AEK: Τύπου Βράνιες ψυχώσεις δεν χωρούν στην «Αγιά Σοφιά»

Η ανακοίνωση 26 λέξεων από την ΑΕΚ για την αποχώρηση του Όγκνιεν Βράνιες δείχνει ότι, τουλάχιστον, το νέο γήπεδο έχει τη δυναμική να αντιμετωπίσει μια αγάπη τοξική.

Το «διαζύγιο» της ΑΕΚ με τον Όγκνιεν Βράνιες δεν ήταν έκπληξη, τουλάχιστον υπό την έννοια ότι ο Βόσνιος αμυντικός έχει ξαναφύγει από την «Ένωση». Την προηγούμενη φορά δεν είχε οποιοδήποτε πρόβλημα να εκδηλώσει τάσεις φυγής, όπως, άλλωστε, λίγους μήνες μετά δεν βρήκε ένσταση προκειμένου να παρακαλέσει για την επιστροφή του. Ο Βράνιες, όμως, είναι ο ένας παράγοντας στην εξίσωση. Όλοι οι άλλοι αφορούν στο κλαμπ και το πώς διαχειρίζεται καταστάσεις τέτοιου επιπέδου, στις οποίες είναι πρόδηλο ότι ο ποδοσφαιριστής που μαζί του έχει χτίσει σχέσεις αγάπης φέρεται αναμφίβολα υποτιμητικά απέναντί του.

Άλλωστε, όλο το οικοσύστημα ΑΕΚ είναι «σεσημασμένο» για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους παίκτες και τους προπονητές που η ομάδα έχει δεθεί σε βάθος χρόνου. Για κάθε Βράνιες που έχει ταιριάξει στον ψυχισμό του οπαδού της «Ένωσης», υπάρχει μια πελώρια εμμονή, που φτάνει στο όριο του παρανοϊκού, οσάκις, δε, το προσπερνά κιόλας. Οι πόρτες είναι, κατά περίεργο λόγο, πάντα ανοιχτές. Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο Βράνιες έφυγε για την Άντερλεχτ με κανονική μεταγραφή, στην οποία η ΑΕΚ επωφελήθηκε. Ο εύφλεκτος Βόσνιος δεν «φτούρησε» στο Βέλγιο και τη σεζόν 2019-20 επέστρεψε στην ΑΕΚ, από την οποία έφυγε και κακήν κακώς και σαν κυνηγημένος, δημιουργώντας πλείστα όσα επεισόδια. Ο Βράνιες ήθελε να φύγει οπωσδήποτε από την «Ένωση» και έπειτα από λίγο ήθελε να επιστρέψει: το καλοκαίρι του 2020 οι δύο πλευρές είχαν κλείσει συμφωνία με την προοπτική ο Βόσνιος να μείνει ελεύθερος. Η Άντερλεχτ το μυρίστηκε και δεν τον άφησε να πάει στην ΑΕΚ χωρίς να πάρει οικονομικό αντίκρισμα. Ο παίκτης μετακόμισε στη Σαρλερουά και το καλοκαίρι του 2021 επέστρεψε στην Αθήνα για να παίξει με την «ομάδα της καρδιάς του».

 

Το πιο μεγάλο δέλεαρ για την ΑΕΚ

Φυσικά, ο Βράνιες δεν υποκρίθηκε ποτέ πως ήταν κάτι άλλο από εκείνο που ήταν. Δεν ξύπνησε, δηλαδή, μια μέρα και είπε να καταστρέψει την ομάδα του με το πολυυπόστατο της ανωριμότητάς του.Τα σημάδια υπήρχαν, ο τύπος ήταν κινητή βόμβα. Υπάρχει φάση στο Καραϊσκάκη με τον Ολυμπιακό, στο παιχνίδι της 27ης Οκτωβρίου του 2019, που ο Βράνιες καλύπτει τον Γιουσέφ ελ Αραμπί σε έξοδο του Παναγιώτη Τσιντώτα και όταν ο Μαροκινός τσιμπάει την μπάλα, για να σκοράρει ένα γκολ που τελικά ακυρώθηκε, ο Βόσνιος σταματάει και «κράζει» το συμπαίκτη του, ακόμα πριν ο επιθετικός του Ολυμπιακού πλασάρει σε μια εστία που καλύπτει μόνο ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι. Ο Βράνιες δεν ακολουθεί καν τη φάση, σταματάει και απλώς ανοίγει τα χέρια του και μιλάει με θυμό και απογοήτευση στον τερματοφύλακά του. Το φταίξιμο, παρ’ όλα αυτά, δεν είναι καν του Έλληνα γκολκίπερ, όταν ο αμυντικός του δεν μπορεί να κρατήσει τον αντίπαλό του εκτός εμβέλειας μπάλας.

Για τον Βράνιες, πάντως, αυτή ήταν η καθημερινότητα στην ΑΕΚ. Τον αγαπούσαν όλοι και γι’ αυτό ήταν διατεθειμένοι να κάνουν τα στραβά μάτια, ακόμα και να διαφοροποιηθούν από τα ξεκατινιάσματα στα social media με την πρώην του.

Όχι πια.

Η ανακοίνωση των 26 λέξεων για την αποπομπή του στηρίζεται, πλέον, σε ισχυρά θεμέλια. Στη Φιλαδέλφεια δεν υπάρχει μέρα που να μη γίνεται λόγος για την «Αγιά Σοφιά», δεν υπάρχει ΑΕΚτζής που να μην το σκέφτεται τουλάχιστον μισή ντουζίνα φορές μέσα στο 24ωρο. Το γήπεδο δεν αποτελεί μόνο ένα δημιούργημα που οι οπαδοί της «Ένωσης» θα λατρέψουν, μέσα στο οποίο θα συγκινηθούν και η πίστη στην ομάδα τους θα ανανεωθεί, αλλά και μια ένδειξη, έστω κι αν σε αυτήν πρέπει να υπάρχει ο αστερίσκος της υστεροφημίας και το άγχος της έλλειψης μελλοντικής επένδυσης σε έμψυχο δυναμικό, διάθεσης για πρόοδο της ομάδας, του ίδιου του οργανισμού.

Ο Βράνιες και την προηγούμενη περίοδο υπήρξε πάλι αυτή η… πυρίτιδα στην μπαρουταποθήκη της ΑΕΚ, που αρκεί ένα σπίρτο για να της βάλει φωτιά. Οι χαρακτηρισμοί του για στελέχη της ΑΕΚ υπήρξαν προσβλητικοί. Αυτό δεν εμπόδισε το σύλλογο να συνεχίσει να τον έχει στο έμψυχο δυναμικό του, παρά τα συνεχή πειθαρχικά παραπτώματα. Αυτό δεν καθιστά αντιληπτό μόνο το χαρακτήρα του Βόσνιου, αλλά και μια περίεργη αδυναμία που του έχει η ΑΕΚ, υπό την έννοια πως σε άλλες περιπτώσεις παρόμοιων «δεσμών», η συμπεριφορά του λατρέμενου δεν διαπνεόταν από τέτοια επισφάλεια. Ο Βράνιες, είναι λογικό, έβρισκε και τα έκανε. Μπροστά στα παραστρατήματα εμφανίζονταν στραβά μάτια, ενώπιον της αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς, πατρικές φιγούρες που επιδίδονταν σε νουθεσία με το χάδι. Είναι σαν μια τοξική σχέση, που απλώς όλα τα σάπια κύτταρα έχουν «μεταμφιεστεί» σε αυτό που λέγεται αγάπη και που οι μετέχοντες έχουν πειστεί πως κάπως έτσι πρέπει να είναι. Μόνο που ο ένας από τους δύο, επί της ουσίας εκείνος που ευθύνεται για τα συστατικά της σχέσης, επωφελείται απ’ αυτό.

Με την «Αγιά Σοφιά», η ΑΕΚ βρίσκει ένα λόγο να αφήσει πίσω τις ψυχώσεις τύπου Βράνιες, προκειμένου, τουλάχιστον επί του παρόντος, να εξασφαλίσει τουλάχιστον υγεία για την ομάδα που θα μπει στο νέο γήπεδο. Στη Φιλαδέλφεια μπορούν μόνο να ελπίζουν ότι θα τις αφήσουν πίσω οριστικά.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News