Champions League: Ρεάλ Μαδρίτης ή Μάντσεστερ Σίτι ο κατάλληλος παρτενέρ της Λίβερπουλ;

Τι θα σημαίνει αν ανταμώσουν 19 Κύπελλα Πρωταθλητριών στο Παρίσι και τι, αν αποκτήσει τον πλέον επίσημο χαρακτήρα η πιο βαριά, παγκοσμίως, ποδοσφαιρική κόντρα της τελευταίας πενταετίας;

Η Λίβερπουλ προσπέρασε τη Βιγιαρεάλ, οπότε ο προτιμότερος παρτενέρ της για τον τελικό της 28ης Μαΐου στο «Σταντ ντε Φρανς», για το Champions League, σε ιστορικό και εμπορικό επίπεδο, τίθεται προς συζήτηση. 

Αφού η Λίβερπουλ πέρασε το εμπόδιο της Βιγιαρεάλ την Τρίτη, 3 Μαΐου, 2-3, και έφτασε στον τελικό του Champions League, για τον Γιούργκεν Κλοπ θα είναι ο τρίτος σε τέσσερα χρόνια ή πέντε σεζόν. Οι «κόκκινοι» έπαιξαν απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης το 2018, κόντρα στην Τότεναμ το 2019 και τώρα θα φτάσουν στο τέλος του δρόμου, εφόσον κρατήσουν το δικό τους 2-0. Αυτό θα τους φέρει σχεδόν στην ίδια θέση με το συγκρότημα του Μπομπ Πέισλι, που έπαιξε σε τρεις τελικούς τις πέντε περιόδους από το 1977 έως το 1981. Το «σχεδόν» πάει στο ότι ακόμα κι αν οι «κόκκινοι» κατακτήσουν αυτό το Champions League, το ρεκόρ εκείνης της ομάδας αποκλείεται να το ισοφαρίσουν: η Λίβερπουλ είχε νικήσει 3-1 την Γκλάντμπαχ στο «Ολίμπικο», την Μπριζ 1-0 στο Γουέμπλεϊ, με το γκολ του Κένι Νταλγκλίς το 1978 και τη Ρεάλ Μαδρίτης 1-0 με το πλασέ το προγόνου του Άντι Ρόμπερτσον, δηλαδή του υπέροχου Άλαν Κένεντι, στο «Παρκ ντε Πρενς» του Παρισιού.

Αυτήν την 30ετία του Champions League, μόνο η Γιουβέντους και η Ρεάλ Μαδρίτης έχουν παίξει τρεις τελικούς σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα: η «Κυρία» έφτασε στο τέλος του δρόμου από το 1996 έως το 1998, ενώ η Ρεάλ έπαιξε τέσσερις τελικούς σε πέντε σεζόν, δηλαδή από το 2014 έως το 2018 έφτασε σε κάθε τελικό πλην εκείνου του 2015, που αποκλείστηκε στον ημιτελικό στις λεπτομέρειες, δηλαδή με το γκολ του (δανεικού από εκείνη στη Γιουβέντους!) Άλβαρο Μοράτα.

Το συγκλονιστικό, δε, με τους Καστιγιάνους είναι ότι έχουν εφτά στους εφτά τα τελευταία 25 χρόνια: νίκησαν το 1998, το 2000, το 2002, το 2014 και από το 2016 έως το 2018, δηλαδή όλες τις φορές που έφτασαν σε αυτό το παιχνίδι. Εφτά στους εφτά τελικούς ουδείς έχει, ούτε η ίδια η Ρεάλ που κατέκτησε τα έξι πρώτα Κύπελλα Πρωταθλητριών: το 1962, στον έβδομο τελικό της, έχασε 5-3 από την Μπενφίκα στο περίφημο ματς μετά το οποίο ο θρυλικός Φέρεντς Πούσκας χάρισε τη φανέλα του στον Εουσέμπιο, «στέφοντάς» τον διάδοχό του.

Η Μάντσεστερ Σίτι, δε, έχει παίξει σε μόλις έναν τελικό, τον περυσινό στο «Ντραγκάο», όταν ο Πεπ Γκουαρδιόλα είδε τον Κάι Χάβερτζ της Τσέλσι να βάζει το γκολ της νίκης και να χαρίζει στους «μπλε» το δεύτερο τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά, ύστερα από εκείνο στο Μόναχο το 2012.

Με τη Λίβερπουλ στον τελικό, πάντως, όπως και να έχει το παιχνίδι αποκτά μεγαλύτερη αξία από το σύνηθες. Και οι δύο πιθανοί αντίπαλοι, εφόσον τα πράγματα κυλήσουν ομαλά στη Βαλένθια, έχουν τα υπέρ και τα κατά τους σε ό,τι αφορά την πιο σημαντική διάσταση αυτού του ματς, που είναι προγραμματισμένο για τις 28 Μαΐου, στο «Σταντ ντε Φρανς».

Το ειδικό βάρος της Ρεάλ και η πορεία της Μάντσεστερ Σίτι

Η Ρεάλ μοιάζει να έχει απέναντι στη Σίτι ένα προβάδισμα που δεν αμφισβητείται, μόνο που υπάρχει εδώ μια ανθυπολεπτομέρεια η οποία παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο: η κόντρα των δύο αγγλικών ομάδων εντός των συνόρων. Αυτό δεν θα σήμαινε όντως κάτι, αν δεν υπήρχε η βεβαιότητα πως ό,τι μαίνεται ανάμεσά τους καταγράφεται από τον ιστορικό του μέλλοντος. Ασφαλώς, ο φίλαθλος δεν μπορεί να σκέφτεται τη Σίτι ως μεγάλο μέγεθος, πάντως μετά την ανανέωση του συμβολαίου του Γιούργκεν Κλοπ έως το 2026, είναι πιθανόν, αν ο Γκουαρδιόλα έχει σχεδιάσει το μέλλον του στο μυαλό του, να κάνει σκέψεις αναθεώρησης. Ο Καταλανός λατρεύει το υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού στην πνευματική διάσταση, διότι κάνει το μυαλό του να δουλεύει εναργέστερα, άρα ξανανιώνει. Στην περίπτωση του δεύτερου διαδοχικού τελικού, η συζήτηση θα μετατεθεί σε ό,τι αφορά τους «πολίτες»: δεν θα πρόκειται για μία ομάδα που θέλει να γίνει μεγάλη, αλλά για ένα σύλλογο που είναι πολύ κοντά στο να αποκτήσει υπόσταση που θα τον κάνει να αναφέρεται σε 30 χρόνια από τώρα. Το Λίβερπουλ-Σίτι είναι ήδη ένα ζευγάρι που στέκει μαζί και λογίζεται ως ντέρμπι, κάτι που δεν συνέβαινε ως το 2019. Έχει αποκτήσει διαφορετική βαρύτητα ήδη όταν αναφέρεται και όλο και πιο συχνά η ο ένας ταυτίζεται με τον άλλον.

Επιπλέον, αυτό που θα κάνει η Σίτι, εφόσον προκριθεί στο «Μπερναμπέου» το βράδυ της Τετάρτης, η Ρεάλ δεν το έχει κάνει: δηλαδή να παίξει έναν τελικό με τη σπουδαιότερη των αντιπάλων τους. Οι Καστιγιάνοι πλησίασαν το 2015 να το κάνουν με την Μπαρτσελόνα, ενώ οι δύο ομάδες έχουν παίξει δύο διαδοχικές χρονιές σε τελικούς χωρίς κάποια εκ των δύο να φτάσει εκεί: το 2012 η Μπαρτσελόνα αποκλείστηκε με την Ίντερ και η Ρεάλ με την Μπάγερν Μονάχου, το 2013 οι Βαυαροί πέταξαν έξω τους ουσιαστικά άνευ Λιονέλ Μέσι «μπλαουγκράνα» και η Μπορούσια Ντόρτμουντ έκανε το ίδιο με τη Ρεάλ, μετά το ιστορικό 4-1 στο «Signal Iduna Park» με τα τέσσερα γκολ του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Βεβαίως, σε ένα πλαίσιο που γίνεται να οριστεί αντικειμενικό, όταν μαζεύονται 19 Κύπελλα Πρωταθλητριών σε ένα χώρο, το παιχνίδι αποκτά μεγαλύτερη αξία αυτομάτως.

 

Η δεύτερη θέση της Λίβερπουλ

Σε παροντικό χρόνο, πάντως, και ειδικά στο εμπορικό κομμάτι, το Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Σίτι μοιάζει σπουδαιότερο, αφού έχει περισσότερες ιστορίες. Αυτό προκύπτει και από τη μάχη τους στην Premier League. Οι πιθανότητες, για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια, να κάνουν και οι δύο ομάδες πάνω από 90 βαθμούς είναι αυξημένες. Αυτήν τη στιγμή, η Σίτι έχει 83 και η Λίβερπουλ 82 και απομένουν τέσσερα παιχνίδια. Στο τέλειο σενάριο, η ομάδα του Γκουαρδιόλα μπορεί να φτάσει τους 95 και οι «κόκκινοι» τους 94, οπότε ήδη η ένταση είναι αυξημένη, τόσο σε ό,τι αφορά τη μάχη αυτή καθαυτή όσο και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που έχουν δημιουργήσει οι δύο ομάδες. Με βάση το πρόγραμμα, το πρωτάθλημα τελειώνει στις 22 Μαΐου, δηλαδή έξι μέρες πριν τον τελικό και ουδείς θα έβαζε το χέρι του στη φωτιά ότι δεν θα κριθεί την τελευταία αγωνιστική.

Επιπλέον, μία εβδομάδα πριν, στις 14 Μαΐου στο Γουέμπλεϊ, η Λίβερπουλ έχει τον τελικό του Κυπέλλου με την Τσέλσι, ένα ματς που… ζεματάει, κυρίως διότι ο Κλοπ δεν έχει νικήσει τον Τόμας Τούχελ, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω ήταν ο αντικαταστάτης του στην Ντόρτμουντ, στην Αγγλία, αφού η επικράτηση στα πέναλτι στο League Cup δεν ήρθε στην κανονική διάρκεια του παιχνιδιού μηδέ στην παράταση.

Ανεξαρτήτως, πάντως, του τι θα γίνει ανάμεσα στους δύο, ένα εξτρά κίνητρο στον τελικό, είτε πρόκειται ξανά για αγγλική υπόθεση, όπως το 2019 και το 2021, είτε παίξει η Λίβερπουλ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, οι «κόκκινοι» θα έχουν το επιπλέον κίνητρο: με νίκη στο Παρίσι, φτάνουν τα εφτά Κύπελλα Πρωταθλητριών και ισοφαρίζουν τη Μίλαν στη δεύτερη θέση. Οι πιθανότητες, δε, να μείνουν μόνοι δεύτεροι τα επόμενα χρόνια, ουδόλως αμελητέες είναι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News