Τελικός για τον Άλκη: Ούτε ένα κάθισμα άδειο στο ΟΑΚΑ! Το οφείλουμε στον Άλκη!
Η SportDay δημοσιοποίησε την ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε στον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, για τη διεξαγωγή του φετινού τελικού του κυπέλλου – από τις 14 Φεβρουαρίου – και θέτει ένα ερώτημα προς όλους τους αρμόδιους φορείς (κυβέρνηση, ΕΠΟ, Αστυνομία, ΠΑΕ): Αν δεν μπορούμε να διοργανώσουμε φέτος έναν τελικό κυπέλλου Ελλάδος χωρίς «νεκρές ζώνες» και χιλιάδες άδεια καθίσματα, για να τιμήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ τη μνήμη ενός δολοφονημένου παιδιού, πότε θα το κάνουμε;
Το ολοκληρωμένο κείμενο που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της SportDay στο φύλλο του Σαββάτου 7 Μαϊου και η πλήρης πρόταση για τις συνθήκες διεξαγωγής του φετινού τελικού κυπέλλου Ελλάδος έχουν ως εξής:
Ήταν 8 Φεβρουαρίου 2022, όταν η Sportday κατέθετε επίσημη επιστολή σε όλους τους αρμόδιους φορείς, αρχής γενομένης από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με πρόταση μετονομασίας του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος σε «Άλκης Καμπανός».
Σήμερα, τρεις μήνες μετά, η φίλαθλη Ελλάδα διαπιστώνει δυστυχώς ότι η άγρια δολοφονία του φίλου του Άρη εκείνη την αποφράδα νύχτα της 1ης Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, αρχίζει να ξεχνιέται.
Τρεις μήνες μετά, η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να παραμένει παραδομένη στο φόβο απέναντι στο τέρας του χουλιγκανισμού που η ίδια εξέθρεψε επί σειρά ετών. Ακόμη και σε μια χρονιά που μια αποτρόπαια δολοφονία που συνοδευόταν από το ερώτημα «τι ομάδα είσαι» όφειλε να μας ευαισθητοποιήσει, να μας ενώσει και να μας κάνει πιο αποφασιστικούς προκειμένου να καταφέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο να επιστρέψει σε μια στοιχειώδη κανονικότητα, τώρα που έφτασε η λήψη αποφάσεων για τη διεξαγωγή ενός αγώνα – γιορτή για το ποδόσφαιρο κάθε πολιτισμένης χώρας, παντού οσμίζεσαι φόβο!
Ουδείς, με πρώτη την ελληνική Αστυνομία, δεν έχει το θάρρος να εγγυηθεί την ασφάλεια όσων βρεθούν το βράδυ της 21ης Μαΐου στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.
Ουδείς, μοιάζει να έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο προκειμένου να ζήσουμε κι εμείς ως ποδόσφαιρο έναν τελικό κυπέλλου σε γεμάτο γήπεδο, χωρίς νεκρές ζώνες, χωρίς στρατιές κρανοφόρων αστυνομικών στις εξέδρες.
Έχουμε φτάσει στο σημείο να… πανηγυρίζουμε, επειδή η Αστυνομία ενέκρινε τη διεξαγωγή του τελικού ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό με μόλις… 15.000 άδεια καθίσματα στις εξέδρες. Ειλικρινά, όσα ζούμε τις τελευταίες μέρες είναι σοκαριστικά.
Αν και φέτος, λίγους μόλις μήνες μετά το θάνατο ενός παιδιού που συγκλόνισε όλη τη χώρα δεν μπορούμε να διοργανώσουμε έναν αγώνα – γιορτή, πότε θα μπορέσουμε να το πράξουμε;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τελικός για τον Άλκη: Επιστολή της Sportday στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Το χρέος και η ευθύνη της SportDay απέναντι στην ελληνική φίλαθλη κοινωνία
Η επιστολή της SportDay προς τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν ήταν η μόνη κίνηση του μεγαλύτερου brand στον χώρο του ελληνικού αθλητικού Τύπου τον 21ο αιώνα. Ήταν η αρχή μιας προσπάθειας να προσθέσει το δικό της λιθαράκι, προκειμένου ένα τραγικό γεγονός – όπως ο θάνατος του Άλκη Καμπανού – τουλάχιστον να κάνει άπαντες να συναισθανθούν τις ευθύνες τους απέναντι σε κάθε νέο παιδί που θέλει ανοιχτά να φωνάζει το όνομα της ομάδας που υποστηρίζει, χωρίς να κινδυνεύει να βρεθεί αιματοκυλισμένο σε κάποιο σκοτεινό πεζοδρόμιο.
Λίγες μέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 14 Φεβρουαρίου 2022, με επίσημη επιστολή προς τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη (ο οποίος είχε επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες του ομίλου της SportDay) κατατέθηκε προς την ελληνική κυβέρνηση αναλυτικό σχέδιο οργάνωσης του τελικού κυπέλλου, το οποίο δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, γιατί πολύ απλά επιθυμία μας ήταν να βοηθήσουμε αθόρυβα και με ουσία μια κοινή προσπάθεια επιστροφής του ελληνικού ποδοσφαίρου στην κανονικότητα του αθλητικού πολιτισμού και του αλληλοσεβασμού.
Το θεωρούσαμε χρέος μας απέναντι στην οικογένεια του Άλκη Καμπανού, απέναντι σε όλους τους υγιείς φιλάθλους – ανεξαρτήτως ηλικίας – που ζητούν το αυτονόητο: Να μπορούν να πηγαίνουν ξανά στο γήπεδο παρέα με τον κολλητό τους (ακόμη κι αυτός υποστηρίζει αντίπαλη ομάδα), χωρίς να φοβούνται ότι δεν θα γυρίσουν σπίτια τους. Να μπορεί κάθε φίλαθλος, κάθε οπαδός να πηγαίνει στο γήπεδο φορώντας τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας, χωρίς να κινδυνεύει να δεχτεί ένα μαχαίρι στο στήθος.
Σήμερα, λοιπόν, δύο εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή του τελικού κυπέλλου, επιλέξαμε να δημοσιοποιήσουμε την πρότασή μας και ζητάμε απ’ όλους όσοι εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με τη διεξαγωγή της αναμέτρησης Παναθηναϊκού – ΠΑΟΚ να πράξουν το αυτονόητο: Να διοργανώσουν ένα παιχνίδι – γιορτή, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς περιορισμούς και πάνω απ’ όλα χωρίς φόβο. Να αναλάβουν άπαντες τις ευθύνες τους και να τιμήσουν τη μνήμη του Άλκη Καμπανού και όλων των θυμάτων της οπαδικής βίας στη χώρα μας, όπως επιβάλλεται να το πράξουν.
Η αναλυτική πρόταση της SportDay για τη διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου
Η ολοκληρωμένη πρόταση που είχε καταθέσει η SportDay στον κ. Γεραπετρίτη αναφέρει το εξής σχέδιο διεξαγωγής του τελικού:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Λαμβάνουμε το θάρρος να επικοινωνήσουμε εκ νέου μαζί σας, αντιλαμβανόμενοι τη βούλησή σας να συμβάλλετε όσο το δυνατόν περισσότερο στην καταπολέμηση του «τέρατος» της οπαδικής βίας που μαστίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Σε συνέχεια της επιστολής που στείλαμε στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους κυβερνητικούς και αθλητικούς φορείς, με προτεινόμενες αλλαγές στη δομή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος, σας καταθέτουμε συγκεκριμένο πλάνο διανομής των εισιτηρίων του τελικού, προκειμένου να κερδίσουμε (ως αθλητική κοινωνία) την αυτονόητη δυνατότητα να διεξάγεται πλέον κάθε χρόνο το συγκεκριμένο παιχνίδι σε γεμάτο Ολυμπιακό Στάδιο.
H πρόταση που σας παραθέτουμε στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:
Αντί για νεκρές ζώνες γεμίζουμε το ΟΑΚΑ με μικρά παιδιά
Τα τελευταία χρόνια οι τελικοί του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο διεξάγονται είτε κεκλεισμένων των θυρών, είτε με δημιουργία «νεκρών ζωνών» στις εξέδρες, για λόγους ασφαλείας, προκειμένου να βρίσκονται σε απόσταση αρκετών «κλειστών θυρών» οι οπαδοί των δύο φιναλίστ.
Το πρώτο σενάριο (των κεκλεισμένων θυρών) συνιστά ντροπιαστικό φαινόμενο για όλους μας (πολιτική και αθλητική ηγεσία, ΕΠΟ, ΠΑΕ, αθλητικούς συντάκτες).
Το δεύτερο (με τις νεκρές ζώνες) ουσιαστικά στέλνει σε όλους τους εμπλεκόμενους του τελικού ένα εντελώς λάθος μήνυμα: «Επειδή ξέρουμε ότι στο γήπεδο θα βρεθούν… στρατοί χούλιγκαν τουλάχιστον ας τους έχουμε σε απόσταση».
Εμείς, λοιπόν, προτείνουμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Όχι μόνο δεν αφήνουμε άδεια καθίσματα στις εξέδρες, αλλά τα γεμίζουμε όλα με μικρά παιδιά. Γεμίζουμε τις εξέδρες που έχουμε συνηθίσει να αφήνουμε «νεκρές» με παιδιά από ποδοσφαιρικές Ακαδημίες.
Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξούμε ότι θα αυξήσουμε το αίσθημα ευθύνης που θα έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διοργάνωση του τελικού:
– Οι δημοσιογράφοι να μην πυροδοτήσουμε με δηλητηριασμένα κείμενα το κλίμα πριν από ένα παιχνίδι το οποίο θα διεξαχθεί παρουσία χιλιάδων μικρών παιδιών στις εξέδρες.
– Οι δύο φιναλίστ ΠΑΕ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στον έλεγχο διανομής των εισιτηρίων που θα παραλάβουν, καθώς εκτός των άλλων ανάμεσα στα παιδιά των Ακαδημιών που θα βρίσκονται στις εξέδρες θα βρίσκονται και τα παιδιά των δικών τους τμημάτων υποδομής και των δικών τους συνεργαζόμενων Ακαδημιών.
– Η Αστυνομία να είναι ιδιαίτερα αυστηρή στον έλεγχο του Σταδίου, προκειμένου να μην εισέλθει το παραμικρό επικίνδυνο αντικείμενο στις εξέδρες και το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα ενός μικρού παιδιού.
Το ακριβές πλάνο διανομής των εισιτηρίων
Στην πρότασή μας μπορείτε να βρείτε επισυναπτόμενη κάτοψη του ΟΑΚΑ με το ακριβές πλάνο κατανομής των εισιτηρίων του τελικού, ανά θύρα:
Όπως θα δείτε στο πλάνο, τα εισιτήρια του τελικού διανέμονται ως εξής:
Α) ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΕ: Οι δύο ΠΑΕ παραλαμβάνουν από περίπου 22.000 εισιτήρια. Από αυτά τα 20.000 έκαστος διανέμονται όπως κρίνουν οι δύο ομάδες και τα 2.000 έκαστος διανέμονται για τη δημιουργία δύο οικογενειακών εξεδρών των δύο φιναλίστ.
Στις δύο οικογενειακές εξέδρες (Θύρες 7 και 11 στην κάτοψη) θα μπορούν να προσέρχονται μόνο ενήλικες συνοδευόμενοι από παιδιά ηλικίας έως 17 ετών.
Β) ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΕ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ: Η ΕΠΟ αναλαμβάνει τη διάθεση περίπου 10.000 εισιτηρίων σε Ακαδημίες, Αθλητικούς Οργανισμούς Δήμων, Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς με τα παιδιά και τους συνοδούς τους να καταλαμβάνουν τις εξέδρες 8,9,10 και 26,28,30. Στη Θύρα 9 κάθονται – εκτός των άλλων – μαζί οι ακαδημίες των δύο φιναλίστ σε μια κίνηση συμβολισμού.
Γ) ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΚΛΠ: Τα υπόλοιπα εισιτήρια που αναλογούν στις θύρες VIP, 23, 25, 29 αξιοποιούνται από την Ελληνική Ομοσπονδία για τις ανάγκες χορηγών κλπ.
Τα βασικά μηνύματα της επικοινωνίας του τελικού: «Έλα στον τελικό με τη φανέλα της αγαπημένης σου ομάδας»
Στο γράφημα της κάτοψης που σας αποστέλλουμε θα βρείτε και κάποια σημεία στις εξέδρες που είναι καλυμμένα με κίτρινο χρώμα. Πρόκειται για ειδικά διαφημιστικά banners που θα βρίσκονται στις εξέδρες, με μηνύματα χορηγών του τελικού που θα φέρουν το σύνθημα ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΚΗ (ενδεχομένως και το πρόσωπό του) και ένα ξεχωριστό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας.
Η πρόταση μας για την επικοινωνία του τελικού στηρίζεται σε δύο βασικά μηνύματα. Το μήνυμα «Για τον Άλκη», προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη του συγκεκριμένου παιδιού και να μετατραπεί το πρόσωπό του σε σύμβολο κατά της οπαδικής βίας και το σύνθημα «Έλα στον τελικό με τη φανέλα της αγαπημένης σου ομάδας».
Στόχος θα είναι να μετατρέψουμε το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας σε ένα πολύχρωμο ποδοσφαιρικό μωσαϊκό στο οποίο ιδιαίτερα τα νέα παιδιά θα προσέρχονται φορώντας τη φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας (όποια κι αν είναι αυτή), χωρίς να φοβούνται να το πράξουν.
«Ο φόβος θα αποτελέσει και πάλι το μεγαλύτερο αντίπαλό μας στην προσπάθεια να μετατρέψουμε τον τελικό σε γιορτή»
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ενδεχομένως ο μεγαλύτερος αντίπαλος όλων όσοι παλεύουμε να αποκτήσουμε ένα υγιές ποδόσφαιρο δεν είναι η οπαδική βία, αλλά ο φόβος απέναντι στην οπαδική βία.
Έχουμε φτάσει στο σημείο ως κοινωνία μικρά παιδιά να φοβούνται να φοράνε τη φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας, επειδή κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν.
Είμαστε σίγουροι ότι ο φόβος θα αποτελέσει και τον μεγαλύτερο αντίπαλό μας στην προσπάθεια να μετατρέψουμε τον τελικό σε μια γιορτή του ποδοσφαίρου, έναν αγώνα – σύμβολο στη μνήμη του Άλκη.
Γιατί – ενδεχομένως όχι άδικα – οι περισσότεροι φορείς θα φοβηθούν να αναλάβουν την ευθύνη διοργάνωσης ενός τέτοιου αγώνα σε ένα «αρρωστημένο» περιβάλλον όπως αυτό που κυριαρχεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, εδώ και πολλά χρόνια.
Αν νικήσουμε το φόβο μας, ωστόσο, αν αντιληφθούμε ότι μια θεωρητικά «δύσκολη άσκηση», μπορεί να γίνει πιο «εύκολη» αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας και νικήσουμε το μεγαλύτερο εχθρό μας, τότε να είστε σίγουρος ότι το κοινό μας όραμα μπορεί να αποκτήσει σάρκα και οστά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'