόδοσή του ο Ιταλός.

Ο Μπερετίνι πληγώθηκε από το φόρχαντ του σε αυτό το σημείο, παρά από το αδύναμο στοιχείο του που είναι το μπακχαντ. Ο Νόλε δε χρειάστηκε να σημαδέψει τόσο εμμονικά εκεί, καθώς το φόρχαντ του Ιταλού έδωσε τα 5 από τα 12 αβίαστα σε εκείνο το κομμάτι του ματς.

Το παράδοξο του τρίτου σετ

Μόλις έναν πόντο (13/14) έχασε πίσω από το πρώτο του σερβίς, στο 3ο σετ ο Ματέο Μπερετίνι. Αυτό θα ήταν ένα δεδομένο, που αν το είχε στα χέρια του ο Ιταλός πριν το παιχνίδι, θα το αγόραζε. Όχι απέναντι στον Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος είχε μπει ήδη στο robot mode. Μόλις 3 αβίαστα έβγαλε η ρακέτα του στο 3ο σετ, αναγκάζοντας τον να ψάξει υπερβολές που δεν μπορούσε να βρει σήμερα. Ακόμα και ένα μικρό κενό απόδοσης αρκούσε. Ο Τζόκοβιτς έκανε μπρέικ, στο γκέιμ που ο Μπερετίνι έπαιζε με δεύτερο σερβίς και διαχειρίστηκε όλο το σετ με ευκολία, από τη στιγμή που ξέφυγε από το διπλό μπρέικ πόιντ του 4ου γκέιμ.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και το 4ο σετ. Το φόρχαντ του Μπερετίνι λάθευε πρώτο, ο Νόλε έκανε μπρέικ όταν βρήκε την ευκαιρία και τελείωσε τον τελικό χωρίς να απειληθεί, ξαπλώνοντας στο χορτάρι του «All England Club».

Συνολικά ο Μπερετίνι μπορεί να έβγαλε 57 γουίνερς, αλλά είχε και 47 λάθη, σε ένα παιχνίδι που έμοιαζε πιο πολύ από πλευράς του με αυτό που έκανε κόντρα στον Αλιασίμ, παρά στον ημιτελικό με τον Χουρκάτζ.

Πλήρωσε το τίμημα του να παίζει απέναντι στο ρομπότ. Για να πάρει πόντο έπρεπε να παίξει με τις γραμμές, διαφορετικά οι μπάλες επέστρεφαν στο δικό του κορτ.

Ο κυνικός Νόλε έβαλε 31 γουίνερς στο κορτ, με μόλις 21 αβίαστα, εκ των οποίων τα 10 στο χαμένο πρώτο σετ. Υπερασπίστηκε και άψογα το σερβίς του, χωρίς να δεχθεί μπρέικ από το τρίτο σετ και έπειτα. Κέρδισε το 79% (59/75) των πόντων του πίσω από το πρώτο σερβίς, ενώ ο Μπερετίνι είχε λίγο λιγότερο, εν προκειμένω 76% (69/91).

Έτσι, πέραν από την κατάκτηση του Wimbledon και την ισοφάριση των άλλων δύο μελών της Big-3 σε κατακτήσεις, έγινε και ο πρώτος τενίστας που έφτασε σε κέρδη prize money τις 150.000.000$, ενώ στη Νέα Υόρκη θα είνια ο…man to beat, αφού θα ψάξει το 4/4 σε γκραν σλαμ για το 2021.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News