Παγκόσμιο Κύπελλο: Ο οιωνός του Ρονάλντο για τη Βραζιλία περιελάμβανε το φαινομενικό Έντρικ Φελίπε

Η Βραζιλία θα παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ χωρίς τον Ρομπέρτο Φιρμίνο και τον Γκαμπριέλ Μπαρμπόσα και ο Ρονάλντο κοιτάζει το 17χρονο εαυτό του σε ένα παρόν που λείπει.

Η προεπιλογή του Τιτέ για το Παγκόσμιο Κύπελλο, που αρχίζει την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στο Κατάρ με το παιχνίδι των οικοδεσποτών απέναντι στο Εκουαδόρ, ξεσήκωσε προφανώς θύελλα διαμαρτυριών, τόσο στη Βραζιλία όσο και στους γνώριμους… παραέξω.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής πήρε τον Ντάνιελ Άλβες, στην ηλικία των 39, αλλά παρ’ ότι η επιλογή αυτή είναι αρεστή από όλους τους Βραζιλιάνους, φαίνεται ότι ξεσήκωσε τη μήνη των φιλάθλων κυρίως με την καρατόμηση του Ρομπέρτο Φιρμίνο και εκείνη του Γκαμπριέλ Μπαρμπόσα.

Αφήνοντας τους επιθετικούς των Λίβερπουλ και Φλαμένγκο εκτός, ο Τιτέ έδωσε το στίγμα του και, μάλιστα, δήλωσε ότι «δεν διάλεξα τους παίκτες για να ευχαριστήσω το twitter». Σε αυτήν τη φράση υπάρχει ένα σωστό και ένα λάθος: πράγματι, ουδείς προπονητής δουλεύει για το twitter, όμως το twitter δεν είναι ποτέ ευχαριστημένο, ό,τι και να κάνει ο προπονητής.

Η Βραζιλία, λοιπόν, πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο με τον Γκάμπριελ Ζεσούς, φαινομενικά, μόνο ικανό για να παίξει στην κορυφή. Οι πιθανότητες να παραταχθεί η «σελεσάο» με ψευτοεννιάρι τον Νεϊμάρ στο παιχνίδι της 24ης Νοεμβρίου απέναντι στη Σερβία είναι αυξημένες. Ακραίους επιθετικούς έχει μπόλικους, αλλά ουδείς παίζει στην ομάδα του τόσο κοντά στην περιοχή και στο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν αρέσει να έχει την μπάλα στα πόδια.

Ο Τιτέ, φυσικά, είναι προπονητής ποδοσφαίρου και έχει στο μυαλό του ένα πλάνο, αν δεν βρίσκεται ο Ζεσούς στο γήπεδο, που ελάχιστοι βλέπουν. Οι κριτικές δεν είναι λίγες και ούτε θα σταματήσουν, ειδικά αν στραβώσει κάποιο ματς του ομίλου.

Ο Έντρικ θα ήταν ο εκλεκτός του Ρονάλντο για τη Βραζιλία που θα παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ

Παλιοί ποδοσφαιριστές κλήθηκαν να σχολιάσουν τους ποδοσφαιριστές που θα παίξουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με τον Ρονάλντο να βγαίνει στο Twitch και να μιλάει για τους «κομμένους». Το «Φαινόμενο» έδωσε μια εντελώς διαφορετική διάσταση στο ζήτημα και, η αλήθεια είναι, πολύ προσωπική.

Ο κύριος μέτοχος της Βαγιαδολίδ δεν μίλησε για τον Φιρμίνο και τον Μπαρμπόσα, αλλά για τον Έντρικ.

Συγγνώμη;

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που η συντριπτική πλειονότητα των ποδοσφαιρόφιλων δεν έχει ακουστά -αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει. Ο Έντρικ Φελίπε Μορέιρα ντε Σόουζα έχει, σε έξι παιχνίδια με τη φανέλα της ομάδας Ανδρών της Παλμέιρας, τρία γκολ και μία ασίστ. Αυτά τα πέντε ματς είναι τα μόνα που έχει παίξει σε επίπεδο Ανδρών στο ποδόσφαιρο.

Μια σημαντική διάσταση στο ζήτημα είναι ότι ο Έντρικ γεννήθηκε στην Μπραζίλια στις 21 Ιουλίου του 2006. Δηλαδή 12 μέρες αφού ο Ζινεντίν Ζιντάν κουτούλησε τον Μάρκο Ματεράτσι στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου στο Βερολίνο.

Σε αυτήν την αναφορά δεν υπήρχε σαφήνεια, μια και ο μάλλον πιο γοητευτικός φορ όλων των εποχών υποστήριξε ένα παιδί με μηδαμινή εμπειρία σε ποδόσφαιρο στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Ρονάλντο, όμως, δεν την έκανε τυχαία ούτε, κατά πάσα πιθανότητα, ήταν μεθυσμένος.

Μιλήσε για τον Έντρικ, βλέποντας κυριολεκτικά τον εαυτό του.

Το «Φαινόμενο» με τα σιδεράκια στη Βραζιλία

Ή βλέπει στον εαυτό του τον Έντρικ, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί. Ο μικρός πολύ σύντομα θα μετακομίσει από τη Βραζιλία. Ακόμα κι αν δεν είχε παίξει τα παιχνίδια με την ομάδα των Ανδρών, με τους μικρούς της Παλμέιρας είχε ήδη κατορθώσει όργια.

Ο Ρονάλντο δεν έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, αλλά στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου

Παρεμπιπτόντως, ο Ρονάλντο ξεκίνησε την καριέρα του σε επαγγελματικό επίπεδο από την Κρουζέιρο, όταν ήταν 16 ετών, ενώ επίσης είχε κάνει τα… Σόδομα και τα Γόμορρα στη Σάο Κριστοβάο. Ο Έντρικ, από τη μεριά του, έχει, όπως σημειώνεται, σκοράρει 165 γκολ σε 169 παιχνίδια με τους μικρούς της Παλμέιρας και φυσικά ήταν μέλος όλων των ομάδων τους ανεξαρτήτως της δικής του ηλικίας.

Στην κλήση του Τιτέ, το «Φαινόμενο» θα έβλεπε τις Γραφές να εκπληρώνονται. Ήταν ο Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα που τον είχε καλέσει στην Εθνική τον Μάρτιο του 1994, μισό χρόνο πριν κλείσει τα 18, και μάλιστα σε παιχνίδι με την Αργεντινή. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός τον έβαλε στο ρόστερ της ομάδας που πήγε στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ.

Ο Ρονάλντο δεν έπαιξε καθόλου σε εκείνη τη διοργάνωση, αλλά ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές που σήκωσαν το τρόπαιο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή μετά τον τελικό της 17ης Ιουλίου με την Ιταλία στην Πασαντίνα, που, δεν κρίθηκε αλλά, στιγματίστηκε από το χαμένο πέναλτι του Ρομπέρτο Μπάτζιο.

Ο 46χρονος Βραζιλιάνος, λελογισμένος ως και ο κορυφαίος φορ όλων των εποχών, διατύπωσε προσεκτικά τον λόγο για τον οποίο θα έπαιρνε τον Έντρικ: «Το ξέρω ότι όλοι μιλούν για τον Φιρμίνο και τον Γκαμπιγκολ (σ.σ. Μπαρμπόσα), αλλά αν ήθελα έναν επιθετικό που δεν θα είχα σκοπό να τον βάλω να παίξει πολύ, θα έπαιρνα τον Έντρικ».

Δεν είναι ασυνήθιστο για τον Ρονάλντο να εκφράζεται κολακευτικά για ποδοσφαιριστές, αλλά αυτή η παρατήρηση είχε επιπλέον βάθος.

Άλλωστε, οκτώ χρόνια μετά, στο Παγκόσμιο Κύπελλο που σηματοδότησε την επιστροφή του και περιέκλεισε ένα μεγάλο μέρος της υστεροφημίας του, ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι είχε πάρει τον Κακά. Ο μέσος από την Γκάμα ήταν ακόμα μεγαλύτερος, αφού είχε κλείσει τα 20, αλλά και η πληροφόρηση είχε αλλάξει.

Ο Κακά ήταν 20 χρόνων όταν έπαιξε 20 λεπτά με την Κόστα Ρίκα στο Παγκόσμιο του 2002, πριν, δηλαδή, γίνει ο αντικαταστάτης του Ριβάλντο στη «Σελεσάο»

Σε αντίθεση με το «Φαινόμενο», που δεν είχε βγάλει ακόμη τα σιδεράκια του, ο Κακά ήταν γνωστός από φήμη και όλοι περίμεναν να τον δουν να παίζει. Το έκανε στις 13 Ιουνίου του 2002, όταν μπήκε για 20 λεπτά στο 5-2 επί της Κόστα Ρίκα, τότε που ο Εντμίλσον, ο κεντρικός αμυντικός που έπαιζε στη Λυών, είχε βάλει ένα περίπου εξωγήινο γκολ.

Ο Κακά στέφθηκε, με τη σειρά του, πρωταθλητής κόσμου. Στην επιλογή του Έντρικ από τον Ρονάλντο πρέπει να αποδοθεί και μια πρέζα μεταφυσικού μυστηρίου, από αυτά που αρέσουν τόσο πολύ στους Βραζιλιάνους.

Ο Ρονάλντο πήρε μεταγραφή για την Αϊντχόφεν το 1994, ενώ ο Κακά έμεινε ακόμα ένα χρόνο στη Σάο Πάουλο, πριν φύγει για τη Μίλαν. Ο Έντρικ θα μπορούσε να παίξει σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, άλλωστε το 2026 θα έχει μόλις βγει από την εφηβεία.

Αυτό που ακούγεται, πάντως, είναι ότι η πατρίδα του θα τον χάσει: η Τσέλσι τον θέλει, είναι έτοιμη να δαπανήσει ένα ποσό που θα συνιστά παγκόσμιο ρεκόρ για έφηβο και θα μπορούσε να παίξει για λογαριασμό της πριν καν φορέσει τη φανέλα της εθνικής ομάδας σε επίπεδο Ανδρών.

Σύμφωνα με το transfermarkt, έχει φορέσει σε τέσσερις περιπτώσεις τη φανέλα της Βραζιλίας U17 και, τυπικό για το διάδοχο του Ρονάλντο, έχει βάλει πέντε γκολ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News