SD FILES: Γιατί χάνονται οι Αντετοκούνμπο για τους δύο «αιώνιους»;

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο συμφώνησε με τη Βιλερμπάν και ο Γιάννης Λαμπίρης θυμάται τις ευκαιρίες που έχασαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός να εντάξουν έναν Αντετοκούνμπο στο ρόστερ τους, με εξαίρεση τη διετία του Θανάση στο τριφύλι.

Σε ανύποπτη στιγμή πριν από κάποια χρόνια ο Γιάννης Αντετοκούμπο, είχε πει ότι ο αδελφός του Κώστας είναι ο καλύτερος παίκτης απ’ όλους στην οικογένεια. Είναι ο τρίτος στη σειρά πίσω από τον Θανάση και τον Γιάννη (γιατί υπάρχει και ο Αλέξανδρος) τουλάχιστον από αυτούς που παίζουν μπάσκετ.

Και αυτό πολύ πριν πάρει το δαχτυλίδι του πρωταθλητή (ο πρώτος στην οικογένεια έστω και αν δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στους Λέικερς όπως ο Γιάννης στους Μπάκς). Το όνομα του Κώστα «έπαιξε» δυνατά εφέτος μεταξύ των δύο «αιωνίων» αλλά τελικά θα φορέσει τα πράσινα της Βιλερμπάν.

Για μια ακόμα φορά το «πρότζεκτ Αντετοκούνμπο» χάθηκε για τις δύο κορυφαίες ελληνικές ομάδες τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, όπως είχε χαθεί παλαιότερα με την περίπτωση του έφηβου Γιάννη και μόνο ο Θανάσης για μια διετία (2017-2019) είχε αποκτηθεί από τον Παναθηναϊκό.

Γιατί λοιπόν τα μέλη της οικογένειας «θαύμα» του ελληνικού μπάσκετ που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και ανδρώθηκαν μπασκετικά στη χώρα μας δεν έχουν «κλειδώσει» από την πρώτη στιγμή στα ρόστερ των ελληνικών ομάδων και δη των δύο «αιωνίων» της Ευρωλίγκας;

Το θέμα είναι σύνθετο και αν αρχίσουμε από το παρόν, η περίπτωση του Κώστα Αντετοκούνμπο είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη του Γιάννη καμμιά δεκαριά χρόνια πίσω. Ο Ολυμπιακός είναι αλήθεια έφτασε κοντά αυτό το καλοκαίρι στο να αποσπάσει την υπογραφή του Κώστα (έχοντας του εγγυηθεί και χρόνο συμμετοχής) για τον οποίο στην αρχή του μεταγραφικού παζαριού είχε κάνει την κίνησή του και ο Παναθηναϊκός.

Εδώ η απόφαση του πρωταθλητή ΝΒΑ με τους Λέικερς, είχε να κάνει περισσότερο με τη σχέση που έχει ο αδελφός του Γιάννης με τον μεγάλο NBAer του παρελθόντος και πρόεδρο στη Βιλερμπάν Τόνι Πάρκερ. Γενικά η γαλλική ομάδα, με τον συγκεκριμένο πρόεδρο, αλλά και με το πρότζεκτ που δουλεύει είναι σαν ένα μικρό «εργαστήριο» παραγωγής ταλέντων που μπορούν να φτάσουν μέχρι και το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο.

Σαφώς ο Κώστας – πιθανότατα και με την παρότρυνση του Γιάννη – είδε στο πλάνο της Βιλερμπάν μια πιο δελεαστική προοπτική που ενδεχομένως θα τον φέρει πιο γρήγορα πίσω εκεί που θέλει να είναι, στο ΝΒΑ σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Βέβαια θα πρέπει και η Βιλερμπαν να του δώσει χώρο και κυρίως τον τρόπο για να αναπτύξει το παιχνίδι του, κάτι που δεν έκαναν είναι αλήθεια οι Λέικερς.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι εδώ δεν μπορούσαν να κάνουν και πολλά τόσο ο Ολυμπιακός (που το προχώρησε λίγο παραπάνω) όσο και ο Παναθηναϊκός. Όμως εάν πάμε το ημερολόγιο αρκετά χρόνια πίσω γενικά οι ομάδες μας έπιασαν από τη λάθος πλευρά το θέμα Αντετοκούνμπο στο σύνολό του.

Η απώλεια του Γιάννη, η Σαραγόσα, ο Ζιοβάνι και τα 25.000 ευρώ που δεν δόθηκαν ποτέ στην οικογένεια Αντετοκούνμπο

Η έλλειψη ενός επαγγελματικού τμήματος σκάουτινγκ (ιδιαίτερα πριν από μια δεκαετία και ακόμα πιο πίσω) έχει στοιχίσει την απώλεια αρκετών ταλέντων ή παικτών κελεπούρια από το εξωτερικό και ουσιαστικά αυτό τον ρόλο τον παίζει βασικά ο προπονητής που επιλέγει τους ξένους ή τους ταλαντούχους νεαρούς!

Δεν χρειαζόταν κάποιος να περιμένει τη σεζόν 2012-13 στο αντρικό τμήμα του Φιλαθλητικού στην Α2 για να δει τι εστί Γιάννης Αντετοκούνμπο. Έπαιζε στα παιδικοεφηβικά και έβαζε 40άρες και κόντρα σε μεγάλες ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός και μάλιστα τότε υπήρχε και η – αγωνιστική – κόντρα με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και οι τίτλοι στο διαδύκτιο έκαναν λόγο για τις «εικόνες από το μέλλον»

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε ενδιαφερθεί (πιθανότατα γιατί είχε και το πρότζεκτ του Χαραλαμπόπουλου αν και ήταν ηλίου φαεινότερον για το που μπορεί να φτάσει ο καθένας από άποψη σωματοδομής) και σε κάποια κρούση που του είχε γίνει ήταν αρνητικός, ενώ και ο Ολυμπιακός δεν έδειξε το ανάλογο ενδιαφέρον.

Ακούγεται ως ανέκδοτο αλλά είναι πέρα για πέρα αλήθεια, το ποσό που ήθελε τότε η οικογένεια για να «μετακομίσει» ο Γιάννης σε ΟΑΚΑ ή ΣΕΦ ήταν 25.000 ευρώ το χρόνο! Πραγματικά απίστευτο, αλλά αληθινό…

Και για να μην λέμε μόνο για τις ελληνικές ομάδες, τον προσπέρασαν η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ, ενώ ο τζένεραλ μάνατζερ της Εφές Αναντολού, που τον είχε δει τότε είχε πει στον Γιώργο Δημητρόπουλο (τον εκπρόσωπο του παίκτη): «Εγώ έχω 10 σαν αυτόν στην Τουρκία» !

Μάλλον τώρα εξηγείται γιατί έφτασε το 2021 για να πάρει η Εφές την πρώτη της Ευρωλίγκα…

Ομοσπονδιακός τεχνικός τότε στην εθνική μας ήταν ο Αντρέα Τρινκιέρι. Εκανε και αυτός διάνα που τον «έκοψε» ακόμα και από την προεπιλογή για το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας (2013). Δεν διεκδίκησε καν δηλαδή θέση στην 14άδα ή 16άδα της εθνικής πριν επιλεγεί η τελική 12άδα!

Ο Γιώργος Πάνου, επίσης ατζέντης του Γιάννη, το φθινόπωρο του 2012 είχε στείλει και ένα βιντεάκι χαμηλής ανάλυσης στον τότε αθλητικό διευθυντή της Σαραγόσα, Βίλυ Βιλάρ, ο οποίος μόλις το είδε έκλεισε εισιτήριο για την Αθήνα για να το δει από κοντά σε μια προπόνηση. «Έκανε μία άσκηση διασκελισμού σε κώνους και όταν τον είδα νόμιζα ότι μου κάνουν πλάκα. Στην αρχή σκέφτηκα ότι θα ήταν μία περίπτωση παίκτη που θα έχει τρομερά φυσικά προσόντα, αλλά δεν θα ξέρει πώς να τα αξιοποιήσει μέσα στο γήπεδο, αλλά όταν τον είδα και σε αγώνα, κατάλαβα ότι ο Γιάννης ήταν κάτι το ξεχωριστό» τόνισε δύο χρόνια αργότερα ο Βιλάρ στο γνωστό ισπανικό περιοδικό μπάσκετ «Gigantes» ενθυμούμενος εκείνη τη γνωριμία.

«Είστε σίγουροι ότι δεν τον έχει κλείσει κάποια ελληνική ομάδα ή άλλη ευρωπαϊκή» ρώτησε απορημένος τους εκπροσώπους του Γιάννη και φυσικά προχώρησε τη συμφωνία αποκτώντας με 200.000 ευρώ τα δικαιώματά του για την ισπανική ομάδα.

Μία ημέρα μετά τα 18α γενέθλια του, στις 7 Δεκεμβρίου του 2013, ο Γιάννης υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με την ισπανική ομάδα (3+1) και 10 μέρες αργότερα, όταν και ανακοινώθηκε η μεταγραφή του ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δήλωνε: «Είμαι ενθουσιασμένος που θα παίξω σε μια διοργάνωση σαν το ισπανικό πρωτάθλημα και σε μια ομάδα όπως η Zaragoza, στην οποία θα ωριμάσω σαν παίκτης. Ευχαριστώ τον Φιλαθλητικό για τη δουλειά που έκανε με εμένα όλα αυτά τα χρόνια, ήταν μια τρομερή ευκαιρία και ευχαριστώ τους προπονητές μου Τάκη Ζήβα, Γρηγόρη Μελλά, Σπύρο Βελληνιάτη».

Βάσει της συμφωνίας, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα έμενε μέχρι το τέλος της σεζόν στον Φιλαθλητικό, αλλά έμελλε να μην παίξει ούτε ένα παιχνίδι στη Σαραγόσα η οποία είχε σκοπό να επενδύσει πάνω του και να του δώσει ρόλο.

Στις 27 Ιουνίου του 2013 οι Μιλγουόκι Μπάκς τον επέλεξαν στο Νο 15 του ντράφτ και τον ήθελαν αμέσως όπως και έγινε υπογράφοντας άμεσα συμβόλαιο ένα μήνα αργότερα με τη Σαραγόσα να παίρνει ζεστά 500.000 ευρώ, δηλαδή 300.000 ευρώ κέρδος χωρίς να καν να κινηθεί η ισπανική ομάδα !

«Είναι κρίμα που δεν μπορέσαμε να απολαύσουμε τον Γιάννη στη Σαραγόσα, αλλά πιστεύω ότι είναι επιτυχία και μόνο που φόρεσε τη φανέλα μας», δήλωσε τότε ο αθλητικός διευθυντής της Σαραγόσα που είχε το Γιάννη 225 μέρες στο δυναμικό της χωρίς να προλάβει να παίξει !

Και μιλάμε για παιδιά και μια οικογένεια που λάτρευε και λατρεύει την Ελλάδα και τη διαφημίζει όπου και αν βρεθεί. Μάλιστα ήταν και Ολυμπιακοί οι δύο μεγάλοι τουλάχιστον και ο συγχωρεμένος πατέρας τους, ο Τσάρλς, τους πήγαινε στο γήπεδο Καραϊσκάκη καθώς λάτρευαν τον Τζιοβάνι όπως έχει άλλωστε γράψει και στο βιβλίο του για τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο Ισπανός δημοσιογράφος Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας.

Αναφέρει χαρακτηριστικά σε ένα απόσπασμα για να δείξει την πρώτη αγάπη του Γιάννη με το ποδόσφαιρο και τον “μάγο” του Ολυμπιακού, Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα.

 «Ο Γιάννης ήταν γεμάτος πατρική αγάπη για το μεγάλο πάθος του: το ποδόσφαιρο. Παρόλο που μεγάλωσε σε περιοχή με περισσότερους φίλους του Παναθηναϊκού, ο νεαρός σύντομα έγινε οπαδός του αιώνιου αντιπάλου. Το όνειρό του ήταν να παίξει μια μέρα στα καλύτερα ευρωπαϊκά γήπεδα, και στον ανταγωνισμό στην ελληνική πρωτεύουσα επέλεξε τον Ολυμπιακό έναντι του Παναθηναϊκού. Ο κύριος λόγος ήταν ο Βραζιλιάνος Τζιοβάνι Σίλβα Ντε Ολιβέιρα που έπαιξε και στην Μπαρτσελόνα, και που κατέκτησε από το 1999-2005 δεκάδες τίτλους και πρωταθλήματα. Ήταν και το πραγματικό είδωλο στα νιάτα του Γιάννη μαζί με τον Γάλλο Τιερί Ανρί. Δεν ήταν πολύ συνηθισμένο για προφανείς λόγους, αλλά όποτε υπήρχε μια ευκαιρία, ο μπαμπάς Τσαρλς και ο Γιάννης πήγαιναν στο Καραϊσκάκη για να πανηγυρίσουν για τον Ολυμπιακό. Πολύ κοντά υπάρχει και το ΣΕΦ το γήπεδο μπάσκετ των ερυθρόλευκων, για το οποίο όμως ο Αντετοκούνμπο σε μικρή ηλικία δεν είχε δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον». Τελικά στο ΣΕΦ μπήκε μόνο ως επισκέπτης όταν μάλιστα πήρε και ένα δώρο από τους αδελφούς Αγγελόπουλους, όπως και στο ΟΑΚΑ και το ίδιο θα γίνει και με τον Κώστα.

Πλέον οι ελληνικές ομάδες μπορούν να στοχεύσουν στον Αλέξανδρο!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News