ΠΑΟΚ: Τα 4+1 στοιχήματα του Λουτσέσκου

Πέντε διαφορετικές μεταξύ τους περιπτώσεις με τις οποίες ο 52χρονος τεχνικός ασχολείται με κοινό παρονομαστή το σύνολο

 

Η αυλαία της προετοιμασίας του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία πέφτει την Κυριακή με το φιλικό 120 λεπτών με αντίπαλο τη Φέγενορντ. Οι «ασπρόμαυροι» επιστρέφουν στη βάση τους εκεί που θα μπουν στην τελική ευθεία για τις αναμετρήσεις της 3ης προκριματικής φάσης του Conference League. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου παραχώρησε συνέντευξη στους απεσταλμένους των Ελληνικών Μέσων και σε αυτή έκανε ειδικά αναφορά στους Άντερσον Εσίτι, Γιάννη Μιχαηλίδη, Χρήστο Τζόλη και Σίντζι Καγκάβα, την ώρα που στη Θεσσαλονίκη, θα συναντηθεί και με τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ. Πέντε ξεχωριστά κεφάλαια, το καθένα με τη δική του διαδρομή, με ξεχωριστή προσέγγιση και με κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την αξιοποίηση.

Άντερσον Εσίτι, ο ακριβός

Ο ΠΑΟΚ έδωσε – το καλοκαίρι του 2019 – τρία εκ. Ευρώ για να αποκτήσει τον Άντερσον Εσίτι και δυο χρόνια μετά, ο Νιγηριανός ανασταλτικός μέσος επέστρεψε από τον δανεισμό του στην Τουρκία ως ένα «βάρος» στο ρόστερ. Και «βάρος» όχι λόγω σωματοδομής, αλλά λόγω οικονομικών δεδομένων, καθώς πλην των χρημάτων που δόθηκαν για την απόκτησή του, έχει και ένα συμβόλαιο που αγγίζει τις 850.000 Ευρώ ετησίως, Ο Ραζβάν Λουτσέσκου αποφάσισε να ασχοληθεί με την Νιγηριανό εξαντλώντας ουσιαστικά τις όποιες πιθανότητες αξιοποίησής του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Εσίτι είναι το οικονομικό. Αν κόστιζε ετησίως τα μισά λεφτά, η παραμονή του στο ρόστερ, ακόμα και με το μονοδιάστατο παιχνίδι, θα ήταν κατά ένα τρόπο «αποδεκτή». Ο Ρουμάνος τεχικός τον χρησιμοποίησε στον άξονα ως παρτενέρ όλων στην προετοιμασία, για να διαπιστώσει αν μπορεί να καλύψει κάποια από τα «θέλω» του. Ο Λουτσέσκου παραδέχεται τη διάθεση που δείχνει ο Εσίτι να προσαρμοστεί. Είναι πολύ πιθανό να μη βρίσκεται στο ρόστερ από τον Σεπτέμβριο και μετά αλλά μέχρι τότε, αλλά μέχρι τότε θα έχει πάρει ευκαιρίες τις οποίες δικαιούται με βάση και την προσπάθεια που έχει κάνει.

Γιάννης Μιχαηλίδης, ο δεύτερος κύκλος

Λίγο πριν το lockdown του ποδοσφαίρου, τον Μάρτιο του 2020, ο Γιάννης Μιχαηλίδης μπήκε στην εξίσωση λόγω και της κίνησης του Αμπέλ Φερέιρα να αλλάξει σύστημα. Ο 21χρονος αμυντικός είναι «παιδί» του 3-4-3, το οποίο ο Ραζβάν Λουτσέσκου βάζει σε ένα συρτάρι που δεν πρόκειται να το ανοίξει. Ο Μιχαηλίδης έκανε τον πρώτο του κύκλο, γνωρίζοντας αρχικά την αποθέωση για το ξεκίνημά του και στο τέλος τον προβληματισμό για την αστάθεια και τα «μικρολάθη» που έκανε, τα οποία όταν είσαι αμυντικός… φωτίζονται με προβολέα ανάκρισης. Ο Λουτσέσκου έχει πέντε κεντρικούς αμυντικούς και καλείται να πάρει αποφάσεις. Γνώριζε πως ο Ίνγκασον θα απουσιάζει μέχρι τέλη Αυγούστου και είδε τον Κρέσπο να βγαίνει οφ για τρεις εβδομάδες. Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ έχει καταλάβει πως ο Μιχαηλίδης έχει εξαιρετικά σωματικά προσόντα και προσπαθεί να δουλέψει με το μυαλό του. Και αυτό, ο Ρουμάνος… το ΄χει.

Χρήστος Τζόλης, το… restart

Τα μισά από όσα έχουν γραφτεί για τον Χρήστο Τζόλη, φτάνουν για να καταλάβει κανείς πως δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου θέλει να αλλάζει τον Τζόλη. Ερχόμενος στον ΠΑΟΚ, ο 52χρονος τεχνικός βρήκε έναν 19χρονο από τον οποίο ο Δικέφαλος… κρεμάστηκε στην αρχή της περσινής χρονιάς, λόγω του εντυπωσιακού του ξεκινήματος. Το φινάλε αυτής τον βρήκε στην άκρη του πάγκου σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα παιχνίδια. Ο Λουτσέσκου ψάχνει να βρει τον μέσο όρο. Θέλει να κάνει τον Τζόλη κομμάτι της ομάδας, και αναζητά το restart. Θέλει να τον βάλει σε τακτικά καλούπια. «Μα, το παιδί είναι ταλέντο, ασ’ το ελεύθερο» θα πει κάποιος. Αν ο Τζόλης θέλει όχι απλά να πάρει μεταγραφή σε μεγάλη ομάδα, αλλά να γίνει κομμάτι της, πρέπει να έχει και αυτά τα εφόδια. Ο Λουτσέσκου, τη σεζόν 2018-19 είχε τον ΠΑΟΚ «του Πρίγιοβιτς» αλλά είχε δουλέψει με τέτοιο τρόπο που η αποτελεσματικότητα της ομάδας δεν αλλάξει μετά τη φυγή του. Αυτό θέλει να κάνει και με τον Τζόλη και αυτή είναι μια διαδικασία που έχει δυο κερδισμένους. Τον ποδοσφαιριστή και την ομάδα.

Σίντζι Καγκάβα, ο εγκέφαλος

Είναι ο ποδοσφαιριστής που βρέθηκε πρώτος στο σχετική λίστα του Λουτσέσκου. Θέλησε να μάθει όλο το ιστορικό της τελευταίας σεζόν. Πότε μπήκε σε προπονήσεις, τους τραυματισμούς που προέκυψαν, να δει τα παιχνίδια που έπαιξε. Τον… ξεψάχνισε. Ένα όνομα «βαρύ», σε ένα πρωτάθλημα που (δυστυχώς) το επίπεδο έχει πέσει τόσο που μπορεί άνετα να σταθεί αν έχει προπονηθεί και αν έχει όρεξη και εγωισμό. Ο Καγκάβα είναι αντίθετο του Εσίτι. Ο Νιγηριανός έχει «βαρύ» συμβόλαιο και ο Ιάπωνας έχει «βαρύ» όνομα. Χωρίς να τίθεται θέμα αγωνιστικής σύγκρισης, ο Καγκάβα θα μπορούσε να γίνει ο… Μαουρίσιο του 2022.

Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, η χαμένη «φλόγα»

Όταν ο Ολλανδός μέσος έφυγε με προορισμό την Κύπρο, ως δανεικός στον Απόλλωνα Λεμεσού, η πικρή αλήθεια είναι πως δεν έλειψε στον ΠΑΟΚ. Είναι το πουλέν της κερκίδας, είναι ένας από τους αγαπημένους του Λουτσέσκου, αλλά το συναίσθημα μπαίνει στον άκρη. Ο Ρουμάνος τεχνικός θα προσπαθήσει να διαπιστώσει αν ο «Μπίσε» έχει καθόλου από τη «φλόγα». Μεταξύ μας, και ο Λουτσέσκου γνωρίζει πως οι πιθανότητες δεν είναι πολλές, αλλά από την πρώτη στιγμή δείχνει διατεθειμένος να τις εξαντλήσει.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News