Σαν Σήμερα: Στα Δύο Αοράκια δεν έπαιζαν μπάσκετ, εκτελούσαν με έξι σφαίρες στην καρδιά
Η τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη στην Ελλάδα ήταν αυτή του Βασίλη Λυμπέρη στα Δύο Αοράκια. Είχε κάψει ζωντανούς την εν διαστάσει σύζυγό του, την πεθερά του, την κόρη του και τον γιο του.
Τα Δύο Αοράκια, δύο μικροί λόφοι στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο, ήταν η αφορμή να πάρει γενικότερα η περιοχή το συγκεκριμένο όνομα.
Στον ένα λόφο έχει κτιστεί εκκλησία, ο ναός των Αγίων Πάντων και στον άλλο έχει τοποθετηθεί το ραντάρ του αεροδρομίου Ηρακλείου, Νίκος Καζαντζάκης.
Η περιοχή έγινε ευρέως γνωστή λόγω του κλειστού γυμναστηρίου «Δυο Αοράκια». Μόνο που πριν το μπάσκετ διαφημίσει την περιοχή ήταν τόπος εκτέλεσης θανατοποινιτών.
Μάλιστα, ξημερώματα της 25ης Αυγούστου 1972 στο πεδίο βολής της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ), στα Δύο Αοράκια, έγινε η τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη στην Ελλάδα, του 27χρονου Βασίλη Λυμπέρη, από 12μελές εκτελεστικό απόσπασμα. Αληθινά πυρά είχαν μόνο τα έξι όπλα.
Ο Βασίλης Λυμπέρης, ο οποίος έως τότε κρατείτο στις φυλακές Αλικαρνασσού, είχε σκοτώσει -για την ακρίβεια είχε κάψει ζωντανούς- την εν διαστάσει σύζυγό του Βασιλική Λυμπέρη, 24 ετών, την 55χρονη πεθερά του Αντιγόνη Μάρκου, την 2,5 ετών κόρη του Παναγιώτα Λυμπέρη και τον ενός ετους γιο του Γιώργο Λυμπέρη.
Το έγκλημα
Όλα συνέβησαν τη νύχτα της 4ης Ιανουαρίου 1972 και τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Ιανουαρίου στο σπίτι των θυμάτων στο Χαλάνδρι. Ο δράστης είχε και τρεις φίλους του συνεργούς στο έγκλημα. Η πεθερά και τα παιδιά ξεψύχησαν ακαριαία, αλλά η σύζυγός του έζησε μέχρι το μεσημέρι της 5ης Ιανουαρίου και ήταν αυτή που κατήγγειλε το περιστατικό από το νοσοκομείο.
Στις 6 Μαΐου 1972 ο Λυμπέρης καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο (Κακουργιοδικείο) της Αθήνας τετράκις «εις θάνατον» για καθένα από τα θύματα ξεχωριστά), όπως και ένας από τους συνεργούς του ο 18χρονος Παύλος Αγγελόπουλος.
Ο μελλοθάνατος λίγη ώρα πριν την εκτέλεση είχε συντάξει επιστολή προς την μητέρα του. Νωρίτερα είχε κατατεθεί αίτηση από τους συνηγόρους του προς το Συμβούλιο Χαρίτων ώστε να του αποδοθεί χάρη, ωστόσο η αίτηση απορρίφθηκε παμψηφεί.
Την ίδια μέρα και ώρα επρόκειτο να εκτελεστεί στην Κέρκυρα και ο άλλος καταδικασθείς για την ίδια υπόθεση, Παύλος Αγγελόπουλος. Είχε κατατεθεί και από εκείνον αίτηση προς το Συμβούλιο Χαρίτων. Είχε και αυτή απορριφθεί με ψήφους 4 προς 3.
Τη γνωμοδότηση του συμβουλίου υπέγραψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Άγγελος Τσουκαλάς, δεν την επικύρωσε όμως ο αντιβασιλέας, δηλαδή ο δικτάτορας Παπαδόπουλος.
Τελικά με το σκεπτικό του νεαρού της ηλικίας -δεν είχε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του κατά τη στιγμή της τέλεσης του εγκλήματος- η εκτέλεση αρχικά ανεστάλη και τελικά το 1975 μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 του απονεμήθηκε χάρη και αποφυλακίστηκε.
Η «Υπόθεση Λυμπέρη» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο την ίδια κιόλας χρονιά με τίτλο «Οι Σατανάδες της Νύχτας», σε σκηνοθεσία του Μάριου Ρετσίλα και παραγωγή του Τζέιμς Πάρις.
Με πληροφορίες από athensmagazine.gr και epilekta.com – Στην κεντρική φωτογραφία πρωτοσέλιδα από τις εφημερίδες Θεσσαλονίκη, Τα σημερινά και Βραδυνή, της εποχής.
Η Ξάνθη στον Ελληνοαυστραλό Βασίλη Παπαδημητρίου
2020: Η ΠΑΕ «ΞΑΝΘΗ» Α.Ο., ανακοινώνει ότι η Insports IKE που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ, ήρθε σε συμφωνία με τον Ελληνοαυστραλό επιχειρηματία κ. Βασίλη Παπαδημητρίου (Bill Pappas) για την μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών αυτών.
2018: Σπάνια Ferrari 250 GTO μοντέλο του 1962 πωλείται στην τιμή ρεκόρ των $48,4 εκατομ. Σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby στο Monterey της California. Το αυτοκίνητο ανήκε στον Dr. Gregory Whitten, πρόεδρο της Numerix Software.
2016: Το πρώτο της μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ρότερνταμ πανηγυρίζει η ελληνική κωπηλασία, μετά την κατάληψη της 2ης θέσης στον τελικό της δικώπου άνευ πηδαλιούχου ανδρών κάτω των 23. Μετά την πρώτη συμμετοχή τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες και την κατάληψη της 6ης θέσης στην τετράκωπο ελαφρών βαρών στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τα δύο μέλη της, οι Στέφανος Ντούσκος και Γιάννης Πέτρου κατακτούν το αργυρό μετάλλιο.
Θρήνος για τον Antonio Puerta
2007: Στο 31ο λεπτό του αγώνα Sevilla – Getafe 4-1 του ισπανικού πρωταθλήματος ο 23χρονος αμυντικός Antonio Puerta τραυματίζεται και μεταφέρεται στην εντατική. Τρεις ημέρες μετά, στις 28/8, την ημέρα της προγραμματισμένης ρεβάνς ΑΕΚ-Σεβίλη για το Champions League θα πεθάνει, ο δε αγώνας θα αναβληθεί.
2005: Έπειτα από 30 χρόνια αδιάλλειπτης δραστηριότητας αναστέλει τη λειτουργία του το τμήμα υδατοσφαίρισης του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών (ΕΝΟΑ). Ο Όμιλος που είχε ιδρυθεί το 1965 συνέχιζε το έργο του Ε.Ν.Ο.Αλεξανδρείας (1909), του Ε.Ν.Ο. Καϊρου (1927) και του Ε.Ν.Ο. Πόρτ Σάιντ (1930) και αγωνιζόταν στην Α2 κατηγορία.
2005: Η Εθνική Ομάδα Νέων Μπάσκετ, με τον Μάνο Μανουσέλη στον πάγκο της, ανακηρύσσεται δευτεραθλήτρια κόσμου αφού στο τελικό ηττάται από τη Λιθουανία με 65-63, με βολές σε νεκρό χρόνο.
2004: Η Φανή Χαλκιά αποθεώνεται τερματίζοντας πρώτη στα 400μ εμπόδια με 52.82 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η χρυσή ολυμπιονίκης έχει δημιουργήσει νεό ολυμπιακό ρεκόρ με 52.77 τρεις ημέρες νωρίτερα στα ημιτελικά. Ο ιστιοπλόος Νίκος Κακλαμανάκης, μετά από περιπετειώδη αγώνα, κατακτά το αργυρό μετάλλιο στα Mistral και ο Αρτιόμ Κιουρεγκιάν κατακτά το χάλκινο στα 55 κιλά της ελληνορωμαϊκής νικώντας τον Ουκρανό Oleksiy Vakulenko.
2001: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Ken Tyrell, ιδρυτής της ομώνυμης ομάδας της Φόρμουλα 1.
1997: Ο Pat Day γίνεται ο πέμπτος τζόκεϊ που φτάνει τις 7.000 νίκες στην καριέρα του όταν κερδίζει την δεύτερη κούρσα της Saratoga Race Course ιππεύοντας τον ”Bay Harbor”.
1991: Ο Carl Lewis σπάει το 2 μηνών παγκόσμιο ρεκόρ του Leroy Burrell (9.90) στη Νέα Υόρκη στα 100μ με 9.86 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Τόκιο με πέντε ακόμη σπρίντερ να πέφτουν κάτω από τα 10 δεύτερα: Leroy Burrell (9.88), Dennis Mitchell (9.91), Linford Cristie (9.92), Frankie Fredericks (9.95) και Raymond Stewart (9.96).
1976: Ο Harm Wiersma ανακηρύσσεται παγκόσμιος πρωταθλητής στη ντάμα. Η ντάμα θεωρείται πνευματικό άθλημα όπως το σκάκι, το τάβλι και το μπριτζ.
Η Ρώμη και τα φαγητά της
1960: Τα καταπληκτικά φαγητά της Ρώμης είχαν σαν αποτέλεσμα να πάρουν βάρος και να χάσουν την φόρμα τους πολλοί από τους αθλητές που παίρνουν μέρος στους 17ους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν στις 25/8 και ολοκληρώνονται στις 11/9. Για πρώτη φορά ξανακούγεται ο ”Ολυμπιακός Ύμνος” του Σπύρου Σαμάρα που είχε αναγνωριστεί δυο χρόνια πριν από τη ΔΟΕ ως μόνιμος και επίσημος ύμνος των Σύγχρονων Ολυμπιάδων.
Συμμετέχουν 4733 αθλητές και 610 αθλήτριες από 84 κράτη σε 17 αθλήματα. Ο Πάπας Ιωάννης ΧΧΙΙΙ ευλογεί τους αθλητές στο Βατικανό πριν από τους αγώνες. Πρώτη δορυφορική μετάδοση των αγώνων και ηλεκτρονική παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε πίνακες. Ο πυγμάχος Muhammad Ali κάνει την πρώτη διεθνή του εμφάνιση σαν ερασιτέχνης.
1946: Ben Hogan κατακτά τον πρώτο του σημαντικό τίτλο όταν κερδίζει το πρωτάθλημα PGA στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ.
1928: Πρωτοεμφανίζονται οι αριθμοί στις φανέλες των παικτών στους αγώνες ποδοσφαίρου Arsenal-Sheffield Wednesday και Chelsea-Swansea Town. Οι γηπεδούχοι φοράνε νούμερα από 1-11 και οι φιλοξενούμενοι 12-22.
1920:Η Ethelda Bleibtrey κερδίζει τα 100μ ελεύθερο με 1:13.6 στην Αμβέρσα του Βελγίου και γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα που κερδίζει ολυμπιακό μετάλλιο.
1804: H Alice Meynell γίνεται η πρώτη γυναίκα τζόκεϊ στην Μεγάλη Βρετανία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα