Νεγράκι: Έπαιζε τάβλι με την Άντζελα Δημητρίου, έδωσε σε γλυκό το όνομα Έλληνα ποδοσφαιριστή
Η απίθανη ιστορία ενός γλυκού ή καλύτερα ενός ζαχαροπλάστη φανατικού οπαδού που προτιμούσαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Γεώργιος Ράλλης και άλλοι διάσημοι.
Βρισκόμαστε στη μεταπολεμική και μετεμφυλιακή Αθήνα, η οποία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Περίπου μια δεκαετία μετά τον πόλεμο, στη Γλυφάδα, οι ντόπιοι αλλά και άνθρωποι από άλλες περιοχές της Αττικής αρχίζουν να γνωρίζουν τον Τάσο.
Ένα παλικάρι με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και τον Πόντο, γεννημένος στην Άνω Νέα Σμύρνη ήταν ο Τάσος Κοιτίδης, που τότε, στην τρίτη δεκαετία της ζωής του προσπαθούσε να στεριώσει επαγγελματικά. Έκανε αυτό που ήξελε καλά. Έφτιαχνε γλυκά -λίγα αλλά καλά είναι η αλήθεια- και τυρόπιτες. Οι παλιοί Γλυφαδιώτες τον θυμούνται για κάποια χρόνια στο παλιό «Αριάν», τον κινηματογράφο της περιοχής, να πουλά σάμαλι, κοκ και τυρόπιτες κουρού. Αργότερα άνοιξε το δικό του μαγαζί.
Ο ζαχαροπλάστης Αναστάσιος Κοιτίδης, ο οποίος πέθανε στις 11 Νοεμβρίου 1997, ήταν φανατικός -με όλη τη σημασία της λέξης- φίλος του Πανιώνιου και φίλος του Νίκου Πεντζαρόπουλου, θρυλικού τερματοφύλακα της ομάδας της Νέας Σμύρνης. Το προσωπικό που εργαζόταν στο μαγαζί, ήταν ντυμένο στα χρώματα της ομάδας της Νέας Σμύρνης.
Ο αμυντικός Κώστας Νέγρης
Ακόμα και σε γλυκό, πλέον διάσημο, είχε δώσει το όνομα ποδοσφαιριστή του Πανιώνιου. Σύμφωνα με δεκάδες δημοσιέυματα, τα περιβόητα «νεγράκια», ονομάστηκαν έτσι διότι στον Πανιώνιο έπαιζε ο Κώστας Νέγρης. Ο Κοιτίδης είχε κάνει μια παραλλαγή του γνωστού κοκ, αντικαθιστώντας την κρέμα της γέμισης με σοκολάτα. Στον Πανιώνιο -και αργότερα στον Απόλλωνα- αγωνιζόταν ο αμυντικός Κώστας Νέγρης. Σε έναν αγώνα κυπέλλου είχε σκοράρει και την άλλη μέρα, ο Τάσος Κοιτίδης ονόμασε το γλυκό «νεγράκι».
Νεγράκι ή τυρόπιτα του κυρ Τάσου είχαν γευτεί διασημότητες μιας άλλης Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Γεώργιος Ράλλης. Τραγουδιστές και μουσικοί, τις εποχές που τα μπουζούκια στην παραλιακή έκλειναν αφού βγει ο ήλιος. Η Άντζελα Δημητρίου, πολλές φορές, αφού έκλεινε η Νεράιδα πήγαινε για τυρόπιτα και για να παίξει τάβλι με τον κυρ-Τάσο. Δεν επέτρεπε να τρώει κάποιος τυρόπιτα μέσα στο μαγαζί. Λάτρευε την καθαριότητα και μισούσε να τρίμματα. Τον ακολουθούσε επίσης η φήμη ότι όταν έβλεπε έγκυο προέβλεπε το φύλο του παιδιού…
Το ζαχαροπλαστείο λειτουργεί και σήμερα στη Γλυφάδα, φέρει το όνομα του ιδρυτή του -«Τάσος»- και φυσικά διαθέτει και «νεγράκια».
Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 12 Νοεμβρίου
2000: Ο Ολλανδός αμυντικός της Ρέιντζερς Fernando Ricksen γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του σκοτσέζικου ποδοσφαίρου που τιμωρείται με βάση το βίντεο ως αποδεικτικό στοιχείο.
2000: Το πρώτο ντέρμπυ των ‘’αιωνίων’’ ΠΑΟ – Ολυμπιακού στη Λεωφόρο μετά από 17 χρόνια (0-0) στιγματίζεται από σοβαρά επεισόδια.
1994: Η χρυσή ολυμπιονίκης του στίβου Wilma Rudolph πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών από καρκίνο στον εγκέφαλο.
1988: Ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη η 28η Ολυμπιάδα Σκακιού, η δεύτερη που γίνεται στην Ελλάδα (η πρώτη ήταν το 1984). Η συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ FIDE και Ελληνικής Κυβέρνησης είναι η διεξαγωγή των Ολυμπιάδων στην Ελλάδα κάθε 4 χρόνια, ενώ στα ενδιάμεσα θα τελούνται σε χώρες που θα επιλέγει η FIDE.
Η ομάδα της ΕΣΣΔ έρχεται αυτή τη φορά στην Ελλάδα με επικεφαλής τον Gary Kasparov και δεύτερη σκακιέρα τον Anatoly Karpov. Στους αγώνες παίρνουν μέρος 107 ομάδες ανδρών και 56 γυναικών.
Το γκολ-σήμα του Νίκου Αναστόπουλου
1986: Ο Νίκος Αναστόπουλος σημειώνει με ατομική προσπάθεια το ένα από τα δυο γκολ της Εθνικής στον αγώνα Ελλάδα-Ουγγαρία (2-1) στο ΟΑΚΑ. Το γκολ αυτό θα παίξει για πολύ καιρό στο σήμα της εκπομπής “Αθλητική Κυριακή”.
1972: Ο Dun Shula γίνεται ο πρώτος προπονητής στο NFL που κερδίζει 100 αγώνες κανονικής περιόδου σε 10 περιόδους όταν οι Miami Dolphins κερδίζουν τους New England Patriots με 52-0.
1955: Οι Eddie Arcaro, Earle Sande και George Woolf είναι οι τρεις πρώτοι τζόκεϊ που μπαίνουν στο Jockey Hall of Fame στο Μέριλαντ.
1920: Ο Kenesaw Mountain Landis γίνεται ο πρώτος κομισάριος στο μπέιζμπολ.
1895: Ο Baron de Zuylen, ο Conte de Dion και ο Paul Meyan ιδρύουν το Automobile Club de France (ACF) με σκοπό την διοργάνωση των μεγαλυτέρων αγώνων στη Γαλλία και τηνδιαμόρφωση των κανονισμών του ετησίου αγώνα του με το όνομα Grand Prix.
1892: Ο William “Pudge” Heffelfinger γίνεται ο πρώτος παίκτης που γίνεται επαγγελματίας στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο όταν υπογράφει συμβόλαιο 500 δολαρίων με τους Allegheny Athletic Association.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται