Ολυμπιακός: Μετά την επίθεση, ώρα να πάρει μπρος η... μηχανή εξολόθρευσης!
Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην πρώτη θέση της Euroleague έχοντας την τρίτη χειρότερη άμυνα της διοργάνωσης. Κόντρα στη Μονακό, όμως, χρειάζεται να πάρουν μπρος οι… εξολοθρευτές του.
«Είναι λάθος να λέμε ότι είμαστε η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη, έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης και στην αμυντική και στην επιθετική εκτέλεση. Πρέπει να παίξουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και να έχουμε καλύτερες συνεργασίες». Αυτά ήταν τα ακριβή λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα στη Media Day του Ολυμπιακού ενόψει Μονακό.
Και αυτή είναι η αλήθεια. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας της Euroleague έχοντας την τρίτη χειρότερη άμυνα της διοργάνωσης. Τα κενά διαστήματα που εμφάνισαν οι ερυθρόλευκοι, ειδικά στο παιχνίδι της Βιτόρια κόντρα στη Μπασκόνια, δεν πρέπει να επαναληφθούν στον αγώνα με τη Μονακό.
Οι Μονεγάσκοι είναι μια ομάδα με σπουδαίο επιθετικό ταλέντο. Ακόμα καλύτερη από την περσινή έκδοσή της, είναι μια ομάδα που στοχεύει εκεί ακριβώς που στοχεύουν και οι ερυθρόλευκοι. Μίνιμουμ, δηλαδή, στο Final Four. Η παρέα του Μάικ Τζέιμς έρχεται στον Πειραιά με σκοπό να κάνει μια νίκη που θα θορυβήσει όλη την μπασκετική Ευρώπη. Και αυτό θέλουν να σταματήσουν οι ερυθρόλευκοι στο κατάμεστο και… κατακόκκινο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Κλειδί για τη διεκδίκηση της νίκης η περιφερειακή άμυνα
Όπως ανέφερε ο προπονητής του Ολυμπιακού, το 63% των πόντων της Μονακό προέρχεται από τους Τζέιμς, Οκόμπο, Ντιαλό και Λόιντ. Άρα, ο περιορισμός των συγκεκριμένων τεσσάρων παικτών είναι ένα από τα σημεία-κλειδιά που αναμένεται να γείρουν τη ζυγαριά υπέρ των ερυθρόλευκων.
Η παρουσία των προαναφερθέντων, έχει απελευθερώσει σε μεγάλο βαθμό τον Μάικ Τζέιμς. Οι αντίπαλες ομάδες δεν μπορούν να συγκεντρώσουν την άμυνά τους αποκλειστικά στον Αμερικανό, όπως συνέβαινε κατά κόρον πέρυσι, διότι φέτος υπάρχουν πολύ πιο επικίνδυνοι παίκτες στο πλάι του. Συνεπώς, ο ρόλος του είναι περισσότερο εκτελεστικός, παρά δημιουργικός.
Ο Τόμας Γουόκαπ αναμένεται να είναι αυτός που θα αναλάβει τον Μάικ Τζέιμς. Στα μεταξύ τους παιχνίδια την περσινή σεζόν, ήταν ο κυριότερος λόγος για τον οποίο ο Αμερικανός δεν έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά στον Ολυμπιακό. Με εξαίρεση το δεύτερο ημίχρονο του Game 2 (στο οποίο βέβαια είχε ήδη πάρει διαφορά η Μονακό χάρη στη σπουδαία εμφάνιση των Πάρις Λι και Γιακούμπα Ουατάρα), ο Ολυμπιακός είχε καταφέρει να χαλάσει το μυαλό του Τζέιμς. Και σε αυτό θα στοχεύσει και τώρα.
Η παρουσία του Λόιντ και του Οκόμπο κάνει ακόμα πιο σημαντική τη δουλειά του Αιζέια Κέινααν στην άμυνα. Ο πρώην γκαρντ της Ούνιξ μπορεί να αποκτήθηκε ως σκόρερ, όμως αυτή τη στιγμή λειτουργεί εξαιρετικά στην άμυνα. Και αυτό θα κληθεί να κάνει και σήμερα κόντρα στην πληρέστατη περιφερειακή γραμμή της Μονακό.
Τέλος, υπάρχει η ξεχωριστή παράμετρος Άλφα Ντιαλό. Ο αμερικανός φόργουορντ είναι πολύ βελτιωμένος σε σχέση με πέρυσι και έχει εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους all-around φόργουορντ της Euroleague. Είναι ο πρώτος ριμπάουντερ (5,2) ο δεύτερος σκόρερ (11,2 πόντους), ο τρίτος σε λεπτά συμμετοχής (23:39′) και ο τρίτος σε ranking (13) της φετινής Μονακό. Η επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου μοιάζει να έρχεται την κατάλληλη στιγμή.
Τα ενδιαφέροντα ζευγαρώματα της φροντλάιν και ο περιορισμός των επιθετικών ριμπάουντ της Μονακό
Ο Ολυμπιακός έχει αντιμετωπίσει δύο από τις ποιοτικότερες γραμμές ψηλών της Euroleague, αυτή της Μπαρτσελόνα και, κυρίως, αυτή της Ρεάλ. Το σημερινό challenge της πληθωρικής frontline των ερυθρόλευκων είναι εξίσου δύσκολο, αν όχι ακόμη πιο σκληρό. Η Μονακό είναι μια ομάδα που πηγαίνει αρκετά στο επιθετικό ριμπάουντ, έχοντας 12 ανά παιχνίδι.
Οι Μονεγάσκοι έχουν έξι παίκτες που παίρνουν από ένα επιθετικό ριμπάουντ και πάνω ανά αγώνα: Τζον Μπράουν (2,5), Αντριέν Μοερμάν (2,0), Ντόντα Χολ (1,8), Ντονάτας Μοτιεγιούνας (1,2), Τζαρόν Μπλόσομγκεϊμ (1,2) και Άλφα Ντιαλό (1,0). Όπως είπε και ο Μπαρτζώκας, οι ψηλοί του Ομπράντοβιτς στηρίζουν τα συχνά δύσκολα σουτ που παίρνουν οι περιφερειακοί τους πηγαίνοντας στο επιθετικό ριμπάουντ. Και αυτός είναι ένας τομέας που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής όχι μόνο για τους ψηλούς των ερυθρόλευκων, αλλά για όλους τους παίκτες τους.
Και στα τέσσερα παιχνίδια της η Μονακό έχει ξεκινήσει με τους Μπράουν στο 4 και Μοτιεγιούνας στο 5 με τους Χολ και Μοερμάν να έρχονται από τον πάγκο. Ο χρόνος μοιάζει να μοιράζεται στα ίσα, με τον Ομπράντοβιτς να επιλέγει πολύ συχνά χαμηλότερα σχήματα με τον Ντιαλό ή τον Μπλόσομγκεϊμ στο 4. Το χαμηλό σχήμα ήταν και αυτό που είχε ταλαιπωρήσει περισσότερο τους ερυθρόλευκους πέρυσι (με τον Μπέικον στο 4) και ο Σέρβος τεχνικός αναμένεται να το χρησιμοποιήσει αρκετά και σήμερα.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μάχες του Φαλ με τον Μοτιεγιούνας στο ξεκίνημα του αγώνα, καθώς και η συμπεριφορά του καλύτερου αμυντικού στη θέση 4 (Μπράουν) πάνω στον, αντίστοιχα, καλύτερο επιθετικό στη θέση 4 (Βεζένκοβ) ενώ και η λεγόμενη second unit του Ολυμπιακού διαθέτει τον αθλητικό ψηλό που μπορεί να «ματσάρει» τον Χολ (Μπολομπόι). Συνεπώς, και οι μάχες των ψηλών αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Για πρώτη φορά έχοντας δίπλα του τον «έκτο παίκτη» του
Ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί για πρώτη φορά φέτος έχοντας στο πλάι του τον έκτο παίκτη του, ο οποίος πέρυσι αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την κατάληψη της δεύτερης θέσης της regular season και της πρόκρισης στο Final Four. Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αναμένεται να είναι sold out. Συνεπώς, η πνευματική διαχείριση των ερυθρόλευκων θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι και ο Σάσα Ομπράντοβιτς αλλά και οι παίκτες που ήταν και πέρυσι στη Μονακό γνωρίζουν καλά τι σημαίνει κατάμεστο ΣΕΦ, καθώς αγωνίστηκαν δύο φορές με την έδρα του Ολυμπιακού να είναι «sold out». Άρα η προσαρμογή τους δεν θα είναι τόσο χρονοβόρα σε σχέση με οποιασδήποτε άλλης ομάδας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται