Ενόργανη Γυμναστική: Η... αδικημένη Λουντμίλα Τουρίσεβα, έκανε έξοδο και πίσω της κατέρρεαν οι μπάρες
Συγκλονιστικό βίντεο με την καταπληκτική Λουντμίλα Ιβάνοβνα Τουρίσεβα να ολοκληρώνει με ψυχραιμία το πρόγραμμά της ενώ καταρρέουν οι ασύμμετροι ζυγοί. Γιατί είναι σχεδόν άγνωστη.
Η Λουντμίλα Ιβάνοβνα Τουρίσεβα είναι μια απόλυτα επιτυχημένη αθλήτρια της γυμναστικής τη δεκαετία του 1970. Ίσως και απόλυτα αδικημένη διότι έζησε στη σκιά δύο τεράστιων αθλητριών. Ακόμα και στη google αν κάποιος την αναζητήσει θα βρει ελάχιστα δημοσιεύματα γι’ αυτήν στην Ελλάδα.
Κι όμως, σε δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα πήρε 11 μετάλλια (επτά χρυσά). Πήρε επίσης συνολικά εννέα Ολυμπιακά μετάλλια, τέσσερα από τα οποία ήταν χρυσά. Για να μπορεί να γίνει κατανοητό το επίτευγμά της αξίζει να αναφερθεί ότι οι δύο μεγάλες αθλήτριες που προαναφέραμε ήταν η Όλγα Κόρμπουτ και η απόλυτα διάσημη Νάντια Κομανέτσι. Η πρώτη με έξι παγκόσμια και έξι ολυμπιακά μετάλλια η δεύτερη με τέσσερα παγκόσμια και εννέα Ολυμπιακά μετάλλια. Λιγότερα και οι δύο από αυτά της Τουρίσεβα.
Κι όμως σήμερα σχεδόν άπαντες γνωρίζουν την Κομανέτσι, οι περισσότεροι και την Κόρμπουτ, ελάχιστοι την Τουρίσεβα. Δεν θυμούνται καν ότι πρόκειται για την αθλήτρια που έκανε κάτι μοναδικό. Έξοδο με απόλυτη ψυχραιμία από τους ασύμμετρους ζυγούς ενώ πίσω της διαλυόταν κυριολεκτικά το όργανο.
Τόσο η Κόρμπουτ όσο και οι Κομανέτσι ήταν σε μικρή ηλικία -17 και 14 αντίστοιχα- όταν πήραν το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο ενώ η Τουρίσεβα τα κατάφερε στα 19. Ο κόσμος πάντα συμπαθούσε τα νεαρά κορίτσια. Στον μύθο των δύο άλλων, φυσικά μεγάλων αθλητριών, προστέθηκαν και οι εξωαγωνιστικές ιστορίες τους. Η Όλγα Κορμπούτ κατήγγειλε ότι τη βίαζε και την ξυλοκοπούσε ο προπονητής της ενώ η Νάντια Κομανέτσι είναι γνωστό ότι βίωσε απίστευτες περιπέτειες.
Η στιγμή που διαλύονται οι ασύμμετροι ζυγοί
Η Τουρίσσεβα ήταν η ήρεμη δύναμη, όσο ήρεμη και συγκρατημένη εμφανιζόταν στους αγώνες. Όπως ακριβώς στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1975. Η Τουρίσσεβα ολοκλήρωνε το πρόγραμμά της, όταν άρχισαν να διαλύονται οι ασύμμετροι ζυγοί. Έκανε την έξοδο της χωρίς καν να κοιτάξει πίσω της. Ένας δικός της θρίαμβος.
Γεννημένη στις στις 7 Οκτωβρίου 1952 στο Γκρόζνι της Ρωσίας, παντρεύτηκε τον Βαλερί Μπορζόφ, τον σπρίντερ της Σοβιετικής Ένωσης τότε με τα πέντε Ολυμπιακά μετάλλια που υπηρέτησε στο ουκρανικό κοινοβούλιο από το 1998 έως 2006. Απέκτησαν μια κόρη, την Τατιάνα, η οποία γεννήθηκε το 1978.
Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 7 Οκτωβρίου
2017: Ο 27χρονος Έλληνας Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μόντρεαλ, για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Συγκέντρωσε 15,433 βαθμούς σε άσκηση με συντελεστή δυσκολίας 6,30 και υπερασπίσηκε τον τίτλο που είχε κατακτήσει πριν από δύο χρόνια στη Γλασκώβη, αφήνοντας στην 2η θέση τον Ρώσο Ντενίς Αμπλιάζιν με 15,333 β. Και στην 3η θέση Κινέζο Γιανγκ Λιου με 15,261 β.
2013: O Γιώργος Αμερικάνος πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών, μετά από τρία χρόνια σοβαρών προβλημάτων υγείας εξαιτίας διπλού εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο Παγκόσμιος Αμερικάνος (που κέρδισε αυτό το προσωνύμιο παίζοντας στη μικτή κόσμου) μεγαλούργησε με τα χρώματα της ΑΕΚ και της Εθνικής Ελλάδας. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σε προσφορά μπασκετμπολίστες της ΑΕΚ η οποία τον απέκτησε από τη ΧΑΝ Νικαίας.
Κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Ελλάδος με την ΑΕΚ (1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970), ενώ αναδείχθηκε 2 φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος (1965, 1968). Ήταν ο ηγέτης της ομάδας όταν αγωνίστηκε στο Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1965-1966 στην Ιταλία και όταν στις 4/4/1968 κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1968 απέναντι στη Σλάβια Πράγας σημειώνοντας 29 πόντους.
2012: Το Ελληνικό πλήρωμα του ηλεκτρικού Mitsubishi i-MiEV με οδηγό το Γιώργο Λιβέρη και συνοδηγό το Διονύση Λιβέρη τερματίζει με 79 βαθμούς ποινής στην πρώτη θέση της κατηγορίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που συμμετείχαν στο 6ο Hi-Tech EΚΟ Μobility Rally 2012.
Δεύτερο τερματίζει το Ισπανικό πλήρωμα με τους Echave-Juanan (Nissan Leaf) και τρίτο το Ιταλικό με τους Kofier-Gaioni (Think City). Ο αγώνας διοργανώθηκε από το ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. (Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων) στην περιοχή της Αττικής-Κορινθίας, στα πλαίσια του Κυπέλλου Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας της FIA.
2011: Ο Γιώργος Λιβέρης, δημοσιογράφος και συγγραφέας, πρώην πρωταθλητής Ελλάδος στην σκοποβολή και οδηγός αγώνων ταχύτητας, γίνεται μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟ αντικαθιστώντας τον Μάνο Μαυροκουκουλάκη.
2000: Η Γερμανία παίρνει μια ιστορική νίκη (0-1) επί της Αγγλίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002 στον τελευταίο αγώνα που διεξάγεται στο Wembley. Μετά από 77 χρόνια, το ιστορικό γήπεδο θα κατεδαφιστεί και θα ξαναχτιστεί από την αρχή. Απογοητευμένος μετά τον αγώνα, ο προπονητής Kevin Keegan παραιτείται.
Εποχή ENIC για την ΑΕΚ
1997: Παραδίδονται οι μετοχές της ΑΕΚ στην πολυεθνική εταιρεία ENIC έναντι 2.67 δις. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις 22/5/95 και κατέληξαν στην υπογραφή των συμβολαίων δυο χρόνια μετά, στις 26/9/97. Την τελευταία δεκαετία η ΑΕΚ έχει αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς αρκετές φορές.
Το 1991 ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, ιδιοκτήτης της “Ζήτα Ελλάς”, μεταβιβάζει το πακέτο των μετοχών του στους Γιάννη Καρρά και Γιάννη Μελισσανίδη ενώ τέσσερα χρόνια μετά το 1995 αναλαμβάνει ο Μιχάλης Τροχανάς. Στις 13/10 ο γιατρός Λάκης Νικολάου αναλαμβάνει πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ μετά την αγορά της ομάδας από την ENIC.
1985: Η Lynette Woodward, αρχηγός της ομάδας μπάσκετ της Αμερικής που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες, γίνεται η πρώτη γυναίκα μέλος της ομάδας μπάσκετ Harlem Globetrotters.
1977: Ο Ολλανδο-Τσέχος προπονητής της ΑΕΚ Φράντισεκ Φάντροκ, απολύεται από τον πρόεδρο της ομάδας Λουκά Μπάρλο, μετά από τρισίμισυ χρόνια, στην διάρκεια των οποίων θεωρείται ότι από κοινού έκτισαν μία από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας της Ένωσης.
1969: Πεθαίνει στην πόλη Φλορέν, όπου είχε γεννηθεί, σε ηλικία 81 ετών ο Βέλγος ποδηλάτης Λεόν Σκιέρ. Το 1921 είχε κερδίσει τον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας ενώ η πρώτη του επιτυχία είχε έρθει ένα χρόνο νωρίτερα όταν επικράτησε στον ποδηλατικό γύρο Λιέγη-Μπαστόν-Λιέγη.
1916: Το πιο βαρύ σκορ στην ιστορία του αμερικάνικου ποδοσφαίρου. Το Georgia Tech συντρίβει το Cumberland College of Lebanon 222-0.
1900: Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στον αθλητισμό ο όρος “orienteering” (προσανατολισμός) για να περιγράψει τον αγώνα “δρόμου” που σχετίζεται με αναζήτηση “χαμένου θησαυρού” με μόνα εφόδια έναν χάρτη και μια πυξίδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός - Μπασκόνια: Το τρένο και το αγκομαχητό
- Ολυμπιακός: Το μοναδικό ερωτηματικό του Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μπακς - Μπουλς 122-106: Ξύπνησαν για τα καλά τα Ελάφια με 40άρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ολυμπιακός ONEX-Γκίζεν 3-1: Οι απουσίες δεν τον σταματούν! - Θρυλική νίκη στο «καυτό» Ρέντη
- Μανούσος Μανουσάκης: Εφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σκηνοθέτης