ΒΥΡΩΝ ΚΟΚΚΑΛΑΝΗΣ - ΑΡΙΑΔΝΗ ΣΠΑΝΑΚΗ: Δύο Olympians σε... διαφορετική ζυγαριά

Ο έμπειρος Βύρων Κοκκαλάνης θα πραγματοποιήσει την τρίτη συμμετοχή του, η Αριάδνη Σπανάκη την παρθενική της και το sportday.gr προσπαθεί να εντοπίσει τις διαφορές στην προετοιμασία τους.

Με οκτώ αθλητές κι αθλήτριες η ελληνική ιστιοπλοΐα θα έχει πολυπληθή εκπροσώπηση και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Μέσα στην αποστολή συναντάμε αθλητές με ιστορία στον θεσμό, άλλους με αρκετές εμπειρίες και κάποιους που θα ζήσουν για πρώτη φορά τη χαρά της συμμετοχής στην κορυφαία αθλητική εκδήλωση.

Το Sportday.gr έψαξε και βρήκε έναν… παλιό και μία… πρωτάρα και συνομίλησε μαζί τους με σκοπό να δει διαφορές στην προετοιμασία ή και στον τρόπο αντιμετώπισης μίας αθλητικής γιορτής, που, παρεμπιπτόντως, λόγω κορωνοϊού δεν θα μοιάζει με καμία άλλη.

Από τη μια είναι ο 36άχρονος Βύρων Κοκκαλάνης, ο οποίος έχει πάρει μέρος τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και του 2016 και ήταν από τους πρώτους Έλληνες, που εξασφάλισαν την πρόκριση για το Τόκιο στην κλάση RS-X. Από την άλλη η 20χρονη Αριάδνη Σπανάκη, που αποτελεί πλήρωμα στα 470 με τη “χρυσή” Ολυμπιονίκη Αιμιλία Τσουλφά και θα μετάσχει για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τους βάλαμε δίπλα-δίπλα και τους θέσαμε τέσσερα ίδια ερωτήματα. Τους ακούσαμε να στέκονται στο κομμάτι της σκληρής προπόνησης, στη δουλειά, που κάνουν στην ψυχολογία και να ομολογούν ότι μάλλον τους …ωφέλησε η περσινή αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο τέλος, ο Κοκκαλάνης έδωσε και τη συμβουλή του στη νεαρή αθλήτρια με αφορμή την επικείμενη κορυφαία εμπειρία.

Πώς προετοιμάζεται για το Τόκιο ένας έμπειρος πια αθλητής από Ολυμπιακούς Αγώνες;

Β. Κοκκαλάνης: “Σε αυτό το κομμάτι με έχει βοηθήσει πολύ ο προπονητής μου ο Νίκος Κακλαμανάκης. Συνεργαζόμαστε μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και με τη μεγάλη εμπειρία του είναι σε θέση να εντοπίσει τις ελλείψεις, που υπάρχουν σε τεχνική και σε τακτική. Ξέρει πότε να ρίξουμε βάρος σε αυτά και πως να γίνουν οι διορθώσεις. Φυσικό επακόλουθο λοιπόν, να έχουμε ποιοτική προετοιμασία».

Πώς προετοιμάζεται μία νεαρή και άπειρη από Ολυμπιακούς Αγώνες αθλήτρια;

Α. Σπανάκη: «Ουσιαστικά προσπαθεί μέσα από πολλή προπόνηση να βρεθεί στην καλύτερη κατάσταση που μπορεί γιατί δεν έχει εμπειρίες. Να βελτιώσει την κατάστασή του γενικά σε ό,τι έχει να κάνει με το δικό της κομμάτι. Θα πρέπει κανονικά να δίνει συνέχεια αγώνες, αλλά όλη αυτή την περίοδο ήταν δύσκολο λόγω της πανδημίας. Έναν χρόνο είχαμε με την Αιμιλία ν’ αγωνιστούμε σαν πλήρωμα. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μαρτίου επανεμφανιστήκαμε, εκεί που πήραμε και την πρόκριση”.

Τι σκέψεις περνούν από έναν έμπειρο αθλητή, που επιδίωξε την ολυμπιακή πρόκριση και τώρα θέλει επιτυχία και στην ολυμπιακή συμμετοχή;

Β. Κοκκαλάνης: «Πάντα προσπαθούμε να είμαστε όσο γίνεται πιο συγκεντρωμένοι στον στόχο. Οτιδήποτε μας απασχολεί δεν πρέπει να το παίρνουμε στο νερό. Αντίθετα η ιστιοπλοΐα από μόνη της βοηθάει, γιατί υπάρχει η θάλασσα και το μυαλό ξανοίγεται. Χρειάζεται πολύ μεγάλη συγκέντρωση γιατί στο άθλημα οι κούρσες μπορεί να είναι πέντε και όλες είναι σαν να τρέχουμε τελικό. Όχι απλά κάθε μέρα, αλλά κάθε αγώνα απαιτείται απόλυτη συγκέντρωση. Είτε είναι αγώνας για πρόκριση, είτε είναι το Ολυμπιακό τουρνουά για το οποίο μιλάμε».  

Τι σκέψεις περνούν από μια νεαρή αθλήτρια που θέλει και την ολυμπιακή πρόκριση και μετά τη διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες;  

Α. Σπανάκη: «Προσπαθώ να διαχειριστώ το άγχος και να είμαι ψύχραιμη. Κοιτάζω πολύ το ψυχολογικό κομμάτι γιατί αυτό θα σου δώσει την ώθηση για ν’ αγωνιστείς καλά και να μη βρεθείς προ εκπλήξεων. Η προετοιμασία μου λοιπόν, αφορά και την ψυχολογία κι αν φτάνω εκεί στα επίπεδα που θέλω τότε και οι επιδόσεις μου είναι καλύτερες».

Πώς διαχειρίστηκες τον έναν χρόνο αναβολής των αγώνων;

Β. Κοκκαλάνης: «Έχω πάρει την πρόκριση από τον Αύγουστο του 2018. Με ωφέλησε η αναβολή της κορυφαίας διοργάνωσης γιατί πήρα έναν χρόνο παραπάνω να δουλέψω στις αδυναμίες μου. Αυτό ήταν ουσιαστικά το κέρδος γιατί από κει και πέρα δούλεψα με τον ίδιο ζήλο και η ψυχολογία μου ήταν πάντα καλή».

Α. Σπανάκη: «Θα σας έλεγα ότι προσωπικά ωφεληθήκαμε με την Αιμιλία σε αυτό το θέμα. Αρχίσαμε τη δουλειά σαν πλήρωμα τον Νοέμβριο του 2019, αρχικά οι αγώνες για πρόκριση επρόκειτο να γίνουν τον Μάρτιο του 2020 και καταλαβαίνετε ότι ο χρόνος ήταν λίγος για να «δέσουμε» και να βρεθούμε στην καλύτερη κατάσταση. Ούτε πέντε μήνες δουλειάς δεν θα είχαμε κι αυτό είναι πολύ μικρό διάστημα για ένα νέο πλήρωμα. Τελικά η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων ανακοινώθηκε μία μέρα πριν αρχίσει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, που ήταν για πρόκριση. Δεν μας πείραξε όμως. Στον έναν χρόνο, που παρουσιάστηκε μπροστά μας δουλέψαμε πολύ και βελτιωθήκαμε».

Τι καινούργιο θα ήθελες να δεις Βύρωνα στο Τόκιο σε σχέση με τις προηγούμενες συμμετοχές σου; Εσύ Αριάδνη τι περιμένεις να δεις απ’ όσα έχεις φανταστεί για την παρθενική συμμετοχή; Αναγκαστικά βέβαια υπό το πρίσμα των ειδικών συνθηκών από την πανδημία όλα αυτά…

Β. Κοκκαλάνης: «Δυστυχώς η τελετή έναρξης, που ήθελα να τη ζήσω άλλη μια φορά, δεν θα είναι όπως την ξέρουμε. Οπότε περιμένω να δω να αποδίδουν τα αυστηρά μέτρα προστασίας, που θα υπάρχουν λόγω της πανδημίας. Θέλω ασφάλεια και να τηρηθούν οι κανόνες με ευλάβεια απ’ όλους. Επειδή εδώ και πέντε χρόνια πηγαίνω συχνά στη χώρα για αγώνες είμαι σίγουρος ότι οι Ιάπωνες θα τα καταφέρουν για τι είναι πολύ οργανωτικοί».

Α. Σπανάκη: «Θα ήθελα πολύ να ζήσω μία τελετή έναρξης με την κλασική λάμψη. Τώρα όμως, με τον κορωνοϊό θα είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Θα ήθελα επίσης, να γνωρίσω κι άλλους αθλητές, αλλά κι αυτό θα είναι δύσκολο, καθώς οι δικοί μας αγώνες θα γίνουν στην Ενοσίμα και θα είμαστε σε χώρο με άλλους ιστιοπλόους και όχι στο Ολυμπιακό Χωριό. Θα κοιτάξω να το απολαύσω πάντως, και να πάρω ό,τι περισσότερο μπορώ από την εμπειρία».

Ζητήσαμε στο τέλος μία συμβουλή από τον… παλιό στη νέα και ο Βύρωνας Κοκκαλάνης είχε να πει στην Αριάδνη λίγες και ουσιαστικές κουβέντες, που την έκαναν να χαμογελάσει: «Η συμβουλή που έχω να της δώσω είναι να μη σταματήσει να ονειρεύεται και να έχει επιμονή κι αγάπη γι’ αυτό που κάνει».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News