Ολυμπιακός: Μίτσελ γίνε... Μπαρτζώκας και μοίρασε ξεκάθαρους ρόλους!

Sportday.gr

Η σύγκριση του μπασκετικού με τον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό είναι διαχρονική, ανούσια και εξαρτάται πάντα από τα αποτελέσματα των δύο ομάδων. Αυτή τη φορά, όμως, έχει και ένα εξαιρετικά ουσιώδες κομμάτι!

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Ολυμπιακός του Γιάννη Ιωαννίδη αποτελούσε το αποκούμπι των «ερυθρόλευκων» φιλάθλων για τα «πέτρινα χρόνια» της ποδοσφαιρικής ομάδας.

Από το 1996 και μετά (με την ταυτόχρονη γέννηση της «δυναστείας» του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο και της αντίστοιχης του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ), τα δεδομένα σταδιακά αντιστράφηκαν. Η ποδοσφαιρική ομάδα του συλλόγου έγινε το παράδειγμα προς μίμηση και αυτή του μπάσκετ το… παράδειγμα προς αποφυγή!

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια και μάλλον… μοιάζει αναπόφευκτη. Όποτε τα δύο λαοφιλέστερα τμήματα του συλλόγου θα έχουν αντίστροφες πορείες, το ένα θα μεγεθύνει με τις επιτυχίες του τις αποτυχίες του άλλου.

Εξ ορισμού, βέβαια, το να συγκρίνεις ομάδες διαφορετικών αθλημάτων μοιάζει άτοπο. Άλλες συνθήκες απαιτούνται για να χτίσεις μια ποδοσφαιρική ομάδα και άλλες μια μπασκετική. Όχι μόνο στον Ολυμπιακό. Παντού…

Οποιαδήποτε ομάδα σε οποιοδήποτε σπορ χρειάζεται ξεκάθαρους ρόλους σε αποδυτήρια και γήπεδο!

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια στοιχεία μελέτης που μπορούν να σε βοηθήσουν. Στοιχεία που είναι κοινά στο χτίσιμο ομάδων σε όλα τα ομαδικά αθλήματα. Και ένα από αυτά ο μπασκετικός Ολυμπιακός το διαθέτει στον υπερθετικό βαθμό και ο ποδοσφαιρικός το αγνοεί και επιβάλλεται να το βρει όχι σήμερα και αύριο, αλλά… χθες! Ποιο είναι αυτό; Ξεκάθαρους ρόλους σε αποδυτήρια και γήπεδο!

Στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα άπαντες όχι μόνο έχουν διακριτούς ρόλους, αλλά τους έχουν αποδεχτεί. Ο ηγέτης της ομάδας, για παράδειγμα, ο Κώστας Σλούκας ξέρει ότι σε όλα τα παιχνίδια θα έρθει από τον πάγκο. Το ίδιο και ο Σακίλ ΜακΚίσικ. Το ίδιο και ο Τζοέλ Μπολομπόι. Ο Άλεκ Πίτερς γνωρίζει ότι θα αγωνίζεται στο «4» και υπό συνθήκες θα μεταφέρεται στο «3» για να συνυπάρχει με τον Σάσα Βεζένκοφ.

Ο Ταρίκ Μπλακ (παίκτης που πριν από μια διετία θα έπαιζε βασικό σέντερ στις περισσότερες ομάδες της Ευρωλίγκας) γνωρίζει ότι δεν θα βρίσκει πάρα πολλά λεπτά συμμετοχής κι ότι στο διάστημα που θα βρίσκεται στο παρκέ θα πρέπει να κάνει κάθε δευτερόλεπτο να μετρά!

Ναι, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται ο Μίτσελ είναι ολοκληρωτικά διαφορετικές από αυτές που δουλεύει ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο Ισπανός καλείται να διαχειριστεί ένα υπεράριθμο ρόστερ που δεν έχει καν «κατασκευάσει» με τα ίδια του τα χέρια, σε μια ομάδα που προπονεί εδώ και λίγες εβδομάδες, ο Έλληνας κόουτς διαχειρίζεται ένα αποκλειστικά δικό του δημιούργημα.

Ανεξαρτήτως, όμως, της συγκεκριμένης διαφοράς κάθε προπονητής (είτε βρίσκεται μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια ομάδα) καλείται άμεσα να ξεκαθαρίσει τους ρόλους στα αποδυτήρια και στο γήπεδο. Μόνο έτσι μπορεί να επιβάλλει τους νόμους του.

Ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός χρειάζεται σταθερές, δεν αντέχει άλλα πειράματα και δοκιμές

Αυτό οφείλει να κάνει και ο Μίτσελ αν θέλει να διατηρήσει ελπίδες να σώσει τη φετινή παρτίδα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Δεν είναι εύκολη η εξίσωση που καλείται να λύσει σε μια ομάδα που έχει χρησιμοποιήσει ήδη 37 ποδοσφαιριστές και δεν έχει αγωνιστεί ούτε σε δύο παιχνίδια με την ίδια ενδεκάδα! Επιβάλλεται να το πράξει όμως. Άλλωστε ο ίδιος ο Μαδριλένος τεχνικός γνώριζε καλύτερα από τον καθένα τις υπάρχουσες συνθήκες στου Ρέντη. Και δεσμεύτηκε να βάλει τάξη στον… άναρχο τρόπο δόμησης των πρωταθλητών.

Στο στάδιο που βρίσκεται ο Ολυμπιακός χρειάζεται να βρει συγκεκριμένες σταθερές και να δουλέψει πάνω σ’ αυτές με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Ούτε σχήμα δεν πρέπει να αλλάζει. Πόσο μάλλον να αλλάζει διαρκώς τα πρόσωπα της ενδεκάδας του, αλλά και τις θέσεις που αγωνίζονται.

Ο Μίτσελ επιβάλλεται να διαλέξει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ τον βασικό του κορμό και να αναθέσει συγκεκριμένους ρόλους. Ο Μπιελ για παράδειγμα. Υπολογίζεται ως το βασικό δεκάρι του Ολυμπιακού; Αν ναι, ξεκινάς από εκεί την ενδεκάδα σου και δεν τον μεταφέρεις τη μία φορά στα άκρα και την άλλη σε διαφορετική θέση.

Ποιο είναι το βασικό σου δεξί μπακ; Ο Άβιλα; Ο Βρσάλικο; Οφείλεις να αποφασίσεις. Ποιο είναι το βασικό σου δίδυμο στα στόπερ; Ποιος είναι ο βασικός σου σέντερ φορ; Ποιο είναι το βασικό σου οκτάρι, τα εξτρέμ σου;

Επιλέγεις τον βασικό σου κορμό και προχωράς σε αλλαγές μόνο σε περίπτωση που οι μετρήσεις φυσικής κατάστασης στου Ρέντη καταγράφουν υψηλό κίνδυνο μυϊκού τραυματισμού. Μόνο τότε, ή φυσικά σε περίπτωση που κάποιος παίκτης παρουσιάζει μεγάλη κάμψη στην απόδοσή του.

Και σε αυτή την περίπτωση έχεις έναν βασικό και τον αναπληρωματικό του. Κρίνεις ότι τα δύο σου οκτάρια είναι ο Ίνμπομ και ο Μπουχαλάκης; Ωραία. Δεν μπορεί ο Κορεάτης, αγωνίζεται ο Έλληνας. Δεν γίνεται η ενδεκάδα του Ολυμπιακού σε κάθε παιχνίδι να θυμίζει… δοκιμαστήριο σε μαγαζί ρούχων!

Δεν γίνεται να παίζεις ματς πρωταθλήματος την Κυριακή και ματς Europa League την Πέμπτη και να έχεις μόλις πέντε ίδιους παίκτες βασικούς, εκ των οποίων τους δύο τους χρησιμοποιείς σε διαφορετική θέση! Δεν γίνεται! Κατανοητές οι δυσκολίες με την ευρωπαϊκή λίστα, κατανοητά τα προβλήματα τραυματισμών, αλλά οφείλεις να αποκτήσεις κάποιες μίνιμουμ σταθερές που αυτή τη στιγμή αγνοείς.

Ναι, προφανώς ο τωρινός ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός δεν μπορεί μέσα σε ένα βράδυ να αποκτήσει τις αγωνιστικές δομές της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα. Μπορεί, όμως, κάλλιστα να μοιράσει ξεκάθαρους ρόλους στα αποδυτήρια και το γήπεδο. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Αν δεν το πράξει άμεσα ο Μίτσελ, το παιχνίδι απλά είναι χαμένο!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News