Σαν σήμερα: Σπύρος Γιαννιώτης - Η δύναμη της ψυχής, που του χάρισε το Ολυμπιακό μετάλλιο που τόσο επιζητούσε
Ο Σπύρος Γιαννιώτης μετά από μία συγκλονιστική «μάχη» κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και εκπληρώνει το όνειρό του.
Ο Σπύρος Γιαννιώτης μετά την τέταρτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 πίστεψε πως το όνειρο για ένα μετάλλιο έσβησε.
Ο ίδιος όμως υπολόγιζε δίχως την δύναμη της ψυχής του, που τελικά τον οδήγησε στην γη της επαγγελίας τέσσερα χρόνια αργότερα. Ούτε ο ίδιος δεν πίστευε αυτό που είχε καταφέρει, όπως και κανείς άλλος, αφού στα 36 του έκανε το αδύνατο, δυνατό.
Ο Έλληνας κολυμβητής, στον τελευταίο του χορό στο Ρίο της Βραζιλίας, έδωσε ένα σωρό μαθήματα σε όλους εμάς, που μαθαίνουμε να τα παρατάμε στην πρώτη συνήθως δυσκολία.
Ο Σπύρος Γιαννιώτης όμως δεν τα παράτησε, πείσμωσε και τελικά ανταμείφθηκε για όλους τους κόπους και τις ατέλειωτες ώρες που έκανε παρέα στην αγαπημένη του θάλασσα.
Τελικός δέκα χιλιομέτρων σε ανοιχτή θάλασσα, με τον 36χρονο Σπύρο Γιαννιώτη να δίνει τον αγώνα της ζωής του, καταθέτοντας όλες του τις δυνάμεις.
Στην πιο συγκλονιστική μονομαχία των τελευταίων Ολυμπιακών Αγώνων ο Γιαννιώτης βρίσκεται περίπου στην μέση του γκρουπ των κολυμβητών. Στα τελευταία μέτρα, πραγματοποιώντας τιτάνια προσπάθεια καταφέρνει να ξεφύγει από τους αντιπάλους του.
Ο Έλληνας κολυμβητής πλησιάζει πρώτος προς τον τερματισμό, με τον Ολλανδό Φέρι Φέερτμαν να ξεκινά την καταδίωξή. Ο Γιαννιώτης καταφέρνει να περάσει την γραμμή του τερματισμού πρώτος, όμως δεν ακουμπά την πινακίδα, με τον Ολλανδό να το πράττει και να παίρνει το χρυσό μετάλλιο από τον Γιαννιώτη, αν και οι δύο αθλητές τερμάτισαν στον ίδιο χρόνο.
Ο Γιαννιώτης έτσι κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο μετά από τέσσερις Ολυμπιάδες, με τον ίδιο πάντως να είναι ευχαριστημένος για την προσπάθεια και τις δυνάμεις που είχε, αφήνοντας πίσω την ατυχία του.
2016: Η Laura Trott, στη δεύτερη συμμετοχή της σε ολυμπιακούς αγώνες, γίνεται η πιο επιτυχημένη γυναίκα Ολυμπιονίκης της Μεγάλης Βρετανίας, κερδίζοντας το τέταρτο ολυμπιακό μετάλλιό της, στο omnium στην ποδηλασία πίστας. Η δεύτερη συνεχόμενη ολυμπιακή νίκη της στο team pursuit (4:10.23 με παγκόσμιο ρεκόρ στις 13/8) και στο omnium (16/8) την κάνουν… αήττητη, καθώς είναι η πρώτη Βρετανή που έχει τρία χρυσά, στους Ολυμπιακούς, μάλιστα το 2012 έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 3.14.051.
Ο Jason Kenny (28 ετών) με την πρόσφατη απόκτηση του χρυσού στο ομαδικό sprint (11/8 με ολυμππιακό ρεκόρ), στο ατομικό Sprint (14/8) και στο Keirin (16/8) έγινε ο δεύτερος Βρετανός αθλητής με έξι ολυμπιακά μετάλλια (ένα στους ολυμπιακούς του 2008 και δύο στους ολυμπιακούς του 2012). Οι δυό τους γνωρίζονταν ήδη από το 2010 και αρραβωνιάστηκαν το 2014.
2012: Κάνει πρεμιέρα στην τηλεόραση του BBC η ταινία “Το καλό μέσα μας” (The best of men) που περιγράφει τη ζωή του Dr. Ludwig Guttman, του γιατρού που αφιέρωσε τη ζωή του στο νοσοκομείο του Stoke Mandeville για τους αναπήρους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ίδρυσε τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.
2009: Ένα χρόνο ακριβώς μετά το 9.69 που είχε πετύχει στα 100μ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ο 23χρονος Τζαμαϊκανός σπρίντερ Usain Bolt σπάει το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ με 9.58 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Βερολίνο.
2008: Ο 22χρονος Τζαμαϊκανός σπρίντερ Usain Bolt σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ, που κατείχε ο ίδιος (9.72 από την 1/6/2008 στην Νέα Υόρκη) στα 100μ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με 9.69.
2005: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 78 ετών (γεν. Ιαν. 1928 στην Αγία Πετρούπολη) ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι, γνωστός σαν “αλεπού των πάγκων”, προπονητής της Εθνικής ΕΣΣΔ και Ρωσίας. Στην θητεία του κατέκτησε το χρυσό στους Ολυμπιακούς της Σεούλ, δύο παγκόσμια και οχτώ πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ το 1987, όταν έχασε από την εθνική μας ομάδα, των Γκάλη, Γιαννάκη, Φασούλα, κλπ., στο ΣΕΦ αποκάλεσε την χώρα μας Μαυριτανία.
2004: Οι Νίκος Συρανίδης και Θωμάς Μπίμης κατακτούν το χρυσό μετάλλιο, και πρώτο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στην συγχρονισμένη κατάδυση από βατήρα 3 μέτρων.
1999: Ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο ο Maurice Greene (9.79 σην Αθήνα) συλλαμβάνει και παραδίδει στην ασφάλεια του αεροδρομίου της Σεβίλλης έναν Γάλλο που προσπάθησε να κλέψει την τσάντα και το πορτοφόλι του συναθλητή και φίλου του Larry Wade.
1995: Ο Αιθίοπας Haile Gebrselassie σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 5000μ του Κενυάτη Moses Kiptanui κατά 11 δευτερόλεπτα με χρόνο 12:44.39 στο μήτινγκ της Ζυρίχης. O Kiptanui απαντάει κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ στα 3000μ φυσικά εμπόδια με 7:59.18 και γίνεται ο πρώτος δρομέας που σπάει το φράγμα των 8 λεπτών.
1988: Ξεκινάει το διεθνές φιλικό τουρνουά του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη με συμμετοχή του Άγιαξ, της Πενιαρόλ και της Ατλέτικο Μαδρίτης. Με την Πενιαρόλ παίζει ο Zico και με τον Ολυμπιακό ο Detari.
1986: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών, κατά τη διάρκεια γαμήλιας τελετής, ο δισκοβόλος Νίκος Σύλλας, που όταν πρωτοξεκίνησε έριχνε τον δίσκο χωρίς περιστροφή, με τον παλμό της ελληνικής δισκοβολίας, ενώ το 1936 κατέκτησε την 6η θέση με βολή 47.75 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο.
1977: Ο δικαστής Alfred M. Ascione αποφασίζει “Αυτός ο άνθρωπος είναι πια γυναίκα”. Πρόκειται για την περίπτωση του Richard Raskind, παίκτη του τέννις, που άλλαξε φύλλο και όνομα σε Renee Richards έχοντας στο μεταξύ στην δεκαετία του 1970 κάποιες επιτυχίες στο επαγγελματικό τένις αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός μετά την χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών του οργάνων.
1954: Το “Sports Illustrated” κυκλοφορεί για πρώτη φορά από την εταιρεία Time Inc. και κοστίζει 25 σεντς. Υποστηρίζεται ότι 250.000 συνδρομές είχαν πουληθεί πριν ακόμα το περιοδικό βγεί από το τυπογραφείο.
1930: Ξεκινούν οι πρώτοι “Αγώνες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας” στο Hamilton του Οντάριο. Το 1954 θα ονομαστούν “Αγώνες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας & Κοινοπολιτείας” και το 1970 “Αγώνες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'